Šta je novo?

Zasto su skocile cene komponenata?

Ne znam, meni je samo interesantno da ako hocu da kupim neki nov hardware ja cu sad da menjam evro po 92.5 danas pa cu da ga placam na skoro 100 za robu! To mi je bar 8% gubitka na vrednost mog novca u startu!

Isto za $, sa 0.8 od vrednosti evra pocetkom marta sada je pao na 0.7 sto bi trebalo da nama koji placamo u evrima daje pogodnost na jeftiniju robu od preko 10% u odnosu na tada! Koliko sam primetio ovakve korekcije nije bilo!

Znaci ovaj trenutni kajmak od skoro 20% skida neko na ime rizika trzista!

:)

sada ce na ovom podforumu da se pojavi neki diler komponenti,ili neko ko ima neke veze(koristi) sa tim biznisom,i da "objasni" kako sve "MORA" da bude tako,kako ne moze drugacije da funkcionise,kako je ovo Srbija a ostatak planete neki drugi svet,kako cene IT opreme i vrednost eura kod nas "moraju" da budu tolike......itd,itd,itd.....

a da,bice i upucena i gomila komentara od strane dilera,kako niko sem njih ne zna kako zapravo funkcionise IT biznis i kako mnogi od nas ispadaju smesni itd,itd....

:wall:

Ja cu da kazem samo da im se moze da dizu koliko 'oce cene. A nase je da li cemo kupiti.

sada ce na ovom podforumu da se pojavi neki diler komponenti,ili neko ko ima neke veze(koristi) sa tim biznisom,i da "objasni" kako sve "MORA" da bude tako,kako ne moze drugacije da funkcionise,kako je ovo Srbija a ostatak planete neki drugi svet,kako cene IT opreme i vrednost eura kod nas "moraju" da budu tolike......itd,itd,itd.....

a da,bice i upucena i gomila komentara od strane dilera,kako niko sem njih ne zna kako zapravo funkcionise IT biznis i kako mnogi od nas ispadaju smesni itd,itd....

:wall:

A sta mislis kako im je bilo pre nekoliko meseci kada je evro skocio sa 70 i nesto na 90 i nesto? Oni su robu unapred prodali po kursu obracunatom na recimo 78-80, a kada im je posle 3 meseca roba i placena (jer kod nas tako ide), ostali su u gubitku najmanje 15-20%. Tada su se opekli, zato sada i drze ove cene. Isto bi im se desilo i sada da recimo dinar devalvira na svoju realnu vrednost (verovatno 120-130 dinara za evro). Zbog takve nesigurnosti najlosije prolaze krajnji kupci (na zalost). Zbog tog dugackog lanca trgovine i sporosti u naplacivanju, i uvoz je redji, pa je i "tromije" pracenje trendova cena na globalnom trzistu.

Nemoj ovo da shvatis kao da branim dilere, i ja mrzim nacin kako funkcionise nas lanac IT prodaje, ali ce se stvari promeniti tek onda kada zazivi placanje karticama i narucivanje iz inostranstva.

Ja cu da kazem samo da im se moze da dizu koliko 'oce cene. A nase je da li cemo kupiti.

I ovo je tacno, nije hardver hleb i mleko pa da drzava intervenise.

A sta mislis kako im je bilo pre nekoliko meseci kada je evro skocio sa 70 i nesto na 90 i nesto? Oni su robu unapred prodali po kursu obracunatom na recimo 78-80, a kada im je posle 3 meseca roba i placena (jer kod nas tako ide), ostali su u gubitku najmanje 15-20%. Tada su se opekli, zato sada i drze ove cene. Isto bi im se desilo i sada da recimo dinar devalvira na svoju realnu vrednost (verovatno 120-130 dinara za evro). Zbog takve nesigurnosti najlosije prolaze krajnji kupci (na zalost). Zbog tog dugackog lanca trgovine i sporosti u naplacivanju, i uvoz je redji, pa je i "tromije" pracenje trendova cena na globalnom trzistu.

