Oki
Slavan
- Učlanjen(a)
- 01.10.2007
- Poena
- 410
U vezi ovih valutnih rizika - moja firma potpuno legalno izdaje racune u evrima kupcima sa kojima imamo ugovor sa valutnom klauzulom. U prevodu, ti po zakonu imas pravo da fakturises odredjeni iznos u evrima koji se placa po (ugovorom definisanom, najcesce srednjem) kursu NBS na dan placanja. I to je to. Ukoliko kupac pristane na takav ugovor, nema nista nezakonito sve dok mu obracunavas kursne razlike koje zbog toga nastaju. Nemamo ziralni kurs, svako ko uzme robu u vrednosti 100e je duzan 100e ma kad da ih placa. Kvaka je da to drasticno komplikuje racunovodstvo koje mora da radi obracune kursnih razlika svim tim kupcima, ali na kraju price si eliminisao kursni rizik koji ova sabanska drzava podrazumeva.
Naravno, kad kurs padne kao pred kraj prosle godine, pa ti na kraju odobris kupce za kursne razlike, svi su srecni, a kad posle skoci pa ih zaduzis onda se bune... ali je vecina vremenom skapirala da je to postenije prema njima samima nego da im racunamo ziralni kurs 100+ pa onda da gataju da li ce zvanicni da ode ispod 90 ili gde god ili cemo mi da promenimo ziralni kad nam dune pa da im racunamo 102 jer mi tako hocemo kao sto se desava kad uvoznici sami odredjuju koliko je to dovoljno da pokrije rizik od skakanja kursa.
Poshteno.
Inache ovaj thread mozhe opushteno da se nastavi i 2014-e jer kako stoje stvari apsolutno nishta se nije promenilo, u stvari jeste sada je josh gore nego proshle godine kada smo mislili da je loshe :wave: