Šta je novo?

Zastita privatnosti u firmi

Mail je poslat sa tvog, tj. firminog, racunara. Na firmi je da dokaze ko je to uradio. Ako nemas potpis tog maila, ili neki papir, extremno je tesko dokazati.
(moze on priznati, ali to nije isto sto i dokazati)

Pitanje je na sta ti mislis - ako trebas dokazati da nije tvoj e-mail sa koga je ucinjeno neko krivicno delo, nagrabusao si, bez papira ili iskaza pocinioca ;)

jok,samo i iskljucivo policija i tuzilac se bave sa ovim,tvoje je da ne ometas istragu i postupak i da im pruzis sta zatraze.npr kad bi ti sporan imejl nalog ugasio,napravio ga nedostupnim a sve iz najbolje namere,u ne tako irealnom scenariju mogli bi da te gone za saucesnistvo.u sustini,to sto je neko koristio maliciozno svoj privatan nalog bilo gde vas ni najmanje ne treba da plasi i dotice,jer se vrlo lako dokazuje ko i kad ga je otvorio i gde,tj da to niste licno vi i da vasa firma nema veze sa tim.ako vam je toliko stalo da niko ne koristi kompove,wifi za privatne svrhe,monitorujte pristup i otpustajte zaposlene,licni nalozi nisu vasa briga ni pos'o a i krsite ustavom zagarantovana osnovna prava,koliko god to vama smesno zvucalo.

Ne mislim na na email nalog, nego na sadrzinu mail-a, koji je poslat sa firminig racuanr sa nekog levog mail-a. Ne dokazujem ja da nije moj mail , nego da nisam ja posalo :). Nisam nagrabusio ja nikako ;), toliko pravnog iskustva i znanja imam :)
Radim kao vestak za ovakve stvari, cak i kod nas sam radio.
Pod uslovom da nemas dokaza da u to vreme nisi imao pristup da kucas taj mail:
Ti ne mozes pokazati da firma nije poslala (jer jeste, sta dokazuje log ISP-a), a ne mozes pokazati ni da ti nisi poslao, ako nemas odlicnu podlogu sa javnim/zvanicnim digitalnim sertifikatima.
Ne moze se ni pokazati da je on poslao.

Mozda imas iskustva, ali garantovano onda jedna strana nije imala dobrog IT vestaka, ako si lako ovo pokazao, bez sertifikata ili prethodno potpisanog papira. Verovatno je neko priznao, ili nesto slicno, ali pokazati da nisi ti poslao je nesto drugo.

Prebaci slobodno u drugu temu :)

Umart, jesi u pravu, za slucaj da je krivicno delo izvrseno, jeste na tuziocu da pokaze ko je poslao, a ne na tebi da nisi.
Ali tebi znaci da dokazes da nisi poslao nesto, jer ces sebi olaskati u takvim okolnostima.

Poslednja izmena:
buraz,nema sta da dokazujes,tek ako te odvuce na sud i tek u odbrani,ako si vestak kao sto tvrdis znas ovo majku mu.plus,ovo je jos samo jedan dokaz mojoj tvrdnji da tudj mejl nema sta da diras,ako nema nicijeg pristupa sem njegovog tu se prica sa tobom i tvojom firmom zavrsava.uzas je sto igram vasu igru i trazimo hipoteticke scenarije kad princip i ustavno pravo postoje,daj ljudi uozbiljite se.

Pa i jeste odbrana u pitanju, posto bi u tom slucaju bio medju osumnjicenima.
Ja nemam dodira sa pravom dalje od toga da znam sta je dokazivo u smislu IT-a (inace se priznaju zvanicno samo zvanicni digitalni sertifikati, izdati od strane sertifikovanog tela, i to ne sva u svim zemljama).
Ne zanima mene da li neko IMA KORISTI da dokazuje da nije nesto uradio. On to ne mora sigurno, sve dok ne dodje do suda. Ali ako je medju osumnjicenima, ima koristi da dokaze da nije on, brze izadje, i samim tim smanji krug osumnicenih.

