Šta je novo?

Zasto su skocile cene komponenata?

***, stvari koje ja gledam, bar po PCBerzi su i dalje na visokoj ceni :( (neke sam i proverio)

Ja vishe te sajtove uopshte ne gledam [pc berza, itsvet] vecj skidam gde je moguce cenovnik direktno sa sajta kod koga idem da pazarim shta sam naumio. Ili pozovem telefonom ako mi neshto zaista treba kao shto je bilo to kucjishte.

Moram da spomenem i ovo da sam kucjishte uzeo kod Joke za 6000 soma. A u prodavnici koja je generalni distributer i uvoznik nzxt kucjista cena je vecja sada za skoro 800 din. Evo samo shto sam nazvao telefonom da proverim. Nishta mi iskreno nije jasno niti me interesuje. Uzeo sam silence case i evo sad ga montiram, to je bitno.

:wave:

Poslednja izmena:
Slicno htedoh reci :( Zasto se nisu smanjile cene komponenti nam sada treba tema ;)
Nemoj samo da nam neko kaze "misle da ce pasti dinar pa drze cene" :D

Kako nisu pale?

pogledaj par postova nazad, pa ćeš videti neku slučajno izabranu komponentu tj notebook ovaj, koju sam pratio kroz kretanje kursa:

• 4.12. je koštao 55461 din
  • 5.12 je bio 54432 din
  • danas je 52012 din

dakle, "pojeftinio" je 3500 dinara. Pod navodnicima, jer je pojeftinjenje izazvano samo padom vrednosti EUR, tj rastom dinara. Evo i kako:

4.12 je kurs bio 92 din/EUR ... 55461 / 1.08 / 92 = 558 eur cena bez PDV
5.12 je kurs bio 90 din/EUR ... 54432/ 1.08 /90 = 560 eur cena bez PDV
danas je kurs 86 din/EUR ... 52012 / 1.08/86 = 560 eur cena PDV

Ovo bi trebalo da bude jasna i precizna ilustracija kako funkcioniše formiranje cena na našem tržištu, tj da je sve vezano za EUR. Ko ima oči i uši može da vidi i čuje. Za one druge, svakako nema nade, tj ionako sam lud što se raspravljam :)

29c19g3.png

i to je srednji kurs, znaci ja ako prodam 560 eura dobicu jos manje

Ne oslanjajte se previše na on-line cenovnike, jer ne stižu svi da ih svakodnevno ažuriraju, već pozovite firmu pa pitajte za cenu.

Na sajtu firme Microsystems su cene izražene u dinarima, ali je očigledno da su vezane za kurs evra pa lepo možete da pratite kako se cene menjaju iz dana u dan kako kurs varira. E sad'... koju bi cenu rekli kada bi ih pozvao, to je drugo.

"Građanin treba sam da odluči da li će živeti u dinarima i računati u dinarima ili će živeti i misliti u evrima kao da smo u EU, a svi znamo da nismo"

Radovan Jelašić, guverner NBS-a
Intervju press 7.12.2008

Kako nisu pale?

pogledaj par postova nazad, pa ćeš videti neku slučajno izabranu komponentu tj notebook ovaj, koju sam pratio kroz kretanje kursa:
J*** mi se za jedan laptop (koji ne bih ni uzeo da mi plate), zanimaju me high end procesori, graficke, diskovi... iste sam pratio i proveravao cene u firmama (ne samo gledao sta kaze PCBerza), i nisu padale.

Jok, razmisljacu u dinarima, kad dobijam platu u evrima? Bez razloga placam 10% samo jer imamo drugu valutu za obicne stvari, ovakvih prica mi je preko glave.
Ne treba ekonomija da se oslanja na drzavne radnike (cak treba da ih uzme kao minus), vec na one koji "uvoze" novac.
Ali to je preveliki off.
"Građanin treba sam da odluči da li će živeti u dinarima i računati u dinarima ili će živeti i misliti u evrima kao da smo u EU, a svi znamo da nismo"

Intervju press 7.12.2008

Poslednja izmena od urednika:

Intervju press 7.12.2008
Je*ote, kada sam počeo da čitam, pomislio sam da je u pitanju neki citat iz Orvelove 1984. A onda je usledio ostatak rečenice... :d

