Šta je novo?

Zanimljiv zadatak

Mare

Čuven
Učlanjen(a)
01.02.2002
Poena
815
Stavite resenje u spoiler (bilo da ste procitali ili sami provalili). Kazu da je ovo trenutno hit... pa da vidimo kako se ovde ljudi snalaze sa ovim :)

Trazi se datum:

10402935_385751114937109_7956840234831081160_n.jpg

16. Jul

Objašnjenje:
(new and improved)

U "igri" zapravo učestvuju tri strane: Albert, Bernard i mi, posmatrači. Svaka strana ima svoju listu mogućih meseci i dana. Liste se menjaju u zavisnosti od toga koje su i kada informacije dostupne. "Trik" je u tome što strane mogu da saznaju informacije o tuđim listama i na osnovu njih modifikuju svoje. Naša lista je na početku ista ona koju je Cheryl dala, tj. sva četiri meseca i svih šest dana.
Primećujemo da se svi dani, osim 18 i 19, ponavljaju. To znači da bi samo u slučaju da je traženi datum 19. maj ili 18. jun Bernard odmah znao, na osnovu dana.

Albert zna mesec, pa je na njegovoj listi samo jedan mesec. Tako Albert ima listu mogućih dana koji su rečeni Bernardu. Ona je jedna od ove četiri, mi ne znamo koja, ali Albert zna:

1) maj) 15, 16, 19
2) jun) 17, 18
3) jul) 14, 16
4) avgust) 14, 15, 17

Ovako je jasnije da ukoliko je Albertova lista 1 ili 2 on ne može biti siguran da Bernard ne zna datum. Na tim listama se pojavljuju 18 i 19, što znači da je prema informacijama kojima u tom trenutku Albert raspolaže moguće da su rečeni Bernardu, u kom slučaju bi Bernard znao datum. Ukoliko je lista 3 ili 4 Albert može biti siguran da Bernardu nije rečeno ni 18 ni 19, pa samim i tim da Bernard ne zna datum.

Bernard zna dan, pa je na njegovoj listi samo jedan dan. Tako Bernard ima listu mogućih meseci koji su rečeni Albertu. Ona je jedna od ovih šest, mi ne znamo koja, ali Bernard zna.

1) 14) jul, avgust
2) 15) maj, avgust
3) 16) maj, jul
4) 17) jun, avgust
5) 18) jun
6) 19) maj

Ovako je jasnije da u slučaju da je Bernardova lista mogućih meseci 5 ili 6 on odmah zna i datum jer sadrže samo po jedan mesec.

I) Albert kaže da ne zna datum, ali zna da ga ne zna ni Bernard

To znači da se u Albertovoj listi dana ne pojavljuju ni 18 ni 19. Da se pojavljuju ne bi mogao ovo da tvrdi (vidi iznad). A to znači da je Albertu rečeno ili jul ili avgust. Sada na našoj i Bernardovoj listi mogućih meseci ostaju samo jul i avgust.

Sada znamo da je Albertova lista jedna od ove dve:

1) jul) 14, 16
2) avgust) 14, 15, 17

Sada je Bernardova lista jedna od ove četiri:

1) 14) jul, avgust
2) 15) avgust
3) 16) jul
4) 17) avgust

Naša lista izgleda ovako:

jul) 14, 16
avgust) 14, 15, 17

II) Bernard kaže da zna datum.

Dakle dan nije 14. Da jeste Bernard ne bi mogao da zna da li je 14. jul ili 14. avgust.

Albertova lista je sada jedna od ove dve:

1) jul) 16
2) avgust) 15, 17

Bernardova lista je jedna od ove tri:

1) 15) avgust
2) 16) jul
3) 17) avgust

tj. sadrži samo jedan datum.

Naša lista je ovakva:

jul) 16
avgust) 15, 17

III) Albert kaže da zna.

Njegova lista u prethodnom koraku je očigledno bila:

jul) 16

Da je bila:

avgust) 15, 17

ne bi mogao da zna koji od dva moguća datuma je u pitanju.

Pa je očigledno i da je Bernardova lista u prethodnom koraku bila:

16) jul

Tako se i naša lista svela na:

jul) 16

16. jul

DODATAK:

Pošto se radi o zadatku iz matematike mora se tumačiti na određeni način. To podrazumeva da je dato samo ono što je napisano, dakle ne mogu se pretpostavljati dodatne okolnosti.

1) U originalu se koristi konstrukcija sa "respectively", što nedvosmisleno određuje da je Albertu rečen mesec, a Bernardu dan.

2) U zadatku se jasno kaže šta ko zna pre prvog Albertovog iskaza. Ne može se pretpostavljati da Albert ili Bernard imaju dodatne informacije, kao npr. da je Albert uz mesec saznao i da Bernard ne zna datum. On to saznaje dedukcijom, što je i poenta vežbe, nije mu rečeno.

