Kralju, jesi li procitao moje objasnjenje, mislim da u njemu mozes da nadjes objasnjenje za nejasnocu koju imas.
Poenta ovog zadatka je u postavci:
1. Devojka je donela listu sa 10 datuma
2. Devojka je jednoj osobi rekla tacan mesec
3. Devojka je drugoj osobi rekla tacan dan
Posto ovo nije zadatak u kome sprovodis sve moguce ishode tipa "sta ako mu je rekla ovo ili ono", to ovde ne pali, niti se tako resava zadatak. Ovo je logicka igra reci koja u tacno ovom obliku ima svoje konkretno resenje. U bilo kom drugom obliku, u bilo kojoj izmenjenoj situaciji, u bilo kojoj izmenjenoj reci i da je bilo koji drugi datum u pitanju, ovaj zadatak ne bi imao resenje.
Ovde je fazon da se vidi logicko razmisljanje, a ne matematicko.
Posto je Albert DOBIO tacan mesec, on nema izbor, i on zna koji mesec ima. Kada pogledas iz njegovog ugla - *mi ne znamo da mu je recen jul, ali ako sad uzmes u ovom primeru da razmisljas kao albert, shvatices da on time sto zna da je JUL tacan mesec, moze sa SIGURNOSCU da kaze da albert ne zna tacan datum samo na osnovu dana rodjenja. To znaci da Albert (znajuci da je jul tacan mesec) zna da nije Maj niti Jun, jer su to dva meseca koja imaju samo po jedan dan. Otuda i ta tvrdnja.
Samo pazljivo procitaj, pogledaj, i razumeces, nista komplikovano. Samo je postavka zadatka malo drugacija od klasicnih matematicko-logickih koje covek moze videti po raznim udzbenicima...