Nemoj ovo da shvatis kao da branim dilere, i ja mrzim nacin kako funkcionise nas lanac IT prodaje, ali ce se stvari promeniti tek onda kada zazivi placanje karticama i narucivanje iz inostranstva.

pa nije evro jedan dan bio 78,a sutra dan 90 din........uostalom,mene kao krajnjeg kupca i ne zanimaju rizici biznisa kojim se bavi diler IT opreme......

lepo rekoh,ponovo ce poceti objasnjavanje od strane dilera i "simpatizera" dilera zasto u Srbiji stanje sa IT opremom "MORA" da bude ovako kako jeste.......(mada,kao sto kaze ona izreka "u zivotu jedino MORA da se umre")

nego,jeste li primetili jedan slican,ja bih rekao socijalni fenomen,u ovoj nasoj Srbiji?.......znaci,STA GOD da se desi u nekom politicko-ekonomsko-socijalno-kulturno-vojnom smislu,UVEK ce da se pojavi neko ko ce tvrditi da tako MORA da bude,drugacije nije moglo itd,itd....

npr bilo bombardovanje 1999te.....garantovano postoje likovi koji bi se iz petnih zila upinjali da objasne zasto je to "MORALO" da bude........bila hiper inflacija 1993ce.....takodje razni "experti" ce objansjavati kako je to MORALO tako biti i nikako drugacije....

a eto,sada u ovoj nasoj temi,dileri objasnjavaju sta "MORA" da bude u Srbiji,sto se tice IT opreme.....:laugh:

mislim da je to istovremeno i tuzno i smesno....

pa nije evro jedan dan bio 78,a sutra dan 90 din........uostalom,mene kao krajnjeg kupca i ne zanimaju rizici biznisa kojim se bavi diler IT opreme......

Naravno, propustio si poentu moga posta, i shvatio sve sto sam napisao kao branjenje poslovne politike nasih distributera. Kod nas distributer dobija novac za robu u proseku nakon tri meseca - faktura koju izdaju sada bice naplacena negde u septembru. Znas i sam sta sve kod nas moze da se desi za ta tri meseca. Kao sto sam napisao, ni taj ziralni kurs od 98 im ne bi bio garancija da dinar padne na svoju realnu vrednost (naravno, nece, zbog drugih razloga).

A sto se jos jedne stvari tice vezane za visoke cene... Srbija je uzasno malo trziste, a vecina nas ovde sa foruma trazi i kupuje nesto skuplje komponente, koje kod nas realno slabije prolaze. Da ne ulazimo sada u sve detalje, ali ako su uvezli odredjenu kolicinu kartica koja nije rasprodata, ne isplati im se da uvoze novu, jeftiniju turu, jer ce na onoj prvoj biti na gubitku. Otuda ta tromost u snizavanju cena - cesto se propuste i dve nivelacije cena dok se kod nas rasproda ona prva tura.

A za jedno si u pravu - krajnje kupce ne treba da bude briga za rizik poslovanja, strategije i kreditne linije, ali stvari kod nas funkcionisu tako kako funkcionisu. Jos jednom ponavljam, tek kada budemo mogli da narucujemo hardver iz inostranstva i koristimo platne kartice, sve ce doci na svoje mesto.

lepo rekoh,ponovo ce poceti objasnjavanje od strane dilera i "simpatizera" dilera zasto u Srbiji stanje sa IT opremom "MORA" da bude ovako kako jeste.......(mada,kao sto kaze ona izreka "u zivotu jedino MORA da se umre")

nego,jeste li primetili jedan slican,ja bih rekao socijalni fenomen,u ovoj nasoj Srbiji?.......znaci,STA GOD da se desi u nekom politicko-ekonomsko-socijalno-kulturno-vojnom smislu,UVEK ce da se pojavi neko ko ce tvrditi da tako MORA da bude,drugacije nije moglo itd,itd....

npr bilo bombardovanje 1999te.....garantovano postoje likovi koji bi se iz petnih zila upinjali da objasne zasto je to "MORALO" da bude........bila hiper inflacija 1993ce.....takodje razni "experti" ce objansjavati kako je to MORALO tako biti i nikako drugacije....

a eto,sada u ovoj nasoj temi,dileri objasnjavaju sta "MORA" da bude u Srbiji,sto se tice IT opreme.....:laugh:

mislim da je to istovremeno i tuzno i smesno....
Ako ti je preskupo nemoj da kupujes hardware. Niko te ne tera. Kao sto sam rekao u mom prethodnom postu jednostavno moze im se. Tako je svuda u svetu. Bogatasi rade sta hoce, kriminalci ne idu u zatvor....(naravno tamo gde to mogu da rade)

Naravno, propustio si poentu moga posta, i shvatio sve sto sam napisao kao branjenje poslovne politike nasih distributera. Kod nas distributer dobija novac za robu u proseku nakon tri meseca - faktura koju izdaju sada bice naplacena negde u septembru. Znas i sam sta sve kod nas moze da se desi za ta tri meseca. Kao sto sam napisao, ni taj ziralni kurs od 98 im ne bi bio garancija da dinar padne na svoju realnu vrednost (naravno, nece, zbog drugih razloga).

