Slicno htedoh reciZasto se nisu smanjile cene komponenti nam sada treba tema
Nemoj samo da nam neko kaze "misle da ce pasti dinar pa drze cene"![]()
J*** mi se za jedan laptop (koji ne bih ni uzeo da mi plate), zanimaju me high end procesori, graficke, diskovi... iste sam pratio i proveravao cene u firmama (ne samo gledao sta kaze PCBerza), i nisu padale.Kako nisu pale?
pogledaj par postova nazad, pa ćeš videti neku slučajno izabranu komponentu tj notebook ovaj, koju sam pratio kroz kretanje kursa:
"Građanin treba sam da odluči da li će živeti u dinarima i računati u dinarima ili će živeti i misliti u evrima kao da smo u EU, a svi znamo da nismo"
Radovan Jelašić, guverner NBS-a
Intervju press 7.12.2008
Je*ote, kada sam počeo da čitam, pomislio sam da je u pitanju neki citat iz Orvelove 1984. A onda je usledio ostatak rečenice... :d"Građanin treba sam da odluči da li će živeti u dinarima i računati u dinarima ili će živeti i misliti u evrima kao da smo u EU, a svi znamo da nismo"
Radovan Jelašić, guverner NBS-a
Intervju press 7.12.2008
Recimo da 1 i 2 imaju smisla, ali to je uvoznicka logika.
Zvanicna valuta u nasoj drzavi je dinar, promet se obavlja u dinarima i zaposleni primaju platu u dinarima.
Statisticki zavod Srbije zvanicno prati rast cena i izdaje mesecno indeks rasta cena na malo. Po njemu prosecan porast cena je otprilike u septembru 0,1%, u oktobru 1,2% (ili tako nesto) i u novembru -0,1%.
Dakle, ako ja primam platu u dinarima i placam troskove u dinarima, ja ocekujem da rast cena robe koju kupujem ne prelazi znacajnije prosecni rast cena u Srbiji.
Zasto bi mene kao krajnjeg kupca trebalo da kace rizici deviznog poslovanja uvoznika, ili pod 3 da ja u ceni placam pogresnu procenu poslovanja u prethodnom periodu?
Najbolje je kada svako pojede deo svog kolaca, ocigledno je da smo trenutno svi na gubitku i da uvoznici sav gubitak pokusavaju svaliti na krajnje kupce.
Vredja me nasa glupost...
Recimo da 1 i 2 imaju smisla, ali to je uvoznicka logika.
Zvanicna valuta u nasoj drzavi je dinar, promet se obavlja u dinarima i zaposleni primaju platu u dinarima.
Statisticki zavod Srbije zvanicno prati rast cena i izdaje mesecno indeks rasta cena na malo. Po njemu prosecan porast cena je otprilike u septembru 0,1%, u oktobru 1,2% (ili tako nesto) i u novembru -0,1%.
Dakle, ako ja primam platu u dinarima i placam troskove u dinarima, ja ocekujem da rast cena robe koju kupujem ne prelazi znacajnije prosecni rast cena u Srbiji.
Zasto bi mene kao krajnjeg kupca trebalo da kace rizici deviznog poslovanja uvoznika, ili pod 3 da ja u ceni placam pogresnu procenu poslovanja u prethodnom periodu?
Najbolje je kada svako pojede deo svog kolaca, ocigledno je da smo trenutno svi na gubitku i da uvoznici sav gubitak pokusavaju svaliti na krajnje kupce.
Ti ako imas para, placaj u evrima, ja dobijam platu u dinarima i placam racune u dinarima.
Kakvo onda prodavac ima opravdanje da menja cene svaki dan?
Zaboravljas da nase maloprodaje samo 30% robe imaju na stanju a da se sve ostalo nabavlja u toku dana po narudzbini pa samim tim i cena varira.Kakvo onda prodavac ima opravdanje da menja cene svaki dan?
...Ali je nedostatak realnosti u tvojim konstatacijama totalan.
A oni ih porucuju istog dana za sledeci dan iz inostranstva? Porucuju ih iz veleprodaje, pa ti logika pada u vodu. Ispada da veleprodaja svaki dan menja cene, a oni opet ne uvoze svaki dan.Zaboravljas da nase maloprodaje samo 30% robe imaju na stanju a da se sve ostalo nabavlja u toku dana po narudzbini pa samim tim i cena varira.
Naravno da veleprodaja menja cene svaki dan, prema kursu evra. A šta si ti mislio? Da će ti prodati nešto što su pre mesec dana platili 100€ (u evrima) prodati danas za 7600 din (>90€), odnosno po starom kursu dinara i oterali sebe u gubitak? Zašto bi to iko uradio?A oni ih porucuju istog dana za sledeci dan iz inostranstva? Porucuju ih iz veleprodaje, pa ti logika pada u vodu. Ispada da veleprodaja svaki dan menja cene, a oni opet ne uvoze svaki dan.
A oni ih porucuju istog dana za sledeci dan iz inostranstva? Porucuju ih iz veleprodaje, pa ti logika pada u vodu. Ispada da veleprodaja svaki dan menja cene, a oni opet ne uvoze svaki dan.
Ocekujem da smanje cene kad evro padne! Nemam nista protiv i da cene budu izrazene u evrima, i na dan kad kupis, racunaju srednji ili ziralni kurs (sve mi jedno, samo da znam na cemu sam).Naravno da veleprodaja menja cene svaki dan, prema kursu evra. A šta si ti mislio? Da će ti prodati nešto što su pre mesec dana platili 100€ (u evrima) prodati danas za 7600 din (>90€), odnosno po starom kursu dinara i oterali sebe u gubitak? Zašto bi to iko uradio?
Šta da radimo? Šta će biti sa kursom?
Одличан текст који објашњава доста тога (мада је човек још пре неколико месеци епо рекао шта нас чека).
Qq. :S:
To što je bilo pre 3 meseca je nešto deseto u odnosu na sadašnje stanje stvari. Prvo, pre 3 meseca si za evro dobijao $1,45, a sada jedva $1,3. Na tih 800€, to je razlika od ~95€. Drugo, evro je bio i 76 din, pa je sada nedavno bio šuknuo preko 90. Međutim, postoji jedna druga stvar na koju svi zaboravljate ili je niste ni primetili...Ocekujem da smanje cene kad evro padne! Nemam nista protiv i da cene budu izrazene u evrima, i na dan kad kupis, racunaju srednji ili ziralni kurs (sve mi jedno, samo da znam na cemu sam).
Ali evo konkretno da sam kupio monitor pre 2-3 meseca, trebalo bi da prodam 800e. Kad je evro bio 90, onda 1050, kad je prekjuce bio 84 srednji, trebalo mi je 1150! (nisu smanjili cenu).
E sad' i ti... da poručiš neki hardver odavde i platiš ga devizno, kao fizičko lice, pa carinu, pa DHL i sve njihove troškove, izašlo bi te mnogo skuplje. Ali da ne ulazimo sada u te priče... znam da ima egzotike koje ovde nema ili se ni ne isplati kupovati je ovde, ali razlozi za to nisu to što trgovci 'oće da zarade nešto više para baš na tom i samo tom parčetu hardvera.To sto imate kontraprimere, meni ne znaci kad mojih 5 bitnih stvarcica samo raste...
Monitor ne mogu da porucim od spolja, iz ociglednih razloga, ali ostale komponente sam izracunao da cu sacuvati skoro 20% ako porucim DHL-om, platim carinu/PDV... mislim... stvarno!
Gledaj cenovnik Microsystems-a na www.racunari.net tamo su ti cene vezane za kurs evra i eto ti.@aleksa, da ponovim sta rekoh gore - nemam nista protiv da oni ne budu u minusu, da svaki dan koriguju kurs, ali i da ga koriguju na dole! SVI. Ti si nasao primer sta je islo dole stvarno kad je pao evro, verovatno ima jos takvih....
Nazalost, ja vidim suprotno - samo idu gore, ne koriguju se dole.
A ja slucajno znam provereno da je konkretan monitor na lageru vec 3+ meseca znaci da je kupljen po starom kursu.To što je bilo pre 3 meseca je nešto deseto u odnosu na sadašnje stanje stvari. Prvo, pre 3 meseca si za evro dobijao $1,45, a sada jedva $1,3. Na tih 800€, to je razlika od ~95€. Drugo, evro je bio i 76 din, pa je sada nedavno bio šuknuo preko 90. Međutim, postoji jedna druga stvar na koju svi zaboravljate ili je niste ni primetili...
OK 2% - objasnio si 20evra razlikeNiko neće da ti mnogo plati za evro jer sutra može da zafali dinara, a ni ne daju mu se evri za male pare jer isto tako može da krene i na drugu stranu. :S:
Molim te, nemoj da me teras da kazem nesto ruzno pa da mi milanbb samo lupa warninge...E sad' i ti... da poručiš neki hardver odavde i platiš ga devizno, kao fizičko lice, pa carinu, pa DHL i sve njihove troškove, izašlo bi te mnogo skuplje.
