Šta je novo?

Zasto je propao Simbian ?

U to vreme nije bilo brzog interneta kao danas. Tada su pravili WAP browsere, symbian nije bio pametan da ugasi 3g kada je wifi uključen, nije bilo toliko online servisa...

Ja se vracam onom "bagovit". Android jeste po malo bagovit ali to je zbog njegove slozenosti... Jos uvek imam neku stariju nokiju (zeleni ekran) i ona nikada ne zabaguje ali to je zato sto tu nema sta da zabaguje dok je android previse komplikovan i dodatnu poteskocu ima zbog touchwizova i ostalih gluposti... iOS sam najiskrenije samo jednom imao prilike da probam i ispostavilo se da je potpuno suprotno u odnosu na ono sto su svi govorili za njega (uzasno spor npr. kada iz galerije pritisnem ono jedino dugme) i ima skriven force close. Ali i android na stocku uz jos po neki dodatakb (kao buter npr.) moze jako lepo da radi, a isto tako moze i uz custom rom...cA tek bi lepo radio da ga optimizuju za odredjeni hw...

Vrlo spor OS ali barem dobro optimizovan. Nije imao aplikaciju kao što ima android i ios gdje može svako lako preuzeti i instalirati aplikaciju koju želi, bez tehničkih sposobnosti, svega par klikova. Ne mogu zaboraviti koliko sam se patio za symbian aplikacije da bi sign-ovao nešto i sl. Užas !

O da,podseti me na one sugave kineske sajtove gde saljes IMEI ili kako vec bese da ti posalju Sign fajl i cekas danima za jednu sugavu app sve dok nisu razradili aplikacije za sign (X-sign ili kako vec bese)... katastrofa...

Pa sistem je tako bio osmišljen jer su se žalili ljudi da je bilo mnogo malware aplikacija na ranijim verzijama symbiana gde si mogao da instaliraš šta si hteo...ovako si morao da imaš dev licencu da bi mogao da potpišeš svoju aplikaciju koja je i prolazila isto verifikaciju kod ovlašćenog tela..sve u cilju veće bezbednosti platforme. E sad logično da je to predstavljalo problem sa piratskim aplikacijama koje nisu bile potpisane..

Vrlo spor OS ali barem dobro optimizovan.
e ***.

zbog ovakvih komenatara moram da pisem: "spor i dobro optimizovan" ?!?!? wtf?? - za sta je onda bio dobro optimizovan?? za trajanje baterije??

Android jeste po malo bagovit ali to je zbog njegove slozenosti...
iOS je jos slozeniji/napredniji od Androida pa nije bagovit kao potonji.

Android je bagovit zbog loseg dizajna, gomile kompromisa sto je sve posledica nedostatka "rezisera".

O da,podseti me na one sugave kineske sajtove gde saljes IMEI ili kako vec bese da ti posalju Sign fajl
...i to sve u slucaju da hocete piratske aplikacije! ...Symbian sigurno nije propao zbog toga sto je bilo previse komplikovano instalirati piratsku aplikaciju! ...ili sto sto je lepo objasnio zechs.

ja predvidjam da ce i Anrdoid morati, pre ili kasnije, da podigne "Wallet Garden" poput iOS-a ako nece da zavrsi kao sWinjdows.

Poslednja izmena:
iOS je jos slozeniji/napredniji od Androida pa nije bagovit kao potonji.

Android je bagovit zbog loseg dizajna, gomile kompromisa sto je sve posledica nedostatka "rezisera".

Ovo samo ti mozes da izjavis i ostanes ziv. iOS je toliko slozeniji od Androida u poslednje 3 godine da je jedina stvar kojom su se bavili u Apple-u, jeste bilo dodavanja funkcija koje je Android imao a iOS nije imao.

Edit: Ko hoce da zna zasto je Symbian propao neka nadje negde Nokiju XM5800 i proba malo da je "cacka". Po mogucstvu posle koriscenja Androida ili iOS-a. Bice mu sve jasno.

Poslednja izmena:
you-keep-using-that-word.jpg

Bagovit =/= spor.

Ovo samo ti mozes da izjavis i ostanes ziv. iOS je toliko slozeniji od Androida u poslednje 3 godine da je jedina stvar kojom su se bavili u Apple-u, jeste bilo dodavanja funkcija koje je Android imao a iOS nije imao.
kao npr.multitasking?

right?

