Šta je novo?

Zamena kulera

Ok, bio sam na kompjuteru koji nema zvuk pa nisam nista slusao, samo sam gledao slike. Kupio sam kuler, sad' cu da ga stavim pa javljam utiske. Ako me nema znaci da je bilo...... :lupko: :D

Mene je od zadnjeg skidanja kulera sa Socket A ploce (neki zaheban Spire na Palominu 1700+) spasla stara dopuna za 064 :) jer kada sam srafcigerom natezao oprugu, ista je na kraju pukla i srafciger se zabo direktnu u plocu :) Posle manjeg nervnog sloma shvatio sam da sam se spasao...

Evo ga prvo pisanje po postavljanju novog kulera. Lepo sam ga postavio, nisam imao nikakvih vecih problema ali mogu da kazem da sam se razocarao. Temperatura mi je spala za samo 1-2 stepena. :( Jedino sto je sada tisi kompjuter. Pre zamene je bila oko 57 u "neigranju" a posle igranja je dostizala i 62 stepena (novembar mesec). U pitanju je Barton 2500+ koji radi na FSB 182. Kuciste mi je otvoreno. Evo, sad' je zacementirana na 55-56, smenjuje se. Ocekivao sam bar 5 stepeni nize. Ne znam zbog cega je ovo, kuler mi stoji apsolutno pravilno! ******, sad' je gotovo... Nije mi jasno, u cemu je stvar? Pa ono je bre bio BOX kuler!

Poslednja izmena:
Можда ниси добро намазао пасту, или кулер није лепо легао...

На крају крајева, уколико је много тише, не можеш очекивати да буде И много хладније :)

Poslednja izmena:
Pasta je vec bila namazana na kuleru, fabricki, u dimenzijama 2x2cm (recimo). Temperatura nije spala NI ZA STEPEN ! Smorio sam se samo tako!!! Posle BOX los... nije trebalo ni da ga menjam, nije mi smetao sto se tice buke ali ljudi nahvalise ovaj Spire...

Katastrofa, posle 10 minuta igranja COD2, temperatura dodje do 63. Isto kao i ranije ako ne cak i gore od toga. Sta li ce tek biti leti... mozda da kupim neku pastu pa da probam onda... ili da probam sa tim nekim smirglanjem kulera, neka mi objasni neko ako zna...

A da ti malo spustis na zemlhu tog Bartona??? O tome nisi razmisljao? :D Koliko si ti podigao napon? Imas li Nforce2 plocu kada smes da stavis FSB na 182? Reci molim te koja je ploca u pitanju, i kako ti radi taj Barton? ??x182? Probaj da ga se igras na defaultu sa njim, da vidis oce li se smanjiti temperatura. Ako si mu ti napucao napon, pa ni vodom ga neces ohladiti kako si zamislio...

Ljudi, ,molim vas, sta da radim, ocajan sam!

Da li bi neka druga pasta pomogla? Da li je mozda lose to sto je fabricka pasta na novom kuleru dimenzija 2x2cm sto prevazilazi granice samog jezgra (citao sam da to ne valja) ?

Prosto nije moguce da Spire WR IV hladi isto/losije od BOX-a. A garantujem zivotom da sam ga lepo postavio.

@Majstor Ne razumem, zasto ga ne bih ohladio? Pa ovaj Spire je za do 3400+ a moj Barton radi kao 2600+. Inace radi apsolutno stabilno na default naponu. Necu iz principa da ga vratim na default, zasto bih to radio ako radi stabilno. U BIOS-u nemam opciju za downclock, mada mislim da bi to mozda resilo problem.

Ozbiljno razmisljam da ocistim i vratim BOX a ovo ****** da prodam.

Poslednja izmena:
Jesi li ti podizao napon procesoru ili nisi??? To te pitam sve vreme... Ako jesi, onda reci na koliko si stavio... 1,x?? Zatim napisi koju plocu imas Nforce2???

EDIT: Sada tek videh da si gore napisao "radi stabilno na default naponu".

Poslednja izmena:
Znaci nista od vopi-ja,stavio si kuler sam,sram te bilo....
Pa sta molis bez veze ja sam ti napisao u prethodnom postu da i moja baba zna da je bilo koja pasta bolja od orbit-a.Sad ne znam gde ces da nadjes pastu,vidim
da nema na NBG-u (radnja na I...),isto nema u H-H sobi.

