Šta je novo?

Zaplenise braća!

cikajowa

Cenjen
Učlanjen(a)
21.08.2010
Poena
170
Naime trazim nekog ko ima slicno izkustvo ili zna sta da ocekujem!
Danas upade Inspektor za privredni kriminal tako rece valjda, u firmi imam jedan racunar i kaze da vidimo sta imas.Nemah racun i licencu,*** u racunaru imah instaliran win7 ofice nero i jos bekoliko sitnih nelegalnih programa. Zapleni kuciste i u supu mi uzese izjavu. kazu ide krivicni postupak ,tuzilac ,sudjenje... Na*ebah u prevodu.

Da li neko zna koliko ce da me odrape,citam od 100 000 pa do 3 000 000din
Da li zna nek oda li cu zaglaviti zatvor(to me brine:d )
nisam nikada krivicno gonjen i ovo mi je prvi prestup..
Znam da cete reci sto pise u zakonu , do 5 god zatvora,ogromna novcana kazna ali me zanima neko ko je imao ovo iskustvo ili zna nekog kako je prosao ..
Nije svejedno ***,pomagajte sa informacijama da znam sta me ceka,a kasnije ce otvorimo racun za dobrovoljne priloge |(i da prodam sve sto imam odakle mi tolike pare sunce im)
Hvala

Poslednja izmena:
Neslužbena informacija:
3000 € za odgovorno lice
svaki nelegalan program moraš da kupiš po 2X većoj ceni
kazna za preduzeće od XXX... dinara (kako im se ćefne)

Pa ako preduzece radi i donosi / obrce profit, da li je toliko tesko platiti licencu za Windows samo, za sve ostalo postoje sasvim dobra open source / free resenja? :S:

Srbijo, majko svih majki.

Moj savet - trazi neku vezu. Poshto nemash pare, to je jedino shto te moze izvuci da ne odesh u zatvor...

Uh polako sa zatvorom...da li neko zna da li mogu da dobijem zatvor,ili koliko citam uslovna i novcana kazna..

i breee.....pa nema toliko zatvora u srbiji....relax....ja sam juce procitao da kad upadnu u firmu...prvo ide upozorenje...tj opomena od 4-5 dana...da imas vremena da ubacis sve legalno...a kad dodju drugi put..i opet nadju nelegalno..onda idu visoke kazne...kakav crni zatvor...sad cu da probam da nadjem taj text...

edit...evo ga:

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2011&mm=03&dd=29&nav_id=502512

ne znam koja je firma u pitanju...ali obicno kad ti oduzmu tako komp....ima veze sa ljubomornom konkurencijom

Poslednja izmena:
Da to je kada kontrolise poreska uprava
meni je bio Inspektor za privredni kriminal..ne znam, ima razlike jer su odmah zaplenili

Treba da se zalis, zato sto nije bilo upozorenja.
Srecno!

Neće mnogo da pomogne žalba .... to je isto kao kada bi se narkodiler žalio da mu vrate oduzetu drogu, jer nije bilo upozorenja ... nažalost, tako je ... vidite da pirate sve žešće pritiskaju?

Kao da je samo još to ostalo u zemlji da se sredi.

Ja sam uradio kako je napisao Lucko, kupio pre 5 godina legalan OEM XP Home ., a za sve ostalo koristim openSource.

Mada sam sada na muci, izgleda da ni to nije više legalno, kako mi kažu na drugoj temi.

Na sreću, UBuntu je dosta napredovao za ovih 5 godina, pa možda i on uleti u igru.

Videćemo.

Ja koristim u trgovini, dakle, nikakvi grafički projekti i slično .....

Interesantno je od koga oni kreću od čoveka koji posluje sa jednim računarom

Odatle sve pocinje :)))) Saseci u korenu :))))

Zezajte zezajte,nedao Bog da se nadjete u ovakvoj situaciji,znam da cete reci sto nisam legalizovao i razmisljao o tome pre. Ali koliki stres doziveh, ne dao Bog nikom..skratili su mi 10god zivota kada su onako upali.

