Šta je novo?

Zasto su skocile cene komponenata?

Pa zato me i buni, jer su krediti vezani za EUR/CHF ali i za dinare, tj. u OBE valute postoji min. za uplatu, a ne samo u EUR.
Banka ti nece smanjiti ratu ako kurs padne ispod onog po kom si uzeo.

A što moraš da uzmeš kredit od domaćih derikoža? Ino banke takođe daju kredite, ne zezaš se kursom, a kamata im je... paaaaaa, kao i njihove IT marže u odnosu na naše. ,)

Bane kako ti vidish samo mane nashe drzhave, kako ne vidish mane u recimo UK...cene radne snage, cene lokala, cene skladishtenja, dostave, kad si chuo za neku AKCIJU kod nas...ali PRAVU akciju kakvu recimo ima jedan scan, ebuyer u komp svetu......

Nisi mogao iz moje priče da shvatiš šta ja mislim o drugim državama, ali moglo se donekle protumačiti da su sve države protivnici svog naroda. Tako to mora da funkcioniše, inače države ne bi postojale, obzirom da su to parazitski orzanizam zakačeni za ljude. Parazitski organizmi fukncionišu tako što ispuštaju supstance koje teraju organizam domaćina da hrani parazita po cenu da domaćin ugine. Tako nama država pušta supstance u vidu raznih svetih zemalja, tenisera, stalnih vajnih spoljnih pretnji i zbog toga većina naroda hrani parazita/državu i pokorava joj se.

Već smo/sam solidno u offtopicu, ali moram da dodam još nešto. Bogata država ne znači bogat narod, naprotiv. Švedska nije bogata država. Švedska je mala država (mali državni aparat) i to je čini moćnom, ali ne i bogatom. Da bi ljudi što bolje finansijski stajali, država mora da bude što manja. Znači mala i moćna država i ok narod postoji. Ali velika i jaka država i ok narod to je neostvarivo... nigde u svetu, ne postoji. S toga se mora stati na put državi... bilo kojoj i ne bi da priča ode na nacionalni nivo, jer to smatram glupim.

A što se tiče akcija o kojim ti pričaš, samo jedna reč i rekli smo je hiljadu puta: OBIM ili OBRT (poslovanja / kretanja novca).

Nije pitanje ko će napraviti akciju... nego zašto nema podloge koja će dovesti do stvaranja poslovanja koje proizvodi akcije.

Shto se tiche obim/obrt jedan "scan" ima jedno 1000X jachu konkurenciju od jednog comtradea/altija (izvinjavam se shto imenujem).... ...da ne spominjem da ima on-line trgovinu iz cele EU za konkurenciju ...da ne kazhem iz celog sveta josh za konkurenciju...a kod nas....pa veliki su se "razbashkarili" i uzhivaju.....

Ja i dalje ne mogu da razumem zashto recimo pakom ne mozhe da napravi akciju za SVE MSI proizvode tipa neki MSI mesec ...
Zashto grappolo/ct to ne mozhe za gigabyte da uradi recimo..

Shto se tiche kreditiranja malih od strane uvoznika...KO IM KRIV....u celom svetu toga nema....za kredite su nadlezhne banke.....pa ti uzmi kredit od banke pa dodji kod mene po robu....znachi ko im kriv....bili su alavi hteli da prodaju....sada su "popushili" tj nisu oni popushili...mi smo indirektno "popushili" sve to na kraju mi platimo...gazda ct-a nije pazario ni malo manju jahtu jer je pukao eurolink, forum rachunari...i josh mnogi (primetio sam da u NS nestaju male komp firme...ne bi da imenujem novosadjani znaju, verujem da nije sluchaj samo u NS)

Kao sto ranije tvrdih, i sada sam ubedjen da je tako. Nama ce krenuti na bolje, kada se ne bude davalo na hranu 1/2 plate + 1/3 ostatka na dazbine ( struja, telefon, komunalije). Uz "besplatno" skolovanje, milina jedna ziveti ovde. Prosecna plata u Srbiji je 32K, dok je u Beogradu ~42K dinara.
Humanije bi bilo da su nas sravnili sa zemljom, od dugo-godisnjeg umiranja Srbije.