Ma fora je sto TO sto se nalazilo na kuleru valjda i nije zvaka nego PASTA. Barem sam ja tako mislio a tako su mi odgovorili i u firmi gde sam kupio. Zaista se razmazuje tako da ne verujem da je to zvaka. Evo, neka kaze neko ko ima ovaj kuler kako ga je dobio. Zato sam i mislio da ce sa njom raditi kako treba.

Ma nema sta, nesto nije u redu, ljudi hlade 3200+ sa ovim kulerom bez problema. Da ne pricam o manjim brzinama. Ispada da je BOX bolji sto nema veze sa mozgom.

Inace mi je napon 1.676, tako nesto, malkice varira izmedju dva broja...

Ajde izmeri temperaturu heatsinka-a (pipni) da vidis da li je bas 55-60 stepeni. Moguce je da se temperatura ocitava + 10-15 (Termo sonde hoce da lazu ukoliko nisu u pravom polozaju)

Mozda mi BIOS cita lose mada neverujem, na sajtu proizvodjaca ne pise za novije BIOS-e da ispravljaju ocitavanje temperature.

Recite mi ovo u vezi paste, da li je to ok sto stoji tako kako stoji?
Ovo je bre dobar kuler.......

Ne verujem da me speedfan laze, na pocetku pokaze istu temp kao i bios, jedino ako posle povileni...

Poslednja izmena:
Civil je napisao(la):
Ljudi, ,molim vas, sta da radim, ocajan sam!

Da li bi neka druga pasta pomogla? Da li je mozda lose to sto je fabricka pasta na novom kuleru dimenzija 2x2cm sto prevazilazi granice samog jezgra (citao sam da to ne valja) ?

Prosto nije moguce da Spire WR IV hladi isto/losije od BOX-a. A garantujem zivotom da sam ga lepo postavio.

@Majstor Ne razumem, zasto ga ne bih ohladio? Pa ovaj Spire je za do 3400+ a moj Barton radi kao 2600+. Inace radi apsolutno stabilno na default naponu. Necu iz principa da ga vratim na default, zasto bih to radio ako radi stabilno. U BIOS-u nemam opciju za downclock, mada mislim da bi to mozda resilo problem.

Ozbiljno razmisljam da ocistim i vratim BOX a ovo ****** da prodam.

Kao prvo, zaboravi o vraćanju BOX cooler-a. ;)

Da bi dobio najbolje moguće rezultate, sa bilo kojim cooler-om, prati sledeća uputstva:

Otiđi u lokalni "servis", zamoli ih da ti daju kesicu termalne paste. Ako imaju i malo posla, oni ne znaju šta će sa njom, vrlo često pasta završi u kanti za otpadke.
Otiđi u farbaru i pazari po tabak (to je mera) šmirglu 500, 1000 i 2000.
Skini Spire-a, izvadi procesor iz Socket-a (podnožje procesora). Obriši CPU i Cooler Alkoholom (ja koristim 100%-tni), da nema ni traga stare paste.
Skini Ventilator sa hladnjaka (govorim o cooler-u)
Usput, očisti prašinu oko Socket-a, a s` obzirom da je nov Cooler u pitanju, ne bi trebalo da je ima (prašine) na ventilatoru i rebrima istog (cooler-a).
Sada, trebaće ti neka idealno ravna površina, parče stakla naprimer.
Na njega presavij šmirglu (500), i pod blagim mlazom iz česme, tek tolikim da ne ide kap po kap već da "spoji", išmirglaj naležući deo (donju stranu koja naleže na procesor) hladnjaka. Posle otprilike 5-10min, zameni šmirglu sa 1000-kom, ponovi postupak (sada će ti trebati manje vremena (4-6min). Na kraju, finishiraj sa 2000-kom. Sa njom možeš i punih 10min.
Posle ove operacije, trebalo bi da možeš da se ogledaš o naležući deo hladnjaka. ;) Znači nema više nikakvih riseva, sve je idealno glatko.
Sada sklopi Cooler, montiraj procesor natrag u Socket.
Na jezgro procesora "kani" pastu u količini 1 kapi. (Pasta nije toliko tečna ali da izgleda kao da si kanuo 1 kap mleka npr.)
Na cooler ništa ne stavljaš.
Prisloni Cooler na procesor, "ubodi" 1 stranu opruge na ivicu Socket-a i drugu mavuci šrafcigerom, to znaš već si 1x radio :D.
I ako ti se pomeri cooler u toku montaže, nije strašno, čak je možda i poželjno da bi se pasta što bolje razlila. Zapamti sada je sve glatko pa ne može da ostane vazduh između CPU-a i Cooler-a. Zato ne brini o pomeranju tokom montaže.

To je kraj.
Sada ostaje samo da priključiš cooler na MoBo (matična ploča), i pustiš sve u rad. Vidi kolika će ti temp. biti, bolje od ovoga ne može sa dotičnim modelom Cooler-a.
(moje prognoze su poboljšanje 5-10C u odnosu na "neobrađeni" BOX Cooler;))

Pozdrav i sve najbolje.
:wave:

Hvala na veoma detaljnom objasnjenju.

Vidi, to bih mozda i uradio sto si rekao, kada bih nabavio sve sto mi treba ali trenutno nije u tome stvar - mene jednostavno zanima ZASTO svima ostalima radi i hladi dobro a meni ne? ZASTO ne hladi 2600+ kada je namenjen za 3400+ i KAKO je moguce da hladi isto kao i BOX ?

Stara pasta, upalo tu prašine u pastu, mnogo paste, ****** pasta... ima makar 20 razloga zašto može biti tako loša temperatura... ;)

******... :( Vidim da radi na 1000 rpm sporije nego BOX... ali ipak to NIJE BOX... sad' ne znam sta da radim... je l' smem da ga skinem i da skinem visak paste a da ostavim samo preko samog jezgra? Da se nije vec osusila i stvrdnula?

Znas li gde mogu da kupim pastu ? Ne racunajuci HH sobu jer se prodavac naljutio na mene i nece da mi proda.

Ipak, njegove performanse bi trebalo da govore same za sebe - deklarisan je na 3400+.

Ima li neki kuler za ovo moje ***** od procesora koji ce da ga ohladi tako da ni posle 10 sati igranja najzahtevnije igre ne predje 60 stepeni? Samo mi to treba! Da kosta DO 20 evra!

Poslednja izmena:
napravio si mnogo veliki problem od cele ove price. Nemoj toliko da se brines, sve se da srediti.
Kao prvo, kontaktiraj usera Noki u hot hardware sobi (on prodaje AS5 pastu, a bolje od toga neces naci kod nas).
Lepo ispoliraj cooler kao sto ti je SuperStarr rekao, potom stavi novu pastu (nije bitno sto je povrsina veca od samog jezgra), sloj mora da bude jaako tanak, ali ravnomerno razmazan. Posle toga, montiraj lepo cooler na svoje mesto, i pazi da pri montazi ne mrdas mnogo cooler da ne bi razmazao pastu. Ako uzmes Arctic Silver 5, ona svoje karakteristike pokazuje tek posle nekih 200 sati rada, tako da ne ocekuj maksimalne rezultate odmah na pocetku.

To ti je dobitna kombinacija i mora da hladi kako treba.

Inace, i dalje nisi rekao koju plocu imas.

Noki se naljutio na mene. Nece da mi proda. Cimnuo sam ga porukom jedno vece da ga pitam da li ima i rekao sam mu da mi treba, on je to shvatio kao gotovu stvar, sutra mi je rekao gde da se nadjemo ali sam mu ja rekao da sam zvao tu firmu gde sam kupio i da su mi rekli da sa kulerom dobijam pastu tako da cu da vidim kako "radi" sa tom pastom pa da cu da mu se javim ako bude trebalo. On se zbog toga strasno uvredio i vise nece da mi proda. :(

Ploca je Gigabyte, VIA KT600 chipset.

P.S. Sad' sam posmatrao BIOS i VCORE mi varira od 1.676 do 1.692, za 1.676 temp je 57, za 1,68x temp je 58 a za 1.692 59.

Zakljucak: Hladi losije nego BOX.

Poslednja izmena:
Nije mi jasno druze zasto pises gluposti koje nikoga ovde na interesuju.Necu da objasnjavam sta i kako ali da znas da sam ti sacuvao pastu koju je sledeci dan neko trazio (naravno nije dobio) jer sam ja obecao tebi.Sada jednostavno nemam paste.U stvari imam jednu Arctic Ceramique (isto odlicna pasta) koju imam za sebe, da mi se nadje.Ako ti gori pod nogama dacu ti za 500 dinkica.Okreni me da se dogovorimo fino.
Savet:Sledeci put kad budes nekome slao poruku gledaj da to ne bude u 24:30 posle ponoci.....

Ok, molio bih dobre ljude da mi kazu koliko je ta pasta losija od Silver paste (ako jeste) i gde se nalazi u odnosu na coolermaster-ovu pastu koju takodje mogu da kupim.

Kupi CM odradice ti posao.
Interesantno da se noki ovde pojavljuje i kao djcj.
Vrlo bezobrazno,po stoti put menja korisnicko ime i reklamira svoje proizvode,ne samo u ovom threadu nego i u drugim.Expert za sve vezano za hladjenje.

format c: je napisao(la):
Kupi CM odradice ti posao.
Interesantno da se noki ovde pojavljuje i kao djcj.
Vrlo bezobrazno,po stoti put menja korisnicko ime i reklamira svoje proizvode,ne samo u ovom threadu nego i u drugim.Expert za sve vezano za hladjenje.

Ostavimo to Moder-ima / Admin-ima da ispitaju... ;)

Civil je napisao(la):
Mozda mi BIOS cita lose mada neverujem, na sajtu proizvodjaca ne pise za novije BIOS-e da ispravljaju ocitavanje temperature.
Ne verujem da me speedfan laze, na pocetku pokaze istu temp kao i bios, jedino ako posle povileni...
Cekaj, je'l si dodirnuo heatsink i uverio se (opekao :)) da je ~60C?

Evo ga zakljucak. Moj procesor je promaseni slucaj. Znaci, za njega nema nade. Cak sam danas kupio neki Glacial Tech 12cm ventilator, nabudzio ga na stranicu kucista, busio rupe busilicon i kada sam montirao... trt... ma ni stepen nize... jos cu da probam da ga okrenem da izduvava i to je to... doduse ne duva pravo u kuler, nego malo pored njega ali to je zato sto sam se plasio da necu uspeti da ga nabudzim kako treba zbog napajanja - plasio sam se da nece moci da se zatvori stranica. Konacno se nalazim u fazi "zabole me" . Sve sam probao. Ako ce da crkne, neka crkne, bas me briga.

Doduse, i ta dvanaestica duva jako slabo...

Poslednja izmena:
Vratio sam BOX kuler (ociscenog) i stavio pastu koju sam kupio od Nokija i temperatura mi se sada krece oko 52 !!! Ode nekada i na 54 ali se brzo vrati. Znaci, 3-5 stepeni nize! Dzaba sam kupio Spire, dzaba sam kupio dvanaesticu, dzaba sam busio kuciste, dzaba sam gubio vreme, dzaba sam trosio benzin do Sremcice (gde sam busio kuciste). ;) Samo je trebalo da ocistim prokleti BOX kuler!!! Ali, dobro, na greskama se uci... ja sam konacno zadovoljan, samo da se nesto nepredvidjeno ne desi. Videcu kako ce biti posle igranja... Trenutno gledam u broj 51... malo skokne i do 50... kako je to divno gledati... :)

Ali imam jedan drugi problem, nista mi drugo ne preostaje nego da prodam ovog Spire-a (ako ga neko hoce neka se javi) medjutim kada sam skidao pastu sa njega ostala je fleka koja ne moze da se skine. Smeta li mu ona nesto?

Ne znam koliko ti se dere taj box kuler, al ja sam napravio neki hibrid jer sam stavio taj ventilator sa tog spire kulera na telo nekog starog kulera koje je bas veliko sa dobrom bakarnom plocom.
Sad je i tih a temp mi oko 44C i to sa nekom bezveznom pastom.

Meni je malopre na idle bio 51 sto ne pamtim da sam ikada video na ovom procesoru! Sada mi je 48-49, doduse samo sto sam ukljucio kompjuter ali ranije je odmah isao preko 50 !

Meni je malopre na idle bio 51 sto ne pamtim da sam ikada video na ovom procesoru! Sada mi je 48-49, doduse samo sto sam ukljucio kompjuter ali ranije je odmah isao preko 50 ! Neverovatno sta radi pasta (ili ciscenje) !

P.S. Sad' se ustalio na 50 a povremeno skokne na 51.

Poslednja izmena:
Imao sam slican problem sa pregrejavanjem procesora AthlonXP 1600+ na Asus KT266-C koji je bio masina za video nadzor (stalno radio).

I instalirao program CpuCool. Temp je pala za 7 stepeni. Isti program sam instalirao na nForce2 XP2000+ RaptorCool i tem je ostala ista oko 42 stepena. Postojala su dve opcije u programu gde se bira preko kojeg nacina se hladi procesor, ali na nForcu je bila samo jedna, druga je iskljucena.

Posle sam nesto aktivirao u biosu ploce Asus KT266C i temp je pala kao sa programom.

Mozda ti i na toj novoj kt600 ploci nije aktivirana ta opcija. Koja je po defaultu aktivirana na nForcu2.

Pozdrav, Niksa

Vrh Dno