Šta je novo?

Zalman FC-ZV9 Fatal1ty @ Radeon HD4850

Vule

Čuven
Učlanjen(a)
19.03.2004
Poena
710
Konačno sam zamenio onaj žalosni stock cooler na Sapphire 4850... Prvo sam hteo CoolVivu SE, pa onda CoolVivu Z1, čitao, tražio, razmišljao, našao neku ponudu za Zalman Vf900-Cu, ali ništa od toga nije bilo, a moralo se nešto raditi, nisam hteo više da mučim kartu... I onda se setim mog druga Illidana i njegovog FC-ZV9 (tj. Vf900-Cu) Fatal1ty... I kupih večeras dotični za 20€.

Evo slika rasklapanja/sklapanja:

Malo alkohola i štapići za uši:

I na kraju montaža kulera (primetićete nešto čudno verovatno, Illidanu se nije sviđalo što svetli crveno pa je prefarbao ventilator crnim sprejom, a meni se nije sviđalo što je prefarbano, pa sam se igrao sa razređivačem malopre :D... Malo je pobeleo vent ali ništa strašno, izgleda, barem meni, dosta bolje sad... I da, ova CoolerMaster nalepnica je tu bila samo testa radi, skinuo sam je sad):

Imam (videli ste na slikama) dva seta od 8 komada malih hladnjaka koje ću da polepim na memoriju i na naponsku jedinicu kartice, samo da negde nađem kvalitetnu termoprovodnu traku koja je lepljiva sa obe strane, do tada može da stoji i ovako...

I da, ono najbitnije - tišina je savršena sad :D Naravno, na 5V sam namestio preko onog razdelnika... A temperatura... Pa, neverovatno, 81C mi je bilo u leru sa fabričkim, sada je sa ovim 42C :zgran: Ne znam kako je u load, ali sigurno nije mnogo, ni blizu onom idle-u...

Lepo lepo, samo sto pre lepi hladnjake na naponsku ;)
PS
Sto se trake tice ako nadjes reci gde ima :wave: jer ja svojevremeno nisam uspeo...
A ako ne nadjes kupi nove zalman hladnjake za memorijkse cipove.

Da, moraću nešto smisliti, iako mi ovako na dodir (bar u idle modu) sve deluje OK, mlako/toplo, ništa strašno...

:wave:

Extra si ga ocistio :) bolje nego sto sam ga ja ofarbao :p Rekoh ti ja da jako svetli. Btw odlicna temperatura.

Čini mi se da sam ga malo zeznuo, izgleda je ušlo malo razređivača :D Počeo je da se čuje kao lud nakon 20-tak minuta rada, pa sam ponovo rasklopio vent i malo ga podmazao finim jestivim uljem :d i sada je opet skroz tih, mada ne znam da li će i ostati... U krajnjem slučaju, namontiraću mu neki običan 80mm fan na ovo njegovo postolje, ima da bude još bolji.

Da, temperature su sjajne, evo sad sam vrteo 3D Mark, najviše što je zabeleženo je 60C... I sve to na 5V, prosto fantastično :) Još kad namontiram hladnjake biće bombona :)

Zalman Vf900-Cu je extra cooler. Vredi svaku paru. Efikasan i tih.

Nice Vule! Mogao si uzeti i čistu guščiju mast ima fantastičan koeficijent viskoznosti, mnogo bolji od jestivog ulja :D.

:D

Imao sam negde neko ulje što je keva koristila za mašinu za šivenje, ali nisam mogao da nađem, pa sam uzeo jestivo... Čak sam i jedini špric u kući uspeo da slomim, pa sam iz kašičice sipao, to je trebalo videti :D Ali dobro, ispalo je fino na kraju, evo ga, radi, a ne čuje se :)

Nikako nisi smeo da sipaš jestivo ulje. Posle nekog vremena ima da zapeče i zaribaće ti vent skroz. Bolje ga odmah rastavi i očisti a onda ga podmaži finim mašinskim uljem.

:D

Imao sam negde neko ulje što je keva koristila za mašinu za šivenje, ali nisam mogao da nađem, pa sam uzeo jestivo... Čak sam i jedini špric u kući uspeo da slomim, pa sam iz kašičice sipao, to je trebalo videti :D Ali dobro, ispalo je fino na kraju, evo ga, radi, a ne čuje se :)

Stani :zgran:, ozbiljan si? :lupko: Ako nemozes da nadjes to kevino ulje, mogu ti ja dati grafitne masti, samo pusti poruku. Alex je u pravu, jestivo ulje ima visok sadrzaj organskih kiselina
koje pri malo vecim temperaturama povećavaju viskoznost a i lako su isparljive, tako da zalman bukvalno moze da zapeče već sada! Gasi racunar, menjaj to ulje odma :D!

Imam dole krojača u ulazu pa ću sići i uzeti malo tog mašinskog danas kad dođem kući, ovo je poslužilo noćas, radio je tiho jutros još uvek :D

Imam dole krojača u ulazu pa ću sići i uzeti malo tog mašinskog danas kad dođem kući, ovo je poslužilo noćas, radio je tiho jutros još uvek :D

Skini ga odmah i operi alkoholom ili benzinom. Jer kad jestivo ulje zapeče jako se teško skida. Bukvalno ćeš morati da ga sastružeš. Kad budeš nabavio mašinsko ulje, skini ventilator i odlepi donju nalepnicu. Onda pažljivo skini onaj mali plastični zegger osigurač i izvuci propeler. Dobro obriši osovinicu propelera i onu gumenu podlošku. Na tu istu podlošku nanesi malo toat masti. Onda vrati propeler nazad i montiraj osigurač. Kani jednu kap mašinskog ulja i vrati nalepnicu nazad, i to ti je to.

Evo rešenja :)

Našao sam neki Titan 80mm ventilator u nekoj fioci, pa rek'o da se iskoristi... Skinuo sam Zalmanov fan, a pošto on ima specifičan način montiranja, morao sam da odvojim ventilator i ceo onaj motorčić od same plastične osovine, koju sam kasnije malo obradio da bi nalegla na ovaj običan 80mm fan (koji sam takođe morao da obrađujem, tj. da mu skidam okvir i ostavljam samo "sredinu")... Malo skalpela, turpije, super lepka i evo rezultata:

Spustio sam taj ventilator na 7V preko molexa (tj. bio je već tako namešten pošto sam ga ranije koristio za neko china kućište za exaust), prosto je neverovatno da se uopšte ne čuje, očekivao sam barem neki mali huk ili zvrndanje, ipak je to Titan, ali ne, tišina je idealna. Naravno, malo sam mu kapnuo teflonskog spreja (ulja), čisto da tako i ostane :p

A da, evo i temperature:

Još mi ostaje nekako da rešim hladnjake za memoriju i naponsku, ali me mrzi sad da idem i tražim tu traku, od nedelje ću to sve rešiti...

Zalman Vf900-Cu je extra cooler. Vredi svaku paru. Efikasan i tih.

A ti bese volis kad imas zalman kulere u kucistu? :d

@Vule.

Dobra ideja za menjanje venta. ZalmanVF900 kupi prasinu kao lud. Mora da se cisti na svakih 3 nedelje-mesec dana.

A da, evo i temperature:

Moja temperatura u full loadu je skoro kao tvoja u idle. :D

Full load

6bx.png

E evo ga i idle ,)

9m9.png

Ma nema šta, Accelero je Accelero ;)

Meni je trenutno nedobavljiv, neću da dajem 35€ za njega, kad bude bio ovde po normalnoj ceni (20€), kupiću ga možda, a do tada će i ovo sasvim dobro da posluži :)

@alex
Don't mix grandmothers and frogs!

Ovaj Zalman je ql hladnjak, ali bar meni nekako nesigurno deluje ostaviti golu naponsku i memorijske chipove, chini mi se kao da ce neshto da se istopi. Ja sam nabudzio ovaj moj referntni da vrti na default 25% shto je nechujno i idle temp je 44C na 26 C sobne temperature. Ima li neko od vas iskustva sa onim malenim hladnjacima shto se lepe na memorijske, jesu li efikasni, meni sve to deluje nekako nedovoljno. :S:

Gola naponska je definitivno nesigurno, ova na mom XFX nije pokrivena fabrichki i uzari se kad je kartica u load-u :\

I kod mene je gola, ranije je duvao 12cm fan, sada duva 23cm hladna kao spricer:smoke:

Vule:

To cudo hladi kao CM CoolViva PRO idle oko 40c full 55-60.

Poslednja izmena:
I kod mene je gola, ranije je duvao 12cm fan, sada duva 23cm hladna kao spricer:smoke:

Vule:

To cudo hladi kao CM CoolViva PRO idle oko 40c full 55-60.

Vidim sa si namestio CoolViva pro. Videh u review da s njim dolazi 8 malih Al hladnjaka za memoriju ali nista za 4 tranzistora od napajanja. Kako si to resio?

Takodje sam video da Thermaltake Duorb (ceo Cu) daje 10 za memoriju i parce Al da ide preko tih od napajanja sto je svakako lepo. Problem je sto ne vidim da je Duorb kompatibilan sa 4850 a Duorb AX jeste sigurno a za njega ne znam sta daju dodatno (a i to sto je skoro ceo od Al mi se bas ne svidja).

Sta mislite od Duorb AX vs Coolviva pro?
Da li iko zna da li Duorb kompatibilan sa 4850?

Vidim sa si namestio CoolViva pro. Videh u review da s njim dolazi 8 malih Al hladnjaka za memoriju ali nista za 4 tranzistora od napajanja. Kako si to resio?

Takodje sam video da Thermaltake Duorb (ceo Cu) daje 10 za memoriju i parce Al da ide preko tih od napajanja sto je svakako lepo. Problem je sto ne vidim da je Duorb kompatibilan sa 4850 a Duorb AX jeste sigurno a za njega ne znam sta daju dodatno (a i to sto je skoro ceo od Al mi se bas ne svidja).

Sta mislite od Duorb AX vs Coolviva pro?
Da li iko zna da li Duorb kompatibilan sa 4850?

Nisam stavljao hladjnake na tranzistore nema potrebe.
Imam HAF kucite, odlicno provetreno.
Duoorb je po meni los jer samo vrto vruc vazduh ne izbacuje ga napolje.

Poslednja izmena:
Evo slike, sam cooler nije dovoljno jak da izduva sav topao vazduh napolje drzim ventilator na 40%, pa sam prikacio 8cm fan da uhvati vreo vazduh i izduva ga napolje.
Radi poso odlicno vise nema nagomilanog vruceg vazduha. :banana::banana::banana:
Inace cooler bi mozda i bolje hladio da sam lepo ocistio staru pastu, samo sam je obisao maramicom stavio neku cm koja doalzi sa coolerom.

Prilozi

• IMG_4763.jpg
    IMG_4763.jpg
    298.9 KB · Pregleda: 157
Poslednja izmena:
Pa sa toliko miliona ventilatora i ne bila ti dobra temperatura :)

Kod mene nema ništa, jedan 120mm intake i jedan isti takav exaust, oba na ~750rpm, čak sam i sve moguće proreze na PCI limčićima i svim rupicama zatvorio, što zbog zvuka, što zbog prašine, kojih sad definitivno više uopšte nema.

Evo slike, sam cooler nije dovoljno jak da izduva sav topao vazduh napolje drzim ventilator na 40%, pa sam prikacio 8cm fan da uhvati vreo vazduh i izduva ga napolje.
Radi poso odlicno vise nema nagomilanog vruceg vazduha. :banana::banana::banana:
Inace cooler bi mozda i bolje hladio da sam lepo ocistio staru pastu, samo sam je obisao maramicom stavio neku cm koja doalzi sa coolerom.

Na cemu stoji taj 8cm fan dodatni, iza coolera od graficke?

Sto se tice Duorb coolera, ako je kuciste ok provetreno to sigurno nije problem. Gledao sam neke reviewove i ukoliko nisu bas svi fingirani, Duorb radi posao uglavnom bolje od Coolviva Pro uz znacajno vecu buku. Zato htedoh da pitam da li neko od prisutnih zna kako je u praksi neposredno :)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno