Šta je novo?

Zastita potrosaca kroz zakone i praksu (FAQ u II Postu)

pa slazem se ja sa time, o tome i pricamo, ali da li mislis da je logicno da neko proda proizvod i onda kaze kupcu "a evo sada i garancije gratis kada ste vec kupili proizvod" ili "nisam smeo ovo da Vam nudim pre kupovine proizvoda, ali evo sada imate i garanciju. ona ne nudi nista vise od fiskalnog, ali ja cu Vam ipak dati i garanciju"? Valjda se podrazumeva da garantni list ide uz kupovinu i proizvoda i smatra se delom tog ugovora. To naknadno jednostavno nema smisla.

Zakon o zaštiti potrošača

Рокови и терет доказивања
Члан 53.

Продавац је одговоран за несаобразност робе уговору која се појави у
року од две године од дана преласка ризика на потрошача.
...

3. Гаранција
Давалац гаранције и гарантни лист
Члан 54.

Гаранција је свака изјава којом њен давалац даје обећање у вези са
робом, и правно је обавезујућа под условима датим у изјави, као и оглашавању
у вези са том робом.

Гарантни лист...садржи све податке из гаранције,...а нарочито
податке о:

1) правима која потрошач има на основу овог закона и да гаранција не
искључује нити утиче на права потрошача која произилазе из законске
одговорности продавца за несаобразност робе уговору;
...
6) садржини гаранције, условима и поступку остваривања права из
гаранције;
7) трајању гарантног рока и просторном важењу гаранције.

Давалац гаранције је дужан да на захтев потрошача изда гарантни лист
из става 2. овог члана...

Zakon o obligacionim odnosima
III Garancija za ispravno funkcionisanje prodate stvari
Odgovornost prodavca i proizvođača
Član 501

(1) Kad je prodavac neke mašine, motora, kakvog aparata, ili drugih sličnih stvari koje
spadaju u takozvanu tehničku robu predao kupcu garantni list kojim proizvođač
garantuje ispravno funkcionisanje stvari u toku određenog vremena, računajući od njene
predaje kupcu, kupac može, ako stvar ne funkcioniše ispravno, zahtevati kako od
prodavca tako i od proizvođača da stvar opravi u razumnom roku ili ako to ne učini da
mu umesto nje preda stvar koja funkcioniše ispravno.
(2) Ovim pravilima ne dira se u pravila o odgovornosti prodavca za nedostatke stvari.
Traženje opravke ili zamene
Član 502

(1) Kupac može zbog neispravnog funkcionisanja zahtevati od prodavca, odnosno od
proizvođača opravku ili zamenu stvari u toku garantnog roka, bez obzira na to kad se
nedostatak u funkcionisanju pojavio.
(2) On ima pravo na naknadu štete koju je pretrpeo usled toga što je bio lišen upotrebe
stvari od trenutka traženja opravke ili zamene do njihovog izvršenja.
Produženje garantnog roka
Član 503

(1) U slučaju manje opravke, garantni rok se produžava onoliko koliko je kupac bio lišen
upotrebe stvari.
(2) Međutim, kad je zbog neispravnog funkcionisanja izvršena zamena stvari ili njena
bitna opravka, garantni rok počinje teći ponovo od zamene, odnosno od vraćanja
opravljene stvari.
(3) Ako je zamenjen ili bitno opravljen samo neki deo stvari, garantni rok počinje teći
ponovo samo za taj deo.

Prema tome, da li je garantni rok duži od zakonom propisanog minimuma ili nije, uz garantni list, potrošač mora da dobije ili produženje trajanja garantnog roka ili potpuno novi, zavisno od ishoda i uslova u garanciji koji ne mogu biti lošiji od onih zakonom zagarantovanih, makar u prve dve godine.

Ako trgovac ne pruža bolje uslove od zakonskih, ne sme da upotrebljava izraz "garancija" prilikom oglašavanja proizvoda, u smislu zloupotrebe tog termina:
Злоупотреба израза гаранција
Члан 55.

