Šta je novo?

Zasto kupujemo graficke kartice?

Northwood

Slavan
Učlanjen(a)
09.10.2005
Poena
349
pitanje za sve: zasto Vi (mi) kupujemo uopste "jake" graficke kartice??? zanima me da li postoji samo jedan jedini razlog (svi znamo koji je :type: igrica) ili postoji jos neki??? Kompijuter je postao stvarno samo jedna skupa "igracka za igranje"...ovo me uzasno zanima i zelim da vidim kako vi razmisljate po tom pitanju (za sta ih jos koristite?)

Pa, recimo ja sam jos uvek na NF2 i R9600 i za to sto mi treba je i mnogo.
Razmisljam da predjem na C2D, ali to kada budem imao para za bacanje.... A do tada ce verovatno izaci i C65D i AM 72 :D
Graficka je potrebna samo zbog igrica, mada sa Vistom i DX10 tu su i programi, ali cenim da to meni licno nece trebati u skorije vreme...
A da bacam pare da bih se igrao, neka hvala...

P.S. Cak ni vistu nisam nijednom instalirao....

Poslednja izmena:
fetish, isto kao i kupovina kvalitetnih delova za automobil..

Evo, prekinuo sam rucak da bih ti odgovorio.
Nikako ne moze biti isto kao i kupovina delova za kola, jer jedno je zadovoljstvo a drugo bezbednost, tako da ne mozes tako da gledas. Na kompu stedim koliko hocu i ne ugrozavam sebi zivot, a kod kola to ne ide tako, ako si vozac i imas svoj auto to bi morao da znas.

Kad pogledas, graficke i nisu toliko skupe. Dobre patike kostaju od 8-10 hiljada, kozna jasha oko 16-20 hiljada, mesecno za gorivo dajem od 8-10 hiljada, dobar mobilni kosta od 250-400e, mesecno na izlaske u grad dam oko 10 hiljada, itd, itd. Kad to sve pogledas, nije mnogo jednom godisnje izdvojiti 200-250e za pristojnu karticu. (kome treba naravno)

Kako zasto ? Pa zbog Crysis ;) !

Kad pogledas, graficke i nisu toliko skupe. Dobre patike kostaju od 8-10 hiljada, kozna jasha oko 16-20 hiljada, mesecno za gorivo dajem od 8-10 hiljada, dobar mobilni kosta od 250-400e, mesecno na izlaske u grad dam oko 10 hiljada, itd, itd. Kad to sve pogledas, nije mnogo jednom godisnje izdvojiti 200-250e za pristojnu karticu. (kome treba naravno)

Pa nismo svi burzuji. :S:
Patike imas i za 3 hiljade, ne moras koznu jasu, mozes da vozis na gass, fon od 150€ je dovoljan, u grad ne moras... :D

Kolika ti je mesecna plata, pa ti nije mnogo sa das 250€ godisnje SAMO za grafiku?

Eh, sto mrzim ova proseravanja, Boze sacuvaj....
Kako zasto ? Pa zbog Crysis ;) !
Sta je Crysis? :D:beat:

Poslednja izmena:
Nikako ne moze biti isto kao i kupovina delova za kola, jer jedno je zadovoljstvo a drugo bezbednost, tako da ne mozes tako da gledas. Na kompu stedim koliko hocu i ne ugrozavam sebi zivot, a kod kola to ne ide tako, ako si vozac i imas svoj auto to bi morao da znas.
ovako...monitor 17" na njemu ce i 7900GTO i 8800GTS raditi isti posao zbog male rezolucije ali ti opet kupish bolju..to je fetish..
gume profila 16/45/245 i ti zamenish ih tanjim uzmesh za 1" vecu felnu jer izgleda vece i lepshe...ista bezbednost, ista stvar samo grafa jacha/felna veca...to je to
razumem se i vishe nego dovoljno, auto mi je kao drugi par nogu..ne gledam na njega samo kao na prevoz..
tvoje gledishe je malo plastichno, bez uvrede..ali ipak ne posmatramo to isto..
da je fetish, jeste sigurno...ili opsesija kako se kome vishe svidja..
edit: zao mi je shto si prekinuo obrok zbog mog posta :)

Poslednja izmena:
Nisu igrice, već IGRE!!

ovako...monitor 17" na njemu ce i 7900GTO i 8800GTS raditi isti posao zbog male rezolucije ali ti opet kupish bolju..to je fetish..

Hoće li!? Zavrti STALKER ili Oblivion pa vidi kako će raditi isto.

shto bi morao da budesh burzuj da bi vozio na beznin?
neki ljudi se zentaju plindze:D
Najbolje josh da prestane da jede pa bi onda sve bilo super!?

Na neshto morash da troshish,meni je komp recimo zadvoljstvo,nije mi pod morati da menjam komponente,ali ih menjam,i to vrlo cesto jer me da kazem cini "srecnim"...

A sad da se vrnem na temu-menjam ih da bi mogao da ispratim nove naslove,dovoljno mi je da radi sve na 1280*1024(max za monitor) sve na na max bez AA i AF i ja sam super zadovoljan...

Sad cu recimo uzeti 226BW pa ce mi biti bitno da radi u 1680*1050 isto sve na max,pa cu morati da uzimam GTS-a:D

Sve je to zavera velikih multinacionalnih kompanija koje hoce da nas drze u svom matriksolikom svetu a mi ne mozemo da se odupremo :D

Bitno je da je bolja od komshijine ... :D

Heh,evo da te demantujem, idi na
http://www.yugofanclub.com/forum/

Nisam jedini, auto delovi i tek kako mogu biti fetish, i ja sam jedan od tih ljudi koji se slazhu sa covekom, jednostavno postoje grafichke kartice od 40-50 e, kao i one od 500 e, to ti je isto i sa automobilima, postoje felge od 30-40 e, ali i one xtra od 400-500e, pa sad ti vidi da li je to fetish ili jednostavno mislim da su one od 400-500 e sigurnije i bezbednije od onih obichnih chelichnih:)

Naravno , kad covek svrati kod tebe - ti mu pustis Oblivion - a njemu vilica do zemlje.
Sto rece jedan moj poznanik kad je kupio Mercedes : "Nisam znao da te toliko mrze kad vozis mercedes!?", uz pokvaren osmeh.

@starac to je metafora, ne budi bukvalista...ali da u sushtini terace isto, mnogo je to mala rezolucija da bi se videla razlika mada to nije ni bitno...

Koliko mesecno spucate za cigare. Zbog cega? Zbog toga sto nemozete bez njih ili da bi ste bili face u drustvu.
Koliko pakla dnevno x 365dana= koliko je to evra , ali iskreno.

Znaci, zadovoljstvo nema cenu.

i meni je to fetish
kada sam kupio 6800gt prva igra koju sam poterao
bila je soleil neka igra sa sege, korz emulaciju
skup sport i to je to
sad sa ovom 7900gs ne igram nista,
a nasvirao sam je max

Grafichke uglavnom sluze za igre i to je jednostavno tako. Igre su (po meni) bolja zabava od filmova koje gledamo u bioskopima i jedan kulturoloshki fenomen na prelasku iz XX u XXI vek. Ne vidim problem u tome shto neko zeli sebi da kupi dobru grafichku karticu svake godine za po 200-250e jer to se nimalo ne razlikuje od kupovine novog mobilnog ili mp3 plejera svake godine...

[offtopic]
Zbog ove racunice, 2000.-te sam i ostavio cigarete. Samo... pitam se... gde su mi te pare 1x365x6(godina) ?!?! :S: Doduse, ostalo je malo "toga" u "pozdravu" ,)
[/offtopic]

Inace, ne jurim toliko za grafickim karticama. Kad sam uzeo zadnju, Ati 8500 (kad je bila aktuelna) shvatio sam da stalni upgrade ne vodi nicemu - samo punjenju dzepova proizvodjaca kartica, koji rade u kooperaciji sa proizvodjacima igrica. Igram ono sto igram (skoro nista) a ako bas hocu nesto novo da pogledam, ili poteram na min. detalja tek da vidim, ili odem do ortaka.

Pozdrav!
MrBigJump.gif

shto bi morao da budesh burzuj da bi vozio na beznin?
To je matafora, ali ono sto je on napisao je cisto kurchenje.
neki ljudi se zentaju plindze:D
Meni pricas? :D Pre tri godine mi izgoreo stan, pre 4 meseca kupim auto, posle nedelju dana se upali plin! :d I dalje vozim na isti, i svestan sam da mi curi na raspljinjacu :D
Na neshto morash da troshish,meni je komp recimo zadvoljstvo,nije mi pod morati da menjam komponente,ali ih menjam,i to vrlo cesto jer me da kazem cini "srecnim"...