"Grappolo" ima povremeno Gigabyte na akciji, sa njima saradjujem poslovno skoro 10-a godina.
Nisam primetio da im je lose, sa 4 prodavca , sada ih ima skoro 10.

A sto se tice onog dela sa otkupom breskvi. Nebi ti , bato, imao sanse da otkupis hektar breskvi od seljaka, ako nisi na liniji i u miljeu koji moze to da uradi. Da vidis kako bi radile sve moguce inspekcije.

primetio sam da u NS nestaju male komp firme...ne bi da imenujem novosadjani znaju, verujem da nije sluchaj samo u NS)
I treba da nestaju. Svaka budala je uzimala sebi za pravo da bez para otvara prodaju racunara, a onda su trcali u PIN i Pakom i dobijali robu na odlozeno i jos po dobrim cenama, samo nosi bato. To je bilo po sistemu vidi unosan posao sa racunarima, hajde ja sa 5000EURA u dzepu (prakticno bez para) da otvorim prodavnicu. Komsiji Djuri dobro ide, ici ce i meni. Onda se "nakotilo" negde 2005-06 nesto preko 400 firmi koje prodaju racunare i ti sad plivaj medju g*vnima. TO sto ces ti maximalno uvaziti kupca, resiti reklamaciju, posavetovati, pomoci to kupca tesko da dotice. pa pobogu ti si jedan od 400. Ima jos radnji u koje moze da ode. A tamo je bilo sta je bilo. Neznanja, muvanja, prevara, zavlacenja. Takvi i treba da nestanu i da se lepo ocisti trziste od g*vana.

Poslednja izmena:
Nazhalost chishcjenju malih mnogo pomazhe i neznanje/neinformisanost kupaca....ljudi kupuju komp ko brashno...udju u Tempo i kazhu..jao vidi ovaj shto je lep a jeftin :)

Nisi mogao iz moje priče da shvatiš šta ja mislim o drugim državama, ali moglo se donekle protumačiti da su sve države protivnici svog naroda. Tako to mora da funkcioniše, inače države ne bi postojale, obzirom da su to parazitski orzanizam zakačeni za ljude. Parazitski organizmi fukncionišu tako što ispuštaju supstance koje teraju organizam domaćina da hrani parazita po cenu da domaćin ugine. Tako nama država pušta supstance u vidu raznih svetih zemalja, tenisera, stalnih vajnih spoljnih pretnji i zbog toga većina naroda hrani parazita/državu i pokorava joj se.

Već smo/sam solidno u offtopicu, ali moram da dodam još nešto. Bogata država ne znači bogat narod, naprotiv. Švedska nije bogata država. Švedska je mala država (mali državni aparat) i to je čini moćnom, ali ne i bogatom. Da bi ljudi što bolje finansijski stajali, država mora da bude što manja. Znači mala i moćna država i ok narod postoji. Ali velika i jaka država i ok narod to je neostvarivo... nigde u svetu, ne postoji. S toga se mora stati na put državi... bilo kojoj i ne bi da priča ode na nacionalni nivo, jer to smatram glupim.

A što se tiče akcija o kojim ti pričaš, samo jedna reč i rekli smo je hiljadu puta: OBIM ili OBRT (poslovanja / kretanja novca).

Nije pitanje ko će napraviti akciju... nego zašto nema podloge koja će dovesti do stvaranja poslovanja koje proizvodi akcije.

Apsolutnose slazem sa tobom.Juce sam pricao sa dva brata moja ortaka koji vec 13 godina zive u Svedskoj.Svi znamo razlike u odnosu nase drzave prema nama i zapadnih drzava prema njihovim drzavljanima.Socijalni program u svedskoj je apstrakcija za nas. Otisao covek dda kupi napajanje majci,ovde u bg i bio sokiran za koje cene nude noname i losa napajanja."pa tih napajanja u Svedskoj i nema" kaze. Ja rekoh mi to ovde zovemo egzotikom,kako procitah cesto na forumu za neke komponente koje su kao skupe za nase uslove pa ih uvoznici zaobilaze jer kada se ugrade to je vec dva ista proizvoda da kupis preko za tu cifru.
Neko kaze nisi patriota? Pa zasto da budem? Drzava me gazi vec 20 godina,krade mi iz dzepa na svaki moguci nacin direktno ili indirektno a ja treba da je volim,cenim i branim? Postoje dva opisa sociolosko-budalastina i psiholosko mazohizam.