Izvini, Cikajovo, nisam zlonamerno. Nadam se da ces pokupiti neki koristan savet odavde i zelim ti srecu u ovoj zbrci.

AKo neko zna nekog advokata ko je upucen bas u ovo neka javi,ako neko zna nekog ko je imao istu siuaciju neka javi kako je prosao..

nema drzava para pa otima od sirotinje, tako ti je uvek, nista cudno. mislim da im nije u cilju da ides u zatvor nego da platis kaznu.

Znam,budzet supalj opasno... Ali *** nisam nikada osudjivan niti krivicno gonjen.Pojma nemam sta da radim,niko ne zna advokata ili nekog ko je upucen sta me ceka,sta raditi ili da prenese neko iskustvo kako je on prosao .U prevodu frka mi bre :wc:

Najverovatnije ces platiti kaznu (donja granica, tj medju nizim kaznama za to krivicno delo jer je u pitanju samo 1 racunar), neces u tvorza... e sad pamet u glavu, ovo je naravoucenje i za ostale korisnike koji se jos uvek igraju...

Moje laicko misljenje je da te je neko namestio. Tj nekom si se zamerio. Da li glasnom muzikom, ili necim drugim...
Ako budes raspolozen napisi kako si prosao. Bas me zanima. Evo memorisem temu.

Da dosli su po prijavi to znam,koga ne znam... sta je bilo bilo je,gledam kako ad resim ovo i sta dalje

sta ces posle... ne znam za sta ti treba komp u firmi, vidi ako mozes da koristis neki free sistem (naravno mislim na linux, ubuntu ;) ), dalje ako je nemoguce, kupi licencu za win7, pa umesto office-a skini OpenOffice ili LibreOffice i trazi free sw...ili ako nemozes naci free zamenu moraces da kupis sw

Racunar sam porucio sa legalnim win, a koristicu open office.. To sam resio,nego gledam kako da saznam sta me ceka kod cika sudija

najbolje je da se pravis suntav... ali najozbiljnije :) koji windows? zar se to kupuje? i da srocis neku pricu (ne znam da li ce proci, ali to je danas najbolja taktika, jer i oni znaju da su u nasem narodu i dalje vecina tehnoloski nepismeni ), pa mozes proci sa nekim upozorenjem, ili bar nizom kaznom

Po nekim iskustvima koje znam, trebalo bi da te očekuje novčana kazna u iznosu 100-300.000din, i verovatno neka uslovna kazna.

mislim krivo mi je sto udaraju na male firme (kao sto je ovde u pitanju samo 1 racunar), a postoji toliko vecih firmi koje isto koriste nelegalan sw sa desetinama racunara. Ali isto tako mora da se promeni svest i razmisljanje u nasem narodu o SW-u... Jer to je proizvod, kao i svaki drugi (i ako se placa, onda treba platiti)

Cene windowsa i office je dosta pala u 2011 godini naspram ranije.
Primera radi, 2009 godine, kada se firma u kojoj radim otvarala, uzet je windows home verzija (oko 100 evra) i offce 2007 najobičniji (ne znam tačan naziv,ali oko 180 evra) + osnovna konfiguracija oko 150 evra = 430e.
Sada te osnove stvari, windows i office (word i excell) sa novim računarom i više nego dovoljnim za rad košta ukupno 16 600 ( http://www.list.rs/artikal.php?id=RAC02125 ).