A sto se jos jedne stvari tice vezane za visoke cene... Srbija je uzasno malo trziste, a vecina nas ovde sa foruma trazi i kupuje nesto skuplje komponente, koje kod nas realno slabije prolaze. Da ne ulazimo sada u sve detalje, ali ako su uvezli odredjenu kolicinu kartica koja nije rasprodata, ne isplati im se da uvoze novu, jeftiniju turu, jer ce na onoj prvoj biti na gubitku. Otuda ta tromost u snizavanju cena - cesto se propuste i dve nivelacije cena dok se kod nas rasproda ona prva tura.

A za jedno si u pravu - krajnje kupce ne treba da bude briga za rizik poslovanja, strategije i kreditne linije, ali stvari kod nas funkcionisu tako kako funkcionisu. Jos jednom ponavljam, tek kada budemo mogli da narucujemo hardver iz inostranstva i koristimo platne kartice, sve ce doci na svoje mesto.

ma shvatio sam poentu tvog prethodnog posta....nisam mislio da ti konkretno "branis" dilere........kazem,sada ce poceti da se "brane" oni sami.....a mi svi cemo ispasti uzasno nestrucni i smesni..

nego,mozda bi se onda dilerima najvise isplatilo da uvoze ISKLJUCIVO najeftinije i najlosije komponente,koje kupuje vecina ljudi na ovom UZASNO malom IT trzistu kakvo je u Srbiji......a ako neko hoce neku egzoticniju(skuplju) graficku,procesor,plocu itd,onda za tog pojedinca da naruce iz inostranstva samo JEDAN komad

inace,sva ta situacija sa IT opremom me podseca i na trziste polovnih automobila u Srbiji......mislim,Srbija je jedna od retkih zemalja u evropi gde golf 2 star 20 godina kosta 2-3000 eura......

i naravno,prodavci i prerpodavci takvih automobila ce fanaticno pokusati da vas ubede da to "MORA" tako :laugh: :laugh: (kao "nasi" dileri)

Ako ti je preskupo nemoj da kupujes hardware. Niko te ne tera. Kao sto sam rekao u mom prethodnom postu jednostavno moze im se. Tako je svuda u svetu. Bogatasi rade sta hoce, kriminalci ne idu u zatvor....(naravno tamo gde to mogu da rade)

ja licno i ne kupujem hardwer.....kada bi se slicno ponasali i vecina ljudi na nasem IT trzistu,pitanje je kako bi reagovali dileri...ali dobro,svestan sam da nekome hitno treba novi komp,ili neki deo hardwera....

inace,malo sta kao sto je u ovoj Srbiji,je SVUDA u svetu........u nekim stvarima,mi smo ipak manje-vise JEDINSTVENI :)

npr u zapadnoj evropi,bogatas i kriminalac su najcesce dva odvojena pojma......dok je kod nas to manje-vise jedno isto...:D

a takodje,mi imamo i specificne dilere IT opreme.......koji se razlikuju ne samo od svojih kolega po npr zapadnoj evropi,vec i od svojih kolega u npr susednoj Hrvatskoj.........

ali sta da im radimo,kada su nasi,ne damo ih NIZASTA na svetu :laugh:

zakljuchak je: nishta necjete promeniti..cjutite i trpite ili nadjite neki kanal iz inostranstva ....eno napolju 4890 1GB XFX black 15 000din ;) hehehe :)

edit:
1GB Asus GTX 285 55nm, PCI-E 2.0(x16), Mem 2484MHz, GDDR3, GPU 648MHz, 240 Cores + Terminator game*
£199.97 Ex VAT

i znachi na ovo pomnozhite sa 1.01 pa sa 1.08% pa sa 110 i dobijete 24 000dinara :) pa vi mislite o tome...

na benchshopu je najjefinija 32 000

Poslednja izmena:
A sta mislis kako im je bilo pre nekoliko meseci kada je evro skocio sa 70 i nesto na 90 i nesto? Oni su robu unapred prodali po kursu obracunatom na recimo 78-80, a kada im je posle 3 meseca roba i placena (jer kod nas tako ide), ostali su u gubitku najmanje 15-20%.
Ma DA, oni su na evro=75 racunali ziralni 70.... bio je >80 ziralni i kad je evro bio najmanji proslog leta! Cim je poceo da ide evro navishe, a NIJE otisao za 3 meseca 70-90, odmah je i ziralni skakao.
Znaci, tu nisi u pravu. Ne kazem da ih branis, ali to sto mislis da ih je opeklo - nije.

