Šta je novo?

Zanimljive i smešne slike 2022

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pogledajte prilog 367105

Ovo je Boško Buha!
Rođen je 1926. u selu Gradina kod Virovitice.
1941. njegova porodica beži od ustaških odreda u Srbiju. Stigli su nekako na teritoriju pod kontrolom partizana. Nakon nekoliko pokušaja sin austrougarskog dezertera i srpskog solunca uspeo je da se pridruži partizanskim jedinicama. Bio je neverovatno hrabar i vešt, a najveća specijalnost mu je bila prikradanje neprijateljskim položajima kroz bombaške napade. Tako mlad je pohvaljem 1942. od samog Broza pošto se o njegovoj veštini već tada mnogo znalo. 27.9.1943. u blizini sela Jabuka iznad Prijepolja kao borac Druge proleterske brigade upao je u zasedu četničkih odreda i poginuo... Još jedna potvrda nemilosrdnog građanskog rata i još jedan primer napada Srbina na Srbina, sa bilo koje strane ili ideologije... 1951. je proglašen za Narodnog heroja, a zatim je u selu Jabuka napravljen memorijalni kompleks posvećen Bošku i drugim dečacima poginulim u Drugom svetskom ratu koji zadnjih godina neprestano novokompovani privrednici pokušavaju da pretvore u hotel i poselo... O Buhi je snimljen i igrani film, a danas je zaboravljen verovatno zato što je bio partizan, a on je bio samo hrabri i neustrašivi dečak rođen na pogrešnom mestu u nemilosrdnom vremenu koji je verovao u neku svoju pravdu i istinu i koji verovatno nikad nije stigao imati devojku, niti otići na žurku, a verovatno nikad nije video ni more, a ni svetla velegrada. Večna ti slava hrabri dečko
Sada kada si me podsetio :(
Skoro sam negde čuo opet pesmu iz filma posle XY godina... "Nek Vas sete ove slike"...
Još uvek me dirne... nikad nećemo da naučimo...
530468_380170558739386_648426910_n.jpg

318473711_5498479243613243_1783144828943221762_n.jpg
A violin made entirely of chocolate
🎻
🍫

Šta je smešno kod Boška Buhe?

@jaksa tema je "Zanimljive ... slike"
Članu Gorr je bilo zanimljivo što je video original Boška Buhe a nesa69 se samo nadovezao, filmskim junacima/likovima.

Koliko god te priče iz 1. i 2. Sv. rata umele da deluju preuveličane, zapita se čovek kako danas prolaze neke debilštine i banalnosti mnogo manje od onih koje je Vermaht činio
ali više vređaju ljudsko dostojanstvo?
Smrt fašizmu, Sloboda Narodu!

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno