Šta je novo?

Zalman na Epox-u

Bogda

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
29.06.2000
Poena
705
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 5600 + Noctua NH-D15
Matična ploča
MSI B450 Gaming Plux Max
RAM
2 x Kingstom KHX3200C 8GB DDR4
GPU
GeForce RTX 3080 Founders Edition
Storage
Samsung SSD 980 Pro 1TB + Samsung SSD 860 EVO 1TB + Samsung HD103SJ
Zvuk
MiniDSP Flex + Hegel H95 + KEF LS50 Meta + SVS 3000Micro + ...
PSU
ROG-STRIX-850G
Kućište
Fractal Design Meshify C
Monitor
AOC Agon AG322QWS4R4
Miš & tastatura
Logitech G502 + Corsair Gaming K70 LUX Keyboard
Laptop
hp EliteBook 850 G6
Pristup internetu
  1. Optički internet
Razmisljam o kupovini Zalmana CNPS7000A, maticna ploca Epox 8RDA3i. Na sajtu Zalmana kazu da su kompatibilni ali da "clip must be cut off to avoid interference". Da li je neko instalirao ovaj cooler na ovu plocu ili bilo koju Epoxovu za XP? Kolika je intervencija potrebna?

Taj Zalman kuler je odlican, to je jedan od najboljih i tople preporuke za njega :smoke:

Koliko sam ja razumeo, tu treba nesto da se sece?!?!

Zalmani savrseno pasu na Epoxa.
Frka je sa Abitima.

Pozdrav!

Ja sam na Zalmanovom sajtu video da treba samo da secnes onaj mali deo,nemoj da se neckas ako imas pare uzimaj ga bre.

Znam da je bruka ali posto imam Abita nisam razmisljao da ga uzmem jer kad bih ga sekao bolelo bi me kao da se bodem srafcigerom u oko.
Uz`i ga o`ma, sto se manje razmisljas to bolje.

Au, pa to ne izgleda bas najbolje. Uglavnom Zalmana sam pazario ali izgleda da mu sledi podsisivanje klipa. Videcemo kad se vratim kuci za koji dan. Ne znam samo da mi ta spoljasnja rupa ne bude trebala pri montazi na (buduci) Athlon64.

Sto se tice verzija mislim da i A i B podrzavaju sve Athlone. B bi trebalo da je malo laksi i da navodno bolje hladi.

Bogda je napisao(la):
Au, pa to ne izgleda bas najbolje. Uglavnom Zalmana sam pazario ali izgleda da mu sledi podsisivanje klipa. Videcemo kad se vratim kuci za koji dan. Ne znam samo da mi ta spoljasnja rupa ne bude trebala pri montazi na (buduci) Athlon64.

E baš ta spoljna rupa i služi za montažu na AMD64 procesore, tako da dobro razmisli, i ti i ostali, da li planiraš kasniji upgrade na A64, i šta ćeš onda ako odcvikaš jednu rupu. Inače napolju veštiji likovi odleme problematičan condenzator, pa ga sa produživačem (par žica) postave na bezbednije odstojanje. Naravno, ovo važi samo za iskusne i hrabre.
A možeš i da ga kriviš, pa šta ti bog da (znam jednog lika koji je tako odvalio kondenzator :zgran: )

Sto se tice verzija mislim da i A i B podrzavaju sve Athlone. B bi trebalo da je malo laksi i da navodno bolje hladi.

B verzija je 10-tak grama lakša od A, a inače je samo za evropsko tržište, kao morali su da zadovolje neke EU propise. Funkcionalno je ista kao i A.

Poslednja izmena:
Hvala, momci... na tako iscrpnim informacijama! :D ;)

Dobro ste rekli, isto govance... duzi kablic, uz to i dupliran... i to je to!

glisoni je napisao(la):
E baš ta spoljna rupa i služi za montažu na AMD64 procesore, tako da dobro razmisli, i ti i ostali, da li planiraš kasniji upgrade na A64, i šta ćeš onda ako odcvikaš jednu rupu. Inače napolju veštiji likovi odleme problematičan condenzator, pa ga sa produživačem (par žica) postave na bezbednije odstojanje. Naravno, ovo važi samo za iskusne i hrabre.
A možeš i da ga kriviš, pa šta ti bog da (znam jednog lika koji je tako odvalio kondenzator :zgran: )

Pa to sam i sam video sada kad sam dosao kuci i pokusao da ga montiram. U uputstvu sve lepo pise. Trebao sam lepo skinuti sa neta pdf i videti da su spoljne rupe za AMD64.
Pokusao sam da kondenzator na maticnoj malo iskrivim ali mi nije islo. Nemam previse volje (ili i imam previse godina) da bi se zezao sa razlemljivanjem i ponovnim lemljenjem kondenzatora na maticnu plocu.

P.S. Razpolozenje mi je popravio Arctic silver 5. Prostim ciscenjhem starog Tt 7+ i menjanjem stare silikonske paste sa AC 5 spustio sam temperaturu neverovatnih 12C (pod opteecenjem u idle negde oko 10C).

Ako neko hoce nekorisceni Zalman 7000A-Cu za 50e neka mi se javi.

Zasto je taj zalman dobar cooler ? Samo zato sto je 20db ?! jel bolji od TT silent towera (isto para) ili od TT pipe101 (30e) ?

edit: pitam, ne skrnavim. 7000cu (lepeza) ima 77cw i kosta 50e, dok TT12 ima 45cw i kosta 30e, ne mogu da nadjem precizno merene podatke za ovaj 7000A Cu.

Poslednja izmena:
Bogda je napisao(la):
....P.S. Razpolozenje mi je popravio Arctic silver 5. Prostim ciscenjhem starog Tt 7+ i menjanjem stare silikonske paste sa AC 5 spustio sam temperaturu neverovatnih 12C (pod opteecenjem u idle negde oko 10C)....

Nema sanse da si toliko spustio temperaturu zamjenom obicne paste! Nesto ti nije bilo u redu sa prethodnom postavkom kulera (ili si imao neko tesko s***** od paste, "termoprovodnu smolu" ili sta...). Normalno je da ti AS5 spusti do 3 stepena, nikako vise (poredio direktno, na istoj sobnoj temperaturi). U principu isto ****** (ukoliko ispoliras kuler do visoke glatkoce, AS5 ti uopste ne treba...dovoljno je bilo kakva solidna pasta, uvijek u veoma malim kolicinama).

diviner je napisao(la):
Nema sanse da si toliko spustio temperaturu zamjenom obicne paste! Nesto ti nije bilo u redu sa prethodnom postavkom kulera (ili si imao neko tesko s***** od paste, "termoprovodnu smolu" ili sta...). Normalno je da ti AS5 spusti do 3 stepena, nikako vise (poredio direktno, na istoj sobnoj temperaturi). U principu isto ****** (ukoliko ispoliras kuler do visoke glatkoce, AS5 ti uopste ne treba...dovoljno je bilo kakva solidna pasta, uvijek u veoma malim kolicinama).
Kljucne reci su "prostim CISCENJEM starog Tt 7+"... ;)

diviner je napisao(la):
Uhh...previdio sam to :wall: ...sorry !

:wave:
Ma jok bre, ja se slazem sa tobom... gde moze da se samo nanosenjem dobre paste skine 12 stepeni?!!

Fora je u tome sto je on, kada je vec nanosio tog AS-s, usput i *ocistio* cooler... koji je verovatno bio prepun prasine (znam kako se brzo hvata na ona tanka rebra na 7+), pa je samim tim i slabije hladio.

A to je izgleda prevideo, pa je svu zaslugu za nizu temperaturu pripisao pasti ;)

Ne, ne...kada ponovo procitam njegovu recenicu, vidim da je "prostim ciscenjem i mjenjanjem paste" ipak cjelina, te pri tom mogu u "jednacinu" uvrstiti i promjenljivu "kuler je bio totalno zapusen prasinom" ! Mada opet ne vidim kako je moguce skinuti temperaturu citavih 12 stepeni (sem ako se temperatura okoline drasticno ne mjenja, kako je znalo biti ovih miholjskih dana)!

Ma nebitno!

:wave:

Nazad
Vrh Dno