E, sada, ja nisam kriv nasim uvoznicima sto ne lobiraju da drzava dozvoli placanje u Evrima/dolarima (kao sto recimo moze u EU), pa niti bi oni imali rizike, niti bi gradjani placali rizike.
Ali onda banke ne bi zaradile...

A skoro sam kod nas za neke komponente primetio da uvoznici+prodavci imaju marze i po 100% :( (nije tipo, nije preterivanje... provereno je uvoznik dobio po 60e komponentu a krajnje cene su >130e).

Losa ti je logika...
U Engleskoj su SKUPE komponente pojedinacno, zbog jako specificnog trzista (ne malog ali jako rasirenog, preskupo je skladistenje opreme i prevoz istog).
U prevodu ioako nasi distributeri ne dobijaju komponente po boljim cenama od UK, manje ih kostaju.

edit:
1GB Asus GTX 285 55nm, PCI-E 2.0(x16), Mem 2484MHz, GDDR3, GPU 648MHz, 240 Cores + Terminator game*
£199.97 Ex VAT

i znachi na ovo pomnozhite sa 1.01 pa sa 1.08% pa sa 110 i dobijete 24 000dinara :) pa vi mislite o tome...

na benchshopu je najjefinija 32 000

Meni je UK jedina alternativa nemam nachin za de/usa. Uz sve te nepovoljnosti, skuplji lokal, radnu snagu, troshkove skladishtenja...opet su jeftiniji oko 20-40%.....za kaspersky chak oko 80%.

... Isto bi im se desilo i sada da recimo dinar devalvira na svoju realnu vrednost (verovatno 120-130 dinara za evro). ...

A otkud znas da je realna vrednost evra 120-130 din?

Nevezano za citat:
Kad je 1e bio oko 80 din, nasi ekonomski "experti" su vikali uglas kako "realni" kurs treba da bude 100din. E sad kad je 1e diostigao 100 din (skoro), naci ce se neko ko ce da vice kako realna vrednost evro/dinar treba da bude jos veca. I tako mozemo u nedogled. Sto odma' ne kazemo da je 1e = 200din i time zacementiramo kurs za naredne 3 godine?
Drzavnu monetu treba odbraniti i omoguciti ljudima sigurnije poslovanje, a ne ovo pro**ravanje.

Žiralni kurs je izmišljen od strane "IT prodavaca". U Srbiji postoje dva zvanična kursa za strane valute a to su kursevi za devize i efektivu, mada možda oni imaju svoj bankarski sistem van NBS ili su u hawala sistemu. Mada sam 90% siguran da naši prodavci devizni kurs nazivaju "žiralnim".

I čemu čuđenje oko većih cena pa kod nas su veće cene za sve artikle i van IT-a. Naravno uvek postoji izgovor za takvu cenovnu politiku:
- pad-rast dolara, evra kako na međunarodnom bankarskom tržištu tako i kod nas
- euribor, libor....
- + još 1000 razloga

Pa i gorivo kod nas poskupljuje i kad cena sirove nafte pada na svetskom tržištu naravno opravdanje uvek postoji. Zato i kupujemo gotovo naj skuplje gorivo u svetu.

Kako god okrenuli du*e nam je od pozadi, a izgovor za povećanje cena se uvek nađe.

Sve dok imaju kome da prodaju robu sa takvom cenovnom politikom imaće i takve cene. Tako da nam pomoći nema.

edit: Vezano za ove znalce što im je realan kurs evra 130+ dinara čisto bi ih pitao šta su ima indikatori po kojima znaju da je realna vrednost kursa na tom nivou. Naš narod je malo tinti linti, kad prodaju efektivu kurs im je nizak, a kad kupuju kurs je previsok i tako sve u krug. Što se tiče velike većine najbolje bi bilo da prodaju efektivu po višem kursu a kupuju po nižem. Kad kurs skače svi kukaju što skače, posle kad krene da pada svi kukaju zašto pada. I na kraju da pitam znalce kojima je realni kurs 130+ din. da li bi vam odgovaralo da 1l benzina bude 130+ dinara, da poskupi struja, telefon, hrana... Pa ne primate plate u evrima nego u dinarima, i gotovo 100% sam siguran da vam se plate ne bi povećale u skladu sa rastom evra prema dinaru. pa bi ste umesto npr. 400€ imali platu od 250€ jel vam i to odgovara?

Poslednja izmena:
Ma DA, oni su na evro=75 racunali ziralni 70.... bio je >80 ziralni i kad je evro bio najmanji proslog leta! Cim je poceo da ide evro navishe, a NIJE otisao za 3 meseca 70-90, odmah je i ziralni skakao.
Znaci, tu nisi u pravu. Ne kazem da ih branis, ali to sto mislis da ih je opeklo - nije.

E, sada, ja nisam kriv nasim uvoznicima sto ne lobiraju da drzava dozvoli placanje u Evrima/dolarima (kao sto recimo moze u EU), pa niti bi oni imali rizike, niti bi gradjani placali rizike.
Ali onda banke ne bi zaradile...

A skoro sam kod nas za neke komponente primetio da uvoznici+prodavci imaju marze i po 100% :( (nije tipo, nije preterivanje... provereno je uvoznik dobio po 60e komponentu a krajnje cene su >130e).

Samo u oktobru 2008. godine je evro sa 75 dosao na 85, do kraja novembra na skoro 90, a u decembru i malo preko 90. To ti je tih 20-ak% za dva meseca. Kazem, glavni problem je to sto oni koji uvezu i distribuiraju robu, istu i naplate sa zakasnjenjem. To je i razlog zasto se jedan broj distributera i odlucio za sopstvene maloprodajne lance.

Placanje u evrima... bilo bi super, ali sumnjam da ce to drzava dozvoliti u dogledno vreme.

A poslednje, sa marzom od 100% - nedostatak konkurencije cini cuda. To se ponovo naslanja na ono sto sam napisao o brzini prodaje (ako im je zaostala kolicina iz prethodnog uvoza, verovatno rezonuju da im je bolje da "vise zarade" na novoj turi, nego da gube na staroj :D). Jos jednom, kada budemo mogli da kupujemo preko neta, bice i jeftinijih komponenti. Tu je placanje manji problem (u 2010. PayPal ce raditi i za Srbiju), ali jos jedan problem ostaje carina (ne toliko sami iznos, koliko potencijalni rizik i nedostatak fiksnih propisa). Na to cemo jos pricekati.

Ne znam tacno, nisam po struci ekonomista (iako poznajem neke stvari), ali mogu da uzvratim kontrapitanjem - ako je cca. 100din/e realna jacina domace valute, zasto nam treba ogroman kredit MMF-a, koji vecinom ide u devizne rezerve da bi branili kurs po potrebi? Ja vidim samo jedno objasnjenje ;)

Kako god, ovo je veliki offtopic.

Ja ziralni kurs ne bih nazvao tim imenom vec "dodjes mi" kurs...

Da maloprodaje placaju dobavljacu avansno, tj u danu preuzimanja robe, kurs bi bio jednak kupovnom kursu NBS, bez dileme. Ovako, kurs koji je za par dinara visi od zvanicnog, distributerima u stvari sluzi kao odbrambeni mehanizam od eventualnog skoka kursa (bas sam ga lepo srocio :) )

Ako ti dam robu za 1000 evra a ti treba da mi platis za mesec dana, platices mi 100000 dinara umesto 94000: otkud ja znam da kurs nece da skoci u sledecih mesec dana - ili jos gore, ako mi ne platis na vreme. A ako ne skoci? Pa dobar ja, rizikovao sam :)

Ja ziralni kurs ne bih nazvao tim imenom vec "dodjes mi" kurs...

Da maloprodaje placaju dobavljacu avansno, tj u danu preuzimanja robe, kurs bi bio jednak kupovnom kursu NBS, bez dileme. Ovako, kurs koji je za par dinara visi od zvanicnog, distributerima u stvari sluzi kao odbrambeni mehanizam od eventualnog skoka kursa (bas sam ga lepo srocio :) )

Ako ti dam robu za 1000 evra a ti treba da mi platis za mesec dana, platices mi 100000 dinara umesto 94000: otkud ja znam da kurs nece da skoci u sledecih mesec dana - ili jos gore, ako mi ne platis na vreme. A ako ne skoci? Pa dobar ja, rizikovao sam :)

Ma jok, evo probaj avansno da platis robu, i dalje je ziralni kurs samo sto dobijes 2-3% popusta vise tako da ispadne neki kurs ni-tam-ni-vam, izmedju bankovnog i ziralnog :d