Danas sam blago sokiran.Trazio sam kuler,strujnu zastitu ,pastu i jos po nesto.I sve to nadjoh u firmi na G, medjutim posto oni smaraju sa nabavljanjem odasvuda ja potrazim i nadjem sve to u firmi na A. I to je da ne poverujes. Kad mi je covek iz firme na A rekao cene,sednem i izracunam da je recimo kod njih ovaj APC SURGE ARREST PF8VNT3-GR 4000 dinara a u firmi na G ni manje ni vise nego 4800 din sto je 17% skuplje. Alo,17%????Pa to je kao da duplo naplacuju PDV.OCZ Vendeta 2 je skuplja za 520 din sto je opet 15% skuplje.A logicno je da tako velika firma kao G i tako rasprostranjena ima poolnije cene. Sad ce neko da kaze mozda da je stvar uvoznika.Pa ne verujem .I jos nesto sto je evidentno je da cene grafickih ploca 4*** rapidno padaju.Da li to znaci da spremaju nove serije ili je recesija zahvatila i ovaj segment? Ko zna,videcemo :)

Turci vartite se sve vam je oprošteno. Obećavam da ću redovno plaćati desetak.

Nije frka...dao bi im celu skupshtinu/vladu/drzhavni aparat ...to bi im bilo dosta za prvih 100 godina, a za posle me ne dotiche ;)

Danas sam blago sokiran.Trazio sam kuler,strujnu zastitu ,pastu i jos po nesto.I sve to nadjoh u firmi na G, medjutim posto oni smaraju sa nabavljanjem odasvuda ja potrazim i nadjem sve to u firmi na A. I to je da ne poverujes. Kad mi je covek iz firme na A rekao cene,sednem i izracunam da je recimo kod njih ovaj APC SURGE ARREST PF8VNT3-GR 4000 dinara a u firmi na G ni manje ni vise nego 4800 din sto je 17% skuplje. Alo,17%????Pa to je kao da duplo naplacuju PDV.OCZ Vendeta 2 je skuplja za 520 din sto je opet 15% skuplje.A logicno je da tako velika firma kao G i tako rasprostranjena ima poolnije cene. Sad ce neko da kaze mozda da je stvar uvoznika.Pa ne verujem .I jos nesto sto je evidentno je da cene grafickih ploca 4*** rapidno padaju.Da li to znaci da spremaju nove serije ili je recesija zahvatila i ovaj segment? Ko zna,videcemo :)

Na Banovom brdu firme A i G su jedna preko puta druge. Obzirom koje si komponente naveo vrlo verovatno radiš u firmi na A. Firma na A je krenula u nemoguću misiju otvaranja mnogih prodavnica, verovatno sa nekim kreditom pa kud puklo da puklo samo da budu jedini koji prodaju ovakvu robu, firma na G je svu robu koju vidiš u njihovim rafovima platila avansno iako je 'nabavljala robu sa svih strana' i ne duguje nikom ništa. Šta će biti videćemo.
Što se firme na A tiče, priznajem samo jednu - Amstel.

Eh Bane kad slusam (a neznaci da se naslazem sa tobom) o razvijenom zapadu ja se uvek setim "marxove teorije o nastanku kapitala":
Sede Marx i Engels u kafani i jedu piju i podbunjuju radnike.
Pitaju ih ljudi:
Q: Odakle vama pare da sedite u kafani ceo dan i da neradite nista nego samo da teoretisete
Engels: Ja se grebem od Marxa
Marx: Ja sam nasledio pare od oca.
Q: Sta je radio tvoj otac kad je mogao da ti ostavi toliko para
Marx: Sedeo u kafani ceo zivot i jeo i pio
Q: Pa odakle njemu pare da vas dvojica sedite u kafani zivot.

Marx: E znas moj deda je bio drumski razbojnik

Svedska: ko behu oni vikinzi sto su opljackali evropu britaniju i severnu afriku pre hiljadu godina
Francuska i Holandija i dan danas imaju svoje posede sirom sveta a da ne pominjeomo pljacku Afrike i Amerike i istebljivanje indijanaca
Italija sa rimskim carstvom i trenutno staniste jedne od najbogatijih korporacija sveta katolicke crkve sa menjanjem strana u zadnjim ratovima (prvo malo pljackaju i sklone pare u svicu a onda predju na stranu saveznika)
Spanija i Portugalija pljacka srednje i juzne amerike
Turska do Beca 600 godina
Rusija Sam ruski car pre oktobarske revolucije imao je vise para samo u zlatu nego svi evropski dvorovi zajedno
Engleska u jednom momentu vladala se 2/3 poznatog sveta i ima svoje teritorije i dan danas (rat za Malvine valjda nismo zaboravili)

Nemacka i Japan napljackase se samo tako i nije ni cudo sto je posleratni bum bio upravo u tim zemljama stim sto su nemci bili "pametniji" u drugom nego u prvom ratu pa su skolonili pare u svicu koje su podelili sa amerima
Izvukavsi pouke iz WW1 i WW2 Nemacka je organizovala pljacku bez rata promenom sa marke u evro
stariji se verovatno secaju da sve sto je ranije kostalo 1 DEM sada kosta vise nego 1E a zamena je bilja 2:1 :p
USA napravili najveci genocid u istoriji covcanstva istrebivsi kompletan kontinet indijanaca ali ni to im nije pomoglo
pre WW1 usa $ nije bio konvertibilna valuta tako da posle kraha 20 i posle uspeha u WW2 ameri su shvatili da moraju da urade isto sto su uradile i sve "razvijene" zemlje iz Evrope tako da je rat njihov biznis

Srbija od 1804 u raznim bunama i ratovima nezna se tacan broj poginulih
u svim ratovima najbolje prolaze politicari njihove porodice i crno berzijanci
heroji ginu i nestaju ili u albanskim planinama, krfu, proboju solunskog fronta, sremskom frontu, a da nepominjem sulude akcije koje su izvodili takozvani komunisti po direktivi Staljina i izazivali nepotrebne pokolje stanovnistva za vreme ww2

tako da sada u Srbiji ima vise potomaka crnoberzijanaca i politicara nego onih cijim delima svi volimo da se hvalimo

jedina pamet trgovine jeste "kupis jeftino i prodas skupo" jos ako si nasao drzavnu firmu i imas dogovor sa nabavljacem i "tender komisijom" ti si car

Poslednja izmena:
...Pa to je kao da duplo naplacuju PDV.OCZ Vendeta 2 je skuplja za 520 din sto je opet 15% skuplje.A logicno je da tako velika firma kao G i tako rasprostranjena ima poolnije cene. Sad ce neko da kaze mozda da je stvar uvoznika.Pa ne verujem .

Osnovna stvar je pogledati ponude na vise mesta i da izaberes ono sto je tebi najpovoljnije. Ako to ne uradis i kupis u prvoj radnji na koju naidjes, najvecoj ili najizvikanijoj onda ne cenis dovoljno svoj novac :)

Eh Bane kad slusam (a neznaci da se naslazem sa tobom) o razvijenom zapadu ja se uvek setim "marxove teorije o nastanku kapitala":

Svedska: ko behu oni vikinzi sto su opljackali evropu britaniju i severnu afriku pre hiljadu godina
Francuska i Holandija i dan danas imaju svoje posede sirom sveta a da ne pominjeomo pljacku Afrike i Amerike i istebljivanje indijanaca
Italija sa rimskim carstvom i trenutno staniste jedne od najbogatijih korporacija sveta katolicke crkve sa menjanjem strana u zadnjim ratovima (prvo malo pljackaju i sklone pare u svicu a onda predju na stranu saveznika)
Spanija i Portugalija pljacka srednje i juzne amerike
Turska do Beca 600 godina
Rusija Sam ruski car pre oktobarske revolucije imao je vise para samo u zlatu nego svi evropski dvorovi zajedno
Engleska u jednom momentu vladala se 2/3 poznatog sveta i ima svoje teritorije i dan danas (rat za Malvine valjda nismo zaboravili)

