Šta je novo?

Zamena za skype

Ima ažuriranja veoma česta, ali nije ništa komlikovano tipa da mora sve ponovo da se istalira.

Instaliraj kod sebe, a ja u da te dodam na naš diskord da vidiš kao to sve izgleda
Nije zbog mene već zbog druge strane koja nije vična čak ni malim dopunama. Zato sam pitao u da li ona postoje.

Ništa nije teško. Ima čak i opcija deljenja ekrana. Instaliraj kod sebe, dodaću te u grupu i pokazaću ti :)

Jedan update od mene za našu situaciju i šta smo sve probali.

1. Nextcloud.
Od modernih klijent aplikacija, nextcloud talk je najsiromašnija. Ne fali ništa posebno od opcija poput deljenja fajlova, ali je interfejs siromašan. Recimo, ne postoji compact view i još neke osnovna interfejs podešavanja. Kome odgovara default izgled, super, kome ne, nema druge. Inače funkcioniše odlično i intuitivno. Totalno standard chat aplikacija.
Što se tiče puštanja u rad, vrlo je jednostavno uz snapcraft tako da pričamo o minutima pre nego što prva poruka može da se pošalje.
Prednost je što u pozadini ima ceo nextcloud sa svim svojim dodatnim aplikacijama i pluginovima, kao i storage za svakog korisnika.

2. mattermost / rocket chat
jedan od boljih predloga. Stavljam ih zajedno zato što ih vidim kao isti tip enterprise servisa sa mnogo mogućnosti.
Što se tiče klijentskih aplikacija, ove dve su definitivno najmodernije i po meni najbolje izgledaju. Nisam detaljno testirao rocket. Mattermost prikazuje dosta opcija koje se plaćaju i malo gnjavi da se pređe na pretplatu. Opcije su u podešavanjima i ne iskači klijentima u chatu tako da generalno nije problem.
Puštanje u rad je takođe vrlo jednostavno. Rocket preko snapa, a mattermost preko njihovog repository. U oba slučaja par linija koda.
Ako bih preporučivao chat nekoj iole ozbiljnoj firmi, ovo bi bio predlog.

3. vocechat
do ovoga sam došao slučajno preko CasaOS. Nisam posvetio puno pažnje, ali izgleda kao totalno standardna aplikacija za chat. Interfejs je ok, malo mi je bolji od nextcloud iako dosta sličan.
Ne nudi ništa specijalno od funkcija, ali ništa posebno ne fali.
Implementacija je u par klikova kroz casaos (docker zapravo), ali i inače nije mnogo komplikovano za početi.
Ovo je chat koji bih zadržao za našu firmu verovatno. Poenta je da nenapredni korisnici ne mogu da se izgube u opcijama koje ne razumeju. Tu su ljudi pred penziju, sekretarice, računovodstvo...

4. xmpp (openfire server).
Najnemoderniji chat od svih pomenutih, ali radi posao. Glavna prednost je izbor klijent aplikacija gde svako može izabrati ono što mu najviše odgovara. Većina aplikacija izgleda kao da je zaglavljeno u XP eri, a neke sa modernim dizajnom su relativno siromašne po pitanju opcija. Većina njih čak nema ni notifiaction badge u system tray. Onda recimo astra chat, koji izgleda ok, svedeno, taman kako treba prosečna chat app, klikna tray ikonu ne radi ništa. Potreban je desni klik pa show. Gajim ima neki win7 dizajn. Sve app koje sam probao su tako nekako na pola da budu dobre.
Openfire se lako pušta u rad, mada admin interfejs nije baš intuitivan za početi sa radom, tako da je podešavanje malo duže trajalo. Sada kada sam ga naučio, nema problema.

Inače, ja sam totalno naivno ušao u priču i implementirao 6 različitih stvari za probu kako bih našao ono što je najbolje, ali sam totalno zanemario činjenicu da najbolje nije uvek optimalno za svakoga. Nailazimo na problem da imamo skoro pola računara na win 7 koji ne podržavaju ništa od gore navedenih klijent aplikacija. Iako ja već dve godine kukam da se ovo mora promeniti jer nam se ne ažuriraju ni browseri, ni antivirus... Imamo matore radnike koji su svim silama protiv update windowsa, čak i thunderbird ne sme da se ažurira iz straha da će neko dugme da promeni mesto. E sada je to došlo na naplatu. Osim gore navedenih app, nismo u mogućnosti da koristimo ni komercijalne alternative: MS teams, discord, slack...
Došli smo do toga da ne biramo bolje opcije nego prihvatamo bilo šta što ostaje. Po trenutnom stanju stvari, to je XMPP sa aplikacijama iz 2020 ili šta god da radi na win7. Možda na kraju neće funkcionisati ni file share kroz app.

teams mozda ? sve prelazi sa skypa na teams pa i kontakti

Mi presli na Teams, prebaceni kontakti i konverzacije (iz 10. pokusaja, problemi non stop). Plus bagova mali milion. Valjda ce ispeglati uskoro. Moguce da su vezani za prebacivanje Skype - MS Teams. Videcemo. U svakom slucaju, slicni su, lako je prilagodjavanje.

Konverzija je uradjena odmah. To smo odradili jos dok je bilo potrebno da se koristi insider program.
Komunikacija teams prema skype je nekompletna. Nije moguce raditi copy paste teksta, nije moguce preuzeti fajl jer stalno tera prema teams login.
Kada svi koriste teams, onda nema problema iako je sama app malo losija, da ne pricam o katastrofalnoj boji.
Funkcionalno je, to nije problem

Možda sam ja malo sporiji, pa ne kapiram, ali kako dodati novi kontakt u Teams Free?

Mislim da nije moguce direktno, nesto su menjali.
Mozda da sinhronizujes mobilne kontakte :poop::poop:

Teams je zapravo odličan, ali postaje takav tek nakon integracije sa Outlook, odnosno sa punim Microsoft 365 paketom.
To doduše treba platiti (9000din za personal godišnje, odnosno 11000din family za 6 naloga). Uz Microsoft 365 Business, još je sve bolje.

Poslednja izmena:
Na koji nacin postaje bolji?

Privatni sa MS365 ima dobru integraciju sa Outlook kalendarom i imenikom.
U Business varijanti tu je odmah i pristup za OneDrive, ima opcija za instalaciju dodatnih aplikacija koje mogu da budu dosta korisne, ali zavisi od namene i same organizacije u firmi.
Par snimaka ekrana sa business Teams naloga...

Prilozi

• Teams Business1.jpg
    Teams Business1.jpg
    103.6 KB · Pregleda: 61
  • Teams Business2.jpg
    Teams Business2.jpg
    88.9 KB · Pregleda: 35
  • Teams Business3.jpg
    Teams Business3.jpg
    217.6 KB · Pregleda: 37
  • Screenshot_20250426_190440_Teams.jpg
    Screenshot_20250426_190440_Teams.jpg
    68.5 KB · Pregleda: 60
Mislim da je ovde problem s tim paketom
Nailazimo na problem da imamo skoro pola računara na win 7 koji ne podržavaju ništa od gore navedenih klijent aplikacija.
I generalno problem za bilo šta. XMPP bi trebalo da traži najmanje resursa od svih self-hosting rešenja. Ako je server kod vas, možda vam ne treba ni OMEMO. Ali za video pozive i konferencije je bolje tražiti drugo rešenje.

Jedna od opcija za sve je Matrix, ali je možda previše zahtevno i komplikovano. Slična situacija kao i sa XMPP-om, samo sa više opcija.

Kolega dugo nije koristio Skype. Pre neki dan je hteo da se uloguje, ali ne zna ništa ni user name, ni da li je neki email/broj telefona dodao uz Skype nalog.
Sve što ima(mo) od podataka je njegov Skype ID iz mog spiska kontakata u Skype aplikaciji (dok je još mogla da se pokrene).
Skype ID počinje sa live:.cid ali kad sa tim pokuša sa uloguje u Teams aplikaciju dobije obaveštenje da taj Microsoft nalog ne postoji.

Kako možemoda rešimo ovo?

Hvala unapred.

Može i meni predlog.Ja sam imao skype samo da mogu da zovnem strica u Njemačkoj jer poziv je prvi minut 9 centi a onda nepuna 3 po svakom sledećem minutu.Da li postoji neka takva aplikacija ili sajt za pričanje.Pozdrav
Ako imaš mts fiksni ili mobilni imaš InoCall 5,04 Dinara po minutu za pozive prema fiksnim mrežama u Nemačkoj

Viber ima Call out, 2€ mesečno za 100 minuta razgovora. Ako ga koristiš, to je najjednostavnija opcija

Kolega dugo nije koristio Skype. Pre neki dan je hteo da se uloguje, ali ne zna ništa ni user name, ni da li je neki email/broj telefona dodao uz Skype nalog.
Sve što ima(mo) od podataka je njegov Skype ID iz mog spiska kontakata u Skype aplikaciji (dok je još mogla da se pokrene).
Skype ID počinje sa live:.cid ali kad sa tim pokuša sa uloguje u Teams aplikaciju dobije obaveštenje da taj Microsoft nalog ne postoji.

Hvala unapred.
Nikako, Skype ne postoji više. Ako nalog nije bio povezan sa Microsoftovim, nek napravi novi. Ili još bolje, nek koristi nešto drugo umesto Teams-a

Hvala unapred.
skype nalog ne postoji, postoji MS nalog koji se koristi i za skype.
A skype app je konacno i zakljucen, neki vise ne mogu ni da je pokrenu.

Sto se tice povratka naloga, odes na MS login page pa tamo probas recovery ako dozvoljava bez maila, samo sa UN

Upoređujem ga sa Skajpom kao njegovom zamenom. Skajp je za ovo smeće bio aplikacija i po.

Viber ima Call out, 2€ mesečno za 100 minuta razgovora. Ako ga koristiš, to je najjednostavnija opcija

Nikako, Skype ne postoji više. Ako nalog nije bio povezan sa Microsoftovim, nek napravi novi. Ili još bolje, nek koristi nešto drugo umesto Teams-a
meni nudi samo za 700 dinara ili ti 5 eura poziva

Vrh Dno