Recimo da 1 i 2 imaju smisla, ali to je uvoznicka logika.
Zvanicna valuta u nasoj drzavi je dinar, promet se obavlja u dinarima i zaposleni primaju platu u dinarima.
Statisticki zavod Srbije zvanicno prati rast cena i izdaje mesecno indeks rasta cena na malo. Po njemu prosecan porast cena je otprilike u septembru 0,1%, u oktobru 1,2% (ili tako nesto) i u novembru -0,1%.
Dakle, ako ja primam platu u dinarima i placam troskove u dinarima, ja ocekujem da rast cena robe koju kupujem ne prelazi znacajnije prosecni rast cena u Srbiji.
Zasto bi mene kao krajnjeg kupca trebalo da kace rizici deviznog poslovanja uvoznika, ili pod 3 da ja u ceni placam pogresnu procenu poslovanja u prethodnom periodu?
Najbolje je kada svako pojede deo svog kolaca, ocigledno je da smo trenutno svi na gubitku i da uvoznici sav gubitak pokusavaju svaliti na krajnje kupce.

Vredja me nasa glupost...

Dakle ti si u Srbiji, ocekujes da u dinarima platis uvecano za statisticke podatke i neces preko? I tacka? Ma divno...vreme napolju se cesto razlikuje od vremenske prognoze

Decko vam je (aleksbgd) sve toliko lepo objasnio a vas ne zanima - cak mu i govorite da pojma nema??? Vi sve znate? Kako bre ne mozete da SHVATITE nesto sto je realno i istinito. Umesto da budete zahvalni sto vam neko ko zna o ovoj temi vise od vas otvori oci i kaze kako jeste - vama je lakse da verujete sebi i samo sebi.

Uopste necu da ulazim u diskusiju oko nacina rada domacih distributera - milion puta sam rekao i ponovio da mi je nejasno kako neko moze da radi sa tako izopacenim i izvrnutim principima koje ekonomska logika ne poznaje. Pitam ja vas: da li bi da imate recimo deset miliona evra, ziveli od kamate ili bi investirali u IT u Srbiji? Opcija A nudi nekoliko procenata sigurne zarade a opcija B nudi brige, nevolje, muke, stradanja, nerviranja i - mogucnost da pukes umesto da zaradis. To je ogledalo domaceg IT-ja...

O gubicima IT firmi u ovim vremenima Sale je SVE rekao i sve je apsolutna ISTINA. Kada HP, FSC, ASUS i ostali vendori budu primali dinare kao sredstvo placanja, verovatno da necete osetiti na svojoj kozi rast cena i to sto primate platu u dinarima a evro skace nije ono za sta se mozete uhvatiti. Valuta za distributera jeste EVRO ili DOLAR i tacka...

Samo nemojte opet da komentarisete kako je ovo Srbija i kako je novcana jedinica dinar. U dinarima i dalje placate, ali skuplje, i to je to...

Upravo to.Najbolji komentari slede tek posle Nove godine,tamo negde od sredine januara,kada cene opet pocnu da rastu.Mozda se desi i ranije cak..Kako sam ja cuo,od veoma obavestenih ljudi,cene IT-a u Srbiji nisu zavrsile svoj rast i ovo je samo nasilno,VESTACKO snizenje cena,zbog kratkorocne intervencije Centralne banke Srbije na kurs.
Bice zanimljivo,bice zanimljivo makar citati komentare i pljuvacine ovde na forumu:D

Vredja me nasa glupost...

Ti ako imas para, placaj u evrima, ja dobijam platu u dinarima i placam racune u dinarima.

Uvoznik - bavi se uvozom i snosi rizike deviznog poslovanja zato sto mu je to posao.
Prodavac - firma koja kupuje od uvoznika u dinarima i placa mu robu u dinarima. Kakvo onda prodavac ima opravdanje da menja cene svaki dan? Zato sto su uvoznici ujedno i prodavci preko svojih maloprodaja pa uracunavaju rizike deviznog poslovanja i svog loseg poslovanja, na racun krajnjeg kupca.

Recimo da 1 i 2 imaju smisla, ali to je uvoznicka logika.
Zvanicna valuta u nasoj drzavi je dinar, promet se obavlja u dinarima i zaposleni primaju platu u dinarima.
Statisticki zavod Srbije zvanicno prati rast cena i izdaje mesecno indeks rasta cena na malo. Po njemu prosecan porast cena je otprilike u septembru 0,1%, u oktobru 1,2% (ili tako nesto) i u novembru -0,1%.
Dakle, ako ja primam platu u dinarima i placam troskove u dinarima, ja ocekujem da rast cena robe koju kupujem ne prelazi znacajnije prosecni rast cena u Srbiji.
Zasto bi mene kao krajnjeg kupca trebalo da kace rizici deviznog poslovanja uvoznika, ili pod 3 da ja u ceni placam pogresnu procenu poslovanja u prethodnom periodu?
Najbolje je kada svako pojede deo svog kolaca, ocigledno je da smo trenutno svi na gubitku i da uvoznici sav gubitak pokusavaju svaliti na krajnje kupce.

Tvoja logika jeste u redu. To ne sporim. Ali je nedostatak realnosti u tvojim konstatacijama totalan.

Ne možeš da se ponašaš po principu "ja znam kako treba i ja hoću tako". To o čemu ti pričaš, a to je da domaća valuta i domaća privreda nema uticaj spolja, mogu sebi da priušte samo najbogatije ili najsposobnije zemlje ovog sveta koje imaju značajno veći izvoz nego uvoz. Kao što su Kina, Japan, Rusija, Saudijska Arabija (Nemačku sam namerno izostavio jer je ona u EMU).

Dokle god, nažalost, zavisimo od uvoza nemamo prava da se bunimo. U stvari, imamo. Ali ne na okolinu, nego na one koji kontrolišu domaću valutu (centralna banka). Imati svoju valutu je PREDNOST, a ne mana, pod uslovom da postoji politička volja i društvena odgovornost. Ali nažalost ne postoji. Srbija je mogla da iskoristi svoju valutu da "talasanje" velikih u neku ruku i iskoristi, ali nije. Ali da ne širimo sad priču.

Poslednja izmena:
Ti ako imas para, placaj u evrima, ja dobijam platu u dinarima i placam racune u dinarima.

Kakvo onda prodavac ima opravdanje da menja cene svaki dan?

Prodavac ima svako pravo da odredjuje svoje prodajne cene u skladu sa svojim planom,troskovima i nacinom poslovanja, osim ako roba koju prodaje spada u neke "strateske" pa da mu drzava pravi cenovnik. A sa IT opremom to nije slucaj te stoga prodavac moze da ponudi GTX260 za 600 EUR a na kupcu je da odluci gde ce i da li ce da kupi.

Stvarno mi nije jasno odakle ti ideja da nekom pravis cenovnik. Jedino na sta imas pravo je fiskalni racun, propisana garancija i izbor prodavnice u kojoj ces kupiti.
Ako je poslovanje uvoznika lose, imace lose cene (ili druge uslove) i drugi koji bolje posluje ce mu oteti trziste pa ce onaj prvi propasti. Ali to sve ne treba tebe i mene kao kupce da zanima. Mi mozemo da kupimo po onim cenama koje su u ponudi.
Ajmo zajedno da odemo do Delte i zahtevamo da ubuduce u MAXI-u prodaju pomorandze po 2 din/kg (jer su u Africi po 2 USD/ ton) i Nike AirMAX 96 po 15 USD (jer su u Kini po 3 USD).

Samo da ponovim ono sto sam vec rekao ranije u ovoj temi. Radim na uvozu i pricam iz prve ruke ali u sasvim drugoj bransi i nemam nikakve kontakte sa bilo kojom IT kucom niti interesa da bilo koga ovde branim.

Kakvo onda prodavac ima opravdanje da menja cene svaki dan?
Zaboravljas da nase maloprodaje samo 30% robe imaju na stanju a da se sve ostalo nabavlja u toku dana po narudzbini pa samim tim i cena varira.

Šta da radimo? Šta će biti sa kursom?

Одличан текст који објашњава доста тога (мада је човек још пре неколико месеци епо рекао шта нас чека).

Hmm ovde se izgleda misli da se nase trziste (nejako) moze uporedjivati sa ostalim u evropi pa cak i u svetu. Uvek mi je bilo vrh kad neko kaze pa napolju je to toliko i toliko a kod nas 50% skuplje. Prva stvar, nemamo sigurnu valutu, samim tim rizicniji smo da firme iz inostranstva prihvate placanje u nasoj (domacoj) valuti. U dosta slucajeva postoje posebne cene za zemlje van EURO zone i zemlje u EURO zoni (ove prve su uvek vishe jer su trzista manja). Druga stvar, Srbija (ja mislim da jos pored nas i Albanija) ima carinu na proizvode iz EU, a koja je najcesce u okviru od 8-15% ili cak 25% kad se stiti domaca proizvodnja. Treca stvar, da bi se sve to platilo, mora se osloniti na banke koje se u 100% slucajeva ponasaju lihvarski, samim tim i sav taj novac postaje skuplji kroz razne kredite i pozajmice. Cetvrto, nedostatak konkurencije ili ti dogovorena konkurencija. Gde svako stiti drugog sto se tice cena i formiranja istih, niko ne ide ispred drugog jer bi se to odrazilo na zaradu. I peto, ne i najnebitnije, marze. Nebitno od serije ili cene istog proizvoda neko je preterano bezobrazan a neko manje :D

Kada se sve to sabere, nije ni cudo da imamo najskuplje cene i najlosije trziste pa se svi stite visokim cenama.

Poslednja izmena:
...Ali je nedostatak realnosti u tvojim konstatacijama totalan.

Ja u celom topicu nisam video nijedan pokusaj da se kaze sta je uradjeno da rast cena bude manji - ni makar za 1%. Vec samo racunicu (kojoj ne sporim matematicku tacnost) - natovariti sve troskove i rizike na krajnjeg kupca. Pa sam hteo da pokazem da i ja kao kupac imam isto tako logicku racunicu, ali dijametralno suprotnu :)

Sto se mene tice da mogu da dizu cene koliko god hoce i iz razloga kojeg hoce, ja cu jednostavno kupiti nesto drugo sto je manje poskupelo - u valuti u kojoj primam platu.
Tj. http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?p=1648182#post1648182 1,73% anketiranih planira da kupi komp (ili laptop?) a 49,13% ne planira nista da kupi.

joojant200, ti bre pred skupštinu da ideš. Šerpe, lonce, pištaljke, transparente u šake...

Šta ti bre znači to "natovariti sve troskove i rizike na krajnjeg kupca"? Pa ne nego će na svoju kevu. Čuj, to što ti nemaš para da kupuješ skupe komponente ne ide na ruku ni tim trgovcima jer oni žive od razlike u ceni, a ako nema prodaje nema ni te razlike. Razmisli malo o tome...

Kivan si na pogrešne ljude. Ako misliš da uvoznici i trgovci treba da snose troškove inflacije i kursne razlike, onda znaj da ta darežljivost ne može dugo da traje. Posle par takvih kontigenata eto ključa u bravi, a onim sitnijima je dovoljan i samo jedan tako glup potez. I ko je onda na dobitku?

Uvoznički lobi i stečajna mafija, od kojih su ti pune uši, nemaju nikakve veze sa našim IT distributerima. Da ne brkamo lončiće, što bi rekao jedan od bivših nam predsednika. :)

Poslednja izmena:
Zaboravljas da nase maloprodaje samo 30% robe imaju na stanju a da se sve ostalo nabavlja u toku dana po narudzbini pa samim tim i cena varira.
A oni ih porucuju istog dana za sledeci dan iz inostranstva? Porucuju ih iz veleprodaje, pa ti logika pada u vodu. Ispada da veleprodaja svaki dan menja cene, a oni opet ne uvoze svaki dan.

A oni ih porucuju istog dana za sledeci dan iz inostranstva? Porucuju ih iz veleprodaje, pa ti logika pada u vodu. Ispada da veleprodaja svaki dan menja cene, a oni opet ne uvoze svaki dan.
Naravno da veleprodaja menja cene svaki dan, prema kursu evra. A šta si ti mislio? Da će ti prodati nešto što su pre mesec dana platili 100€ (u evrima) prodati danas za 7600 din (>90€), odnosno po starom kursu dinara i oterali sebe u gubitak? Zašto bi to iko uradio?

Druže moj, da li ti čitaš uopšte ove poruke koje neki ljudi pišu sa željom da pojasne kako funkcioniše ovo malo tržište naše, ili samo namerno flamuješ ovaj thread?

Vidi, niko ovde ko piše te dobronamerne poruke sa ciljem da razjasni ovu misteriju našeg tržišta ne dobija parice od toga, mislim da je to jasno. Samo dobra volja, da bi bilo manje nerazumevanja i mržnje, jer su neki počeli bre kao nacisti da se ponašaju- hate prema svemu, a apsolutno nepoznavanje elementarnih pojmova te materije.

Prijatelju, baš kao što si rekao : uvoznici BUKVALNO svakog dana menjaju svoj kurs, baš baš svakog dana. Ujutro, kad dodju na posao ljudi iz finansija, pogledaju te neke NBS i ostale sajtove, konsultuju nekog ekonomskog stručnjaka, i najčešće formiraju taj dnevni kurs koji je u stvari puko neko nagadjanje, tj taj kurs je najčešće nešto malo viši od dnevnog kursa NBS. A zašto je viši? Zato što robu koju prodaju tog dana, te velike uvozničke firme naplaćuju za u proseku 20-30 dana. Toliko te firme daju odloženo plaćanje. A zašto daju toliko odloženo plaćenje? Pa zato što su poremećene, ali da ne ulazim u to previše, ukratko, radi se o situaciji koja je nastala relativno skoro pojavom jedne hrvatske firme na našem tržištu, koja je pokušavala i dalje pokušava da preuzme te dilere produžavanjem volute plaćanja... tako je krenulo, 14, 21, 30, 45, čak i 60 dana!!! A onda su ostali krenuli da prate... i to je dovelo do tih nenormalnih pojava sa odloženim plaćanjem, gde svi "vrte" tudje pare.

da se vratim na temu. Dakle, kurs se formira na dnevnoj bazi, svakog dana. Velika većina firmi čije sajtove svi obilaze uglavnom imaju manji deo ponudjene robe na stanju, sve nabavljaju u lokalu, od tih par velikih firmi. Na dnevnoj bazi. Postoje firme koje i po 4-5 puta dnevno idu u kupovinu, do tih velikih dobavljača. Kad padne kurs, padne i cene na sajtu. Kad skoči kurs, skoči i cena na sajtu.

Ima naravno i izuzetaka! Oni koji kupe robu na lager - preuzimaju rizik na sebe, ako kupe po visokom kursu, rizikuju kompletnu zaradu! I obratno. Ko je imao para, pa kupio dosta robe kad je eur bio 78 - super je prošao! Ali, prodajna cena nekog artikla, druže moj, a pričam o velikom uvozniku je U EUR, jer on to mora da plati tom nekom HP-u ili Toshibi baš u EUR, tj Intelu, Microsoftu ili AMD-u u $. I sad, nazad na početak - kurs Dolara se menja, sve se menja. Jer ako je taj neki uvoznik platio taj j**ni AMD CPU 100 dolara, on mora da ga toliko plati AMD-u, jer AMD iskreno nije zaiteresovan za kretanje kursa u Srbiji, niti ga mnogo interesuje koliko je to u EUR štaviše. Isto tako, Toshiba-u ne zanima da li je notebook koji su prodali ComTrade-u za 1000 EUR 78000 dinara ili 92000 dinara. Njima treba da se plati baš tih 1000 EUR. I taj neki tamo koji radi u tom nekom ComTrade-u, pokušava da proda taj notebook za 1000 EUR + neka zarada njegova. I mnogo se nervira kad mu neki Pera Perić sveznalica priča o ekonomiji i kako on prima platu u dinarima. Matori, i taj neki isto prima platu i dinarima, ali pokušava da balansira na ovom ludom srpskom tržištu i da ne izgubi onih 1000 EUR koliko je platio. A poslednjih meseci, gubi i te kako, jer je ova *******cija sa kursom pogodila njega mnogo više nego tebe. A što ga je pogodila? Zato prijatelju jer je on svoje pare uložio, a ti matori nisi, tebi su pare u novčaniku i ne moraš da kupiš ako nećeš. A on što je prodao taj notebook koji je platio soma evra za 82000 din pre mesec dana, dobio pare sad, i kupio za te pare 940, to kao nije tvoj problem? Pa **** ga onda druže ... ja svima kažem, ako je ovde sve toliko loše i sve je protiv svih nas, i svi kradu i deru, i šta ja znam .... pa brate ... green card lottery, ovo ono. Široko ti polje.

Ili protesna šetnja ispred vlade, Jelašića pitati za zdravlje. Ako je on kriv za ekonomsku krizu globalnu.

Poslednja izmena:
Naravno da veleprodaja menja cene svaki dan, prema kursu evra. A šta si ti mislio? Da će ti prodati nešto što su pre mesec dana platili 100€ (u evrima) prodati danas za 7600 din (>90€), odnosno po starom kursu dinara i oterali sebe u gubitak? Zašto bi to iko uradio?
Ocekujem da smanje cene kad evro padne! Nemam nista protiv i da cene budu izrazene u evrima, i na dan kad kupis, racunaju srednji ili ziralni kurs (sve mi jedno, samo da znam na cemu sam).
Ali evo konkretno da sam kupio monitor pre 2-3 meseca, trebalo bi da prodam 800e. Kad je evro bio 90, onda 1050, kad je prekjuce bio 84 srednji, trebalo mi je 1150! (nisu smanjili cenu).

To sto imate kontraprimere, meni ne znaci kad mojih 5 bitnih stvarcica samo raste...
Monitor ne mogu da porucim od spolja, iz ociglednih razloga, ali ostale komponente sam izracunao da cu sacuvati skoro 20% ako porucim DHL-om, platim carinu/PDV... mislim... stvarno!

@aleksa, da ponovim sta rekoh gore - nemam nista protiv da oni ne budu u minusu, da svaki dan koriguju kurs, ali i da ga koriguju na dole! SVI. Ti si nasao primer sta je islo dole stvarno kad je pao evro, verovatno ima jos takvih....
Nazalost, ja vidim suprotno - samo idu gore, ne koriguju se dole.

Ocekujem da smanje cene kad evro padne! Nemam nista protiv i da cene budu izrazene u evrima, i na dan kad kupis, racunaju srednji ili ziralni kurs (sve mi jedno, samo da znam na cemu sam).
Ali evo konkretno da sam kupio monitor pre 2-3 meseca, trebalo bi da prodam 800e. Kad je evro bio 90, onda 1050, kad je prekjuce bio 84 srednji, trebalo mi je 1150! (nisu smanjili cenu).
To što je bilo pre 3 meseca je nešto deseto u odnosu na sadašnje stanje stvari. Prvo, pre 3 meseca si za evro dobijao $1,45, a sada jedva $1,3. Na tih 800€, to je razlika od ~95€. Drugo, evro je bio i 76 din, pa je sada nedavno bio šuknuo preko 90. Međutim, postoji jedna druga stvar na koju svi zaboravljate ili je niste ni primetili...

Obično je razlika između kupovnog i prodajnog kursa od 0,5 do 1,5%, u zavisnosti da li gledamo kurs za devize ili efektivu. Onih dana kada je kurs divljao, razlike u kupovnom i prodajnom kursu po menjačnicama je bio i preko 2,5%, odnosno po 2 do 3 din. Zašto tako velika razlika? Pa zato što se nije znalo na koju će stranu da krene... Niko neće da ti mnogo plati za evro jer sutra može da zafali dinara, a ni ne daju mu se evri za male pare jer isto tako može da krene i na drugu stranu. :S:

U tim licitacijama i kladioničarskim kvotama je i nastao jedan dobar deo razlike u ceni...
To sto imate kontraprimere, meni ne znaci kad mojih 5 bitnih stvarcica samo raste...
Monitor ne mogu da porucim od spolja, iz ociglednih razloga, ali ostale komponente sam izracunao da cu sacuvati skoro 20% ako porucim DHL-om, platim carinu/PDV... mislim... stvarno!
E sad' i ti... da poručiš neki hardver odavde i platiš ga devizno, kao fizičko lice, pa carinu, pa DHL i sve njihove troškove, izašlo bi te mnogo skuplje. Ali da ne ulazimo sada u te priče... znam da ima egzotike koje ovde nema ili se ni ne isplati kupovati je ovde, ali razlozi za to nisu to što trgovci 'oće da zarade nešto više para baš na tom i samo tom parčetu hardvera.

Kao što rekoh. Ne ide ni trgovcima u prilog da nabucavaju cene jer nema to ko da plati, a ako im padne promet pada i zarada. Ne možeš nikada nadomestiti pad prometa povećanjem cena, to je nerealno. Drugo, moraju da čiste lager jer je IT oprema "kvarljiva roba". Vrednost joj kalira sa vremenom, tako da se ne isplati da skuplja prašinu po magacinu dok se ne nađe neka "ovca". Verujte da su svi IT trgovci na ivici egzistencije, baš kao i privatne zdravstvene ustanove, turističke agencije i generalno ostatak države.

@aleksa, da ponovim sta rekoh gore - nemam nista protiv da oni ne budu u minusu, da svaki dan koriguju kurs, ali i da ga koriguju na dole! SVI. Ti si nasao primer sta je islo dole stvarno kad je pao evro, verovatno ima jos takvih....
Nazalost, ja vidim suprotno - samo idu gore, ne koriguju se dole.
Gledaj cenovnik Microsystems-a na www.racunari.net tamo su ti cene vezane za kurs evra i eto ti.

Poslednja izmena:
To što je bilo pre 3 meseca je nešto deseto u odnosu na sadašnje stanje stvari. Prvo, pre 3 meseca si za evro dobijao $1,45, a sada jedva $1,3. Na tih 800€, to je razlika od ~95€. Drugo, evro je bio i 76 din, pa je sada nedavno bio šuknuo preko 90. Međutim, postoji jedna druga stvar na koju svi zaboravljate ili je niste ni primetili...
A ja slucajno znam provereno da je konkretan monitor na lageru vec 3+ meseca znaci da je kupljen po starom kursu.
Jos nesto? I da nije tako, opet 200e neobjasnjeno.
(ah, da, isti je pojeftinio u dolarima za ova tri meseca!)

Niko neće da ti mnogo plati za evro jer sutra može da zafali dinara, a ni ne daju mu se evri za male pare jer isto tako može da krene i na drugu stranu. :S:
OK 2% - objasnio si 20evra razlike :D

E sad' i ti... da poručiš neki hardver odavde i platiš ga devizno, kao fizičko lice, pa carinu, pa DHL i sve njihove troškove, izašlo bi te mnogo skuplje.
Molim te, nemoj da me teras da kazem nesto ruzno pa da mi milanbb samo lupa warninge...
Nisi u pravu, izracunao sam, nekoliko puta i porucio vec. Sve sto mogu reci - ako ti nisi u stanju da isto uradis, nesto sa tvoje strane nije u redu.

Kao što rekoh. Ne ide ni trgovcima u prilog da nabucavaju cene jer nema to ko da plati, a ako im padne promet pada i zarada. Ne možeš nikada nadomestiti pad prometa povećanjem cena, to je nerealno. Drugo, moraju da čiste lager jer je IT oprema "kvarljiva roba". Vrednost joj kalira sa vremenom, tako da se ne isplati da skuplja prašinu po magacinu dok se ne nađe neka "ovca". Verujte da su svi IT trgovci na ivici egzistencije, baš kao i privatne zdravstvene ustanove, turističke agencije i generalno ostatak države.
Da, to sam video na primeru Eurolinka, koji je tako dobro radio... konkretno je drzao cenu za Corsair GT 8GB na 170E, mesec i po nakon sto je vani pojeftinio na 40e, zatim 400+e za 2GB neke OCZ DDR3 memorije, koja je vani bila 280e za 4GB iste...
Imam jos takvih primera.

A ja slucajno znam provereno da je konkretan monitor na lageru vec 3+ meseca znaci da je kupljen po starom kursu.
Jos nesto? I da nije tako, opet 200e neobjasnjeno.
(ah, da, isti je pojeftinio u dolarima za ova tri meseca!)
Pa šta što je pojeftinio preko? Ulazna cena im je stara i to je to. I nije monitor kupovan po novom ili starom kursu jer je plaćan u devizama. Plaćen je koliko je plaćen i uopšte nije bitno koliko je tada bio kurs dinara prema evru, ili švajcarskog franka prema evru.

A taman i da nisu radili nivelaciju cena po jačanju dinara, šta onda... Ti nađi nekog prodavca koji jeste. Eto idi u Microsystems ili Gigatron ili...
Molim te, nemoj da me teras da kazem nesto ruzno pa da mi milanbb samo lupa warninge...
Nisi u pravu, izracunao sam, nekoliko puta i porucio vec. Sve sto mogu reci - ako ti nisi u stanju da isto uradis, nesto sa tvoje strane nije u redu.
Znam ja vrlo dobro da takvih primera ima, i to oduvek. Ali isto tako znam i šta je obično zajedničko svim takvim primerima. Ajde budi ljubazan pa nam navedi nekoliko proizvoda za koje si shvatio da ti se više isplati da ih kupuješ on-line.
Da, to sam video na primeru Eurolinka, koji je tako dobro radio... konkretno je drzao cenu za Corsair GT 8GB na 170E, mesec i po nakon sto je vani pojeftinio na 40e, zatim 400+e za 2GB neke OCZ DDR3 memorije, koja je vani bila 280e za 4GB iste...
Imam jos takvih primera.
Pa kako očekuješ da spuštaju cene kada im je ulaz po starim, višim, cenama? O.K. mora i to nekada da se radi kao "damage controll", ali su očigledno procenili da još nije vreme. Pa ne, mislim, tvoja priča se svodi na "zašto naše tržište nije kao u razvijenom svetu".
rolleyes.gif

