Šta je novo?

Zaposlenje

nemanja_scg

Slavan
Učlanjen(a)
10.02.2006
Poena
319
ne znam da li je bilo ovakvih tema.
o cemu se zapravo radi ...
razgovarao sam sa jednom gospodjicom koja radi u jednoj IT firmi, koja se bavi IT telekomunikacijama, programiranjem ...
zapravo ispunjavam sve uslove (kojih je podosta) osim programiranja.
rekla mi je da se javim na konkurs, iako ne znam nishta o programiranju jer bi oni slali na shkolovanje. zapravo jako im je tesko da pronadju programera (Visual Studio, .NET) koji je u mogucnosti da dosta putuje (jer vecina ima porodicu) pa su resili da iskoluju svoj kadar. da li je moguce da NEMA ? posto konkurs je tek sad otvren i traje do polovine aprila ... pa moje pitanje je da li uopste da se prijavljujem na taj konkurs, jer nije bezbolno u svakom slucaju jer planiram da do tog datuma lepo dobro procheshljam materiju koja se trazi i oduzece mi mnogo vremena u to sam siguran.
znaci mislim da sam bio konkretan? da li je moguce da nema programera (sa navedenim zahtevima) pa da oni moraju da shkoluju svoj kadar koji je veoma skup ? da li to drzi vodu uopste ?

Hvala unapred,
Nemanja.

Programerski posao je posao koji uvek uzima mnogo vremena. Generalno, zaboravi na fiksno radni vreme, subotu ili nedelju....
Ne kazem da ces uvek tada da radis, ali moras da se prolagodjavas poslu, klijentima, kolegama ...

I da, programera kod nas ima malo, gotovo je uvek veca potrazanja od ponude :)

Evo nesto za svakog ko zeli posao u Srbiji u IT industriji.

KLIK ZA POSAO :wave: :wave: :wave:

Pazi
firma u kojoj radim je relativno skoro trazila 4 programera
na konkurs se javilo samo 35 ljudi.....jel potreban dalji komentar?

Filo je napisao(la):
Pazi
firma u kojoj radim je relativno skoro trazila 4 programera
na konkurs se javilo samo 35 ljudi.....jel potreban dalji komentar?

Kakve to veze ima? I moja firma je trazila jednog, prijavilo se desetak ljudi i nijedan nije primljen. Devetoro zato sto ne ispunjavaju uslove konkursa, a jedan zato sto je bio previse skup. Srbija je vrlo u deficitu sto se tice ove vrste kadrova, treba nama izbiti iz glava to kako smo mi prirodno nadareni za IT i kako su nasi etf, pmf... najbolji na svetu.

posto konkurs je tek sad otvren i traje do polovine aprila ... pa moje pitanje je da li uopste da se prijavljujem na taj konkurs, jer nije bezbolno u svakom slucaju jer planiram da do tog datuma lepo dobro procheshljam materiju koja se trazi i oduzece mi mnogo vremena u to sam siguran.
Oduzece ti mnogo vremena???? Pa ne bacas ti to vreme vec ga ulazes u sebe. Ja ne vidim sta mozes da izgubis, jedino bih rekao da ti fali malo samopouzdanja.

U svim oblastima obrazovanja kod nas fali PRAKSA.Teorije je mnogo,a na praktican deo se veoma malo obraca paznja.U tome je problem.

To je zato sto ljudi sa etf-a nece da gube vreme i rade za male pare ovde nego idu drugde... a ono sto preostane je nedovoljno ili nestrucno/netalentovano.

A pomenuo si telekomunilacije... Pa pretpostavljam da je i to negde zahtev, a to onda vec znatno suzava izbor i ne sumnjam da je to problem naci...

Osim ako se trazi cist programer, mada posto si rekao da ispunjavas sve ostale zahteve pretpostavljam da to nije slucaj...

U svakom slucaju vidi sta vec znas, cime bi hteo da se bavis, pa ako je negde blizu slobodno kreni... Programiranje nece nikad da se baci.

ne nije cist programer. to znam sigurno, i kazem da ima gomila uslova, ja ih sve ispunjavam osim visual basic & .NET ali nije frka, kazu da ce oni da skoluju! naravno Engleski Jezik (Govor, Pisanje)
ok to shto kazete da se radi o meni i oduzimanju vremena. zanimalo me je da li je to istina ili sharena laza, jer sednem narednih mesec dana i razvalim se od citanja i rada da bih usao koliko toliko u materiju i oni kazu dovidjenja :D ... ja cu upravo to i uraditi, razvaliti se od rada nije problem.

poz i hvala :)

Visual Basic je smejurija, a .NET za mesec dana Do-It-Yourself...? Paaaaa... srecno... :)

BTW, tacno je da su programeri deficitna roba, a to je zato sto necemo da se prodamo za sitne pare...

dobro ja nema sta da se prodajem, kada nisam programer! mogu samo na ucim i naucim.
Nisi me dobro shvatio, nije do it myself ... vec je da citam malo, ucim .. gledam razvijanje, etc ... a ne da ga naucim! jednostavno kada budem otisao na razgovor da znam o cemu pricam ... i naravno u startu govorim da nisam programer i da ne znam to da radim ali znam shta je u pitanju (sada nemam pojma sta je u pitanju) .. znaci jednostavno samo da udjem u materiju i to je to! a oni posle salju na skolovanje, naravno ako misle da si vredan da uloze novac u tebe, a ja jednostavno hocu da za ovih mesec dana prostudiram to i pokazem da jesam vredan!
:)

Samo napred! Nemas sta da izgubis, a mozes da dobijes. Srecno! ;)

:wave:

sreta-steta je napisao(la):
Kakve to veze ima? I moja firma je trazila jednog, prijavilo se desetak ljudi i nijedan nije primljen. Devetoro zato sto ne ispunjavaju uslove konkursa, a jedan zato sto je bio previse skup. Srbija je vrlo u deficitu sto se tice ove vrste kadrova, treba nama izbiti iz glava to kako smo mi prirodno nadareni za IT i kako su nasi etf, pmf... najbolji na svetu.

Oduzece ti mnogo vremena???? Pa ne bacas ti to vreme vec ga ulazes u sebe. Ja ne vidim sta mozes da izgubis, jedino bih rekao da ti fali malo samopouzdanja.

covek je sve lepo rekao...

to sto se negde prijavi 35 ljudi za 4 mesta , ne znaci da oni imaju kvalifikacije da tu rade...

ja sam se skoro zaposlio kao java programer nas 3 od 15 koliko je bilo na konkursu a bilo je svakakvih...

i tek sad vidim koliko je rad u racunarskoj firmi nesto potpuno drugo od kucnog koriscenja racunara ma koliko napredan korisnik bio..

mnogo se uci i pored programiranja...

Ma sve je to smeshno. Poenta cele priche je da dobar programer trazi dobru platu. A to je min 2 somica eura kao startna plata u srbiji shto je opet malo naspram trulog zapada gde je cifra 5 soma za startnu. E sad svima kojima je ovo mnogo da placaju treba da se zapitaju da se bave pravim poslom.

2 soma ujeee ja cu bre batalim skolu,sta ce mi to,lepo se zaposlim i uzivam

Ovde ni pod razno ne mozes da ocekujes 2 soma eura plastu, pogotove ne startnu... Eventualno to moze da zaradjuje neko ko dopadne na neku extra poziciju u nekoj stranoj firmi ovde...
A i tih 5 soma eura pocetna plata na zapadu.... nece ni to bas tako lako...

to3a je napisao(la):
shto je opet malo naspram trulog zapada gde je cifra 5 soma za startnu...

dajes neproverene podatke. ovo uopste nije tacno. znam ljude u guglu, oracle-u i 5 soma eura tj 6 soma dolara nema sanse da se dobije u pocetku ako si mislio na neto. bruto je moguce ali i to nije lako...

Broz je napisao(la):
dajes neproverene podatke. ovo uopste nije tacno. znam ljude u guglu, oracle-u i 5 soma eura tj 6 soma dolara nema sanse da se dobije u pocetku ako si mislio na neto. bruto je moguce ali i to nije lako...
Ako pocetak znaci prvih godinu dana, pa posle se popne do te plate... Sine, dobro je to.

ma da 10k ... ok do 2soma je plafon kod nas (bruto) ... imam ja drugara koji je vec jako dugo u poslu, i on dobija oko 2k e bruto. do prosle god je bio u nekoj firmi i bila mu je plata 1300e bruto i dao je otkaz, i odmarao je mesec dana, i nasao je za 2k.
ali mu na kraju to izadje oko 1200-1300e neto.

* shto se tice tog posla o kome govorim. oni ujedno pored VB i .NET traze sledece:
Microsoft SQL Server or Oracle
jedan od C#, VB, C/C++, Java
basic znanje (ASP, JSP, HTML, XML)
Basic knowledge of network architectures (LAN, WAN) and good knowledge of TCP/IP
Good knowledge of software development methods (OOP, Server-client architectures, distributed architectures, COM/DCOM or CORBA)

da li je moguce da sve ovo traze u jednom ? tj traze da poznajesh materiju u principu (tu informaciju sam dobio od te gospodjice, a da ce oni skolovati tacno za shta njima sve treba.) ali mnogo mi je natrpano stvari istovremeno, nije moguce da postoji neko ko zna sve to istovremeno. mislim da su i oni malo nerealni, ili su namerno napucali oglas pa da im se ne bi javili ljudi, nego da oni zaposle nekoga preko veze! nit smrdi nit mirishe... no dobro neam shta da izgubim stvarno, i mislim da ce mi u svakom slucaju u buducnosti (i ako me odbiju) to nauceno doneti dobro, a ko zna mozda se bash zainteresujem, pa sam isfinansiram kurseve.

off topic: kad smo vec kod kurseva. spomenem ja prijatelju jednom da cu na kraju mozda uzeti kurs, kad on meni ...
[priblizni citat] - daj nemoj da me zezash pa sta ce tebi kurs, to sam ja mislio zenu moju da posaljem koja ne zna ni racunar da upali :crash: tebi to ne treba, pa ja sam od tebe sve naucio shto znam ... :type:
znaci :wall: poginuo sam od smeha :D
ali vecina ljudi misli da kursevi su samo za pocetnike i eventualno mozda da se malo produbi znanje, ali ne i da se postane [npr] programer ... misle da to se samo nauci u shkoli. zabluda. :bottle:

Poslednja izmena:
PA nije nemoguce evo chisto da dokumentujem par ortaka npr jedan je otishao u IBM u finsku i startna plata mu je bila u tom trnutku 10.000 DM chak shtavishe chovek je doneo papir od plate. Ima josh par ortaka koji su dobili startne plate tolike. A sitnica je napomenuti da je jedan poznanik u roterdamu kao obichna tehnichka podrska od 4 sata dnevno bio dobar 2.5 soma dm pa posle preshao na euro.
PAr ortaka u bgd takodje niko ne rad ispod 3 hilajde eura. Broz ima programera i programera. Ja pricham o onima koji znaju da rade posao i projektuju cele mreze, baze podataka vecim firmama tipa banke, javne ustanove i sl. A to se placa i to od starta moras da platish dobro. Koliko para toliko muzike. I uvek je tako. Ko zeli programera, net admina za 500 eura mesechno nek trazi drugi biznis jel mnogo greshi.

slazem se. ali opet to su retki ljudi, mi ovde pricamo o nekom proseku "koji je ili koji bi trebao da bude" ... mislim da je glupo pricati o IBM-u i vrhunskim strucnjacima. Ako ce mo tako, rodjaka od mog brata je zavrshila Harvard i bila je medju boljim ucenicima (ali cak mislim da je bila djak generacije, ali se ne secam tacno) ponudli su joj posao sa startnom platom od 100.000USD godishnje + Stan & Kola . ali ona je odbila i vratila se u srbiju da bi radila za 300e mesecno u drzavnoj instituciji.

to3a je napisao(la):
PA nije nemoguce evo chisto da dokumentujem par ortaka npr jedan je otishao u IBM u finsku i startna plata mu je bila u tom trnutku 10.000 DM chak shtavishe chovek je doneo papir od plate. Ima josh par ortaka koji su dobili startne plate tolike. A sitnica je napomenuti da je jedan poznanik u roterdamu kao obichna tehnichka podrska od 4 sata dnevno bio dobar 2.5 soma dm pa posle preshao na euro.
PAr ortaka u bgd takodje niko ne rad ispod 3 hilajde eura. Broz ima programera i programera. Ja pricham o onima koji znaju da rade posao i projektuju cele mreze, baze podataka vecim firmama tipa banke, javne ustanove i sl. A to se placa i to od starta moras da platish dobro. Koliko para toliko muzike. I uvek je tako. Ko zeli programera, net admina za 500 eura mesechno nek trazi drugi biznis jel mnogo greshi.

to sto ti pricas nema mngo veze sa istinom...

da ne kazem nesto drugo...

radim za prilicno jaku svajcarsku firmu i znam plate nasih kolega u CH koji su godinama programeri i vrlo vicni svom poslu...

ali kako hoces, slobodno se bacaj po forumu tim ciframa, mislim barem ce ovi mladji da se napale pa pocnu mozda da uce :d

pozdrav!

Nisam ja mislio ni da se svadjam ni da te ubedjujem. Ja sam naveo konkretne ljude, moje prijatelje i dve konkretne firme od kojih se ne zna koja je jaca. Takodje, Kuma mi je radila u Dell-u u Ostinu (evo i dan danas njeni radovi su na dell-ovom sajtu) i znam koliko je ona imala, sve na gomilu sa beneficijama i ostalo. Znam sa koliko je poceo svako od njih i te cifre koje ti pominjes su sky-high....

Koliko oni rade kompleksne stvari ne mogu da kazem jer nisam kompetentan. Znam samo da sam ja licno slao ortaku dok sam bio u Srbiji koje vazi za ultra dobrog programera i da je pogledao jedan od projekata koji su radjeni u Dell-u i rekao da nema pojma o cemu se radi...

* shto se tice tog posla o kome govorim. oni ujedno pored VB i .NET traze sledece:
Microsoft SQL Server or Oracle
jedan od C#, VB, C/C++, Java
basic znanje (ASP, JSP, HTML, XML)
Basic knowledge of network architectures (LAN, WAN) and good knowledge of TCP/IP
Good knowledge of software development methods (OOP, Server-client architectures, distributed architectures, COM/DCOM or CORBA)

da li je moguce da sve ovo traze u jednom?

Kod konkursa ti je stvar prilicno prosta i ovo je klasican primer. Prvi red je pitanje da li uopste znas sta je SQL i baratanje sa njim. Drugi i treci OOP i web programiranje. I na kraju koncepti mreza i distribuirane aplikacije. Imaj u vidu da oni naravno ne traze sve sto su napisali vec ovu sustinu koju sam ti napisao, drugim recima ako ti poznajes OOP npr, ti ces se 'portovati' sa Jave na C# za manje od mesec dana.
A druga stvar je cela ova prica oko plata. Ne secam se da sam ja to radio kad sam pocinjao da radim, ali sada vidim, i kod kolega koji su tek poceli da rade, da im je vecito upaljen neki job search gde gledaju i merkaju kolike su plate preko i vecito pitanje 'koliko meni treba vremena da postanem senior'. I vecito neke price o avionima, kamionima... A nijedan ne konta da su kilometrima daleko od znanja potrebnog za tu platu. Mislim, nekako idemo pogresnim redosledom, umesto da prvo postanemo strucnjaci pa onda ocekujemo kintu, svi bi nekako da nam neko plati da bismo postali strucni umesto da placemo od srece sto nam je neko uopste dao sansu da se bavimo necim sto zelimo. Veruj mi, osnovni problem ove zemlje je kadar. Samo postani strucan u cemu kod da se bavis i pare ce ti doci same.

Broz je napisao(la):
Koliko oni rade kompleksne stvari ne mogu da kazem jer nisam kompetentan. Znam samo da sam ja licno slao ortaku dok sam bio u Srbiji koje vazi za ultra dobrog programera i da je pogledao jedan od projekata koji su radjeni u Dell-u i rekao da nema pojma o cemu se radi...

Ti bas hoces da te tuze za breach of contract i industrijsku spijunazu? :d

@nemanja_scg:
Zahtevi za vestinama koje su ljudi postavili su vrlo realni i, dodao bih, mozda cak i minimalni za programera koji bi trebalo da radi u oblasti komunikacija. Neko ko je zavrsio IT fakultet bi trebalo (tehnicki) da zadovoljava ove uslove; radno iskustvo je druga prica.
Pocetna plata za junior programera u EU je oko 2K (varira od zemlje do zemlje) i kojim tempom ce rasti zavisi od njegovih sposobnosti, kao i ugovora koji je potpisao. Treba voditi i razliku izmedju raznih programerskih profila, posto i to definise nivo kinte (ali i potrebnog znanja i iskustva). Pod "programerom" se podrazumeva osnovni izvrsilac; neko drugi isplanira i definise zadatak i preda programeru na izvrsenje. Tu je kinta najniza, ali od uslova se trazi da covek zna da programira odredjenim alatom u nekoj oblasti (ne nuzno da ima i fakultet i slicne stvari) i taj profil ljudi dobija obicno osnovne i ne preterano teske i komplikovane zadatke. Iznad njega je "sw developer" iliti covek koji em ima malo sira i dublja znanja, em ima iza sebe neko komercijalno iskustvo (i kao po pravilu univerzitetsko obrazovanje). Iznad njih obojice je "sw architect", odnosno covek koji je odgovoran za planiranje i organizaciju sw proizvoda. U okviru ova tri osnovna stepenika mogu da se nadju i specificna 'usmerenja' koji vuku malo drugaciju platu, ali mogu naci na vecini nivoa (junior...), tipa "analyst" ili "db designer" itd. Sve se to jos u praksi lepo ukomplikuje se raznim project managerima, product managerima, itd. Sve ovo moze da varira od firme do firme i njene interne organizacije, ali je u principu struktura takva.

Ovo sve cisto kao ilustracija da duzina liste potrebnih znanja, vestina i iskustva mogu da variraju od tipa posla, a shodno time da varira i plata. "Programer" se koristi uopsteno kao naziv zanimanja za ljude koji se bave programiranjem, ali kad stavis coveka u kontekst konkretne firme, onda je raslojavanje ljudi prema ulozi, odgovornosti i funkciji neminovno. Bas kao sto "gradjevinac" moze da bude neko ko slaze cigle ili armaturu, ali to moze da bude i gradjevinski inzenjer.

Dodatna stvar koja utice na platu (pocetnu i onu drugu) je definitivno ponuda i potraznja. Npr. kod mene u firmi su svi programeri univerzitetski obrazovani, pa ne rade svi iste stvari i i za istu kintu - neko radi za 2K, neko za 8K. Sto ce reci - ima dosta fakultetski obrazovanih ljudi na trzistu rada i zbog toga ljudi trenutno dobijaju manju kintu.

Poslednja izmena:
sreto, hvala.
a ovo drugo, shto se tice plata, mislim da ja nisam kompetentan da govorim o tome, ali sam naveo primer rodjake koja je dobila ponudu, ali tek nakon zavrshenog jednog od najjacih univerziteta u USA. mislim da ja ako budem imao platu od 2k e za 5god , to ok, ali sada bih se zadovoljio sa 500e jer kakve su prilike u srbiji to je extra plata. no dobro.

Zasto vecinu igara razvijaju timovi iz Rusije,Poljske,Ceske,Madjarske...Niska cena radne snage,sto moze Amer za 10k moze i Madjar za 0.5k cak i bolje...My computer made in Japan and born in America has a tech support in India???(Foamy)
Salu na stranu,vecina ljudi programiranje shvata jako neozbiljno,tipa procitas par knjiga eventualno kurs za napredne korisnike u trajanju od 20casova?!?! i gotovo.
Ideja je bitna,to je ono po cemu se razlikuju majstori od strebera,bez obzira na vb,c++ ili javu.Port sa jednog jezika na drugi je relativno lak,zar ne?
Druga stvar su oglasi za posao.Da rezimiramo:SQL 3y,Oracle 3-5y,vb-c++-c#-java >1.5y,network 1y min za nesto ozbiljnije.Znaci,aplikacija je za nekoga ko ima 50god :)
Ostalo je napisao silver...

Nazad
Vrh Dno