Da, to sam video na primeru Eurolinka, koji je tako dobro radio... konkretno je drzao cenu za Corsair GT 8GB na 170E, mesec i po nakon sto je vani pojeftinio na 40e, zatim 400+e za 2GB neke OCZ DDR3 memorije, koja je vani bila 280e za 4GB iste...Kao što rekoh. Ne ide ni trgovcima u prilog da nabucavaju cene jer nema to ko da plati, a ako im padne promet pada i zarada. Ne možeš nikada nadomestiti pad prometa povećanjem cena, to je nerealno. Drugo, moraju da čiste lager jer je IT oprema "kvarljiva roba". Vrednost joj kalira sa vremenom, tako da se ne isplati da skuplja prašinu po magacinu dok se ne nađe neka "ovca". Verujte da su svi IT trgovci na ivici egzistencije, baš kao i privatne zdravstvene ustanove, turističke agencije i generalno ostatak države.
Pa šta što je pojeftinio preko? Ulazna cena im je stara i to je to. I nije monitor kupovan po novom ili starom kursu jer je plaćan u devizama. Plaćen je koliko je plaćen i uopšte nije bitno koliko je tada bio kurs dinara prema evru, ili švajcarskog franka prema evru.A ja slucajno znam provereno da je konkretan monitor na lageru vec 3+ meseca znaci da je kupljen po starom kursu.
Jos nesto? I da nije tako, opet 200e neobjasnjeno.
(ah, da, isti je pojeftinio u dolarima za ova tri meseca!)
Znam ja vrlo dobro da takvih primera ima, i to oduvek. Ali isto tako znam i šta je obično zajedničko svim takvim primerima. Ajde budi ljubazan pa nam navedi nekoliko proizvoda za koje si shvatio da ti se više isplati da ih kupuješ on-line.Molim te, nemoj da me teras da kazem nesto ruzno pa da mi milanbb samo lupa warninge...
Nisi u pravu, izracunao sam, nekoliko puta i porucio vec. Sve sto mogu reci - ako ti nisi u stanju da isto uradis, nesto sa tvoje strane nije u redu.
Pa kako očekuješ da spuštaju cene kada im je ulaz po starim, višim, cenama? O.K. mora i to nekada da se radi kao "damage controll", ali su očigledno procenili da još nije vreme. Pa ne, mislim, tvoja priča se svodi na "zašto naše tržište nije kao u razvijenom svetu".Da, to sam video na primeru Eurolinka, koji je tako dobro radio... konkretno je drzao cenu za Corsair GT 8GB na 170E, mesec i po nakon sto je vani pojeftinio na 40e, zatim 400+e za 2GB neke OCZ DDR3 memorije, koja je vani bila 280e za 4GB iste...
Imam jos takvih primera.
Pa zasto je onda povecavana cena kad je porastao evro?Pa šta što je pojeftinio preko? Ulazna cena im je stara i to je to. I nije monitor kupovan po novom ili starom kursu jer je plaćan u devizama. Plaćen je koliko je plaćen i uopšte nije bitno koliko je tada bio kurs dinara prema evru, ili švajcarskog franka prema evru.
Proci jos 2006, DDR3 memorija (bash ona koju pomenuh), HDD oprema (SAS). Ovo zadnje je iz Koreje stiglo UPS-om, sve sa carinom, spedicijom, ispalo DUPLO jeftinije nego kod nas.Znam ja vrlo dobro da takvih primera ima, i to oduvek. Ali isto tako znam i šta je obično zajedničko svim takvim primerima. Ajde budi ljubazan pa nam navedi nekoliko proizvoda za koje si shvatio da ti se više isplati da ih kupuješ on-line.
Magic, oni su te memorije i GT mesecima drzali na staroj ceni - damage control je kad kratko vreme drzis, ovde su vec bili em u gubitku, em u jos vecem gubitku jer im niko nije kupovao. Smrc.Pa kako očekuješ da spuštaju cene kada im je ulaz po starim, višim, cenama? O.K. mora i to nekada da se radi kao "damage controll", ali su očigledno procenili da još nije vreme. Pa ne, mislim, tvoja priča se svodi na "zašto naše tržište nije kao u razvijenom svetu".![]()
Pa zasto je onda povecavana cena kad je porastao evro?
Samo mi izvrces ovamo/onamo, uvek propustis nesto![]()
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari