Šta je novo?

Zamena harda na laptopu

Učlanjen(a)
04.02.2007
Poena
935
Imam laptop Toshiba A100-599 i zeleo bih da zamenim postojeci HD nekim veceg kapaciteta posto je ovaj postao malo potesan za sve moje potrebe. Konkretno razmisljam iskljucivo o nekom od 500 GB, ali ima jedna stvarcica koja me malo muci pa bi mi trebao mali savet. Naime postojeci HD je na 5400 rpm a ja sam izmedju ostalog razmisljao o nekom od 7200 rpm (konkretno Seagate momentus) ali nisam siguran da li bi to bio pametan potez, tj. kako bi ugradnja istog uticala na povecanje temperature unutar laptopa i kako bi prenosenje i tresenje uticalo na rad brzeg HD? Takodje me interesuje da li bih ugradnjom HD na 7200 rpm dobio bolje karakteristike u radu i ako da, koliko bolje tj. isplati li se ugradnja takvog HD?
Ukoliko se po bilo kom pitanju ne isplati ili nije pozeljna takva zamena, kakav je u nacelu WD5000 BEVT HD na 5400 rpm i da li je to dobar izbor, a ako ne sta bi ste mi preporucili?

Poslednja izmena:
I meni treba 7200 HDD.
U laptopu imam 120GB Hitachi 7200RPM i nemogu da "disem". Gledao sam po gradu ali nisam uspeo da nadjem. Kazu bice za par nedelja.

7200 sa 16MK kesha vredi. Zaista se oseti u radu.
Sto se temperature tice, bice malo veca, ali ne toliko da se brines zbog toga.

Sto se tice brzine, 7200rpm se itekako primeti u odnosu na sporiji 5400rpm. Buka i grejanje je malo vece ali s moje tacke gledista zanemarljivo. Sledeci hdd koji bih ubacio u laptop je samo neki SSD.

Interesuje me jos da li postoji mogucnost da laptop mozda ne moze da podrzi HDD brzine 7200 rpm ili kapaciteta veceg od nekog odredjenog, u ovom slucaju 500GB ili jednostavno nema nikakve prepreke po tom pitanju, tj. po defaultu bi trebao da doyvoli kacenje istog, bez ikakvih problema.
Ako postoji takva mogucnost, kako tj. gde bih mogao da proverim da li moj laptop podrzava/dozvoljava ubacivanje takvog HDD.

@ Astan
Slazem se sa svim sto si rekao po pitanju SSD, samo trenutno mi se bas ne uklapa odnos cena-kapacitet, posto su mi oni relativno pristupacniji bas malog kapaciteta, a meni je bas potrebno nesto veceg kapaciteta, a oni takvi su preskupi.:S:

Zar nije bilo price ovde na forumu da ce biti nekih 2.5" raptora ??

Ja sam tad omašio datum review-a kad sam odgovarao pa je ispalo da tek treba da ih bude iako je to bio info od pre godinu dana, tako da bi trebalo da ih ima, doduše, ne znam baš u BG dal' može da se nabavi. Iako jeste 2.5", ne znam baš koliko je za laptop VelociRaptor zbog grejanja i potrošnje.

Za laptop je najbolje resenje SSD mada malo preskupo za sada.

Ljudi i mene nesto slicno zanima. Da li mogu da ubacim jos jedan hard u Acer 5920G?
I ako mogu (da li imam mesta prvo?) da pomesam jedan je 5400 rpm a da dodam jos jedan od 7200 rpm?

Koliko ja znam laptopovi gde mogu da idu dva HDD su jako retki, a kod nas nisam siguran ni da ih ima. U svakom slucaju taj Acer 5920G nije jedan od takvih.

Kolko sam ja vido ima slobodnih sata prikljucaka nego nema mesta gde da se stavi jedino ti je resenje eksterni disk.

Nabavio sam hard (Seagate momentus 500 GB na 7200) ali naisao sam na jedan krajnje bizaran i neprijatan problem. Ne mogu da otvorim plasticni deo na laptopu koji pokriva leziste harda zato sto sraf okrece u prazno!!!:mad::mad:
Ovako mogu da pokusavam da odvijem taj sraf do preksutra i necu uspeti u tome. Postoji li ikakav nacin da otvorim laptop i zamenim HDD bez otvaranja tog poklopca a da nista ne polomim niti zeznem? Ili neko ima neki konstruktivan predlog, ali pod uslovom iz prethodne recenice koji glasi - ne zeznuti nista.

Poslednja izmena:
Sigurno ima neko mesto gde možeš da zavučeš vrh običnog šrafcigera i da podigneš sa njim poklopac. Dalje je lako (mada ni ovo nije teško). To što se šraf vrti je zato što mu zeger osigurač sa druge strane ne da da izađe, ti si poklopac odšrafio.

Pored ostalih, još jedna napomena. 7200RPM diskovi brže potroše bateriju.

Ma jok sraf je maksimalno zategnut, izgleda da se navoj "pojeo" i zato okrece u prazno, a to sto brze pojede bateriju nije problem jer ga ne drzim toliko na bateriji neprekidno.

U tom slučaju probaj da zavučeš nešto tanko ispod glave šrafa pa da ga onda odvijaš, dok mu pomažeš da ide na gore. Ili da ga odvijaš nekom pincetom ili finim špic klještima dok ga vučeš na gore. Inače, navoj se pojede kada se "koristi" tj. odvija/zavija, tebi se verovatnije vrti donja matica zajedno sa šrafom.

Javi jel pomoglo.

Probacu, inace ista stvar se desila i sa dva srafa na poklopcu memorije. A ovaj prvi put pokusavam da odvijem tako da ne znam zasto bi se pojela?!

@ Nickname

Probao onako kako si mi rekao i uspeo nekako da odvijem, mada nije islo bas glatko ali dobro...
Sada imam jedan malo drugaciji problem.
Novi HDD radi u laptopu kako treba, stari takodje ne pravi problem, stari radi kako treba kad ga pomocu racka prikacim kao externi, ali novi nece da radi kad ga stavim u rack i prikacim kao externi ni na laptopu ni na desktopu!
Da li je moguce da rack nece da radi zbog kapaciteta ili brzine posto nemam drugog objasnjenja jer je HDD ispravan, a i rack takodje?!
Ovo mi je jako bitno posto bih pomocu Acronisovog Migrate Easy odradio da mi na novom HDD sve bude identicno kao sto je bilo na starom.

Mozda rack nema dovoljno struje da pogura novi disk. Kakvo je napajanje na tom racku.. sa jednim ili 2 USB kablica?

Za takve operacije bih preporucio standardni 3.5" rack sa sopstvenim napajanjem. MOzes da pozajmis od nekoga samo da pretovaris particije.

Inace i ja sam danas narucio Seagate Momentus 500GB. :) Kad stigne ceka me identican posao!

Jel mnogo bučniji laptop sa hardom na 7200, i jel se greje primetno više?
Kad si već kupio hard, prenesi iskustva. :D

Napajanje na racku je sa dva USB kablica, medjutim kad ubacim stari HDD na 5400 rpm radi i preko jednog kablica. Inace u tom slucaju crvena LED lampica na racku za power treperi dok radi i sve je OK. Kada ubacim novi HDD na 7200 ona je konstantno crvena i nista se ne desava, tj. ne prikazuje uopste da ima harda kao sto to prikazuje u prethodnom slucaju.
Inace cim ovo regulisem prenosim iskustva.

ja sam zamenio na mojoj toshibi (koja je btw imala hard na 4k obrtaja, da ne poverujesh), i lap se poprilichno vishe greje, a baterija traje manje bar 20%, ali je zato dobitak u perfomansama nenormalan, bukvalno kao na desktopu da radish...

btw prvi put chujem da lap ne moze da napaja hdd, ja sam stavljao 2 usb hdd-a i radilo sve ok ( sa ovim novim unutra koji se vrti na 7200)

Poslednja izmena:
btw prvi put chujem da lap ne moze da napaja hdd, ja sam stavljao 2 usb hdd-a i radilo sve ok ( sa ovim novim unutra koji se vrti na 7200)

Pogresno si razumeo, hdd sasvim lepo radi u laptopu, problem je u fijoci koja izgleda ne moze da napoji dovoljno hdd na 7200rpm posto drugi hdd na 5400rpm sasvim lepo radi i u fijoci i u laptopu.

@ Martin Mystere

Definitivno je problem u napajanju. Nema USB port dovoljno struje da potera tako veliki HDD!

Moze li mi neko reci koje je resenje za ovo posto sam probao da kloniram tako sto sam novi HDD stavio u laptop a stari u fijoku, medjutim to nije uspelo posto mi je javio neku gresku.
Da li postoji neki 2,5'' rack koji moze da podrzi ovaj HDD na 7200 ili bi resenje bilo neki rack od 3,5'' tj. da li HDD za laptop od 2,5'' moze da se stavi u rack od 3,5'' i da to radi kako treba? Ako da da li je to rack koji ima externo napajanje?

Poslednja izmena:
Napravi imidz sistemske particije ili particija uz pomoc Acronis True Image i snimi ga na neku particiju na tom istom hdd-u od 5400rpm a zatim ubaci hdd od 7200rpm u laptop a ovaj drugi u fijoku i vrati imidz na novi hdd,

Ako su u pitanju SATA diskovi (a 99%jesu), iskloniraj ih na nekom desktopu.

@ Astan

Nemam dovoljno prostora na starom HDD, da bih napravio image ni sistemske particije, a o ostalima i da ne govorim (slobodno mi je jos po manje od 10 GB). Zato nisam ni hteo (mogao) da koristim True Image vec hocu to da uradim sa Migrate Easy.

@ Nickname

Jeste SATAII ali kako mislis da ga kloniram na desktop? I cime?

Poslednja izmena:
Evo da kazem kakav je konacan rezultat.
Znaci, nabavio sam 3,5-incni rack sa externim napajanjem, u njega stavio novi HDD, stari normalno u laptopu, pomocu Acronis Migrate Easy klonirao sadrzaj celog harda na novi, zamenio stari novim i sve radi kako treba.
Ne mogu da kazem jos nista po pitanju potrosnje i grejanja, mada je, naravno, za ocekivati da budu veci ali su zato performanse primetno vece a i Vista experience index je sa 4,9 za hard porastao na 5,9.
Jos zakljucak da za HDD na 7200 rpm definitivno treba neki bolji rack od 2,5'', ili rack od 3,5'' sa externim napajanjem jer ne mogu svi da ga podrze. Takodje mislim da kad se koristi Acronis Migrate Easy stari hard mora da bude u racunar a novi vani da bi sve proslo kako treba jer u suprotnom nece moci da odradi posao.:wave:

@Martin:
Koji model HDD-a si uzeo? ST9500420ASG ili ST9500420AS (razlika je u G na kraju?)

ST9500420AS jedino njega sam uspeo da nadjem.
Koja je razlika izmedju ta dva koja si naveo (osim tog G na kraju) i koji je u sustini bolji.

EDIT: OK nasao sam razliku - prvi je standardni model a drugi je free fall protection model.
U sustini za svakodnevno koriscenje i nema razlike posto bas i nemam potrebe za zastitom od padova, koji tesko da bi laptop preziveo pre harda.

Poslednja izmena:
Vrh Dno