Koja crna privatnost? Toga nema ni u drzavnom sistemu, a kamo li u privatnom. Pogotovo ako radite na visokim B pozicijama, sve se trekuje i snima. I to je sasvim OK jer oprema i resursi kojima raspolazete su tu da se koriste za posao, prevashodno, a oni koji su na viskom pozicijama od biznis znacaja moraju da budu praceni. Stoga ne budalite svi zajedno, molim vas.
Sto se svega ostalog tice, ako niste zaposlili ljude koji su dovoljno svesni da svoje obaveze moraju da ispunjavaju na vreme, nikakvo citanje poruka, blokada drustvenih mreza i dahtanje za vratom nece pomoci. Nema te sile da vi nekoga naterate da uradi nesto ako on to nece ili prosto nije svestan sta se radi u radno vreme. Ali rad na poslu nije sluzenje vojske, sistem mora da bude liberalan. Ja uvek polazim od sebe - ima dana kada ubijam od produktivnoti ali ima i dana kada bih da se ubijem i ne mogu nista da radim. To je dan kada bazam po sajtovima, citam RSS feedove, zveram u prazno.
I isto to ocekujem i od svojih zaposlenih i racunam na to - i kada ih zaposljavam uvek postoji jedan uslov - ne zanima me sta radite na poslu, kada ga ima i kada se dogovorimo da X mora biti gotovo do Y na nacin Z, da li ce taj posao biti radjen svaki dan po 1h ili odjednom za 24h zaista me ne zanima. Ako je neko genije i moze da zavrsi sta treba za 1 dan, a nema drugih obaveza i uradjen je posao kako ja ocekujem da bude, svaka cast, skidam kapu, sto se mene tice citaj fejs do mile volje. Ali ako se rokovi prekrse, dogovor ne ispuni i kvalitet nije adekvatan, onda glave lete.
Sto bi meni smetalo da neko posalje privatni mail, javi se svom prijatelju na telefon ili da chatuje sa svojom devojkom dok radi? Koja je realna korist za celu firmu od blokiranaj takvih stvari? Tako se ne podstice produktivnost, ona se tako urusava. Ako zelite da ljudi budu produktivni, to moze da se postigne postavljanjem osnovnih principa rada i opustenom atmosferom, nikako drugacije.
Vi mislite da ja ne znam sta rade moji zaposleni? Ne moram ni da gledam u monitore, instaliram keyloggere i softver za monitoring. Ako ih dovoljno dobro poznajete, vrlo lako mozete da razaznate ko radi, a ko ne. Ja imam pristup svemu - chat serveru, mail serveru, celoj infrastrukturi (****ga, hosting), kad bih hteo (a ne zelim zaista) mogao bih da vidim sve. Ali cim dodjem u iskusenje da to uradim, onda tu vec debelo nesto nije ok jer ne postoji osnovno poverenje koje je osnova svakog posla izmedju ljudi. I tu je kraj svake price, vreme je da se razilazimo.
Ja sam radio po raznoraznim firmama, bio na niskim i visokim pozicijama i u vecini se sve snimalo i gledalo. Najgore mi je bilo u onim u kojima je vladala mrtva, mrka tisina, bez ikakve komunikacije medj ljudima jer je atmosfera bila mrtva, totalno depresivna i nimalo me nije podsticala da budem produktivan.