vlada_o je napisao(la):
Uff nemogu da se ne ubacim u topic,to je jace od mene :-devil-:
Sto se tice dobrog,tj. jedinog subwoofera koji odradjuje posao kako treba to je jedan i jedini
REL www.rel.net Sve ostalo je smesno i mizerno.Najnizi frekventni odziv npr. za model STUDIO III je (in room -6dB):9Hz.Jedini problem je cena(oko 7000 evrica).Drugi problem je sto moras da imas "slonovski" sluh da bi cuo tako nesto :banana: Naravno ima dosta modela i za nas smrtnike sa pristojnim cenama.
Evo i ja nisam nesto odoleo ovoj silnoj diskusiji, pa cu postovati nesto...
sto se tice fgore navedenog sub-a
ne znam za koju namenu si prokomentarisao ono gore (da li za one m53-ke ili uopste za sve moguce sisteme...)
po meni nista fascinantno nije sto su stavili dve desetke u sub
a pogotovo onaj podatak za 9Hz in room
nije nego...
a sto se tice onoga da je to janbolji sub od svih sub-ova
mislim da je to prilicno nezahvalno komenatrisati
jer uopste postoji gomila napravljenih projekata i sub-ova
tako da izabrati sub nad sub-ovima bas i nije jednostavno tj skoro je nemoguce
a sto se tice njegove cene od 7000e
mislim da je pomalo i preterana
ma kakav to sub bio
jer za te pare mozes uzeti aktivan sub sa 2xJBL 2245H i 1200W pojacalom
koji ce bukvalno da oduva svaki drugi...
vlada_o je napisao(la):
A vidim da i ova rasprava fabricki vs pravljeni zvucnici neide nikuda :banana:
Pa da razjasnimo malo.Svi zvucnici(mislim na HI-Fi) se prave rucno.Zar ste mislili da u Mission-u ili nekoj drugoj firmi kutije,stranice,drajvere montiraju,poliraju,sklapaju roboti

:d

.Jok,svi se sklapaju rucno ili ti
hand made .Sto znaci da u samom proizvodnom procesu nema bas i neke velike razlike.Zatim dolazi na red projektovanje i dimenzionisanje kutija na kome u velikim firmama rade gomila inzinjera,tehnicara,recezenata...Dok ljudima koji sami sklapaju zvucnike ostaju zastareli modeli i dizajni koji se provlace kroz casopise tipa "uradi sam" 20-30 godina.Mozda su i dinosaurusi mladji

arty:.Zatim da ne govorimo o kvalitetu materijala....
Kad zvucnik izadje iz fabrike mozes biti siguran da ce svaki model iz iste serije zvucati isto.Dok kod pravljenih cesto rizikujes da cujes jedan zvucnik negde a nakon sklapanja istog dobijes nesto sto nije ni nalik onome sto si prethodno cuo.
Sto se tice samogradnje zvucnika
naravno medju "narodom" zastupljen je stereotiip
o baji koji u garazi uz gajbu piva i neelektricni alat drvi i testeri neki orman
i budzi od toga zvucnike...
naravno ima i takvih...
ali opet svako ko je ozbiljno pristupio samogradnji i naravno uz neophodno znanje i iskustvo
napravio je izuzetan posao... (nekad ne odmah, ali naravno uz dovoljno "mk2" modela dodje se do onog zeljenog ili jos boljeg)
evo kao primer saljem i sliku jedne veoma uspesne samogradnje . . .
A sto se tice komentara o uparenosti i konstantnosti kvalitete zvucnika i skretnica u samogradnje mogu da kazem samo jedno
a to je da je dalekooooo veci stepen uparenosti nego sto ti mislis
imao sam priliku da vidim mnoge skretnice serijskih zvucnika i mogu ti reci da prizor nije nimalo bio lep
razlicite komponente (kako je koja serija delova stizala)
posto se levi i desni ne prave paralelno
desi se da imaju razlicite induktivitete (razliciti proizvodjac i tako to . . . )
bla bla truc
i da ne kazete kako sam gledao neke krseve i da pricam sve napamet
navescu i ovo
da me jakoooooo razocarala skretnica u thiel cs 5 zvucniku
koja je vise nego smesno uradjena i isprojektovana...
a da ne pominjem uparenost delova...
BTW thiel-u se desavalo da iz fabrike izadju zvucnici mnooogooooo razliciti u k-kama (levi u odnosu na desni!!! ne par u odnosu na par). . .
eto toliko od mene...
... za sad...
pozdrav,
Nebojsa