Jedan update od mene za našu situaciju i šta smo sve probali.
1. Nextcloud.
Od modernih klijent aplikacija, nextcloud talk je najsiromašnija. Ne fali ništa posebno od opcija poput deljenja fajlova, ali je interfejs siromašan. Recimo, ne postoji compact view i još neke osnovna interfejs podešavanja. Kome odgovara default izgled, super, kome ne, nema druge. Inače funkcioniše odlično i intuitivno. Totalno standard chat aplikacija.
Što se tiče puštanja u rad, vrlo je jednostavno uz snapcraft tako da pričamo o minutima pre nego što prva poruka može da se pošalje.
Prednost je što u pozadini ima ceo nextcloud sa svim svojim dodatnim aplikacijama i pluginovima, kao i storage za svakog korisnika.
2. mattermost / rocket chat
jedan od boljih predloga. Stavljam ih zajedno zato što ih vidim kao isti tip enterprise servisa sa mnogo mogućnosti.
Što se tiče klijentskih aplikacija, ove dve su definitivno najmodernije i po meni najbolje izgledaju. Nisam detaljno testirao rocket. Mattermost prikazuje dosta opcija koje se plaćaju i malo gnjavi da se pređe na pretplatu. Opcije su u podešavanjima i ne iskači klijentima u chatu tako da generalno nije problem.
Puštanje u rad je takođe vrlo jednostavno. Rocket preko snapa, a mattermost preko njihovog repository. U oba slučaja par linija koda.
Ako bih preporučivao chat nekoj iole ozbiljnoj firmi, ovo bi bio predlog.
3. vocechat
do ovoga sam došao slučajno preko CasaOS. Nisam posvetio puno pažnje, ali izgleda kao totalno standardna aplikacija za chat. Interfejs je ok, malo mi je bolji od nextcloud iako dosta sličan.
Ne nudi ništa specijalno od funkcija, ali ništa posebno ne fali.
Implementacija je u par klikova kroz casaos (docker zapravo), ali i inače nije mnogo komplikovano za početi.
Ovo je chat koji bih zadržao za našu firmu verovatno. Poenta je da nenapredni korisnici ne mogu da se izgube u opcijama koje ne razumeju. Tu su ljudi pred penziju, sekretarice, računovodstvo...
4. xmpp (openfire server).
Najnemoderniji chat od svih pomenutih, ali radi posao. Glavna prednost je izbor klijent aplikacija gde svako može izabrati ono što mu najviše odgovara. Većina aplikacija izgleda kao da je zaglavljeno u XP eri, a neke sa modernim dizajnom su relativno siromašne po pitanju opcija. Većina njih čak nema ni notifiaction badge u system tray. Onda recimo astra chat, koji izgleda ok, svedeno, taman kako treba prosečna chat app, klikna tray ikonu ne radi ništa. Potreban je desni klik pa show. Gajim ima neki win7 dizajn. Sve app koje sam probao su tako nekako na pola da budu dobre.
Openfire se lako pušta u rad, mada admin interfejs nije baš intuitivan za početi sa radom, tako da je podešavanje malo duže trajalo. Sada kada sam ga naučio, nema problema.
Inače, ja sam totalno naivno ušao u priču i implementirao 6 različitih stvari za probu kako bih našao ono što je najbolje, ali sam totalno zanemario činjenicu da najbolje nije uvek optimalno za svakoga. Nailazimo na problem da imamo skoro pola računara na win 7 koji ne podržavaju ništa od gore navedenih klijent aplikacija. Iako ja već dve godine kukam da se ovo mora promeniti jer nam se ne ažuriraju ni browseri, ni antivirus... Imamo matore radnike koji su svim silama protiv update windowsa, čak i thunderbird ne sme da se ažurira iz straha da će neko dugme da promeni mesto. E sada je to došlo na naplatu. Osim gore navedenih app, nismo u mogućnosti da koristimo ni komercijalne alternative: MS teams, discord, slack...
Došli smo do toga da ne biramo bolje opcije nego prihvatamo bilo šta što ostaje. Po trenutnom stanju stvari, to je XMPP sa aplikacijama iz 2020 ili šta god da radi na win7. Možda na kraju neće funkcionisati ni file share kroz app.