A sad da se vrnem na temu-menjam ih da bi mogao da ispratim nove naslove,dovoljno mi je da radi sve na 1280*1024(max za monitor) sve na na max bez AA i AF i ja sam super zadovoljan...

Sad cu recimo uzeti 226BW pa ce mi biti bitno da radi u 1680*1050 isto sve na max,pa cu morati da uzimam GTS-a:D
Pa neki su malo promasili poentu ili sam je ja promasio, jos cemo to naknadno utvrditi.?.
Poenta autora je da smo primorani na menjanje grafickih, ni zbog cega drugog, vec njihove masne zarade. Uopste nije poenta u tome sto vi volite da menjate vec sto su neki primorani. A primorani su zbog igrica najvise i to je to.
Ono sto ja hocu da kazem je da ako hoces da igras neku igru ne moras da je igras sve na max, isto kao sto i ne moras da vozis mecku 200. Ne osporavam da neko to voli, opet, toi je druga prica.

Heh,evo da te demantujem, idi na
http://www.yugofanclub.com/forum/

Nisam jedini, auto delovi i tek kako mogu biti fetish, i ja sam jedan od tih ljudi koji se slazhu sa covekom, jednostavno postoje grafichke kartice od 40-50 e, kao i one od 500 e, to ti je isto i sa automobilima, postoje felge od 30-40 e, ali i one xtra od 400-500e, pa sad ti vidi da li je to fetish ili jednostavno mislim da su one od 400-500 e sigurnije i bezbednije od onih obichnih chelichnih:)
Ti si se vezao sminke. A nisi se vezao kucista. Kontas razliku? Auti isto izgleda i sa 1300 ccm i sa 2kccm.
Koliko mesecno spucate za cigare. Zbog cega? Zbog toga sto nemozete bez njih ili da bi ste bili face u drustvu.

Znaci, zadovoljstvo nema cenu.
Spucam 1,5€ dnevno, ne zato sto sam primoran, vec zato sto hocu. I opet, cigare ne mogu da se porede u ovom slucaju. :p

To je matafora, ali ono sto je on napisao je cisto kurchenje.Meni pricas? :D Pre tri godine mi izgoreo stan, pre 4 meseca kupim auto, posle nedelju dana se upali plin! :d I dalje vozim na isti, i svestan sam da mi curi na raspljinjacu :D

Pa neki su malo promasili poentu ili sam je ja promasio, jos cemo to naknadno utvrditi.?.
Poenta autora je da smo primorani na menjanje grafickih, ni zbog cega drugog, vec njihove masne zarade. Uopste nije poenta u tome sto vi volite da menjate vec sto su neki primorani. A primorani su zbog igrica najvise i to je to.
Ono sto ja hocu da kazem je da ako hoces da igras neku igru ne moras da je igras sve na max, isto kao sto i ne moras da vozis mecku 200. Ne osporavam da neko to voli, opet, toi je druga prica.

Ti si se vezao sminke. A nisi se vezao kucista. Kontas razliku? Auti isto izgleda i sa 1300 ccm i sa 2kccm.

Spucam 1,5€ dnevno, ne zato sto sam primoran, vec zato sto hocu. I opet, cigare ne mogu da se porede u ovom slucaju. :p

Mogu i te kako. Sve se svodi pod zadovoljstvo. Neko kupuje cigare, a neko graf.karte (ja), navucen na agresivni marketing, navucen na nove tehnologije, a da pri tome sa 7900gt nisam odigrao ni 5 valjanih naslova.
Nazalost.

@starac to je metafora, ne budi bukvalista...ali da u sushtini terace isto, mnogo je to mala rezolucija da bi se videla razlika mada to nije ni bitno...

Ne ne, to su činjenice. Pa ljudi prodaju 7900XXX i kupuju 8800GTS karte zbog boljih performansi. 1280x1024 rez. nije mala, još kad se forsira AA/AF u zahtjevnim igrama!

Evo borab spomenu cigarete. Ima li šta gluplje od konzumiranja cigareta! Pa bolje je pušiti travu, to ima efekta. Koliko novaca se troši na mobitele recimo! Kome treba mobitel od 400-500€!?