Ja ne zelim da pokazem da firma nije poslala, jer tako nesto nije moguce. Ja zelim da pokazem da ja nisam poslao. I imam digitalni sertifikat, neophodan mi je za 95% korespedencija koje vrsim. Znacu i koji zaposlene je poslao i kada i sa koga racunara i sta je poslao, tako da necu imati problema.

Poslednja izmena:
Ako je taj mail imao potpis, da.
Inace ti ne znaci tvoj sertifikat u pokazivanju da nisi ti poslao.

Znacu i koji zaposlene je poslao i kada i sa koga racunara i sta je poslao, tako da necu imati problema.

Naravno kad si IT terorista... pardon,jahac... :D (malo peckam Umarta....)

Pitao danas nazovimo menadjera u nasoj firmi kakva je situacija po ovom pitanju,kaze sve se moze videti na serveru (njegove reci).
Niko nista nije potpisao po tom pitanju niti je ko napomijao/saopstavao,ali ne praktikuje privatnu postu u firmi,kao ni ostali,bar koliko on ima saznanja (mada se cudio pitanju u fazonu sto bih ja to radio na poslu...).
Znaci,nikakav papir ne postoji ali svi znaju da se moze "zaviriti" u svaciji komp....

Ako je taj mail imao potpis, da.
Inace ti ne znaci tvoj sertifikat u pokazivanju da nisi ti poslao.
Ne potpisuje se serfikatom mailovi nego dokumenta koja se salju mailovima;)
Tako nesto se nije desilo u firmi u kojoj radim, ali hipoteticki ne verujem da je iko toliko "pametan" da tako nesto uradi i potpise sebe sertifikatom

Imali smo u sudu 2009 sitaciju slicnu, gde je napravljeno ozbiljno krivicno delo i to na stetu policije i vojske u milionskim iznosima.

Lako je dokazano ko je tada sedeo za kompjuterom i slao, bez da se isti potpiso sertifikatom.

Pogootovu sto je na vreme primeceno sta radi i praceno. Jos je radio sa seritifkatom,pecatom i username-om za sudski sistem, za koji je bila zaduzena druga osoba u znanicnoj evidenciji, pa opet nije bilo problema.

Kad imas kontrolu sta ti se radi na racunaru, i znas blagovremeno da je nesto odradjeno , lako ces dokazati ko je i ko nije.

Poslednja izmena:
Što je potpuno ilegalno, ali koga to još boli ovde...

Sto je potupno legalno na kompjuterima namenjenim za sluzbenu upotrebu, kao i kutija za postu za sluzbene posiljke.

Poslednja izmena:
Ne potpisuje se serfikatom mailovi nego dokumenta koja se salju mailovima;)
Mogu i mailovi da se potpisuju, ne samo dokumenta :)
Sta vise, uopste nije dokaz dokument u mailu, potpisan jednim sertifikatom, dokaz da je mail poslala ista osoba. Vec samo da je ta osoba, ciji je sertifikat, potpisala taj dokument, a da osoba, koja je poslala mail, ima pristup tom potpisanom dokumentu.
To NIJE dovoljno na sudu kao dokaz da je ista osoba u pitanju.

Lako je dokazano ko je tada sedeo za kompjuterom i slao, bez da se isti potpiso sertifikatom.
To znaci da imas fizicki dokaz, sto je nesto drugo.
Ali da nemas, kako bi dokazao da nisi ti poslao, ako niko ne moze da potvrdi da nisi bio kod racunara.

Sertifikat se moze diskreditovati, ali samo fizickim dokazima (pracena druga osoba pa ima fizickih dokaza, dokazano kompromitovana lozinka, dokazano los algoritam i jos neke stvari). U suprotnom se priznaje da je nesto potpisan nekim sertifikatom dokaz da je osoba, ciji je sertifikat, to uradila.

Lako se dokaze, pogotovu kad ti prijavis momenta kada spazis da je ucinjeno to delo. Tako se i tada dokazalo. Pracanjem vise osoba sta su radili na racunaru i momentalna prijava kad se saznalo ko je.
Nije policija dosla kod predsednika suda niti upravitelja i pitala: kako ces ti da dokazes da nisi ti ili nije on. Tako sto znam ko je, kad je, sta je poslao , na koji nacin i tako sto je prijavljen momenta kad je to odradio, bez obzira sto je poslao sa tudjeg racunara, sa tudjim sertifikatom, sa tudjim usernamom i tudjim pecatom.