Kuci i dalje možemo da se igramo sa piratima, ali u poslu,izbegavajte, država mora da popravi nivo piraterije zbog Evrope a i moraju svi inspektori koji su na terenu da dobiju plate, tako da će biti klepanja :)

Poslednja izmena:
Ja danas gledah, ako budem morao i Office zbog programa zbog kase da kupujem, ali nigde ne videh tako jeftino.

iz iskustva sa jednim prijateljem kome su zaplenili 10-tak racunara proci ces sa navcanom kaznom i uslovnom kaznom zatvora od 6-12m,znaci taj prijatelj je posle 2-3 god sudjenja bio osudjen da plati 100 i nesto hiljada dinara i uslovno na 6 meseci mislim, i vratili su mu i sve racunare samo su obrisali HDD, kako je sad nase pravosudje "efikasnije" mozes da ocekujes za jedno 6 meseci da ce da te kazne sa 100-200 000 din o zatvoru ni govora,visina kazne ti zavisi od dobre volje sudije moj ti je savet da budes iskren sa sudijom i da ne pokusavas nista da ga mazes i lazes jer oni nisu naivni i nagledali su se svacega najbolje prodje onaj ko kaze istinu,kazes znam da sam trebao da kupim legalan softver ali mala firma nema se pare i sl. i verovatno ces proci sa min kaznom,moze da se desi da se nacekas do tog sudjenja jer tvoj racunar mora da pregleda sudski vestak a ima ih samo nekoliko za celu srbiju.
Jos jedan savet kad su te vec navatali ne treba ti advokat samo da ti uzima pare kad dodje do suda sve priznaj i to je to i imas 90% sanse da zakacis samo najmanju novcanu kaznu

ivman@ Hvala druze na ovoj informaciji.neko mi lakse sada iskreno kada procitah ovo.To sa tvojim prijateljem je bilo davno verovatno,tipa 2006-2007.ne znam da li se menjao zakon i da li su poostrene kazne od tada..

Ja danas gledah, ako budem morao i Office zbog programa zbog kase da kupujem, ali nigde ne videh tako jeftino.

Nisi video jer nisi tražio na pravim mestima :)
Ovo su konfiguracije sklopljenje od strane Microsoftovih partnera, za posebnu svrhu tj osnovnu legalnu,zato i je tako jeftina.
Sam office ti košta manje više 13 000 ( http://www.gigatronshop.com/software/office_home_and_student_2007_v2_eng_1pk_dsp_oei_mlk-4022 ) i to varijanta koja se kupuje uz računar( još jedna stvar na koju obrati pažnju jer će sutra inspektori moći da te maltretiraju zbog toga).

Office varijanta koja je u konfiguraciji koju sam prikazao, sastoji se samo iz Worda i Excella, na sajtu microsofta piše da nisu potpune verzije (ne znam koje opciju imaju/nemaju) i da su uključene i reklame.
Za neke osnovne potrebe za koje se koristi word/excel u većini manjih firmi i za nekim računarima u nekim većim firmama, je sasvim dovoljna i ova verzija.

ivman@ Hvala druze na ovoj informaciji.neko mi lakse sada iskreno kada procitah ovo.To sa tvojim prijateljem je bilo davno verovatno,tipa 2006-2007.ne znam da li se menjao zakon i da li su poostrene kazne od tada..

koliko je meni poznato zakon se nije menjao a to se desavalo 2007-2008 god i znam da nebi ovaj drugar bio osudjen ni na novcanu kaznu vec samo na uslovnu (da ne sirimo pricu odakle znam nije ni vazno al je informacija tacna) da se nije pravio pametan i folirao sudiju kao on nije znao da mora softver da bude legalan (a drzao igraonicu tad su bile popularne ) i pricao jos neke slicne gluposti a advokat mu uzeo 3 puta vise nego sto je bio kaznjen zato ako su te navatali na licu mesta i odma ti zaplenili komp nista ti ne vredi umesto pare da dajes za advokata skupljaj da platis kaznu i sve iskreno priznaj sudiji odmah na prvom rocistu najbolje ce da prodjes jer ce ako angazujes advokata i on se zali pa onda trazi vestacenje pa sl. gluposti to sve samo da razvlaci i produzuje postupak i na kraju ce to sve da svale tebi da platis .
To ti je moj savet priznaj krivicu na prvom rocistu plati kolko te rebnu i teraj dalje nemoj da si komplikujes zivot razvalacenjem postupka jer ces i ovako ti to sve da platis na kraju samo mnogo skuplje.

Nazad
Vrh Dno