Šta je novo?

Zasto su skocile cene komponenata?

U vezi ovih valutnih rizika - moja firma potpuno legalno izdaje racune u evrima kupcima sa kojima imamo ugovor sa valutnom klauzulom. U prevodu, ti po zakonu imas pravo da fakturises odredjeni iznos u evrima koji se placa po (ugovorom definisanom, najcesce srednjem) kursu NBS na dan placanja. I to je to. Ukoliko kupac pristane na takav ugovor, nema nista nezakonito sve dok mu obracunavas kursne razlike koje zbog toga nastaju. Nemamo ziralni kurs, svako ko uzme robu u vrednosti 100e je duzan 100e ma kad da ih placa. Kvaka je da to drasticno komplikuje racunovodstvo koje mora da radi obracune kursnih razlika svim tim kupcima, ali na kraju price si eliminisao kursni rizik koji ova sabanska drzava podrazumeva.

Naravno, kad kurs padne kao pred kraj prosle godine, pa ti na kraju odobris kupce za kursne razlike, svi su srecni, a kad posle skoci pa ih zaduzis onda se bune... ali je vecina vremenom skapirala da je to postenije prema njima samima nego da im racunamo ziralni kurs 100+ pa onda da gataju da li ce zvanicni da ode ispod 90 ili gde god ili cemo mi da promenimo ziralni kad nam dune pa da im racunamo 102 jer mi tako hocemo kao sto se desava kad uvoznici sami odredjuju koliko je to dovoljno da pokrije rizik od skakanja kursa.

Poshteno.

Inache ovaj thread mozhe opushteno da se nastavi i 2014-e jer kako stoje stvari apsolutno nishta se nije promenilo, u stvari jeste sada je josh gore nego proshle godine kada smo mislili da je loshe :wave:

U vezi ovih valutnih rizika - moja firma potpuno legalno izdaje racune u evrima kupcima sa kojima imamo ugovor sa valutnom klauzulom. U prevodu, ti po zakonu imas pravo da fakturises odredjeni iznos u evrima koji se placa po (ugovorom definisanom, najcesce srednjem) kursu NBS na dan placanja. I to je to. Ukoliko kupac pristane na takav ugovor, nema nista nezakonito sve dok mu obracunavas kursne razlike koje zbog toga nastaju. Nemamo ziralni kurs, svako ko uzme robu u vrednosti 100e je duzan 100e ma kad da ih placa. Kvaka je da to drasticno komplikuje racunovodstvo koje mora da radi obracune kursnih razlika svim tim kupcima, ali na kraju price si eliminisao kursni rizik koji ova sabanska drzava podrazumeva.
...

Bas ispostavite fakturu u evrima??? Ili sklopite ugovor sa vrednostima u dinarima sa valutnom klauzlulom pa prilikom isporuke fakturisete robu u dinarima, a na dan placanja knjiznim odobrenjem regulisete kursnu razliku?

Da, faktura i artikli imaju cene u evrima, naravno pored je i cena u dinarima na dan fakturisanja, dole na dnu su isto sve sume u evrima i pored preracunato u dinare. Na kraju je napomena da iznos fakture od XXXe treba platiti u dinarima prema srednjem kursu NBS na dan placanja. Neke firme sa kojima radimo, imaju sve samo u evrima i samo na kraju tu napomenu. Ne pristaju svi kupci na ove ugovore koji se svima predocavaju pre pocetka saradnje, ima nekih koji traze cisto dinarske fakture, onda dobiju i odgovarajuce cene. :d

Knjigovodstvo je valjda duzno da minimum jednom mesecno ili na zahtev kupca uradi obracun kursnih razlika, ali malo njih trazi te obracune koje svakako dobiju na kraju godine. Dakle, kupac danas uzme robu na odlozeno 90 dana za 100e i to mu je 9300 din, ako kurs padne na 85 za mesec dana, on je duzan da plati 8500 din, a tim obracunom mu se skine 800 din sa zaduzenja da bi bio na 0. Naravno, da bi ovo sve imalo nekog realnog efekta, onda i izvestavanje moras da pratis u evrima a ne u dinarima, tako da mi je posl.softver na poslu zapetljan i zakomplikovan do bola... ali cemu inace sluzi IT nego da slozi KEPU sa ovakvim cenama? :smoke:

Pa nisi u pravu, u IT sam odredjujes gornju granicu (tj. kao sto si rekao mozes ti i za 5000e da prodas Q6600 ako ce ga neko kupiti).
Medjutim, evo recimo Alti za dosta (ili sve?) ima minimum retail pricing, i ti ne mozes ispod toga da prodajes.
e, sad, ako ti pretaras sa cenom, pa cak i da sva konkurencija isto pretera, neke stvari se nece kupovati jer ljudi znaju da je nerealna.