Nemacka i Japan napljackase se samo tako i nije ni cudo sto je posleratni bum bio upravo u tim zemljama stim sto su nemci bili "pametniji" u drugom nego u prvom ratu pa su skolonili pare u svicu koje su podelili sa amerima
Izvukavsi pouke iz WW1 i WW2 Nemacka je organizovala pljacku bez rata promenom sa marke u evro
stariji se verovatno secaju da sve sto je ranije kostalo 1 DEM sada kosta vise nego 1E a zamena je bilja 2:1 :p
USA napravili najveci genocid u istoriji covcanstva istrebivsi kompletan kontinet indijanaca ali ni to im nije pomoglo
pre WW1 usa $ nije bio konvertibilna valuta tako da posle kraha 20 i posle uspeha u WW2 ameri su shvatili da moraju da urade isto sto su uradile i sve "razvijene" zemlje iz Evrope tako da je rat njihov biznis

Srbija od 1804 u raznim bunama i ratovima nezna se tacan broj poginulih
u svim ratovima najbolje prolaze politicari njihove porodice i crno berzijanci
heroji ginu i nestaju ili u albanskim planinama, krfu, proboju solunskog fronta, sremskom frontu, a da nepominjem sulude akcije koje su izvodili takozvani komunisti po direktivi Staljina i izazivali nepotrebne pokolje stanovnistva za vreme ww2

tako da sada u Srbiji ima vise potomaka crnoberzijanaca i politicara nego onih cijim delima svi volimo da se hvalimo

jedina pamet trgovine jeste "kupis jeftino i prodas skupo" jos ako si nasao drzavnu firmu i imas dogovor sa nabavljacem i "tender komisijom" ti si car

Какав погодак у срж материје, најпаметнији пост у треду. :Klanjanje

Slažem se, super post. Lepo poređenje Srbije i ostatka sveta sa kratkim osvrtom na istoriju ;) Priznajem da mi istorija nije jača strana ali koliko sam upoznat ovako je nekako bilo..jedino sam 100% siguran za DEM/Euro prevaru, toga se dobro sećam jer sam bio prisutan :d

@bozzap, zaboravio si Gingis Kana - a opet sada imaju ..... :D

Na Banovom brdu firme A i G su jedna preko puta druge. Obzirom koje si komponente naveo vrlo verovatno radiš u firmi na A. Firma na A je krenula u nemoguću misiju otvaranja mnogih prodavnica, verovatno sa nekim kreditom pa kud puklo da puklo samo da budu jedini koji prodaju ovakvu robu, firma na G je svu robu koju vidiš u njihovim rafovima platila avansno iako je 'nabavljala robu sa svih strana' i ne duguje nikom ništa. Šta će biti videćemo.
Što se firme na A tiče, priznajem samo jednu - Amstel.

Prijatelju,nema ovde teorije zavere! Firma na A koju sam pomenuo postoji samo na jednom mestu i to na NBG.Ja ne radim ni u jednoj firmi tog tipa prodaje computerske opreme. Ti verovatno mislis na firmu na A tj.WW.Moja istrazivanja iiskustva se zasnivaju iskljucivo na iskustvima obicnog kupca-potrosaca.A da si malo bolje istrazivao video bi i da u firmi koju si naveo cene prevazilaze pristojne.Mala radnjica na A smestena u nekih 10 kvadrata.A prosle godine kada je navodno dolar pao pa su svi povukli iz prodaje procesore ili abnormalno podigli cenu (imas te postove na forumu od proslog leta) kupio sam procesor po ceni koja je i pre toga bila vazeca.Znaci, ja ne reklamiram ni jednu firmu samo statisticki sagledavam cene stop je u interesu svakog kiupca.

@bozzap, zaboravio si Gingis Kana - a opet sada imaju ..... :D

Dzingis je osvojio one zemlje koje su i dan danas relativno siromasne (osim Kine, a u Kina je bogata gledano $/stanovniku ubillo se). Japan nikad nije uspeo, a u Evropu nije stigao dalje od Dalmacije. Rusija tada nije ni bila jedinstvena drzava, vec su bile rascepkane knezevine...

Pa ocu da kazem da nije bitno samo osvajati - nego znati sta da osvojis i kako da iskoristis :)

Prijatelju,nema ovde teorije zavere! Firma na A koju sam pomenuo postoji samo na jednom mestu i to na NBG.Ja ne radim ni u jednoj firmi tog tipa prodaje computerske opreme. Ti verovatno mislis na firmu na A tj.WW.Moja istrazivanja iiskustva se zasnivaju iskljucivo na iskustvima obicnog kupca-potrosaca.A da si malo bolje istrazivao video bi i da u firmi koju si naveo cene prevazilaze pristojne.Mala radnjica na A smestena u nekih 10 kvadrata.A prosle godine kada je navodno dolar pao pa su svi povukli iz prodaje procesore ili abnormalno podigli cenu (imas te postove na forumu od proslog leta) kupio sam procesor po ceni koja je i pre toga bila vazeca.Znaci, ja ne reklamiram ni jednu firmu samo statisticki sagledavam cene stop je u interesu svakog kiupca.

Da, Vukašin nešto opasno ne voli tu veću firmu na A :d a što se tiče ove manje firme na A i ja mogu da potvrdim da ljudi rade jako korektno, sa pristojnim cenama i poštuju dogovoreno. Pošto imam ortaka koji prodaje hardver, znam i otprilike kolike su marže na tim cenama u firmi na A i mogu samo da kažem da su oni dokaz da možeš imati pristojne cene i ne raditi za DŽ. Mogu da zamislim koje su onda marže kad taj G plati avansno i gomilu robe ili WW koji je ista firma kao i uvoznik, pa može da prođe i bez VP marže ako onaj manji A može i sa VP maržom da bude bar 10% povoljniji. E, sad, jedina kvaka kod malog A je to što ne lageruje gomilu komponenti i nemaš taj WOW efekat kad baneš u radnju a ono 1050 ploča na rafovima pa kupiš onu sa najlepšom kutijom... No dobro, sve ima svoju cenu i ciljanu klijentelu, evo videćemo kako će BenchShop da izgleda sa cenama i onolikim prostorom i izloženim komponentama... ili će biti u rangu sa G i većim A i biti još jedan primer koliko koštaju atraktivni rafovi puni robe ili će biti dokaz da se veliki G i A previše ugrađuju.

Sto se tice firme G - sve najlepse...

Sto se tice firme A - sve najlepse...

U kakvom okruzenju rade, i vise su nego dobre. A sto se tice teorija zavere, meni sve ovo fascinantno postaje: ima ljudi koje da okrenes nemaju u dzepu 200 dinara jer NECE da rade, zauzmu busiju ispred svog racunara i UDRI. Culi su slovo A i B negde u prolazu, pa su se onda proizvoljno igrali slagalice onako kako oni misle da treba da ide redosled slova, ne prateci uopste slova koja su na raspolaganju. Dobiju nakaradnu rec, sednu za svoj komp, odu na Bench, opletu po tastaturi i to je tako... Mogli bi prethodno kao Milka Canic, barem da nam kazu svima: Dobro vece!

Ja znam dobar deo prica sa trzista, a ne znam ni delic koliko znaju drugi: ali taj moj deo koliko znam me dovodi u situaciju da pola postova okarakterisem kao nagadjanje (lupetanje). Aman ljudi, ovo je biznis...svi imaju svoj put, strategiju, svi veruju u uspeh. Nekima polazi za rukom, nekima ne, pustite ih da rade, oni koji opstanu izaci ce kao pobednici, porazenih se niko nece secati. Sve su to firme koje su dozivele relativno veliku ekspanziju i na tome im svaka cast. Opstajanje u ovoj situaciji, kada je posao pao za vise od 25% (koliko kazu analiticari) je teska misija za sve te firme. Ja licno nikome ne zelim da propadne, zelim da svi rade kako treba i zaista mi niko ne smeta. Voleo bih da kod svih vidim prosperitet iako znam da je nemoguce. Ovo je na zalost ipak bitka koja na bojnom polju ostavlja i svoje zrtve...