Poslednja izmena:
Pa šta što je pojeftinio preko? Ulazna cena im je stara i to je to. I nije monitor kupovan po novom ili starom kursu jer je plaćan u devizama. Plaćen je koliko je plaćen i uopšte nije bitno koliko je tada bio kurs dinara prema evru, ili švajcarskog franka prema evru.
Pa zasto je onda povecavana cena kad je porastao evro?
Samo mi izvrces ovamo/onamo, uvek propustis nesto ;)

Znam ja vrlo dobro da takvih primera ima, i to oduvek. Ali isto tako znam i šta je obično zajedničko svim takvim primerima. Ajde budi ljubazan pa nam navedi nekoliko proizvoda za koje si shvatio da ti se više isplati da ih kupuješ on-line.
Proci jos 2006, DDR3 memorija (bash ona koju pomenuh), HDD oprema (SAS). Ovo zadnje je iz Koreje stiglo UPS-om, sve sa carinom, spedicijom, ispalo DUPLO jeftinije nego kod nas.

A evo ti primera tvoj MicroSystema:
http://www.racunari.net/detalji/index.php?kompo=0606128061&k=06
OCZ SSD v2 koji SIGURNO nemaju na lageru, kosta 60USD vani, a oni ga prodaju po 200e.

Pa kako očekuješ da spuštaju cene kada im je ulaz po starim, višim, cenama? O.K. mora i to nekada da se radi kao "damage controll", ali su očigledno procenili da još nije vreme. Pa ne, mislim, tvoja priča se svodi na "zašto naše tržište nije kao u razvijenom svetu".
rolleyes.gif
Magic, oni su te memorije i GT mesecima drzali na staroj ceni - damage control je kad kratko vreme drzis, ovde su vec bili em u gubitku, em u jos vecem gubitku jer im niko nije kupovao. Smrc.

Pa zasto je onda povecavana cena kad je porastao evro?
Samo mi izvrces ovamo/onamo, uvek propustis nesto ;)

Ajde da postavimo stvari ovako, da ih rasclanimo na proste stvari kao sto radim sa mojim detetom:

- ja sam AMD/Intel i danas sam ti prodao 10 CPU po 200 EUR, sa rokom placanja od 30 dana. I uopste me ne zanima kretanje kursa u Srbiji, problemi sa naplatom, izbori....

- ti si 5 prodao sledece nedelje za po 215 EUR svojim kupcima i fakturisao im po kursu od 80 din, to je 17200 din. Pretpostavimo da si to odmah naplatio i za taj novac kupio tih 1075 EUR i ostavio ih na racunu kako bi mogao da mi platis.

- u roku od 25 dana kurs se sa 80 poveca na 90 din. Po kojoj ceni ces ti tada prodati preostalih 5 komada kako bi ponovo mogao da kupis 1075 EUR, platis mi i ne budes u gubitku.

Naglasavam da ovde nije uzet u obzir niti u racunicu, rak srpske privrede koji se zove odlozeno placanje i kasnjenje od xx dana.
Jesam li ja propustio nesto?

Poslednja izmena:
To je vrlo lak matematički zadatak, moje dete je rešavalo takve jednačine u 4.osnovne. Siguran sam da će i Alfa moći da nam da tačan odgovor.

Medjutim, za 6.razred osnovne moramo uzeti i sledeću varijablu:

Intel i AMD fakturišu proizvode u $US. Svi znamo šta se dešava sa kursom $/EUR. Dakle, treba ubaciti i to u varijablu, koliko treba naplatiti dinara, kako bi se Intelu ili AMD-u platili ti procesori sa rokom dospeća fakture 30 dana, i sa odloženim plaćanjem u Srbiji kakav jeste, i sa kretanjem kursa dinara kakav jeste. To je samo malo komplikovanije, ali može dati dosta obašnjenja i ovu temu staviti na spavanje.

Nazad
Vrh Dno