Maloprodaja po meni ima najmanje reci u izboru cena.

Ako mislis da sam ostao nedorecen negde reci slobodno?
Uzmimo za primer da si ti kupio gajbu piva od Mileta, za 1000 din. Koliko si ti platio Miletu ne mora niko da zna osim tebe. E sad tu gajbu piva oces da prodas za 1500. Ma mozes da je prodas i za 2000, jer ti biras koja ce cena da bude. Ne vidim u cemu je tu problem.

Druga je stvar ako te neko pritisne (konkurencija), pa moras da cene postavis u nekom opsegu da bi firma imala promet, ali opet TI odlucujes koliko ces da se ugradis u cenu.

mickey, zar nemate i klauzulu o minimalnom iznostu u dinarima?
Mislim, male su sanse, ali ipak moze da se desi da onda dinarski budete u minusu iako ste u evrima 0+

Ne pristaju svi kupci na ove ugovore koji se svima predocavaju pre pocetka saradnje, ima nekih koji traze cisto dinarske fakture, onda dobiju i odgovarajuce cene. :d

Pod uslovom da ste jedini na trzistu...i da ne odu kod drugog i kupe pod normalnim uslovima :)
Sa Vase strane je to komplikovano ali cisto, ali sa kupceve strane on ne zna kako da formira cene te robe. Npr kupi od vas po 95din kursu proda robu po tom kursu plus marza ili je ugradi u novi proizvod i misli da je zaradio, kad dodje vreme placanja cvrc jos je i duzan :)

Gde radim ugovaramo uvoznu robu koju kupujemo na godinu dana ili 6 meseci - prodavac ponudi svoj ponudu i izaberemo najbolju ponudu. U ugovoru ima valutna klauzula koja glasi otprilike da se cene fiksne dok promena kursa dinara u odnosu na evro nije veca od x%. Ako se desi promena kursa veca od x% prodavac trazi anex ugovora i te nove cene se odnose samo na buduce narudzbine i isporuke od tog momenta. Ugovor -Narudzba -Isporuka/Faktura - Rok placanja - Placanje.
Dakle ne promena cene pri placanju, vec za buduce narudzbine.
Ko nece tako nemora da radi i svi hoce :D

evo mog kratkog utiska zasto su skocile cene...

Zivimo u Srbiji,zemlja sa puno lopova,prevaranata i ljudi koji bi da se obogate na tudjoj muci...
nije to samo vezano za IT i drugi proizvodi su u istoj situaciji... pogledajte samo odnos cena-plata u evropi a pogledajte kod nas... u GB za 5% plate kupis npr procesor a kod nas za 50+%

nema kod nas dovoljno konkurencije, jos je to nerazvijeno i ovo sto ima to je siromasno...

ne vidim da ce se stvari znacajnije promeniti u skorijoj buducnosti...

evo mog kratkog utiska zasto su skocile cene...

Zivimo u Srbiji,zemlja sa puno lopova,prevaranata i ljudi koji bi da se obogate na tudjoj muci...
nije to samo vezano za IT i drugi proizvodi su u istoj situaciji... pogledajte samo odnos cena-plata u evropi a pogledajte kod nas... u GB za 5% plate kupis npr procesor a kod nas za 50+%

nema kod nas dovoljno konkurencije, jos je to nerazvijeno i ovo sto ima to je siromasno...

ne vidim da ce se stvari znacajnije promeniti u skorijoj buducnosti...

Cek, jel ti ovde kudis drzavu ili IT preduzetnike. Mislim, evidentno je da nas oboje pljackaju :p

Ako sam pristaneš na pljačku, onda to i nije pljačka.