Meni je cudno sto ljudi smatraju za "nenormalno" kada neko da 250-300 eura za grafiku, a sasvim normalnim smatraju telefone iste cene. Telefoni gube vrednost, kao sto i grafike gube vrednost, ako ne i brze. Jedni su tu "pametni" drugi "glupavi", a istina je negde na pola puta.
Telefon sluzi za telefoniranje ili SMS, sto cini 99% "primene". Tu isti posao "radi" i telefon od 120eura i onaj od 300eura. Grafike od 120eura i 300eura se bitno razlikuju i nikako ne rade isti posao. Nije mi zao dati do 250eura za grafiku, sve preko toga (do oko 300e) jeste. Nikada ne bih dao vise od 300eura za grafiku, kao sto ne bih dao vise od 200eura za mobilni telefon. Koliko ljudi u ovoj zemlji ima mobilni telefon od 300+ eura, a koliko ima grafiku od 300+ eura. Cenim da je odnos 100:1. Necu da pljujem po pojedincima, ali svima je jasno da bar 50% onih koji imaju tel. skuplji od 300eura jedava da zna i da se potpise, ako me razumete sta hocu da kazem. istih tih 50% se smeje "igricama" kao gluposti. Zasto? Koga u opste zanima misljenje takvih "ljudi".
:wave:

Poslednja izmena:
Meni je cudno sto ljudi smatraju za "nenormalno" kada neko da 250-300 eura za grafiku, a sasvim normalnim smatraju telefone iste cene. Telefoni gube vrednost, kao sto i grafike gube vrednost, ako ne i brze. Jedni su tu "pametni" drugi "glupavi", a istina je negde na pola puta.
Telefon sluzi za telefoniranje ili SMS, sto cini 99% "primene". Tu isti posao "radi" i telefon od 120eura i onaj od 300eura. Grafike od 120eura i 300eura se bitno razlikuju i nikako ne rade isti posao. Nije mi zao dati do 250eura za grafiku, sve preko toga (do oko 300e) jeste. Nikada ne bih dao vise od 300eura za grafiku, kao sto ne bih dao vise od 200eura za mobilni telefon. Koliko ljudi u ovoj zemlji ima mobilni telefon od 300+ eura, a koliko ima grafiku od 300+ eura. Cenim da je odnos 100:1. Necu da pljujem po pojedincima, ali svima je jasno da bar 50% onih koji imaju tel. skuplji od 300eura jedava da zna i da se potpise, ako me razumete sta hocu da kazem. istih tih 50% se smeje "igricama" kao gluposti. Zasto? Koga u opste zanima misljenje takvih "ljudi".
:wave:

realno

Igrice jedino"vade mast" iz mashine.Ove nove sve su zahtevnije za kompjuter.Igranje igara na kompu je skup"sport".Za to postoje konzole za igranje gde su igre optimizovane za takve mashine i dosta chesto izgledaju bolje nego na kompu.
Ja nikad nisam napucavao neke velike pare u grafichku ali jesam u ram i cpu a iz razloga cheste obrade video materijala.Napravish mashinu po potrebi.

Poslednja izmena:

E vidish da se nerazumesh, samo treba da vidish mog Yugishu i vec bi video koliko greshish, a tek kad ga chujesh seo bi na dupe i obriso ovo gore:D
Edit:D da nebude skroz off topick, evo ti covek reko gore zashto je on to shvatio kao fetish.Isto vazhi i za mene, kad sam kupio komp pre dve ipo godine mislish da mi nije bilo zanimljivo da se Qr**m pred drugima kako mogu da nasviram Far cry na max detalja, evo i danas isti rachunar, od igrica ako ponekad zapalim na mrezhi cs, ostalo, mozhda chisto ako zhelim da vidim kako izgleda, a da ga igram ni sluchajno, zashto?Hm nemam pojma, nemam vremena, neinteresujeme, mozhda neshto izmedju.Jednostavno moje vidjenje, a i josh par ljudi ovde je da je to shminka, jer niko meni nemozhe da kazhe da nije proseravanje prelaziti sa 8800Gts, na 8800Gtx, no to je moje vidjenje.Ja slabo igram igrice, tako da i nisam bash merodavan, ali cinim deo korisnika rachunara tako da imam pravo na svoje mishljenje:)

Poslednja izmena:
Po meni vise vredi soni play station 3 nego neka dobra grafika u tom cenovnom rangu (a gde su ostale komponente) procenite i sami kolko vredi pc ekvivalent S.P.S 3.

Nazad
Vrh Dno