Šta je novo?

Hardver Zamena SSD-a

• Začetnik teme Začetnik teme fjaric
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

fjaric

Zapažen
Učlanjen(a)
18.11.2025
Poena
1
Pozdrav,
Trenutno imam pc sa sledećom konfiguracijom:
procesor Ryzen 5 5600
grafička Gigabyte RX5700XT 8GB
ram 32gb ddr4 3200mhz (2*16gb)
matična Biostar B450MHP
memorija 240gb SATA ssd + 700gb no-name HDD
Procesor, grafičku i ram sam menjao pre par meseci. Od stare konfiguracije su mi ostali matična, ssd i hard disk. Pošto mi je memorija kritična hoću da zamenim ovaj sata ssd i ubacim neki m. 2 od 1tb, a hard disk bi ostavio kao rezervu. Takođe, vidim da matična podržava do pcie 3.0 standarda. Koji ssd uzeti? Puno ljudi mi je preporučilo kingstonov NV3 2280 1tb ali on je pcie 4 pa ne znam kako bi to funkcionisalo.

Pozdrav,
Trenutno imam pc sa sledećom konfiguracijom:
procesor Ryzen 5 5600
grafička Gigabyte RX5700XT 8GB
ram 32gb ddr4 3200mhz (2*16gb)
matična Biostar B450MHP
memorija 240gb SATA ssd + 700gb no-name HDD
Procesor, grafičku i ram sam menjao pre par meseci. Od stare konfiguracije su mi ostali matična, ssd i hard disk. Pošto mi je memorija kritična hoću da zamenim ovaj sata ssd i ubacim neki m. 2 od 1tb, a hard disk bi ostavio kao rezervu. Takođe, vidim da matična podržava do pcie 3.0 standarda. Koji ssd uzeti? Puno ljudi mi je preporučilo kingstonov NV3 2280 1tb ali on je pcie 4 pa ne znam kako bi to funkcionisalo.
Jesi li ti siguran da ta ploča ima M.2 slot za SSD-ove? U specifikaciji stoji da ima 4 SATA konektora i to je sve pod storage.

Da, ja sam gledao B450MH umesto 450MHP, nisam obratio pažnju. Da li vredi kupovati neki SATA SSD od 1tb? Ili izdvojiti malo više novca pa zameniti i matičnu i m2 SSD? Koju matičnu gledati u tom slučaju? Budžet za ta dva bi mi bio do oko 110e

Hvala na savetu. Koliko shvatam ovaj adapter se povezuje na PCIe * 4 slot na matičnoj. Matična ploča koju trenutno imam ima 2 x PCIe 2.0 x1 i 1 x PCIe 3.0 x16 Slot. U ovom x16 mi je grafička. Jel onda nema mesta gde da se stavi adapter, ili sam ja nešto pogrešno razumeo?

Hvala na savetu. Koliko shvatam ovaj adapter se povezuje na PCIe * 4 slot na matičnoj. Matična ploča koju trenutno imam ima 2 x PCIe 2.0 x1 i 1 x PCIe 3.0 x16 Slot. U ovom x16 mi je grafička. Jel onda nema mesta gde da se stavi adapter, ili sam ja nešto pogrešno razumeo?
Nema, jedino ti je opcija sata 3 ssd ili menjanje ploce.

Skoro sam kupio Asrock B450M Pro4, koštala je manje od 9.000 RSD. Jeste B450, ali ima 4 ležišta za memorije i 2 za m.2 diskove, 5 priključaka za ventilatore...

Gigabyte B550M AORUS ELITE , ASRock B550M Phantom Gaming 4 ali ove su oko 11.000

@Vladarko Asrock B450M Pro4 ta deluje kao best buy kupovina ondaK 🤔

Nazad
Vrh Dno