Cek, jel ti ovde kudis drzavu ili IT preduzetnike. Mislim, evidentno je da nas oboje pljackaju :p

na prvom mestu je Drzava lopovska... sve potice sa vrha,oni dozvoljavaju takvo ponasanje a ljudi to iskoriscavaju do maksimuma...

zato vecina ljudi u Srbiji radi ono sto i ja radim (primer kupovina hardware-a)
uvek kupujem "stariju" seriju... furao sam radeon 2600XT,izasao je 3870,nisam je odmah kupio nego sam sacekao da izadje 4870... tako da nikad nemam aktualne komponente :trust:
isto je i sa P4,C2D i i7... pogledaj malo strane forume i njihove masine,i7 na skoro svakom cosku...

Ako sam pristaneš na pljačku, onda to i nije pljačka.

Zar ima druga opcija?

Ima. Ali je lakše optuživati druge :).

Baš tako. Realnost je da niko ne reaguje na dešavanja oko sebe.

Niko ne raguje na propise, carine, poreze, troškove poslovanja.

Niko ne reaguje na promene kursa ili povećanje cene goriva kao glavnog sastojka cene svakog proizvoda.

"To tako mora". "Šta mi možemo povodom toga da uradimo"

Pa ako misliš da ne možeš ništa, onda se navikni da živiš u jendom od najskupljih gradova na svetu - Beogradu, ali nemoj druge optužuješ...

pa zato sam i rekao da je sve to poteklo prvenstveno od drzave... nisam ja pisao propise,carine i tako dalje i tako blize nego drzava, a i pored toga moras priznati da cene i nisu bas svuda normalne...

zasto niko od prodavaca nece da se pomire sa cinjenicom da je u IT-u dranje na skoro sve strane?

A od koga je država potekla? Ko odobrava tu državu? I šta ima prodavci da se brinu ako je tebi skupa grafička. To je tvoj problem, idi buni se, bori se...

A od koga je država potekla? Ko odobrava tu državu? I šta ima prodavci da se brinu ako je tebi skupa grafička. To je tvoj problem, idi buni se, bori se...

nisam ja sad tu problem,ja se nekako prilagodjavam cenama... samo sam pokusao da obrazlozim skok cena komponenata i moje vidjenje stvari... tako da nemoj da mesas mene direktno :p
ne moraju prodavci da se brinu zato sto su graficke (banalan primer,tu su i ostale komponente) narodu skupe... ali ce da se pitaju odkud slab promet itd

jednostavno bi bilo lepo videti cene i izbor komponenti od preko...

kod nas em je slab izbor em su cene...

i nema tu bunjenja ili borbe... imas pare=kupi,nemas pare=nemoj da kupis,toliko prosto

samo bih voleo cisto znatizelje radi da znam kako posluju manji prodavci hw-a

mickey, zar nemate i klauzulu o minimalnom iznostu u dinarima?
Mislim, male su sanse, ali ipak moze da se desi da onda dinarski budete u minusu iako ste u evrima 0+

Moguće je, čak se i dešava, ali mislim da se moj menadžement koncentriše da prati obrt u € jer se u € vraćaju krediti, tako da kad imaš dovoljno €, ne zanima te koliko je to dinara. :d Ako si ti u € u gubitku, to je problem, inače ako si u din u minusu, a u € u plusu, boli te uvo, to samo znači da je kurs povoljan. :D:D:D

Naravno, tu se vraćamo na Banetovu konstataciju kako je kurs zapravo šarena laža koja služi za političke manipulacije umesto za neke makroekonomske zahvate. Nisam ni ja ekonomista, ali mi je potpuno jasno da dok mi ne napravimo privredu koja će više evra da donese u zemlju, nego što će uvoznici i banke da iznesu iz zemlje, dinar će da slabi, krediti MMFa će da rastu, a imovina će da se rasprodaje dok će određena ekipa da se bogati... Ne moraš da imaš ekonomski fakultet da bi zaključio kuda ide država koja više troši nego što zarađuje. IT i cene hardvera su tu potpuno mizeran detalj o kome će vrlo brzo da prestane da se priča kad zaškripe neke bitnije stvari. Na žalost, bench populacija tu (uključujući i mene) ima slab dodir sa trenutnom srpskom realnošću koja u velikom % ima problem sa golom egzistencijom, tako da je meni blago neprijatno da pričamo o 10-20€ skupljim grafikama kada neko od tih para živi nedelju dana npr... :S:

