Šta je novo?

Zamena Athlon64 - Core2Duo

SaleAch

Slavan
Učlanjen(a)
03.07.2005
Poena
310
Da li se isplati menjati:
Gigabyte plocu (s754, pci-e, sli, s-ata2),
Athlon64 3500+,
2GB Kingston DDR400 memorije,

za:
neku S775 plocu slicnih mogucnosti (ali da ima podrsku za DDR2),
Core2Duo 6300 CPU,
2GB DDR2-667 Kingston memorije?

Da li bi se osetila razlika u performansama izmedju ova 2 sistema? A u igrama? Graficku bih ostavio (7600GT).
I uopste, da li je oko 200e doplate pametna investicija u ovom slucaju?

razlika u performansama u cemu?!
u gledanju filmova... ne
u igranju igara.. ne
u programiranju.. ne
u kompresiji video materijala... verovatno...
dakle pitanje za sta ti tacno treba?
moje misljenje je da ti taj prelaz ne bi dao koliko bi te kostao...

razlika u performansama u cemu?!
u gledanju filmova... ne
u igranju igara.. ne
u programiranju.. ne
u kompresiji video materijala... verovatno...
dakle pitanje za sta ti tacno treba?
moje misljenje je da ti taj prelaz ne bi dao koliko bi te kostao...

Lepo receno, masina treba da je sluzi svrsi. Evo uporedo koristim dve masine (iz potpisa) koje su zastarele, niti su dual core, nemaju neke zver karte, nemaju krdo rama, ali meni zavrsavaju posao jako dobro. Bavim se projektovanjem i 3D modelovanjem, a obozvam da se igram i obe masine sve lepo teraju i meni vise vrede nego jedna bolja i brza C2D konfa koliko i ove dve materijalno vrede. Za posao mi je sjajno sto mogu na jednoj da pustim render a na drugoj da nastavim da radim a u zabavi se ne lozim da igram igre u 47xAA i 23xAI tako da sve mogu da poteram da klizi u 1024/768 sa spustanjem nivoa detalja u zavisnosti od igre.

Ne znam tvoje zahteve ali ako ti treba za kompresovanje filmova, rendering, neke sulude proracune onda ti se sigurno isplati, ali ako koristis za ono sto je danijel00 naveo mislim da jos mozes da ostanes pri staroj konfi.

Poslednja izmena:
Bavim se projektovanjem i 3D modelovanjem, a obozvam da se igram i obe masine sve lepo teraju i meni vise vrede nego jedna bolja i brza C2D konfa koliko i ove dve materijalno vrede.
zavisi koje igre igrash..
Da li se isplati menjati:
Gigabyte plocu (s754, pci-e, sli, s-ata2),
Athlon64 3500+,
2GB Kingston DDR400 memorije,
za:
neku S775 plocu slicnih mogucnosti (ali da ima podrsku za DDR2),
Core2Duo 6300 CPU,
2GB DDR2-667 Kingston memorije?
Da li bi se osetila razlika u performansama izmedju ova 2 sistema? A u igrama? Graficku bih ostavio (7600GT).
I uopste, da li je oko 200e doplate pametna investicija u ovom slucaju?
razliku u windows okruzenju neces osetiti kao i da imas northwood...razlike u "napucanim" masinama ces videti tek pri maksimum opterecenju a to je redak slucaj....sto se tiche amd-a ja bih uzeo c2d jer je bolji cpu a ti kako hoces...

Mislim da je cena presudan faktor kao i sta ces da radis sa novom masinom.
Ako ces da stavljas 7600 u nju,neces osetiti u igrama skoro nikakvo ubrzanje(mislim A64 vs C2D poredjenje).
Sa druge starne one aplikacije koje su mutlithreadovane i oslanjaju se na SSEx ce se izvrsavati znacajno brze(sto iz razloga sto je C2D dual core a taj A64 single c., sto iz razloga poboljsanja koja C2D ima,prevashodno SSE dupliranog throughput-a).
U svakodnevnom multitasking okruzenju(rad sa vise aplikacija u isto vreme),benefit bi osetio isto koliko i sa nekim dual core vs single core upgrade-om(bilo da je C2D,AMD X2 ili PentD)

Koliko $ toliko i muzike :)

A koju to ne mogu da pokrenem u 1024/768 na low setovanju?