Samo u oktobru 2008. godine je evro sa 75 dosao na 85, do kraja novembra na skoro 90, a u decembru i malo preko 90. To ti je tih 20-ak% za dva meseca. Kazem, glavni problem je to sto oni koji uvezu i distribuiraju robu, istu i naplate sa zakasnjenjem.
Pazi, kazem ti da ziralni nije isao ispod 80, i celo leto sto su prodali imali su >5% dobitka samo na tome.
Taj kurs je presao 90 dok je evro stigao na 80.
Drugo, oni su letos kupili robu u dolarima po NAJBOLJEM ikada kursu... em najslabiji dolar, em slab evro/dinar, a oni dinarima placaju.
Ko nije umeo to - e ***, dzabe poznaje trziste ako ne poznaje ekonomiju :D

Placanje u evrima... bilo bi super, ali sumnjam da ce to drzava dozvoliti u dogledno vreme.
Ne pita se drzava vec zna se ko ;)

A za Paypal - daleko smo mi od toga da to bude jeftin nacin slanja... ja mogu sa nekih sajtova iz Nemacke da porucim kreditnom, isto iz UK/USA - ali da bi se nesto poslalo cak iz USA->EU to je dzabaka.. da se cak i iz Madjarske posalje u Srbiju to je skuplje :(
Carinu da ne pominjem!
U UK mi se stizala roba, bez problema se samo VAT plati kreditnom (kod nas to ne bi bilo moguce :D), isti dobijem nazad na kreditnu kad izadjem iz UK i to je to.
Kod nas pola sata papire treba da sredjujem :( To se nece promeniti.

Sasvim si upravu što se tiče cenovne politike vezano za način plaćanja avansno, odlođeno...
Međutim obezbeđenje od skoka evra ili čega već se treba vršiti na jedini način koji primenjuju svi drugi uvoznici distributeri npr. za odloženo je maloprodajna cena bez rabata, avansna uplata 8% rabata...

Naravno da svaki uvoznik, distributer, prodavac u bilo kojoj oblasti trgovine mora odmah da shvati da će svakako imati nekakve gubitke, i od njih se treba obezbediti koliko je to moguće kalkulacijom rizika u mpc, ali u granicama normale. I ma koliko god se obezbedio uvek će biti nekog neplaniranog gubitka dela zarade.

Međutim problem je što svi, ali svi IT uvoznici i distributeri krše važeće zakone Srbije. Kojima je zabranjeno isticanje cena u evrima ili bodovima zato što je zvanična i jedina priznata legalna valuta plaćanja dinar. Ostalo im je to u krvi iz poslovanja sa kraja osamdesetih i početka devedesetih. A zatim manipulacije sa kursom, zvaničan kurs je jedan a dotična gospoda formiraju svoj. Pa se tako konstantno dešava da i maloprodaje izražavaju cene komponenta u evrima, ako pokušate da platite u evrima rećiće "ne može mora u dinarima". Pa onda na kraju ispadne npr. da komponenta za koju vam je rečeno da košta 500€ ustvari košta 570€ izraženo u dinarima . Zar to nije obmanjivanje kupaca? Nije li realno ako već hoće da izraze cene u evrima da ukalkulišu dinarsku cenu sa obezbeđenjem tako što će istu podeliti sa srednjim kursem na dan formiranja. Onda barem ne bi bilo nikakve zablude te ovaj kurs te onaj, nego lepo srednji kurs za evro NBS i nema nedoumica. Jedino što će im cena u evrima biti par evra veća i to nije neki problem pošto su i onako veće nego u inostranstvu.

Nije istina da da je IT trgovina specifična pa zbog toga mora tako, šta je npr. sa uvoznicima južnog voća. Oni takođe svoje obaveze kao i svi plaćaju u ino valuti, i cene uvoza se menjaju na dnevnom nivou, postoji rizik da zbog trenutne cene na tržištu ili male potražnje velika količina ostane ne prodata pa istruli eto čistog gubitka. Ipak možda i nije gubitak tako veliki pošto su se od istog osigurali cenom. Tako da kad uđete u market i pitate koliko je kg. banana trgovac vam sigurno ne govori cenu u evrima, pa žiralni kurs... Možda primer nije najbolji ali svkako svi uvoznici imaju probleme samo u drugačijem obliku.

Krajnjeg kupca uopšte ne interesuju i ne treba da interesuju cene u evrima, žiralni kursevi, koliko se ko ugrađuje... već samo mpc u dinarima.