Na žalost, bench populacija tu (uključujući i mene) ima slab dodir sa trenutnom srpskom realnošću koja u velikom % ima problem sa golom egzistencijom, tako da je meni blago neprijatno da pričamo o 10-20€ skupljim grafikama kada neko od tih para živi nedelju dana npr... :S:

sta ima tu da bude neprijatno? kompjuter je negde sastavni deo svakog doma a negde je luksuz... to za krede si u pravu tako da mozemo samo da ocekujemo jos gore stanje... (bjezmo odavle :d)

Neprijatno mi je da mi ovde pričamo o tome da li nas neko 'pljačka' ako uzme 5, 10 ili 50% veću maržu od newegga (koji ima XXXX puta veći promet) na nešto što ti kao ekstreman primerak kupca na ovom tržištu kupuješ 3 puta godišnje dok te za gorivo, hleb i sve ostalo što trošiš svakog dana tvoja rođena država pljačka nemilosrdno, dodaje nove poreze svakodnevno, preti otpuštanjima, zadužuje se nemilice... Zato mi se ne sviđa tema - svako ima pravo da troši svoje pare kako god hoće, ali to je isto kao da se sad neki fancy narkoman pobuni kako je kokain skuplji u BG nego u NY 30% a ljudi oko njega nemaju ni za cigare. Što kažu na radiju u Peščaniku, ako vam je dobro, onda ništa, tj - ako je u Srbiji trenutno najveći problem kolika je marža na hardver...

...rođena država...
E ovo je još jedna klasična zamka u koju upadaju ljudi.

Nema te stvari kao što je rođena država. Pojedinac i država nisu ni rod ni "pomoz' bog". Država je tvoj prvi i trebalo bi da bude tvoj jedini neprijatelj. Ili ti ili država. Protiv države svake se treba boriti. To je jedini način da ostvariš svoje slobode. Svuda je isto. Negde istaknuto (Srbija, USA, Rusija), a negde ne tako istaknuto (skandinavske zemlje) ali u celom svetu je država uvek protiv tebe.

Nema načina da ti država pomogne. Jedini način da pomogneš sebi jeste da poraziš državu.

pa i rekao sam da je drzava 1 problem :) konkretna tema je IT tako da hleb i mleko da ostavimo po strani :) a i pored tih marzi ima prodavnica koje DERU,sa tim se moras sloziti...

E ovo je još jedna klasična zamka u koju upadaju ljudi.

Nema te stvari kao što je rođena država. Pojedinac i država nisu ni rod ni "pomoz' bog". Država je tvoj prvi i trebalo bi da bude tvoj jedini neprijatelj. Ili ti ili država. Protiv države svake se treba boriti. To je jedini način da ostvariš svoje slobode. Svuda je isto. Negde istaknuto (Srbija, USA, Rusija), a negde ne tako istaknuto (skandinavske zemlje) ali u celom svetu je država uvek protiv tebe.

Nema načina da ti država pomogne. Jedini način da pomogneš sebi jeste da poraziš državu.

Dobro, de, nemoj da si bukvalista. Mislio sam na to da smo ipak rođeni ovde i da nam je ovde negde dom. A to da li je civilizacijski stepen organizacije ovog naroda koji živi na jednoj teritoriji i ima neke zajedničke karateristike (recimo, afinitet ka žestokim destilatima voća :d) dovoljan da se smatra državom u onom smislu u kojem se to odnosi na Skandinaviju ili Evropu je krajnje diskutabilno. Ja mislim da nije ni blizu da se može nazvati državom. I naravno da nikakve veze nema sa cenama grafičkih kartica u Srbiji. Ili ipak ima? Pošto ne znam zašto očekujemo da onda imamo njihove cene hardvera kad nemamo njihove plate, puteve i sve ostalo što je mnogo bitnije u životu...

Ako mene pitate, ovaj 'sistem' možeš da pobediš samo ako odeš odavde inače si u velikom problemu zbog neprihvatanja stanja svesti ogromne većine ljudi oko tebe. A zašto smo još uvek tu? E, to je million dollar question...