Naravno da se za to nije znalo, sve dok nije mup otkrio, ne bi se lako dokazalo posle ko je i sta je, sa tim se slazem, ali kad se u startu primeti lako je.

Znam da mogu mailovi da se potopisuju. Ne kazem da je potpisan dokument dokaz na sudu da je mail slala osoboa koja je potpisala dokument , sve si izokrenuo :), kazem ti da na mom poslu ne potpisujemo mailove vec samo dokumenta. Ako je mail stigo sa zvanicne adrese nema potrebe da isti bude potpisan, vec samo sadrzaj tog maila. Niko nikad nam nije trazio da potpisujemo mail, ali sadrztaj nam trze vecina drzavnih organa.

Poslednja izmena:
Weasel, ne budi uvredjen, ali dodajes na kasicicu stvari :) Ocigledno je da mnogo toga ne kazes, i cemu posle ova rasprava?

Koja crna privatnost? Toga nema ni u drzavnom sistemu, a kamo li u privatnom. Pogotovo ako radite na visokim B pozicijama, sve se trekuje i snima. I to je sasvim OK jer oprema i resursi kojima raspolazete su tu da se koriste za posao, prevashodno, a oni koji su na viskom pozicijama od biznis znacaja moraju da budu praceni. Stoga ne budalite svi zajedno, molim vas.

Sto se svega ostalog tice, ako niste zaposlili ljude koji su dovoljno svesni da svoje obaveze moraju da ispunjavaju na vreme, nikakvo citanje poruka, blokada drustvenih mreza i dahtanje za vratom nece pomoci. Nema te sile da vi nekoga naterate da uradi nesto ako on to nece ili prosto nije svestan sta se radi u radno vreme. Ali rad na poslu nije sluzenje vojske, sistem mora da bude liberalan. Ja uvek polazim od sebe - ima dana kada ubijam od produktivnoti ali ima i dana kada bih da se ubijem i ne mogu nista da radim. To je dan kada bazam po sajtovima, citam RSS feedove, zveram u prazno.

I isto to ocekujem i od svojih zaposlenih i racunam na to - i kada ih zaposljavam uvek postoji jedan uslov - ne zanima me sta radite na poslu, kada ga ima i kada se dogovorimo da X mora biti gotovo do Y na nacin Z, da li ce taj posao biti radjen svaki dan po 1h ili odjednom za 24h zaista me ne zanima. Ako je neko genije i moze da zavrsi sta treba za 1 dan, a nema drugih obaveza i uradjen je posao kako ja ocekujem da bude, svaka cast, skidam kapu, sto se mene tice citaj fejs do mile volje. Ali ako se rokovi prekrse, dogovor ne ispuni i kvalitet nije adekvatan, onda glave lete.

Sto bi meni smetalo da neko posalje privatni mail, javi se svom prijatelju na telefon ili da chatuje sa svojom devojkom dok radi? Koja je realna korist za celu firmu od blokiranaj takvih stvari? Tako se ne podstice produktivnost, ona se tako urusava. Ako zelite da ljudi budu produktivni, to moze da se postigne postavljanjem osnovnih principa rada i opustenom atmosferom, nikako drugacije.

Vi mislite da ja ne znam sta rade moji zaposleni? Ne moram ni da gledam u monitore, instaliram keyloggere i softver za monitoring. Ako ih dovoljno dobro poznajete, vrlo lako mozete da razaznate ko radi, a ko ne. Ja imam pristup svemu - chat serveru, mail serveru, celoj infrastrukturi (****ga, hosting), kad bih hteo (a ne zelim zaista) mogao bih da vidim sve. Ali cim dodjem u iskusenje da to uradim, onda tu vec debelo nesto nije ok jer ne postoji osnovno poverenje koje je osnova svakog posla izmedju ljudi. I tu je kraj svake price, vreme je da se razilazimo.