При закључењу уговора о продаји робе и оглашавању поводом продаје,
трговац је дужан да се уздржи од употребе израза „гаранција” и израза с тим
значењем, ако по основу уговора о продаји потрошач не стиче више права него
из законске одговорности трговца за несаобразност робе уговору, односно
других права у складу са овим законом.
što ne sprečava da koristi taj izraz u drugim okolnostima.

Ako je bilo reci o ovome molim da me neko uputi otprilike gde, ali bas me zanima ako nije.

Naime u svim ''normalnim'' radnjama izdaju garanciju ili ako proizvodjac ne izdaje onda ide ona zakonska od 2 godine itd.

Zanima me sta se desava u slucaju kineza, pod sta to spada, kome se zaliti, da li moze da se zali, da li zakon kaci njih i slicno ?
Recimo odem kod njih kupim fen za kosu, nekom ludom srecom dobijem racun ili ga trazim jednostavno posto pre ce da sikne nafta iz betona nego da oni daju racun, i recimo koristim ga 2 meseca i fen crkne i sta onda ?

Mogu da se slikam i sa racunom i sa fenom ili ? Pisem onako radoznalosti radi nisam imao situaciju ali bi me zanimalo, posto vidim da otvaraju svuda i sire se ko kuga...

Ako kupiš u kineskoj registrovanoj prodavnici onda mora po svim našim zakonima a kod onih drugih koji ne izdaju fiskalno je kao na buvljaku.

Bas me zanima kako u praksi to ide sa "Kinezima".

Ako kupiš u kineskoj registrovanoj prodavnici onda mora po svim našim zakonima a kod onih drugih koji ne izdaju fiskalno je kao na buvljaku.

Kako da znam koja je ''kineska registrovana prodavnica'' ? Konkretno pricam o ovim sto se sire po starim Beogradskim robnim kucama pod firmom ''Zlatno drvo'' oni bi trebali da su registrovani, postoji ta firma, ali odakle ja znam da li su im prodavnice registrovane ili im ta firma sluzi za nesto drugo kao sto je placanje racuna i slicno..

Bas me zanima kako u praksi to ide sa "Kinezima".

Mene vise to zanima nego sta cu sutra jesti, ali bas me zanima.

EDIT. O ovome pricam : https://www.youtube.com/watch?v=kqkT5aAvo3g

Poslednja izmena:
Te prodavnice moraju da budu legalne jerbo bi ih odmah zatvorili ali one kao u onom "Kineskom" centru na NBGD su običan buvljak. U onoj na Banjici recimo uvek dobijem fiskalni račun mada nisam kupovao ništa što bi zahtevalo garantni list.

Kod njih baš i nije pametno kupovati bilo što što zahteva garanciju

Послато са SM-G900F уз помоћ Тапатока

Ja obavezno pitam kod kineza ako je nešto skuplje od 200 din ima li garanciju.... negde u startu kažu nema i tu odma ostavljam.... dok ima par dućana gde su kinezi ok i bukvalno vraćaju sve što rikne do 6 meseci bez pogovora, s tim što napišu na kutiji njihovim slovima kad je uzet predmet.... većina ne daje nikakvu garanciju... retko ko račun.

Послато са SM-J510FN уз помоћ Тапатока

Kupio sam DVD plejer pre manje od 5 meseci. Neću da spominjem proizvodjača za sada jer još uvek pokušavam da rešim problem. Imao sam pre ovog dvd plejer od 3 druga proizvodjača i svi su oni čitali dvix i xvid filmove veličine do 2 GB. Ovaj koji sam nedavno kupio čita samo do 1GB. S obzirom na moju kolekciju od preko 500 filmova koji su svi 1,3 gb-1,8 gb on je totalno neupotrebljiv. Mogu samo da gledam serije gde su epizode od 300-700 MB. Ta njegova lošija tehnička karakteristika nije nigde navedena. Nije napisana na kutiji, uputstvu za upotrebu niti na sajtu proizvodjača. Smatram da sam obmanut kao potrošač. Dok čekam odgovore od predstavništva proizvodjača i udruženja za zaštitu potrošača voleo bi da čujem vaše mišljenje o ovome.