Sto se tice firme G - sve najlepse...

Sto se tice firme A - sve najlepse...

U kakvom okruzenju rade, i vise su nego dobre. A sto se tice teorija zavere, meni sve ovo fascinantno postaje: ima ljudi koje da okrenes nemaju u dzepu 200 dinara jer NECE da rade, zauzmu busiju ispred svog racunara i UDRI. Culi su slovo A i B negde u prolazu, pa su se onda proizvoljno igrali slagalice onako kako oni misle da treba da ide redosled slova, ne prateci uopste slova koja su na raspolaganju. Dobiju nakaradnu rec, sednu za svoj komp, odu na Bench, opletu po tastaturi i to je tako... Mogli bi prethodno kao Milka Canic, barem da nam kazu svima: Dobro vece!

Ja znam dobar deo prica sa trzista, a ne znam ni delic koliko znaju drugi: ali taj moj deo koliko znam me dovodi u situaciju da pola postova okarakterisem kao nagadjanje (lupetanje). Aman ljudi, ovo je biznis...svi imaju svoj put, strategiju, svi veruju u uspeh. Nekima polazi za rukom, nekima ne, pustite ih da rade, oni koji opstanu izaci ce kao pobednici, porazenih se niko nece secati. Sve su to firme koje su dozivele relativno veliku ekspanziju i na tome im svaka cast. Opstajanje u ovoj situaciji, kada je posao pao za vise od 25% (koliko kazu analiticari) je teska misija za sve te firme. Ja licno nikome ne zelim da propadne, zelim da svi rade kako treba i zaista mi niko ne smeta. Voleo bih da kod svih vidim prosperitet iako znam da je nemoguce. Ovo je na zalost ipak bitka koja na bojnom polju ostavlja i svoje zrtve...

Sve si fino reko sem %, prodaja je pala 50% a kod nekih i vise ('bes analiticare, pricaju kako im se kaze, uvek ih pomnozi bar sa 2).

Ja samo napisah da znam kolika je MP marža kod firme koja je slične veličine kao i mala firma na A, samo sa još manjim prometom. I to nije lupetanje nego info od vlasnika radnje koji ima cene slične malom A. Ono što je Urnebes sam izračunao poredeći MP cene malog A i velikog A/G je takođe činjenica.

Uzrok toga može biti različit, mali A ima par radnika i ne lageruje previše, povlači robu samo kada dobije narudžbinu i ima brz obrt uloženog novca, verovatno nije ni toliko (ako uopšte) zadužen, pa ne plaća ni skupu kamatu, veliki prostor, atraktivnu lokaciju. Na suprot njemu, imamo veliki G ili WW koji imaju fancy prodavnice na udarnim lokacijama, gomilu prodavaca, lager, makar i samo ono na policama koji je nekoliko K€. Meni je potpuno jasno da to sve košta. Postavlja se pitanje samo da li možemo porediti uopšte ova dva pristupa - u malom A će kupovati oni informisani i njihovi prijatelji, kod velikih će kupovati svi oni koji vide neku od brojnih reklama. Očigledno je da je u pitanju različita ciljana grupa kupaca, pa prema tome i politika cena.

EDIT: sad videh tek postove i u Bench Shop temi, pa skapirah malo i Pecinu reakciju. Ono što bih dodao je da nema potrebe za dizanjem tenzija, mislim da svi ovde podržavaju upravu u svojim namerama sa otvaranjem prodavnice, a to kakve će cene biti tamo, paaaaa, recimo da bi bilo fer sačekati bar da ih vidimo pa onda da se eventualno kritikuje. :d

Poslednja izmena:
Imam ideju kako da zaradim pare :)

Umesto obilaska znamenitosti grada, mogu da organizujem mesecne seminare kod maloprodaja :) Samo da mesec dana gledate koliko ljudi udje, koliko ima stare robe, koliko se zaradjuje i da li je sve to dovoljno da se prezivi. Da saberete ulaz, izlaz, prihode, rashode... Onda da vas vratim na forum i da komentarisete - bojim se da bi tema imala drugaciji naziv

Na slovo na slovo...