Niko vam ne brani da zadatak prepravite kako god želite, ali ovako kako je napisan ima samo jedno tumačenje i samo jedno rešenje. Primetno je da u obe gore navedene varijante dobijamo rešenje već nakon Bernardove izjave, tako da nam druga Albertova izjava ništa ne znači. To je odličan znak da autor zadatka nije imao u vidu takve prepravke postavke.

Poslednja izmena:
Uzasno napisano, trebalo mi je tri minuta da provalim da je Albertu rekla mesec a Bernardu dan.

16 Jul

Nije mi ovo bas najjasnije..

Dakle,

A zna koji je mesec
B zna koji je datum

Posto B ne zna kad joj je rodjendan datumi nisu 18 i 19, a stoga mesec nije Jun, jer A zna mesec i rekao bi to

Sto znaci da ostaje jos 7 mogucnosti

Hocu reci da mi je logicki jasno zasto nije Jun, ali ne razumem zasto nije Maj?

Ako A kaze da B ne zna i da se iz toga dedukuje da nisu maj i jun, to je pretpostavka, nije cinjenica.

Jer sta ako je Maj 15-ti?

Ako moze neko step-by-step objasnjenje, bio bih zahvalan, da popravim svoju logiku :)

edit - skontao, ne treba objasnjeje :)

Umor savlada coveka (pravdam se, pravdam :d)

Poslednja izmena:
16 jul ili 14 avgust ali ne znam kako mozemo biti 100% sigurni

Objasnio Bahati, samo obrati paznju :)

17 jun. Zadatak treba tumaciti ovako: koji je datum rodjenja tako da iz iznetih tvrdnji sledi jedinstveno resenje. Takodje, nigde nije dato kome od ove dvojice je saopsten datum a kojem mesec tako da me mozete pretpostaviti samo jedan scenario. Inicijalna greska koju vecina pravi jeste izostavljanje maja i juna, tacno je da 19.5 i 18.6 ne mogu biti resenje ali ostali datumi mogu.

Poslednja izmena:
Albert zna mesec, a pošto zna da Bernard (koji zna dan) ne zna datum to znači da otpadaju meseci sa jedinstvenim danom (koji se ne pojavljuje ni u jednom drugom mesecu), maj zbog 19 i jun zbog 18.
Bernard zna dan a nakon što su otpali maj i jun, u julu i avgustu su ostali mogući datumi 16.jul, 15 i 17. avgust. (14. ne može jer Bernard ne zna koji je mesec a 14. se pojavljuje i julu i u avgustu).
I'm stuck...

edit
Ipak je 16.jul i to zaključeno na osnovu izjave Alberta koji kada je video da Bernard zna to može biti samo 16 jer su u avgustu dva moguća dana. Ali mi nije jasno kako je Bernard znao koji je datum...

Poslednja izmena:
Nije napisano cudno, napisano je u duhu engleskog jezika...

evo jos jednom... Albert zna mesec, Bernard zna dan...

Albert kaze da je siguran da Bernard ne zna koji je datum... Sto znaci da otpadaju jedinstveni datumi, pa Bernard dolazi do zakljucka da je u pitanju jul ili avgust... S obzirom da zna koji je dan u pitanju on ima odgovor a Kako odmah kaze da zna koji je datum,
sledi da je dan jedinstven, a je jasna implikacija Albertu koji zna mesec pa je resenje 16. jul...

Bernard zna jer zna koji je dan a od Alberta je dobio dovoljnu informaciju da nije mesec koji ima jedinstvene dane...

Jeste formulacija malo zbunjujuca, postoje tumacenja kome je saopsten mesec a kome datum a ta razlika dovodi do razlicitih resenja. Znaci, zavisno od toga kako se zadatak tumaci, po meni postoje dva resenja , svako shodno pretpostavci kome je sta saopsteno.

Nije bas u duhu engleskog jezika, sem ako nije pisao neki kinez, ili Sekspir :d

Evo kako sam ja shvatio :

A zna mesec a B zna dan

A ne zna i zna da B ne zna -> nisu u pitanju meseci sa jedinstvenim "brojem"

Iz ove izjave B zakljucuje to i potvrdjuje da sada zna koji je datum

Iz toga se logicki zakljucuje da u 1 i/ili 2 mesecu postoji poklapanje brojeva u 3 i/ili 4 mesecu.

Kada se 1 i 2 izbace iz te seme tog poklapanja vise nema.

Sada su teoretski moguca 3 "broja", 15 i 17 (iz 4. meseca) i 16 iz 3.

14 ne moze zbog ociglednog poklapanja

Iz uslova A da sada i on zna datum rodjenja, jedino logicko resenje jeste 16.

U suprotnom B bi znao ali A ne bi.

Ali ovaj zadnji uslov mora da se posmatra na pravi nacin, inace se ne dobije jedno (tacno resenje)

Ovde datum ispadne posledica njihovih izjava, a ne obratno :)

Jeste formulacija malo zbunjujuca, postoje tumacenja kome je saopsten mesec a kome datum a ta razlika dovodi do razlicitih resenja. Znaci, zavisno od toga kako se zadatak tumaci, po meni postoje dva resenja , svako shodno pretpostavci kome je sta saopsteno.
Mislim da ne može da se reši ako je obrnuto. Prva A izjava ne bi imala novu informaciju, što znači da B ne bi mogao da pređe iz stanja "ne znam" u "znam". Itd.

#engleski

Jedina greška je B izjava, "At first I don't know...". Treba da je "At first I didn't know...".

Poslednja izmena:
@lab310 daj objašnjenje, ja ne vidim kako.

44655-c900b66e98b2b86bf7ca55cb2b448531.jpg
:d

U tekstu jasno pise: "Cheryl then tells Albert and Bernard separately the month and the day of her birthday respectively."

Rec "respectively" jasno i nedvosmileno sluzi da bi se znalo da je Albertu rekla mesec, a Bernardu dan. Ovo nije nikakva gramaticka greska, nego nepoznavanje engleskog jezika od strane forumasa. Primera radi, "Today and yesterday I ate cookies and salads, respectively" jasno govori kada sam jeo kolace, a kada salate.

@lab310 daj objašnjenje, ja ne vidim kako.
Bertrandu je receno da je u pitanju jun. Iz izjave Alberta da on ne zna datum, Bertrand zakljucuje da nije 18, znaci ostaje samo 17 jun. Albert shvata da je jun u pitanju jer je to jedini sa kojim je Bertran mogao da resi problem

@lab310 Pa ne može tako, s neba pa u rebra, šta je kome rečeno. :D Daj postupno. Kako A zna da B ne zna, koju informaciju B dobija iz prve izjave A, kako na osnovu nje zna datum... itd.

Sve druge kombinacije ne dovode do toga da je premisa jedinstveno resenje, znas ono krenes od pretpostavke i na kraju pretpostavku potvrdis. To jedino vazi za ono sto sam napisao u spojleru.

Brute force? :d Nije to neophodno, al' u pravu si, i tako je jedinstveno određen datum. Samo bi zadatak onda bio malo glup.

Drugi deo izjave A bi bio besmislen jer je jasno da B ne može da zna datum samo na osnovu meseca. B onda zna da dan nije 18 ili 19, a pošto mu je to dovoljno da zaključi dovoljno je i nama, posmatračima i A da zaključimo da je 17. jun. Onda nam poslednja izjava A ništa ne znači.
Dok nam u obrnutom slučaju znači i drugi deo prve A izjave (da zna da B ne zna) i druga A izjava (da zna datum). Mi, posmatrači, tek onda znamo! Tako da bi oni koji nisu provalili "respectively" tu trebalo da skapiraju da nešto nije u redu ako A zna dan a B mesec.

Poslednja izmena:
kljucna rec respectively, sasvim je ok napisano na engleskom, kad je to jasno postaje daleko lakse

Poslednja izmena:
Ovako nekako sam ja skontao...
Pošto A kaže da ne zna i da je siguran da B ne zna onda odmah otpadaju 18. jun i 19. maj.
Dalje je logično da nije ni 17. jun. A da bi se zadatak uopšte mogao rešiti odmah otpada ceo maj.
Znači da ostaju Avgust i Jul.
Dalje sam otpisao broj 14, jer da je u pitanju 14-i tada niko živ ne može skontati da li je jul ili avgust.
Ali pošto B zna da je u pitanju 16. nema ništa drugo nego jul.

Zadatak ima jedan veliki nedostatak. U tekstu je jasno receno da im Cheryl daje "listu od 10 mogucih datuma", a ne listu od 4 grupisane kategorije (po mesecima). Osnovne postavke Bahatog[SID] se temelje na prethodno pomenutim kategorijama, pa se tako npr. eliminacijom 19. maja automatski eliminisu i 15. maj i 16. maj. Drugim recima, zadatak je totalno bezvezno napisan u startu.

@aLti
Eliminacijom dana 18 i 19 se eliminišu meseci u kojima se pojavljuju, tj. maj i jun. A to ne zavisi od formata, redosleda, itd.

Ајд и ја као сви ...
Овде је важно да се обрати пажња на закључке ове двојице и да се правилно поређају. Први искључује два месеца, други искључује један датум, трећи искључује један месец.

Vrh Dno