U ovoj i drugim temama se licitira sa rokovima, danima, mesecima, ali ja to u zakonu koji je neko linkovao ne mogu da pronađem, pa me interesuje par stvari, ako neko može da kaže konkretno i koji član zakona o tome priča.
Zakon razlikuje kupovinu u prostorijama trgovaca od one koje se obavi van prostorija i na daljinu (online, telefon, ...):
- U zakonu se pominje 14 dana za raskid ugovora koji se sklopljen na daljinu ili izvan poslovnih prostorija trgovca, koliki je rok za vraćanje (ispravne) robe ako se ista kupi u prodavnici (ovo se ne pominje u zakonu ili ja bar ne mogu da pronađem).
- Ako je uređaj neispravan (otkaže), da li se može zahtevati novac nazad i u kom roku?
- Šta mogu biti skrivene mane, primera radi? Da li npr. set zvučnika koji neprijatno brunda može da se vrati po tom osnovu (dakle nije kvar, nego su prosto takvi)?
- Ako se uređaj preda na servis, koji su rokovi? I dalje onih famoznih 45 dana?
- Ako se uređaj vrati, zameni za drugi, da li i taj drugi može da se varti tj. da li su prava potpuno ista kao i za onaj koji je originalno kupljen? Sa jedne strane, trgovac može da uvali kao zamenu opet neispravan/loš uređaj, dok sa druge strane gde su granice koje sprečavaju kupca da u nedogled menja kupljenu robu?