;)

Edit: Ko hoce da zna zasto je Symbian propao neka nadje negde Nokiju XM5800 i proba malo da je "cacka". Po mogucstvu posle koriscenja Androida ili iOS-a. Bice mu sve jasno.

Ja kada sam uzeo prvi android telefon (galaxy fit) to mi je bilo nesto revolucionarno i jos se secam prvi 3 dana kada sam po 5 sati dnevno gledao u LWP... Posto tada nisam imao pojma o androidu razmisljao sam se izmedju asha 300 i fit-a. Na kraju moja sestra uzme asha 300 i onda shvatim da je symbian dno dna ali seti telefoni sada isporucuju firmama za radnike... Ovo mi je jako cudno iako je normalno... Kako sam samo prvih nedelju dana gledao na fit a kako sada gledam na s4/htc one/xperia z xD

Asha nije simbijan, nego običan telefon.

Jeste :)

O ovom pitanju sam i ja razmišljao. Mislim da je sve to posledica lošeg marketinga kompanije Nokia. Da je bio presudan kvalitet IOS bi se takođe odavno ugasio, a nije.
Ili prosto rečeno, Simbian nije bio kul. Ljude su privukli neki drugi sistemi. Drugi razlog (iako bi on trebao da bude važniji, a obično nije) je sporost Nokie da se privikne na promene, a samim tim i da odradi značajna unapređenja operativnog sistema.
Jednostavno, uljuljkali su se vodećom pozicijom i postali nemarni prema svojim proizvodima.

U to vreme hw je bio slab i nije im padalo na pamet da ubace malo više RAM-a ili bolji ekran.
Modeli du se minimalno razlikovali, Symbian je sve lošije radio i došlo je do tačke gde nije imalo kuda dalje da se ide.
Ekipa će da obese na kraju. Samsung će da otvori razvojni centar u Finskoj, Nokiji ispred nosa.

Лично мислим да случај Нокије треба да се детаљно проучава на свим економским факултетима. Мени је мало невероватно да компанија са таквом позицијом на тржишту буквално изврши самоубиство.

Zavera kolega,zavera... :D

Лично мислим да случај Нокије треба да се детаљно проучава на свим економским факултетима. Мени је мало невероватно да компанија са таквом позицијом на тржишту буквално изврши самоубиство.

Suisidna neka kompanija. Vivaz i X6, su mi oduzeli 10 godina života.

v5 je stvarno bio katastrofa, to je bio frankenstajn.

U to vreme hw je bio slab i nije im padalo na pamet da ubace malo više RAM-a ili bolji ekran.

Modeli du se minimalno razlikovali, Symbian je sve lošije radio i došlo je do tačke gde nije imalo kuda dalje da se ide.

Minimalno razlikovali. :sceptic:

Evo ti pa uporedi Nokine i Apple telefona po kazi ciji su se telefoni minimalno razlikovali.

Apple

all-iphones.jpeg

Nokia
nokia-e70-e61-60.jpg
nokia-n95.jpg

imgn933.jpg
no7610_00.jpg

Nokia-E90-communicator-review-3.jpg

3650inboxcol.jpg

Poslednja izmena:
Hardverski brange, sigurno fizički izgled ne unapređuje sam sistem.

Evo ti pa uporedi Nokine i Apple telefona po kazi ciji su se telefoni minimalno razlikovali.

Ako je poenta da telefoni izgledaju kao da su ih dizajnirali pavijani na kreku onda do k...a bas :) A te matore Nokie su bas tako izgledale.

Maestro, mislio sam na hw razlike.

Ako je poenta da telefoni izgledaju kao da su ih dizajnirali pavijani na kreku onda do k...a bas :) A te matore Nokie su bas tako izgledale.

Ako se tebi/meni ne svidja ne mora da znaci da je ruzno/lose,stvar ukusa...

Ljudi su isprobavali razna resenja,meni su odlicno legle E70 i 3650. I dan danas se odlicno secam 3650 tastature na koju kada se naviknes neverovatno brzo radis sa istom a o publicitetu da ne pricam,najvise me nerviralo "Daj da vidim/probam!" sto je vazilo i kada otvoris E70 a supruga i dan danas zali za njenim ukradenim 7610...

Hocu da kazem da se i posle silnih godina svi se secamo nekog Nokia Symbian fona sa osmehom i iscekivanja najavljenih modela a pojma nemam koji mi je bio prvi Android,jer su na izgled i funkcije svi slicni,samo se "crevca" razlikuju,na konto Yooyo komentara...

Molim moderatore da isprave predhodni post posto je ovako nejasan i umesto onog sto sam napisao napisu sledeci tekst .

Dakle ti hoces da kazes većina ljudi zna na koliko im Mhz radi procesor u telefonu, kao i da im je to najbitnija karakteristika pri kupovini zbog cega su Nokini Simbian telefoni propali jer im je procesor radio na 330 umesto na 416 Mhz kao kod iPhona. :D

Poslednja izmena:
Bice da je mislio da nerazvijani HW nije mogao da isprati sve komplikovaniji i neoptimizovaniji SW...

Koliko se ja secam Symbian je bio zakon svojevremeno a verovatno je propao jer je nokia drzala monopol (pretpostavljam) pa samim tim nije bilo dovoljno veliko trziste za dalju nadogradnju dok je Android zapravo vizuelno jako slican symbianu a pritom je free i nalazi se na gotovo svim mogucim telefonima danasnjice.

Bas me zivo interesuje kako drugacije moze da izgleda mobilac kome su skoro sve kontrole vezane za ekran osetljiv na dodir?
Sto se tice dizajna telefona "mozda" je nokioa svojevremeno malo zastranila ali su bar pokusavali da izadju iz mora svakodnevnice, Sad meni su se neki modeli svidjali ,neki ne.nekome drugome opet neki drugi model i tako. Slicnu odnosno istu stvar je Apple radio s dizajnom kompjutera i nemoj da sada neko kaze kako su to sve bili cisti pogoci.
Malo nervira velika fama kako je svako go*** koje izadje iz applea super i naj ,naj.... Ako sam vec jednom bio na zatvorenoj platformi ,zasto bih opet? Jos uvek imam symbian i odlicno me sluzi i zavrsava posao ali uskoro ce zauzeti poziciju drugog telefona dok ce njegovo mesto pripasti nekom androidu.

Maestro, mislio sam na hw razlike.

Mislim da tvrdnja da je na propadanje Simbiana uticalo to što se hardver minimalno razlikovao ne stoji.
Ja sam siguran da kada bi danas upitali ljude na ulici koji CPU im kuca u mobilnom ili koliko jezgara ima grafički čip ne bi znali da odgovore.
Ono što ljudi najviše cene je spoljašnjost i kako će im neka firma marketinški servirati da su oni i njihov aparat specijalni u odnosu na druge. Čast izuzecima koji prate tehnologiju i dobro znaju šta su kupili.
Ali iskreno, današnji Android telefoni iz srednje klase i oni najskuplji praktično mogu da odrade sve operacije bez problema. Tako da za korisnika koji uređaj gleda sa strane, praktično, nema razlike u hardveru a o softveru i da ne govorim.
Ali Android napreduje. Iza njega stoji mnogo moćnija kompanija od Nokie i jednostavno su pristupačnošću velikog broja aplikacija uspeli da privuku ljude. I to je jedna os stvari koja je nedostajala Simbianu. Nisu uspeli da privuku veliki broj ljudi da prave aplikacije za njega, a i one aplikacije koje su bile teško su se krekovale i bilo je malo dobrih besplatnih aplikacija. I Gugle plej je mnogo doprineo na popularizaciji Android aplikacija. Takođe, otvoreni sistem Androida je pružio mogućnost da se ovaj OS nađe i u najgorim kineskim uređajima dok to nije bio slučaj sa Simbianom.
Jedino što se ne bih složio je to da je Simbian bio loš OS. Sećam se samo kakvu je on revoluciju napravio u poređenju sa običnim fabričkim sistemima koji su nudili samo java podršku.

Takođe, otvoreni sistem Androida je pružio mogućnost da se ovaj OS nađe i u najgorim kineskim uređajima dok to nije bio slučaj sa Simbianom...

Jer kinez nije hteo/imao da plati milionsku licencu za Symbian,sto je takodje jedan od bitnih faktora bezanja od istog...

Nazad
Vrh Dno