Mozes sve , ali... Ja licno ako nemam dovoljan jak hardver da poteram neku igru na high ili bar skoro sve na high i ne igram je.Ne volim nesto sto je polovicno, a to je svaka nova igra gde graficki dozivljaj doprinosi mnogo boljoj atmosferi kad je sve na max.Opet to je licna stvar , nekom ne smeta igra na low setovanjima, meni smeta, ma koliko ta igra bila igriva i na low setovanjima , ja je necu igrati,odnosno igracu je u punom sjaju ili cu sacekati bolji hardver pa onda.

Sve zavisi koliko si ti zadovoljan svojim sadasnjim sistemom. Ako smatras da nije vise u stanju da ti pruzi udoban rad ili igranje, izvrsi upgrade. Inace ja sam nedavno "sklepao" e6300 sa GA-965p-DS3 i mogu ti reci da lepo radi (jos nisam postavio sve sto mi treba za rad da vidim kako opterecenje podnosi sto se tice baze podataka, ali po odgovorima drugih clanova vidim da cu biti zadovoljan sa mojim izborom).

Sagledaj pitanje "Da li da izvrsim upgrade?" sa "DA" i "NE" odgovorima. Ako imas vise "DA" odgovora uradi to.

A koju to ne mogu da pokrenem u 1024/768 na low setovanju?
low setovanju?uh....
vidi...ja namerno necu gledati divx kopiju najnovijeg filma da ne pokvarim dozivljaj a i necu da gledam neku brljotinu a film je odlichan.Sachekam DVD i uzivam...igrati najnovije igre na low settings je bedak..barem po meni...to je dozivljaj koji smo imali od pre 4 godine a do sada je tehnika napredovala u smislu veceg uzivanja...zato kada ugradjujem igre u low end mashine,ubacim stare igre koje mogu komotno da se igraju ,,,ostalo je bljak,)

Zamena Athlon64 za Core2Duo po meni se isplati i to sa procesorima od 6600 pa navise, ako si u situaciji da sacekas jos neki vremenski period da se pojave jos brzi procesori sacekaj a i cene ce pasti za ove o kojima pricam jer ipak Athlon64 3500+ ne zaostaje mnogo za ovim proesorima otprilike je na donjoj granici isplatljivosti ali pojavom jos novijih procesora razlika ce biti sve veca kao i isplatljivost i performanse.
E sad se postavlja pitanje dali ti treba sve to, moje licno misjenje je da ako imas para za to i to te ispunjava na neki nacin onda nema sta da se prica u vezi toga.

Poslednja izmena od urednika:
Isplati se ako se prelazi sa Socket754 na DC i ima se pri tom dovoljno para.
U tom slucaju najvise se isplati jeftiniji E4300, koji moze lepo da se klokne. Sledeca stepenica je E6600. Preko toga se nista vise ne isplati.
Ukoliko vec neko ima S939 ili AM2, tesko da se isplati zarad par desetina procenata performansi, koje se vide tek ponegde.

Na kraju krajeva, nekome se isplati, a nekome ne. Sasvim je sigruno da i taj Athlon 64 s754 odlicno zavrsava posao u 99.99% slucajeva, ukoliko ima dobru graficku i dosta ram-a.

Pitanje je samo za sta covek zaista koristi komp. Prema tome, danijel00 je potpuno u pravu kada je u pitanju veci deo populacije.

low setovanju?uh....
vidi...ja namerno necu gledati divx kopiju najnovijeg filma da ne pokvarim dozivljaj a i necu da gledam neku brljotinu a film je odlichan.Sachekam DVD i uzivam...igrati najnovije igre na low settings je bedak..barem po meni...to je dozivljaj koji smo imali od pre 4 godine a do sada je tehnika napredovala u smislu veceg uzivanja...zato kada ugradjujem igre u low end mashine,ubacim stare igre koje mogu komotno da se igraju ,,,ostalo je bljak,)

I meni je bedak i pitam se kako ljudi mogu da gledaju film na TV_u ili monitoru preko jeftinih DVD plejera tipa x-wave i skyvision i kazu "sto je dobra slika"... Samo projektor i platno jer ipak je sve ostalo muljavo i sitno i necu da kvarim sebi uzitak. Opet nije mi jasno kako ljudi slusaju muziku u .mp3 formatu a ako je je preko nekog Technics, Pioneer ili Sony risivera ili jos gore Altec Lansing 5.1 kompjuterskog "saraund" sistema eto razloga za ekstazu i izjave "decko, zvuchi broooka" a u sustini je to je zvucna brljotina. Ajde da ne idem dalje... ovo odogovor posto se iz tvog teksta moze zakljuciti kako ja ne znam sta je dobro.

Meni licno su na 1. mestu atmosfera i scenario, tek tamo na nekom 5. je igracki interfejs, na 10. je grafika a na 12. zvuk. Da ne tupim mnogo, ljudi prvo primete grafiku ali taj efekat kratko traje mozda dan dva ili do trecine igre posle se naviknes, ako je igra vnogo ide deinstall ma kakva giga mega grafika bila. Kad je izasao Far Cry pala mi je vilica na pod, i padala mi je jos gomilu puta kad vidim dobru grafiku ali se katapultom vracala nazad kad je naslov njesra. Znaci prioritet u odnosu na grafiku ima sve ono sto sam pomenuo, a to ce ti reci svaki pravi igrac. Evo ja sam juce pokrenuo Fallout 1 posto ga nikad nisam odigrao (kad je bio aktuelan bio sam gadljiv na post apokalipticne price) i trebalo mi je jedno pola sata da priviknem oci na, po sadasnjim kriterijumima kada je kako ti kazes "tehnika uznapredovala", graficku brljotinu i igra je toliko dobra da vise ne primecujem da je u 640x480 i da je vizuelni dozivljaj bedan, znaci seo sam sinoc u 23h i zakucao do jutros u 5h. Posle toga planiram da zabodem jos jedan naslov koji sam na moju zalost propustio, Torment.

drfedja je napisao(la):
Ukoliko vec neko ima S939 ili AM2, tesko da se isplati zarad par desetina procenata performansi, koje se vide tek ponegde. Na kraju krajeva, nekome se isplati, a nekome ne. Sasvim je sigruno da i taj Athlon 64 s754 odlicno zavrsava posao u 99.99% slucajeva, ukoliko ima dobru graficku i dosta ram-a.

Opet moram da aminujem ono sto ti kazes (ne slihtam ti se i nista mi ne treba ;)). Masa ljudi baca tasko zaradjene pare (sto njihove sto njihovih roditelja) kupujuci nesto cije potencijale ne koriste u meri u kojoj bi trebali. I onda se, da bi opravdali kupovinu, hvale ovde kako im komp sada brze raruje za citavih 5 minuta 12GB fajlova ili haha kako sada moj C2D brise pod sa nesrecnim A64 3000+ vise nemam 50FPS_ova u omiljenoj igri vec fantasticnih 63, a oko ko oko ne registruje razliku.

To sto imas je solidna kofiguracija, zavisi kolko para te izlazi upgrade.
A zavisi i koje aplikacije najvise koristis jer je ubrzanje u nekim veliko a u nekim ga ni nema.
Mada bi ti predlozio da ubacis jedan 8800gts320mb i vozi:)

necu da spamujem vishe ali cu samo dodati da meni sto vernija grafika docharava najvishe igru jer sa 35 godina teshko mogu da budem toliko mashtovit da se uzivljavam uz bedne teksture...a odlichna grafika trazi jaku mashinu...u suhtini i Northwood odradjuje super posao za sve shto se danas radi osim za zahtevne igre.Poslovnu mashinu je lako sastaviti ali igrachku mashinu teshko kad se pogleda $$$$$$$

Nazad
Vrh Dno