Imao sam jednom priliku da mi greškom stigne mail jednog uvoznika (nije IT ali je elektronika u pitanju) sa kalkulacijama cena veoma poznatih svetskih brendova u kojima sam video da ta roba njih košta 30 ili 40% od preporučene MPC. Kasnije sam iz razgovora sa par prijatelja uvoznika drugih roba npr. sportske opreme razgovarao i kada sam im pomenuo da sam video te i te kalkulacije i da sam ostao bio zbunjen. Ljudi se samo nasmejali i potvrdili da i oni robu plaćaju isto toliko. I da je to pravilo i kod izvoza i kod uvoza.

Pazi, kazem ti da ziralni nije isao ispod 80, i celo leto sto su prodali imali su >5% dobitka samo na tome.
Taj kurs je presao 90 dok je evro stigao na 80.
Drugo, oni su letos kupili robu u dolarima po NAJBOLJEM ikada kursu... em najslabiji dolar, em slab evro/dinar, a oni dinarima placaju.
Ko nije umeo to - e ***, dzabe poznaje trziste ako ne poznaje ekonomiju :D

Sve je to tacno, ne sporim da najcesce imaju prilicnu zaradu, ali na kraju oni ipak moraju da kupe evre/dolare i obave novi uvoz - u ovom slucaju, evro su placali 95. U tada uvezenim turama bili su na gubitku.

I ne treba zaboraviti da su, i pored visokih cena u IT-u, marze daleko vece u nekim drugim granama trgovine (nedavno sam sasvim slucajno saznao koja je otkupna cena breskvi ;), i potpuno se sokirao). Koliko nas tek tu kradu :)

Kažeš da su bili na gubitku. Nikako nisu mogli poslovati sa sa gubitkom već im je zarada eventualno par procenata manja od projektovane ili kako već. *ebi*a nisam ekonomista. Mada čisto sumnjam da im je zarada manja, već je ekstra profit koji ostavruju mešetarenjem sa kursevima manji tj. u džepu direktora ima manje od planiranog novca koji zarade sa strane.

Problem je što su IT mešetari iz devedesetih seli na mesta direktora uvoznaka, distributera... Svaka čast izuzetcima.

Mi smo klasična banana država, sa banana ekonomijom, i isto takvim zakonima.
I nećemo brzo prerasti u ozbiljnu državu, sa ozbilljnom ekonomijom...

Poslednja izmena:
Sve je to tacno, ne sporim da najcesce imaju prilicnu zaradu, ali na kraju oni ipak moraju da kupe evre/dolare i obave novi uvoz - u ovom slucaju, evro su placali 95. U tada uvezenim turama bili su na gubitku.
Nisi procitao sta sam rekao izgleda.
Nisu oni bili na gubitku. Veruj mi da imaju mnogo jacih metoda od onoga sto ti zamisljas da se zastite od toga, da im cak ni 20% razlike za mesec dana ne bi bio problem.
E, sad, opet, ko nije umeo - e ***, taj kao sto rekoh treba da se vrati u ekonomsku ;)

I ne treba zaboraviti da su, i pored visokih cena u IT-u, marze daleko vece u nekim drugim granama trgovine (nedavno sam sasvim slucajno saznao koja je otkupna cena breskvi ;), i potpuno se sokirao). Koliko nas tek tu kradu :)
Uh nemoj ni da pocinjemo :D :D :D

Znate kako, ako vam je cena breskvi mnogo visoka, a vi odete direktno na izvor - kod seljaka i kupite par shlepera za licnu upotrebu :p. Ja bih, al nit' imam tolko parica, nit' mogu da izedem tol'ko breskvi za tako kratko vreme (ce istrule , *** :))
Salu na stranu, onaj u maloprodaji odlucuje koja ce biti finalna cena proizvoda koji on prodaje. Biznis je to :)
Cist racun, duga, skocko, tref.
:wave:

Maloprodaja odlucuje cene? Take a break, get back when you're not drunk :D

Nevezano za citat:
Kad je 1e bio oko 80 din, nasi ekonomski "experti" su vikali uglas kako "realni" kurs treba da bude 100din. E sad kad je 1e diostigao 100 din (skoro), naci ce se neko ko ce da vice kako realna vrednost evro/dinar treba da bude jos veca. I tako mozemo u nedogled. Sto odma' ne kazemo da je 1e = 200din i time zacementiramo kurs za naredne 3 godine?
Drzavnu monetu treba odbraniti i omoguciti ljudima sigurnije poslovanje, a ne ovo pro**ravanje.

Ovo je tipična zamka posmatrača sa stane: "eh kad bi jedan dinar vredeo jedan evro, bili bi bogati" - đavola.

Sigurnije poslovanje se ne ostvaruje jačim paritetom valuta, nego na drugi način - pojednostavljanjem procedura, smanjivanjem administracije/birokratije/korupcije, razvijanjem infrastrukture, stimulaciji domaće proizvodnje...

Zapravo, cenjeni ekonomisti kažu da je realna vrednost evra u poređenju za dinar oko 150 dinara.

Kurs dinara, faktički, možeš na kratkoročnom planu da postaviš da bude koliko hoćeš. Stvar je u tome, ako ne platiš na mostu, platićeš na ćupriji (ako danas dobiješ neki benefit na osnovu nerealnog kursa, pre ili kasnije ćeš to morati da platiš - sa "kamatom"). I tek će doći vreme kada ćemo plaćati to što je evro bio 75, a ne 150, odnosno onoliko koliko je bilo realno.

Kome treba nerealno jak dinar?

- uvoznicima (ne gledajte na ovo samo kao Delta uvezla Nike patike - svaka banka, faktički, je ogroman uvoznik)
- državi - da bi na taj način veštački obračunala inflaciju na kraju godine
- državi - da bi putem toga ostvari uslove za ostvarivanje aranžmana iz inostranstva (iz ovog ugla MMF i WB imaju loše postavke uslova, ali to je tek tema za priču...)

Kome treba realan dinar ili blago oslabljen?

- izvoznicima
- domaćoj proizvodnji

Zašto sam sve ovo napisao? Pa jednostavno kurs možeš da namestiš da bude kakav hoćeš-kako ti odgovara. S jedne strane imaš državu i uvoznike, a s druge strane neku jaku sitnu privredu i neke strane investitore (za koje nas zabole da im omogućimo uslove za izvoz, iako naš narod tamo prima plate). Kurs nije neka nekontrolisana, mistična stvar, kao što je tokom prošle godine naš cenjeni guverner hteo da nas nauči putem medija. Kurs se sasvim namenski pravi za interesnu grupu ljudi.

U vezi ovih valutnih rizika - moja firma potpuno legalno izdaje racune u evrima kupcima sa kojima imamo ugovor sa valutnom klauzulom. U prevodu, ti po zakonu imas pravo da fakturises odredjeni iznos u evrima koji se placa po (ugovorom definisanom, najcesce srednjem) kursu NBS na dan placanja. I to je to. Ukoliko kupac pristane na takav ugovor, nema nista nezakonito sve dok mu obracunavas kursne razlike koje zbog toga nastaju. Nemamo ziralni kurs, svako ko uzme robu u vrednosti 100e je duzan 100e ma kad da ih placa. Kvaka je da to drasticno komplikuje racunovodstvo koje mora da radi obracune kursnih razlika svim tim kupcima, ali na kraju price si eliminisao kursni rizik koji ova sabanska drzava podrazumeva.

Naravno, kad kurs padne kao pred kraj prosle godine, pa ti na kraju odobris kupce za kursne razlike, svi su srecni, a kad posle skoci pa ih zaduzis onda se bune... ali je vecina vremenom skapirala da je to postenije prema njima samima nego da im racunamo ziralni kurs 100+ pa onda da gataju da li ce zvanicni da ode ispod 90 ili gde god ili cemo mi da promenimo ziralni kad nam dune pa da im racunamo 102 jer mi tako hocemo kao sto se desava kad uvoznici sami odredjuju koliko je to dovoljno da pokrije rizik od skakanja kursa.

Maloprodaja odlucuje cene? Take a break, get back when you're not drunk :D

Ako mislis da sam ostao nedorecen negde reci slobodno?
Uzmimo za primer da si ti kupio gajbu piva od Mileta, za 1000 din. Koliko si ti platio Miletu ne mora niko da zna osim tebe. E sad tu gajbu piva oces da prodas za 1500. Ma mozes da je prodas i za 2000, jer ti biras koja ce cena da bude. Ne vidim u cemu je tu problem.

Druga je stvar ako te neko pritisne (konkurencija), pa moras da cene postavis u nekom opsegu da bi firma imala promet, ali opet TI odlucujes koliko ces da se ugradis u cenu.

Nazad
Vrh Dno