Ja sam radio po raznoraznim firmama, bio na niskim i visokim pozicijama i u vecini se sve snimalo i gledalo. Najgore mi je bilo u onim u kojima je vladala mrtva, mrka tisina, bez ikakve komunikacije medj ljudima jer je atmosfera bila mrtva, totalno depresivna i nimalo me nije podsticala da budem produktivan.

tako da mu u sustini dodje da je u stvari bolje da nemamo nikakvu privatnost i ustavom zagarantovana prava?odrednica za zivot je u stvari koporativno odredjivanje zarad bolje produktivnosti da bi nekom drugom donosio profit?

dakle dva moderatora koji ustav zovu ******stinom.

edit: meni se automatski cenzurise termin koji se moderatoru ne cenzurise. :) smehotresan forum,nema sta.

Poslednja izmena:
To moze samo da kaze neko ko ne stoji sa 2 noge cvrsto na zemlji vec je u teskim oblacima (da ne kazem nesto gore). Savetujem da se manes mastarija i da shvatis realnost, i ne samo da je shvatis vec i prihvatis. Doba komunizma i ladjenja jaja je odavno proslo.

Prava imas, ovde se prica o drugim stvarima. I kad se zaposlis u malo kompleksnijem i ozbiljnijem sistemu, na visoj poziciji, savetujem da citas stavke ugovora. Odlicne su za jedan reality check. Ako nisi u stanju da prihvatis to, onda nemoj ni da radis.

prvo,ispravka,administrator i moderator. :)

drugo,ako mi ovim porucujes da je ustav mastarija,a u sledecem pasusu da prava imam,izvini,ali nema sansi da ti poverujem. :) ako je ustav mastarija samo je pitanje konsenzusa ljudi koji su u moci i njihove volje da degradiraju bilo koga na bilo koji nacin koji im se prohte.toliko politicke teorije i istorije valjda i sam znas,posto vidim svi radite u ozbiljnim firmama i korporativno ste odgovorni,kapiram da vas iste e firme i korporacije nisu na ulici nasli.

trece,tvoju projekciju sa komunizmom cu samo da odbacim.ti si taj koji reklamira petokraku,ne ja.mogu slobodno reci da je cak infantilno da se moj stav oko ljudskih prava pa i prava radnika izjednacava sa bilo kojim vidom socijalizma.

cetvrto i zadnje,posto smo ocigledno prinudjeni bar na ovom forumu,na aksiom da je ustav mastarija,tvoj savet je besmislen.jer ugovor pociva samo i iskljucivo na ustavu,samim tim je i citanje i potpisivanje bilo cega besmisleno.za potencijalne zaposlene postoji samo korporativni ratio koi ce svakako ovladatio i ovako i onako.razlika izmedju sistema koji ti zagovaras i npr nacisticke nemacke je samo kozmeticki.a nemali broj bi nacistickoj kozmetici dao prednost. :)

To moze samo da kaze neko ko ne stoji sa 2 noge cvrsto na zemlji vec je u teskim oblacima (da ne kazem nesto gore). Savetujem da se manes mastarija i da shvatis realnost, i ne samo da je shvatis vec i prihvatis. Doba komunizma i ladjenja jaja je odavno proslo.

Prava imas, ovde se prica o drugim stvarima. I kad se zaposlis u malo kompleksnijem i ozbiljnijem sistemu, na visoj poziciji, savetujem da citas stavke ugovora. Odlicne su za jedan reality check. Ako nisi u stanju da prihvatis to, onda nemoj ni da radis.

Vidi, i ja sam potpisao ugovor i gomilu aneksa sa kojekakvim nebulozama koje krše sva moja moguća i nemoguća prava kao ljudskog bića, zato što je alternativa bila da u ovom trenutku budem bez posla (što mi baš i ne odgovara), ali to ne znači da se sa ovakvim terorom zaposlenih slažem i da smatram kako je to okay. Iz pozicije mog poslodavca možda i jeste okay da mu radim dnevno 10 sati (a da mi plaća 8), da radim svake druge subote (koju mi naravno ne plaća), da mi ne plaća ništa kad odem na bolovanje, da mi ne plaća ništa kad/ako odem na odmor (pošto ovde odmor postoji samo na papiru, u praksi ne),....da ne nabrajam dalje, muka mi je.

Ali sve ovo ne znači da treba da se pomirim sa svojom sudbinom i da ne kažem kako je ovo tortura (na koju sam svesno pristao) i da je moj poslodavac (koji sebe zove gazda) jedna obična svinja koja misli samo i isključivo na pare, a za zaposlene koji mu te pare ostvaruju ga čisto zabole.

Ali pošto mi živimo u ovom šupku zemljine kugle u kome se ne poštuju elementarna prava pojedinca, a mnogima je, koliko vidim to sasvim okay, tu smo, gde smo.
Ko se snađe i radi kod nekog relativno normalnog poslodavca (obično stranca) može kao neki ovde da ***** iz fotelje kako smo svi mi koji hoćemo privatnost gomila neradnika ili kao većina, da samo čita i ne doliva ulje na vatru.
Mi ostali dok se ne snađemo i dođemo u poziciju da i mi *****mo nekim drugim mučenicima koji rade kod drugog robovlasnika, možemo samo da kukamo i eventualno popijemo neki ban na ovom forumu ako se drznemo da oskrnavimo lik i delo nekog od lokalne vlasti.

Poslednja izmena:
Ovog umarta ko da je Koštunica pravio. Ustav, Ustav i Ustav.

Kao što si se složio da ti Google čita emailove i radi sa njima šta hoće, tako si se složio da poslodavac može da prati sve što radiš. U oba slučaja imaš izbor, a to je da hostuješ mailove sam ili da budeš ti poslodavac.

buraz,taj argument samo sto se sam od sebe ne raspadne.vrati se kad smislis bolji.usput,takodje bezi od licne karakterizacije u diskusiji,vise govori o tebi nego o onome koga bi da unizis istom.

@ weasel
Pitao sam Gizma u nedelju gde si, nisam mogao da odgonetnem izmedju redova.
@Kutija
Slažem se od slova do slova sa onim što si napisao. Sa 22-25 godina se ne bih složio sa skoro nisačim, sada kada sam bogatiji "plaćenom školom" i to preko svojih ledja, apsolutno se slažem.
Mladi ne mogu da sažvaću da se i ovde i tamo negde svodi na kapitalizam. Sve je to uvijeno u celofan Demokratije i prava kako bi se lakše progutalo.
Sa razlikom koliko se gde cene ljudi, koliko si plaćen i kompenzovan za svoj trud.

Kakvih redova :D

Sledece okupljanje 1000% cu doci, sad je terbalo da raidm , nisam, saznao sam kasno...Da ne lupal izgovore...

Weasel, ne budi uvredjen, ali dodajes na kasicicu stvari :) Ocigledno je da mnogo toga ne kazes, i cemu posle ova rasprava?
Nazalost ne mogu vise, tako da se slazem nema poente rasprave. Takodje se slazem ako vestacis u tome, jesi strucniji, ja pricam iz svog iskustva koje sam imao i tudjeg koje sam gledao, sa pravnog aspekta, ali nije da sam imao gomile situacija iskustva priblizno slicnih pa da mogu da tvrdim da je tako.
Ne tvrdim da sam ja upravu 100%.

Poslednja izmena:
ako ti je trebalo 25+ godina zivotnog iskustva,pecalba i sta sve ne da bi optuzio nekog da je kao neka "mladja" generacija,samo zato sto se poziva na licno pravo...generalizacija je smrt razuma.inace,stali ste mi nesto sa fantasticnim scenarijima koji vam davaju kao neki legitimitet da gazite po licnim pravima,dodjoste do ministara i suda i cvrc.'de su ambasadori,cije,bije crvene boje nacelnika nisa? :)

Koja crna privatnost? Toga nema ni u drzavnom sistemu, a kamo li u privatnom. Pogotovo ako radite na visokim B pozicijama, sve se trekuje i snima. I to je sasvim OK jer oprema i resursi kojima raspolazete su tu da se koriste za posao, prevashodno, a oni koji su na viskom pozicijama od biznis znacaja moraju da budu praceni. Stoga ne budalite svi zajedno, molim vas.

Sto se svega ostalog tice, ako niste zaposlili ljude koji su dovoljno svesni da svoje obaveze moraju da ispunjavaju na vreme, nikakvo citanje poruka, blokada drustvenih mreza i dahtanje za vratom nece pomoci. Nema te sile da vi nekoga naterate da uradi nesto ako on to nece ili prosto nije svestan sta se radi u radno vreme. Ali rad na poslu nije sluzenje vojske, sistem mora da bude liberalan. Ja uvek polazim od sebe - ima dana kada ubijam od produktivnoti ali ima i dana kada bih da se ubijem i ne mogu nista da radim. To je dan kada bazam po sajtovima, citam RSS feedove, zveram u prazno.

I isto to ocekujem i od svojih zaposlenih i racunam na to - i kada ih zaposljavam uvek postoji jedan uslov - ne zanima me sta radite na poslu, kada ga ima i kada se dogovorimo da X mora biti gotovo do Y na nacin Z, da li ce taj posao biti radjen svaki dan po 1h ili odjednom za 24h zaista me ne zanima. Ako je neko genije i moze da zavrsi sta treba za 1 dan, a nema drugih obaveza i uradjen je posao kako ja ocekujem da bude, svaka cast, skidam kapu, sto se mene tice citaj fejs do mile volje. Ali ako se rokovi prekrse, dogovor ne ispuni i kvalitet nije adekvatan, onda glave lete.

Sto bi meni smetalo da neko posalje privatni mail, javi se svom prijatelju na telefon ili da chatuje sa svojom devojkom dok radi? Koja je realna korist za celu firmu od blokiranaj takvih stvari? Tako se ne podstice produktivnost, ona se tako urusava. Ako zelite da ljudi budu produktivni, to moze da se postigne postavljanjem osnovnih principa rada i opustenom atmosferom, nikako drugacije.

Vi mislite da ja ne znam sta rade moji zaposleni? Ne moram ni da gledam u monitore, instaliram keyloggere i softver za monitoring. Ako ih dovoljno dobro poznajete, vrlo lako mozete da razaznate ko radi, a ko ne. Ja imam pristup svemu - chat serveru, mail serveru, celoj infrastrukturi (****ga, hosting), kad bih hteo (a ne zelim zaista) mogao bih da vidim sve. Ali cim dodjem u iskusenje da to uradim, onda tu vec debelo nesto nije ok jer ne postoji osnovno poverenje koje je osnova svakog posla izmedju ljudi. I tu je kraj svake price, vreme je da se razilazimo.

Ja sam radio po raznoraznim firmama, bio na niskim i visokim pozicijama i u vecini se sve snimalo i gledalo. Najgore mi je bilo u onim u kojima je vladala mrtva, mrka tisina, bez ikakve komunikacije medj ljudima jer je atmosfera bila mrtva, totalno depresivna i nimalo me nije podsticala da budem produktivan.

Upravo tako....
Ali uvek imas ljude kao umart koji smatraju da mogu da rade sta hoce i kada hoce.....
Ja bih voleo da njemu u nekoj ozbiljnoj firmi neko pusti log sa transparent proxija, sa svim xxx sajtovima koje je posecivao u toku radnog vremena, ili vremena provedenog na FB, chatu ( naravno bez sadrzaja ), pa da vidim da li bi kukao na ustavno pravo da moze da radi sta hoce na poslu.... :d

realno,mogao si to bolje da spinujes,"ustavno pravo da mogu da radim sta hocu na poslu" je ono dva milisekunda razmisljanja. :) kutija je bar udario na komunizam.cekam da se neko doseti da sam zapravo vucicev ili putinov bot,to bi vec bila zurka,zurka.

Iz pozicije mog poslodavca možda i jeste okay da mu radim dnevno 10 sati (a da mi plaća 8), da radim svake druge subote (koju mi naravno ne plaća), da mi ne plaća ništa kad odem na bolovanje, da mi ne plaća ništa kad/ako odem na odmor (pošto ovde odmor postoji samo na papiru, u praksi ne),....da ne nabrajam dalje, muka mi je.

Ali pošto mi živimo u ovom šupku zemljine kugle u kome se ne poštuju elementarna prava pojedinca, a mnogima je, koliko vidim to sasvim okay, tu smo, gde smo.