Ako nemate nikakav koristan predlog, uzdrzite se od komentarisanja kupca ili robe koju je kupio.

NIMARK, Zakon je na tvojoj strani:

Saobraznost ugovoru

Član 50
Prodavac je dužan da isporuči robu koja je saobrazna ugovoru.

Pretpostavlja se da je isporučena roba saobrazna ugovoru:

/.../

4) ako po kvalitetu i funkcionisanju odgovara onome što je uobičajeno kod robe iste vrste i što potrošač može osnovano da očekuje s obzirom na prirodu robe i javna obećanja o posebnim svojstvima robe data od strane prodavca, proizvođača ili njihovih predstavnika, naročito ako je obećanje učinjeno putem oglasa ili na ambalaži robe.

Dakle, uređaj koji si kupio nije saobrazan (tačka 4 odnosi se na tvoj slučaj). Ti si tu nesaobraznost uočio naknadno, ali svejedno imaš pravo da tražiš od prodavca da otkloni nesaobraznost popravkom, zamenom, umanjenjem cene, pa čak da tražiš raskid ugovora.

"Jedini" problem je u tome što takvu nesaobraznost nije najjednostavnije dokazati.

Poslednja izmena:
Te prodavnice moraju da budu legalne jerbo bi ih odmah zatvorili ali one kao u onom "Kineskom" centru na NBGD su običan buvljak. U onoj na Banjici recimo uvek dobijem fiskalni račun mada nisam kupovao ništa što bi zahtevalo garantni list.

Ok uzmimo da je registrovana kineska prodavnica u pitanju. Ja to ovako vidim, nas covek otvori prodavnicu ovde i moze da ga jasi ko kako hoce i preti sa garancijama i rokovima itd, znaci strepi da mu se ne dovede ispekcija. Kinez otvori radnju, prodaje svaki dan mnogo vise tih dzidza bidza, elektrike, svega i svacega i sto spada i sto ne spada pod garanciju i nikom nista a pritom uglavnom ne izdaju racune. Ili su ti kinezi u sprezi sa vlastodrscima to jest podmicavaju gde treba ili nikome ne pada na pamet da reklamira nesto takvo jer je toboze kupio kod kineza i to je otprilike lose i kvari se. Pa novac koji je dao nije los, ne razumem stvarno zato i ta roba ne bi imala zagarantovanu zakonsku garanciju od 2 godine, to jest da mozes da se pozoves na to da su duzni da ti zamene predmet koji je prestao da radi itd.

Ako imas racun, naravno da su obavezni da realizuju reklamacioni postupak po zakonu.

NIMARK, Zakon je na tvojoj strani:

Dakle, uređaj koji si kupio nije saobrazan (tačka 4 odnosi se na tvoj slučaj). Ti si tu nesaobraznost uočio naknadno, ali svejedno imaš pravo da tražiš od prodavca da otkloni nesaobraznost popravkom, zamenom, umanjenjem cene, pa čak da tražiš raskid ugovora.

"Jedini" problem je u tome što takvu nesaobraznost nije najjednostavnije dokazati.

Hvala, to je vrsta informacije koja mi treba. Nadam se da im nije potrebna negativna reklama koju ću im svakako dati ako ne uvaže moju reklamaciju. Ko još normalan proizvodi dvd plejere koji mogu da čitaju fajlove maximalne velićine 1 GB. To je kao da neko proizvede auto koji može da predje maximum 30 km. Ko bi kupio takav auto?

Ja sam siguran da ta veličina fajla ne zavisi od volje proizvodjaca tog uređaja nego od ugrađenog čipa u uređaju tj njegovog hardverskog ograničenja.
To su ipak uređaji iz nekih prošlih vremena sa nekim starijim standardima.
Ti si predpostavio da može da čita što ne mora da znači da stvarno može i treba.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Kad god je neka tehnologija na svom zalasku na komponentama u uredjajima se stedi i to ovde vidimo u praksi. Prvi xbox od pre 17 godina nema problema sa citanjem divx, dvd a i mnogih 720p filmova.

Sent from my MI MAX using Tapatalk

Ja sam siguran da ta veličina fajla ne zavisi od volje proizvodjaca tog uređaja nego od ugrađenog čipa u uređaju tj njegovog hardverskog ograničenja.
Ti si predpostavio da može da čita što ne mora da znači da stvarno može i treba.

Samo to treba napisati u teh karakteristikama uređaja.
Isto tako je mogao da proda i bez daljinskog, ti si pretpostavio da ima daljinski , što ne mora da znači da stvarno ima. Što baš i nije ok.

Poslednja izmena:
Ok uzmimo da je registrovana kineska prodavnica u pitanju. Ja to ovako vidim, nas covek otvori prodavnicu ovde i moze da ga jasi ko kako hoce i preti sa garancijama i rokovima itd, znaci strepi da mu se ne dovede ispekcija. Kinez otvori radnju, prodaje svaki dan mnogo vise tih dzidza bidza, elektrike, svega i svacega i sto spada i sto ne spada pod garanciju i nikom nista a pritom uglavnom ne izdaju racune. Ili su ti kinezi u sprezi sa vlastodrscima to jest podmicavaju gde treba ili nikome ne pada na pamet da reklamira nesto takvo jer je toboze kupio kod kineza i to je otprilike lose i kvari se. Pa novac koji je dao nije los, ne razumem stvarno zato i ta roba ne bi imala zagarantovanu zakonsku garanciju od 2 godine, to jest da mozes da se pozoves na to da su duzni da ti zamene predmet koji je prestao da radi itd.
Po našim zakonima sve za šta se dobija fiskalni račun podleže nekoj garanciji pa tako i prodavci stranog porekla. Čisto sumnjam da će pre da dopuste nešto kinezu nego našem. Kinezi plaćaju i ne žale se, samo naši kukaju (i to sa pravom).

Pa da. O tome se i radi. Da bi uštedeli 0,5 EUR oni su stavili slabiji memorijski čip koji čita do 1 GB, a ne do 2 GB kao kod drugih proizvodjača. To mi je potvrdio serviser iz ovlaštenog servisa za taj brend. Samo su to trebali da stave u uputstvu ili na njihov sajt pod tehničke specifikacije.

Pre pola sata stigao mail. Reklamacija prihvaćena, dobijam vaučer pa biram ili povraćaj para ili zamenu za neki drugi aparat. Hvala svima na pomoći.

Sad se dobro informisi ;)

Sad se dobro informisi ;)

Hehe, u pravu si, ali lakše reći nego uraditi. Zovem po prodavnicama i niko od prodavaca nema pojma šta ga pitam.Ljudi znaju samo da odu na sajt proizvodjača i da mi pročitaju šta tamo piše, a to znam i ja. Kada sam pre par meseci kupovao player, prvo sam kupio LG. Isporuka na kućnu adresu. Na svim sajtovima, kod svih prodavaca u Beogradu i na zvaničnom sajtu LG piše da su taj model, i još druga 2 sertifikovani za DVIX. Donese mi kurirska služba, ja ga otpakujem kad ono nije DVIX nego XVID, a to nije isto. DVIX pleyer čita i dvix i xvid, a xvid player čita samo xvid. Vratim ga ja u prodavnicu, napišem mail LG predstavništvu da imaju grešku i dobijem odgovor da su to stari modeli i da im se ne isplati trzati da isprave tu grešku i da je tako i na sajtovima u Madjarskoj, Hrvatskoj i svim zemljama u okruženju. I evo i dan danas svugde stoji da ti LG playeri čitaju dvix, a u stvari čitaju samo xvid.
Evo, sad baš gledam jedan Pioneer model, kod jednog prodavca piše da ima HDMI, a kod drugog da ima obične činčeve. Znači moram da ga poručim od prodavca kod kojeg piše da ima HDMI izlaz i tek kad stigne i kad otvorim kutiju onda ću znati.

Poslednja izmena:
Skoro uvek moze da se utvrdi na internetu, koji je model u pitanju?

Skoro uvek moze da se utvrdi na internetu, koji je model u pitanju?

U pitanju je Pioneer DV-2242 koji izgleda da nema HDMI, ali pronadji ga na WIN WIN sajtu i pod PITANJA I ODGOVORI na stranici tod modela ćeš naći odgovor zaposlenog u službi za odnose sa kupcima koji je napisao da taj model IMA HDMI konektor.

WinWin PP
2016-09-05 13:28:59
Poštovani Simo, poseduje HDMI konektor.

Izguglas malo, evo ti na drugom sajtu i slike na kojoj se vidi HDMI output.

Hvala ti najlepše. Izgleda da pod istim modelom proizvode 2 verzije pa ko od uvoznika koju verziju nabavi. Na zvaničnom Pioneer sajtu stoji da nema HDMI. Hvala još jednom.

Ma sad sam ih zvao, pogrešna slika. Čovek je otvorio kutiju i nema ni scart ni hdmi, samo obične činčeve. Okačio sliku od ko zna kojeg modela.

U svakom slučaju hvala svima na pomoći, biću malo oprezniji sada.

Poslednja izmena:
Treba da trazis tacan part number uredjaja da bi razlikovao uredjaje iste oznake...

Ja bi ti savetovao da umesto prevazidjenog DVD plejera kupis neki media player i ne brines o tome da li ce da ti otvori video fajl.

Po našim zakonima sve za šta se dobija fiskalni račun podleže nekoj garanciji pa tako i prodavci stranog porekla. Čisto sumnjam da će pre da dopuste nešto kinezu nego našem. Kinezi plaćaju i ne žale se, samo naši kukaju (i to sa pravom).

Nista idem da kupim neku sitnicu da vidim bas sta pise na racunu, da li je artikal sa nazivom ili su neke njihove sifre da znam o cemu se radi, iznenadili bi se da vidite koliko raje kod njih kupuje, to su redovi ko da se dzaba deli. Inace imaju lanac prodavnica u 10 gradova kod nas, Youmart se zovu, koliko sam skontao to su sve zakupjeni prostori u robnim kucama, a imaju i varijante gde su kupili celu RK kao u Kraljevu recimo samo neki dugi sto sam kacio oni Panda, ne zna se casni krst kod njih, ko je sa kim i sta rade.

Pazi ovo, mozda i nije za ovde ali ima delimicno neke veze.
Kupljen telefon preko KP polovan pre 3 meseca, koriscen u medjuvremenu naravno, jutros zove policija kaze da je telefon navodno ukraden u Sremskoj Mitrovici i da salju poziv na kucnu adresu da se trenutni vlasnik telefona pojavi u policijskoj upravi do petka.
Covek koji je prodao je iz Stare Pazove, covek kada je kupovao telefon isao je na licno preuzimanje u Pazovu, zna gde ovaj zivi jer je dolazio kuci, nema broj telefona ne seca se imena, nije preko KP poruke ostavljao nego ga je zvao direktno na mobilni telefon... Covek kod koga je sada telefon je u Novom Sadu, od drugara situacija.

Koliko ja vidim njemu ce policija da oduzme telefon i da vrati vlasniku i dalje ih nista ne zanima ?

Nazad
Vrh Dno