Šta je novo?

Zanimljiv zadatak

2. Otkud Albert zna da Bernard ne zna odgovor.

Ovo je bar lako. Iz Albertove tvrdnje #1 jasno sledi da mesec nije ni maj ni jun jer oni jedini imaju jedinstvene dane 19 i 18 "respectively" (dane koji da su rečeni Bernardu od strane Šeril ovaj ne bi imao nikakvu dilemu oko datuma, odmah bi ga znao). Shodno tome mesec koji je Šeril saopštila Albertu može biti samo jul ili avgust.

Poenta je u tome sto Albert nikako ne moze da zna da li Bernard zna ili ne zna odgovor.

Evo primera:
-Bernardu je rekla 18. On zna odgovor. Njega niko nije pitao da li zna ili ne zna odgovor. Devojka Albertu nije rekla da li Bernard zna ili ne zna. Na osnovu koje informacije bi Albert znao sta Bernard zna/ne-zna?
-Bernardu je rekla 17. Kako bi Albert znao sta je Bernardu receno pa da dedukcijom dodje do bilo kakvog zakljucka?

Ovako je jasnije da ukoliko je Albertova lista 1 ili 2 on ne može biti siguran da Bernard ne zna datum. Na tim listama se pojavljuju 18 i 19, što znači da je prema informacijama kojima u tom trenutku Albert raspolaže moguće da su rečeni Bernardu, u kom slučaju bi Bernard znao datum.
Slazem se. U tom slucaju bi Bernard znao datum. Ali Albert nikako ne moze da zna da li Bernard zna ili ne zna datum.

Jel razumes sta hocu da kazem?

Ovo je bar lako. Iz Albertove tvrdnje #1 jasno sledi da mesec nije ni maj ni jun jer oni jedini imaju jedinstvene dane 19 i 18 "respectively" (dane koji da su rečeni Bernardu od strane Šeril ovaj ne bi imao nikakvu dilemu oko datuma, odmah bi ga znao). Shodno tome mesec koji je Šeril saopštila Albertu može biti samo jul ili avgust.
Ti uzimas Albertovu tvrdnju #1 kao aksiom. A upravo nju dovodim u pitanje.

Devojka je Albertu rekla samo mesec i nista vise. Dakle nije rekla Albertu da Bernard ne moze sam da provali odgovor. Bernardu nije data sansa da kaze odgovor niti je on sam rekao "ljudi ja sam ne mogu da provalim".

Zato pitam kojom logikom je Albert mogao da tvrdi da zna (da Bernard ne zna odgovor).

Poslednja izmena:
Pa Bahati je sve bas detaljno objasnio, ne znam sta te tu zbunjuje.

Albert zna mesec, u tome mesecu nema unikatan broj. Znaci Bernard ne moze da zna ceo datum koji god broj da je dobio.

Zato pitam kojom logikom je Albert mogao da tvrdi da zna (da Bernard ne zna odgovor).

Logika koju mi primenjujemo je da na osnovu Albertovog odgovora da Bernard ne zna datum naslucujemo da to nikako ne moze biti mesec sa jedinstvenim danima. Dakle maj otpada zbog 19, a jun zbog 18.
Simple as that ;)

Pa Bahati je sve bas detaljno objasnio, ne znam sta te tu zbunjuje.

Albert zna mesec, u tome mesecu nema unikatan broj. Znaci Bernard ne moze da zna ceo datum koji god broj da je dobio.
Losa ti je premisa.
Albertu je rekla "jun". Jun ima unikatan broj (18).
A i van toga ne mozes donositi zakljucak ako nemas nesto sto ih spaja.

Logika koju mi primenjujemo je da na osnovu Albertovog odgovora da Bernard ne zna datum naslucujemo da to nikako ne moze biti mesec sa jedinstvenim danima. Dakle maj otpada zbog 19, a jun zbog 18.
Simple as that ;)
Druze, nemoj da se ljutis, ali vec drugi put mi odgvoras tako sto kao dokaz dajes recenicu koju ja dovodim u pitanje.

Kazes mi da na osnovu Albertovog odgovora donosimo zakljucak, a moje pitanje glasi otkud Albertu taj odgovor.
Znaci ja pitam "kako Albert to zna", a ti mi kazes "Na osnovu onoga sto je rekao". A nema nikakve logikom kojom bi tako nesto mogao da tvrdi.

Ti uzimas Albertovu tvrdnju #1 kao aksiom. A upravo nju dovodim u pitanje.

Devojka je Albertu rekla samo mesec i nista vise. Dakle nije rekla Albertu da Bernard ne moze sam da provali odgovor. Bernardu nije data sansa da kaze odgovor niti je on sam rekao "ljudi ja sam ne mogu da provalim".

Kralju, jesi li procitao moje objasnjenje, mislim da u njemu mozes da nadjes objasnjenje za nejasnocu koju imas.

Poenta ovog zadatka je u postavci:
1. Devojka je donela listu sa 10 datuma
2. Devojka je jednoj osobi rekla tacan mesec
3. Devojka je drugoj osobi rekla tacan dan

Posto ovo nije zadatak u kome sprovodis sve moguce ishode tipa "sta ako mu je rekla ovo ili ono", to ovde ne pali, niti se tako resava zadatak. Ovo je logicka igra reci koja u tacno ovom obliku ima svoje konkretno resenje. U bilo kom drugom obliku, u bilo kojoj izmenjenoj situaciji, u bilo kojoj izmenjenoj reci i da je bilo koji drugi datum u pitanju, ovaj zadatak ne bi imao resenje.

Ovde je fazon da se vidi logicko razmisljanje, a ne matematicko.

Posto je Albert DOBIO tacan mesec, on nema izbor, i on zna koji mesec ima. Kada pogledas iz njegovog ugla - *mi ne znamo da mu je recen jul, ali ako sad uzmes u ovom primeru da razmisljas kao albert, shvatices da on time sto zna da je JUL tacan mesec, moze sa SIGURNOSCU da kaze da albert ne zna tacan datum samo na osnovu dana rodjenja. To znaci da Albert (znajuci da je jul tacan mesec) zna da nije Maj niti Jun, jer su to dva meseca koja imaju samo po jedan dan. Otuda i ta tvrdnja.

Samo pazljivo procitaj, pogledaj, i razumeces, nista komplikovano. Samo je postavka zadatka malo drugacija od klasicnih matematicko-logickih koje covek moze videti po raznim udzbenicima...

Ali Albert nikako ne moze da zna da li Bernard zna ili ne zna datum.
Glat ti je promakao moj odgovor na tvoje pitanje na prethodnoj strani.

Delimično si u pravu, Albert zaista ne može da zna da Bernard zna datum. Ali može da zna da Bernard ne zna datum.
Albert zna mesec, a mi znamo da Albert zna mesec. Dani tj. datumi koje Albert uzima u obzir su samo oni koji su ponuđeni u tom mesecu za koji on zna. Ako među tim mogućim danima nema ni 18 ni 19 Albert je siguran da Bernardu nije rečeno ni 18 ni 19. Ako Bernardu nije rečeno ni 18 ni 19 on ne zna datum.

Tako Albert zna da Bernard ne zna datum, a mi, na osnovu toga, koji su mu meseci možda rečeni, a koji nisu sigurno.

Kralju, jesi li procitao moje objasnjenje, mislim da u njemu mozes da nadjes objasnjenje za nejasnocu koju imas.

Poenta ovog zadatka je u postavci:
1. Devojka je donela listu sa 10 datuma
2. Devojka je jednoj osobi rekla tacan mesec
3. Devojka je drugoj osobi rekla tacan dan

Posto ovo nije zadatak u kome sprovodis sve moguce ishode tipa "sta ako mu je rekla ovo ili ono", to ovde ne pali, niti se tako resava zadatak. Ovo je logicka igra reci koja u tacno ovom obliku ima svoje konkretno resenje. U bilo kom drugom obliku, u bilo kojoj izmenjenoj situaciji, u bilo kojoj izmenjenoj reci i da je bilo koji drugi datum u pitanju, ovaj zadatak ne bi imao resenje.

Ovde je fazon da se vidi logicko razmisljanje, a ne matematicko.

Posto je Albert DOBIO tacan mesec, on nema izbor, i on zna koji mesec ima. Kada pogledas iz njegovog ugla - *mi ne znamo da mu je recen jul, ali ako sad uzmes u ovom primeru da razmisljas kao albert, shvatices da on time sto zna da je JUL tacan mesec, moze sa SIGURNOSCU da kaze da albert ne zna tacan datum samo na osnovu dana rodjenja. To znaci da Albert (znajuci da je jul tacan mesec) zna da nije Maj niti Jun, jer su to dva meseca koja imaju samo po jedan dan. Otuda i ta tvrdnja.

Samo pazljivo procitaj, pogledaj, i razumeces, nista komplikovano. Samo je postavka zadatka malo drugacija od klasicnih matematicko-logickih koje covek moze videti po raznim udzbenicima...
Razumeo, hvala :)

Vrh Dno