Šta je novo?

Zalman FC-ZV9 Fatal1ty @ Radeon HD4850

Ja jednino cujem cooler sa garficke.
Zadni ventilator sam vezo pvc selnama.

Evo kako je vezan.

Prilozi

• IMG_4768.jpg
    IMG_4768.jpg
    132 KB · Pregleda: 92
Ako mozes sliku tog resenja i/ili neke detalje? Nikada nisam kacio neki fan a da nije uz pomoc 4 sarafa :)

Sasvim je moguce da bih time oborio temperaturu ovog stock uzasa nesto malo. Pitam se kako smeju da prodaju grafiku koja na fabrickim podesenjim gura 106C lagano. Ako misle da njihova graficka moze to da izdrazi kako su sigurni da mi ploca nece otici u vecna lovista ili da mi nece otpasti farba sa kucista...
Inace, prvi dan je otpala nalepnica sa kartice..

edit: brz si sa slikom :)

hvala

Poslednja izmena:
Evo rešenja :)

Našao sam neki Titan 80mm ventilator u nekoj fioci, pa rek'o da se iskoristi... Skinuo sam Zalmanov fan, a pošto on ima specifičan način montiranja, morao sam da odvojim ventilator i ceo onaj motorčić od same plastične osovine, koju sam kasnije malo obradio da bi nalegla na ovaj običan 80mm fan (koji sam takođe morao da obrađujem, tj. da mu skidam okvir i ostavljam samo "sredinu")... Malo skalpela, turpije, super lepka i evo rezultata:

Spustio sam taj ventilator na 7V preko molexa (tj. bio je već tako namešten pošto sam ga ranije koristio za neko china kućište za exaust), prosto je neverovatno da se uopšte ne čuje, očekivao sam barem neki mali huk ili zvrndanje, ipak je to Titan, ali ne, tišina je idealna. Naravno, malo sam mu kapnuo teflonskog spreja (ulja), čisto da tako i ostane :p

A da, evo i temperature:

Još mi ostaje nekako da rešim hladnjake za memoriju i naponsku, ali me mrzi sad da idem i tražim tu traku, od nedelje ću to sve rešiti...

:wave:

Pusti onu cupavu kocku u ati tool-u ds se vrti 10 min uz ukljucen everest pa javi koje su ti temperature za GPU posle tih 10 min.Instaliraj Ati tool 0.27 beta 4.

ili Furmark

Evo posle AtiTool-a :)

Pustio sam desetak minuta, neću duže da prižim, jer nemam hladnjake na memoriji i naponskoj, a ona se posebno zagreje na ovim burn testovima, mnogo više nego u igrama, kao i sam GPU, za koji sam zabeležio 61C kao maksimum dok sam igrao FC2 čini mi se...

Prilozi

• Load.png
    Load.png
    25.1 KB · Pregleda: 71
Evo posle AtiTool-a :)

Pustio sam desetak minuta, neću duže da prižim, jer nemam hladnjake na memoriji i naponskoj, a ona se posebno zagreje na ovim burn testovima, mnogo više nego u igrama, kao i sam GPU, za koji sam zabeležio 61C kao maksimum dok sam igrao FC2 čini mi se...

Provetri malo bolje kucite.

Graficku najvise opterecuje ona cupava kocka u ati tool-u i tad se najvise zagreva.Kod mene poce da ide preko 80 stepeni i to sam morao da prekinem iako sam montiro Zalman VF700Cu koji sam prosle godine kupio od Djolez-a ,valjda mu tako bese nick,a za x800xt (ona serija koja je svima otisla u vecna lovista,a koja je stigla u onom jeftinom kontigentu pre dve godine).Imam i hladljake za memoriju ali ipak se greje.Inace dve osmice rade na 5V jedna dole uduvava a druga gore izvlaci vazduh iz Chiefteca.

Proveri da li ti se gomila vruc vazduh oko coolera graficke, pusti neki test da se ugreje pa otvori kuciste, ako je sve vrelo onda moras malo da provetris.
Sa starim kucistem sam imao problem, usijao se lim na stranci koliko se zagrevalo, stavio sam 12cm ispod kartice da oduva toplotu napolje, i ova osmica odlicno vrsi poso.

Ma znam ja to sve, ali meni ovo sasvim odgovara, smatram da ~45C idle i ~65C load nije uopšte strašno za ovu grafičku, niti previše utiče na komponente okolo, a pošto ja ne jurim nisku temperaturu već tišinu, mora malo protoka da se žrtvuje. Meni se ovo čudo sa stock coolerom grejalo na 100+C pri loadu i zaista je zagrevalo kućište, stranica je bila vrela i sve je smrdelo, sada toga nema, ne oseti se da je toplo, ni posle dužeg igranja, tako da sam izuzetno zadovoljan sa odnosom performansi/buke/toplote i završio sam sa modifikacijama na duže vreme :)

Ma znam ja to sve, ali meni ovo sasvim odgovara, smatram da ~45C idle i ~65C load nije uopšte strašno za ovu grafičku, niti previše utiče na komponente okolo, a pošto ja ne jurim nisku temperaturu već tišinu, mora malo protoka da se žrtvuje. Meni se ovo čudo sa stock coolerom grejalo na 100+C pri loadu i zaista je zagrevalo kućište, stranica je bila vrela i sve je smrdelo, sada toga nema, ne oseti se da je toplo, ni posle dužeg igranja, tako da sam izuzetno zadovoljan sa odnosom performansi/buke/toplote i završio sam sa modifikacijama na duže vreme :)

Meni je stock cooler iso oko 85-90max.
HAF je inace extra tiho kuciste, ventilatori od 23cm se skoro necuju, jedno cujem CM sa graficke razmisljam da ga zamenim za neki tisi.

Namestio sam 9cm na isto mesto kao Firebird. Stock cooler i dalje.
Doslo je do velike promene na isto.
106C

Trebao bi da izbacuje vreo vazduh napolje, definitivno menjaj taj stock uzni CM CoolViva PRO.
Probaj da skines stoc cooler i promenis pastu mozda dobijes par stepeni ako neces da kupujes drugi.

Poslednja izmena:
Probacu da prodam i uzmem 4870. Promena coolera sada mi ubija garanciju. Ako ne uspe prodaja onda menjam cooler.
Hvala na iskustvima. Moje iskustvo je pokazalo da se stock cooleru ne moze nikako pomoci.

Zasto bi gubio garanciju?
Lepo vrati fabricki cooler i reklamiraj.
Ja isto merkam 4870 x 2 ali je uzasno bucna i vrela, drugar ima asusovu kao ringla je.

Evo konačno sam završio...

Nije bilo home made rešenja za lepljenje hladnjaka, morao sam kupiti specijalizovanu traku (hvala djolez):

Evo montiranja:

Ubacio sam i jedan CM 120mm fan koji sam spustio na 5V da malo duva preko grafike, čisto onako :)

A evo i gotovog proizvoda:

Promenio sam i taj fan na kartici, procvrčao je onaj Titan, uzeo sam neki CM za 200 dinara i naravno, spustio ga na 5V, malo čak jače duva od Titana na 7V, a kada se zatvori stranica, ne čuje se ništa... Evo i rezultata:

U poređenju sa prethodnim shotom, vidi se pad temperature jezgra za 2C (zbog malo boljeg fana), pad temperature memorije za čak 10C i taj shadercore (šta god to bilo) za 9C... Sada je to to, gotovo, nema dalje, do neke X2...

Vrh Dno