Ko se snađe i radi kod nekog relativno normalnog poslodavca (obično stranca) može kao neki ovde da ***** iz fotelje kako smo svi mi koji hoćemo privatnost gomila neradnika ili kao većina, da samo čita i ne doliva ulje na vatru.
Mi ostali dok se ne snađemo i dođemo u poziciju da i mi *****mo nekim drugim mučenicima koji rade kod drugog robovlasnika, možemo samo da kukamo i eventualno popijemo neki ban na ovom forumu ako se drznemo da oskrnavimo lik i delo nekog od lokalne vlasti.

Zasto mislis da je u drugim zemljama drugacije.Mnogo manje da,ali ne drugacije...

Nikako da shvatite da svako radi ono sta moze,a ne sta hoce.
Razlika je sto je u Srbiji drzava dozvoljava teror nad radnicima (kao i gradjani iste),u Nemackoj radnik dozvoljava teror nad sobom,ali drzava ne,jer cim ih prijavis,momentalno reaguju.
Konkretno mislim gde nemac max. iskoriscava ljude koji mu dodju bez znanja jezika i poznavanja svojih prava i cuti i trpi zarad sitne zarade (najvise poljaci,koji vec prelaze sve granice ta sve ne rade za sitne pare...)
Cak su nemci jos i ok,da vidite kineze,turke,kurde i sl sta rade sa svojim radnicima... kakav UN,ustavi i sl,ono je bre Ausvic...
ALI,vecina ljudi ZNA sta ih potencionalbo ceka tamo i OPET SVESNO ode da radi,tj robuje...

Suma sumarum cele teme je kao sto kolega rece:sve se vrti oko pitanja za koliko si spreman da se prodas,sto zavisi od okruzenja i tebe samog... kraj price...

Vidi, i ja sam potpisao ugovor i gomilu aneksa sa kojekakvim nebulozama koje krše sva moja moguća i nemoguća prava kao ljudskog bića, zato što je alternativa bila da u ovom trenutku budem bez posla (što mi baš i ne odgovara), ali to ne znači da se sa ovakvim terorom zaposlenih slažem i da smatram kako je to okay. Iz pozicije mog poslodavca možda i jeste okay da mu radim dnevno 10 sati (a da mi plaća 8), da radim svake druge subote (koju mi naravno ne plaća), da mi ne plaća ništa kad odem na bolovanje, da mi ne plaća ništa kad/ako odem na odmor (pošto ovde odmor postoji samo na papiru, u praksi ne),....da ne nabrajam dalje, muka mi je.

Ali sve ovo ne znači da treba da se pomirim sa svojom sudbinom i da ne kažem kako je ovo tortura (na koju sam svesno pristao) i da je moj poslodavac (koji sebe zove gazda) jedna obična svinja koja misli samo i isključivo na pare, a za zaposlene koji mu te pare ostvaruju ga čisto zabole.

Ja ne znam sto si se ti uhvatio mene? Opisao sam svoju praksu za koju smatram da je vrlo korektna i koju pokusavam da ispunim svaki dan. Ti ako imas neki problem mozes:
1) Da pokusas da se dogovoris sa svojim poslodavcem,
2) Napustis firmu ako ti ne odgovara i nadjes drugi posao.

Ja zaista ne razumem sta je problem? Kada nisam bio zadovoljan svojim poslodavcem, dao sam otkaz na keca i trazio drugi posao. Ali ako si svesno pristao na te uslove, onda si ocigledno spreman na sve sto oni sa sobom nose, ukljucujuci i nezadovoljstvo koje ti ispoljavas, ali valjda si izracunao da ces sa tim moci da zivis jer je bolje nego nemati posao?

Ljudi danas menjaju svoje zanimanje, a kamo li poslodavca.

prvo,ispravka,administrator i moderator. :)

drugo,ako mi ovim porucujes da je ustav mastarija,a u sledecem pasusu da prava imam,izvini,ali nema sansi da ti poverujem. :) ako je ustav mastarija samo je pitanje konsenzusa ljudi koji su u moci i njihove volje da degradiraju bilo koga na bilo koji nacin koji im se prohte.toliko politicke teorije i istorije valjda i sam znas,posto vidim svi radite u ozbiljnim firmama i korporativno ste odgovorni,kapiram da vas iste e firme i korporacije nisu na ulici nasli.

trece,tvoju projekciju sa komunizmom cu samo da odbacim.ti si taj koji reklamira petokraku,ne ja.mogu slobodno reci da je cak infantilno da se moj stav oko ljudskih prava pa i prava radnika izjednacava sa bilo kojim vidom socijalizma.

cetvrto i zadnje,posto smo ocigledno prinudjeni bar na ovom forumu,na aksiom da je ustav mastarija,tvoj savet je besmislen.jer ugovor pociva samo i iskljucivo na ustavu,samim tim je i citanje i potpisivanje bilo cega besmisleno.za potencijalne zaposlene postoji samo korporativni ratio koi ce svakako ovladatio i ovako i onako.razlika izmedju sistema koji ti zagovaras i npr nacisticke nemacke je samo kozmeticki.a nemali broj bi nacistickoj kozmetici dao prednost. :)

Ma koji crni ustav i kakve on ima veze sa bilo cim? Ako u ugovoru stoji da oprema koju si dobio sluzi samo za posao, a ti bi da igras Starcraft, ja zaista ne znam sta tebi tu nije jasno? Privatni sistemi, njihova pravila, krajnje je jednostavno. AKo ti se ne dopada, nemoj da prihvatis. I to nema veze sa "Srbijom", to je sasvim normalna stvar bilo gde i ja ne vidim sta je tu problem?

I ne vidim kako je snimanje sadrzaja od strane firme i uvid u mailbox koji koristis za poslovne svrhe krsenje bilo kakvih prava, pogotovo ako je lepo receno da ce to da se radi?

Ma koji crni ustav i kakve on ima veze sa bilo cim? Ako u ugovoru stoji da oprema koju si dobio sluzi samo za posao, a ti bi da igras Starcraft, ja zaista ne znam sta tebi tu nije jasno? Privatni sistemi, njihova pravila, krajnje je jednostavno. AKo ti se ne dopada, nemoj da prihvatis. I to nema veze sa "Srbijom", to je sasvim normalna stvar bilo gde i ja ne vidim sta je tu problem?

I ne vidim kako je snimanje sadrzaja od strane firme i uvid u mailbox koji koristis za poslovne svrhe krsenje bilo kakvih prava, pogotovo ako je lepo receno da ce to da se radi?

Nije u ovoj temi sporno ovo što kažeš, to je ispravno. Sporno je to što si koristio poslovni (firmin) računar da pošalješ privatni mail sa privatnog naloga, a gazda ga čita. Naravno, ničim nije regulisano to tvoje slanje mailova. Slažem se da takvima treba dati otkaz ako je usmeno naloženo da se tako nešto ne radi ali čitati tuđe privatne mailove je dno dna. Pogledaj u log, vidi šta radi, daj mu ili nemoj dati otkaz ali nemoj mu ugrožavati privatnost. Dno.

kutija:

dzabe sam pisao disklejmer,jasno je kao dan da ce na kraju da se spinuje da u stvari ustav postoji,ja se zalazem da treba da arcim firmin komp za starkraft i sl. nebuloze.ako te mrzi da citas sto brate pises?nigde to nisam napisao,najjasnije moguce pisem o OP-ovom slucaju da mu prckaju po licnom nalogu (dakle nalogu koji nema nikakve veze sa firmom) a na kraju dodjosmo do toga da je ustav mastarija i starkrafta.

kao sto sam vise puta pitao,zanemari tvoje i vase fantasticne scenarije sa potpisanim ugovorima i uzmi vizl-ov primer gde nema nista napismeno,koji je baj d vej mnogo realniji od svih vasih mastarija,i gde se "sve podrazumeva" i gde je svima kao sve "receno".sad mene zanima u kojem momentu se zaposlenima kaze da ce supervizor da im prcka po licnim nalozima ako ih zatekne?na intervjuu?u oglasu?ili usput,kad se vec zaposle?

i da te obavestim,posto ocigledno nisi shvatio,ugovor pociva na ustavu.ugovor je nistavan ako ne postoji visi zakonski akt u kojem ima ustanovljenje.a posto si ti ustav proglasio mastarijom nazivajuci licna prava i prava na privatnost "mastarijama" samim tim i ustav je mastarija,pa posledicno i ugovor.nemere da ustav parcijalno vazi,ili vazi skroz ili nikako.

Vrh Dno