:bottle:

I naravno da nikakve veze nema sa cenama grafičkih kartica u Srbiji. Ili ipak ima? Pošto ne znam zašto očekujemo da onda imamo njihove cene hardvera kad nemamo njihove plate, puteve i sve ostalo što je mnogo bitnije u životu...

A zašto smo još uvek tu? E, to je million dollar question...

:bottle:

1. Plata 3000e Graficka (npr) 300e to je ok
Plata 300e Graficka 350e to je dranje :d

A zasto smo jos uvek ovde?

Nemamo pare za kartu + start :d daj 1 mil$

Mislim da je bane preterao, mi smo drzhava sa najnizhim VAT-om(PDV-om) 8%, i carinom od 1%. Komp roba nije tako kabasta i teshka da npr cena goriva utiche bash toliko na cene. Jedino ostaju argumenti tipa nestabilan kurs eura i malo trzhishte. Za drugo su distributeri sami krivi, u doba opshte globalizacije neko zheli da bude veliki baja i da bude distributer samoz a Srbiju...pa necje da mozhe a da cene budu ok...

Znachi drzhava ostaje kriva za "NESTABILAN KURS" i za cenu goriva:)....Heh...znahci maksimalno 10% razlike u ceni. Sami znamo da je razlika u ceni daleko vecja....20-40% za neke stvari i 80% da ne spominjem navuchene lagere krsh komponenata i onda nema novih stvari...recimo u celom NS ne mogu da nadjem 14 komada ati 4770 i to da ne biram proizvodjacha.....

Kod nas u Srbiji, svako ko otvori trafiku sa komp robom zheli od nje da kupi 5 stanova i troje kola...bez da ishta ulozhi u biznis...pa to ljudi nema nigde u svetu .....

Ako malo bolje pogledaš, najrazvijenije zemlje sveta imaju prilično veliki PDV (USA koja i nema PDV smatram za treći svet, no to je neko lično viđenje). Postavlja se pitanje da li te visoko razvijene zemlje sa visokim pdv imaju ovu količinu dodatnih dažbina kroz takse, poreze na takse i tešku administraciju/birokratiju (podlogu za poslovanje).

Gledaj to i iz ovog ugla. Ako fuckin država stvara takve uslove poslovne/političke/pravne koji odgovaraju maloj grupi ljudi, a to su državni čelnici + vlasniti (pre)krupnog kapitala i na taj način ne dohvata maksimalni mogući DBP i samim tim većinu stanovniš ostavlja bez maksimalno mogućeg dohotka i samim time obara kupovnu moć i obim trgovine, a ako se setimo priče da obim trgovine uslovljava cene, moraćeš da se složiš da je država direktan krivac (ali ne i jedini) za cene komponenata kakve jesu.

Moguće je, čak se i dešava, ali mislim da se moj menadžement koncentriše da prati obrt u € jer se u € vraćaju krediti, tako da kad imaš dovoljno €, ne zanima te koliko je to dinara. :d Ako si ti u € u gubitku, to je problem, inače ako si u din u minusu, a u € u plusu, boli te uvo, to samo znači da je kurs povoljan. :D:D:D
Pa zato me i buni, jer su krediti vezani za EUR/CHF ali i za dinare, tj. u OBE valute postoji min. za uplatu, a ne samo u EUR.
Banka ti nece smanjiti ratu ako kurs padne ispod onog po kom si uzeo.

Na žalost, bench populacija tu (uključujući i mene) ima slab dodir sa trenutnom srpskom realnošću koja u velikom % ima problem sa golom egzistencijom, tako da je meni blago neprijatno da pričamo o 10-20€ skupljim grafikama kada neko od tih para živi nedelju dana npr... :S:
Pa, neka njima Misko pomogne, a meni graficka neka bude 10e jeftinija! U stvari neka meni diskovi budu 50e jeftiniji (da budu kao u Evropi), jer tu mi dodje 500e razlike na 10 komata ;)

Bane, previse ides u filozofiju, bwe :D

Bane kako ti vidish samo mane nashe drzhave, kako ne vidish mane u recimo UK...cene radne snage, cene lokala, cene skladishtenja, dostave, kad si chuo za neku AKCIJU kod nas...ali PRAVU akciju kakvu recimo ima jedan scan, ebuyer u komp svetu......

Nazad
Vrh Dno