M!

Mir, brate, mir.

Mir vama sto mislite da su maloprodajne marze velike. Verujem da ste culi za "Crveno more" i kako je nastalo. Od klanja sa cenama, naravno. Konkurencija postoji i u Srbiji uvek postoji neko ko ce da proda za dinar manje. Ako su vasi dinarcici vec toliko cetvrtasti - pa cenjkajte se. Svi prodavci su svesni da se sve vrti oko kupca - na kupcu je da to (zlo)upotrebi. Ako kupac ne ume ili nece to je vec druga prica.

Mir vama sto ste resili da ispljujete sve, a sami u zivotu postigli niste nista. Mozda za promenu da kazete sta vam se svidja, ako vam se ikada ista dopalo. Kompleksi se mogu leciti i na druge nacine a ne samo omalovazavanjem drugih. Sacuvajte pljuvacku za PSEZ (Pljuvanje Sa Elemetima Zapljuckivanja - mozda jednog dana postane olimpijski sport ;)

I na kraju, mir vama, koji niste retki, a koji mislite da onaj ko nema XXL broj postova filovan brojem godina X>3 provedenim na ovom forumu nije vredan paznje. Ne radjaju se ljudi sa pomenutim odnosom postova/godina - oni to postaju. Tako ste i vi postali "members". Budite otvoreni, samo pazite da ne napravite promaju, tradicionalog srpskog neprijatelja Broj 1 ;)

Ziveli!

Jooooj, na kraju ću morati da se složim da će ovde biti jako nezgodno komentarisati nešto što ima dodira sa maloprodajom računara. :S:

Dakle, toliko od mene na ovu temu, svakako želim sve najbolje BenchShop ekipi i vidimo se na otvaranju da uživo pretresemo materiju uz pomenutu točilicu. :d

:)

Na slovo na slovo...

M!

Mir, brate, mir.

Mir vama sto mislite da su maloprodajne marze velike. Verujem da ste culi za "Crveno more" i kako je nastalo. Od klanja sa cenama, naravno. Konkurencija postoji i u Srbiji uvek postoji neko ko ce da proda za dinar manje. Ako su vasi dinarcici vec toliko cetvrtasti - pa cenjkajte se. Svi prodavci su svesni da se sve vrti oko kupca - na kupcu je da to (zlo)upotrebi. Ako kupac ne ume ili nece to je vec druga prica.

Mir vama sto ste resili da ispljujete sve, a sami u zivotu postigli niste nista. Mozda za promenu da kazete sta vam se svidja, ako vam se ikada ista dopalo. Kompleksi se mogu leciti i na druge nacine a ne samo omalovazavanjem drugih. Sacuvajte pljuvacku za PSEZ (Pljuvanje Sa Elemetima Zapljuckivanja - mozda jednog dana postane olimpijski sport ;)

I na kraju, mir vama, koji niste retki, a koji mislite da onaj ko nema XXL broj postova filovan brojem godina X>3 provedenim na ovom forumu nije vredan paznje. Ne radjaju se ljudi sa pomenutim odnosom postova/godina - oni to postaju. Tako ste i vi postali "members". Budite otvoreni, samo pazite da ne napravite promaju, tradicionalog srpskog neprijatelja Broj 1 ;)

Ziveli!

e,evo krenula objasnjenja kako nesto MORA da bude NEKAKO,i ne moze NIKAKO drugacije :)

samo ovaj gospodin/gospodja je uveo jedan revolucionarani pristup svemu tome.......on/ona ljude kojima se ne dopada trziste IT opreme u Srbiji i koji smatraju da su cene previsoke,naziva iskompleksiranim ljudima koji nisu postigli nista u zivotu :laugh: (?!)

mozda NAPRIMER i drug Miroslav Miskovic ljude,kojima se ne dopada njegov nacin vodjenja biznisa i njegovo glediste ekonomije,takodje svrstava u iskompleksirane ljude :laugh: :laugh:

Nazad
Vrh Dno