Šta je novo?

Zakucavanje laptopa

chele85

Cenjen
Učlanjen(a)
09.11.2012
Poena
170
Pozdrav narode,

Vec neko vreme me muci zakucavanje laptopa. Pokusao sam sve sto je bilo u mojoj moci ali nikako da provalim sta mu se desava. Menjao sam RAM, promenio HDD, uzeo usb zvucnu, disable-ovao sve sto bi moglo da prouzrokuje kvar ali se povremeno javi.

Inace samo zakucavanje je po meni specificno jer se ne javlja nikakva greska u system log-u, a traje ok 4 min u onda se sam od sebe otkuca. Ne postoji neki sablon kada se desava u zavisnosti od opterecenja ili temperature.

Ovde se nalazi konifguacija, s tim sto sad ima 4GB RAMA:

Kod:
http://www.bcgroup-online.com/proizvodi/laptop-i-notebook-racunari/acer-Aspire-5740G_333G32Mn-9491/

Nadam se da neko ima neki predlog jer ja vise nemam ideju sta da radim.

Sve je tako kako si napisao?
Probaj da li se zakucavanja dešavaju i dok koristiš neki live linux (Mint, Puppy..).
Probaj da li se dešavaju i dok radi sa izvadjenom baterijom a na punjaču.
Ako je u oba slučaja i dalje bolestan a menjao si/proverio sve što si naveo ostaje ti samo eventualan fleš biosa ako postoji novija verzija.
I prodaja računara.

Sto se tice baterije, bila ja matora pa sam je menjao pre nekih 2 meseca ali se nista nije promenilo, tako da cu probati i bez nje. Videcu danas da proverim da li ima noviji bios, mada mislim da sam i to uradio, pa ako ne bude pomoglo onda cu da vidim sa live linuxom.
A kontam da ga nosim u servis kad krenem na odmor pa ce imati 10 dana da ga njakaju, ono mozda se nesto sjebalo na ploci i sl, jer sve SW testove prolazi bez problema.
Najgore mi je sto on radi sve kako treba i jedino je iritirajuce kad zakuca u toku neke online igre (LoL) jer s****m i druge zbog toga. Sto se tice rada na njemu, sve ostaje kao u momentu kada se zakucao, tj nista se ne gubi.

Poslednja izmena:
Prodaju sam napisao kao zadnje zato što ako ništa od navedenoga nije onda je falično ko zna šta sa pločom.
Što čak i u slučaju uspešnog otklanjanja ima da te skupo košta - dakle pitanje isplativosti.
Ali probaj, u slučaju da budu neodredjeni po pitanju dijagnoze kvara i da ne garantuju bar 6 meseci za popravku begaj od servis rešenja.

Pa servis ce biti vise da vidim da li mogu da mi daju diagnostiku...U svakom slucaju ga ne bih prodavao vec bi ga posalo kuci jer kontam da uzmem desktop, jer sumnjam da bi mogao da dobijem za njega vise od 200e jer je falican...

BIOS je poslednja verzija, tako da sad radi bez baterije, pa javljam ako se opet zakuca posto juce nisam bas imao vremena da ga testiram.

Juce sam stavio Ubuntu pa cu da vidim kako se ponasa...Sad imam problem oko pokretanja LoL-a preko PlayOnLinux pa da testiram i tako....

Možda sam prevideo ali čini mi da lol radi i na linuxu bez winea

@poolmake: Ma ne znam vise kakvu instalaciju da mu odradim jer sam reinstalirao win vec par puta i sve isto, a imam legalan...

@joaki97: Mislim da si prevideo...ne moras da instaliras sam wine vec playonlinux ubaci svoju verziju, bas za odredjenu igru.

@poolmake: Ma ne znam vise kakvu instalaciju da mu odradim jer sam reinstalirao win vec par puta i sve isto, a imam legalan...
Ako ne budeš imao ni jedno jedino zakucavanje (nakon razumno dugog korišćenja linuxa sa mešovitim korišćenjem tipa surf, multimedija i igre) u linuxu to znači da ti je hardver zdrav, to jest nije on uzrok problema.

A ako nije hardver tada mora biti softver, to jest u toj instalaciji windowsa je uzročnik zakucavanja.
Može biti bilo šta ili kombinacija uzroka ali svi leže na softverskoj strani i mogu biti uklonjeni valjanom instalacijom windowsa, drajvera i pratećih programa.
A to je dobra vest, svakako bolja nego da je hardver u pitanju :)

Zakuca se juce 3 puta u veoma malom vremenskom intervalu i na Ubuntu i to pri nekom kuckanju u Eclipsu. Samo sad kad se zakuca, nece da se vrati u 'radno' stanje tako da se vracam na Win7 dok ne pazarim drugi komp jer sa njim bar mogu da nastavim gde sam stao kad se vrati.

Mozes da probas Passmark-ov BurnInTest pa testiraj jedno po jedno da vidis kada se zakuca.

Aj probacu i taj, jer sam vec neke koristio i nisam mogao da nadjem gresku...moze li sa trial verzijom da se testira?

Poslednja izmena:
Moze, ima sve funkcije samo je vremenski ogranicen sto je dovoljno za test.

Sa optereenjem na 50% (samo 2D-GPU na 100%) prolaze svi testovi

E sad, ne znam da li da probam da stavim 'klot' sistem jer sam do sad stavljao sa image preko acronisa (ne secam se da li sam u medjuvremenu radio i neki cist install) pa je mozda neki bug u samom image-u, ali nesto sumnjam jer se zakucavao i na Ubuntu.

Poslednja izmena:
Ma sve ja to znam, ali me kopka to sto ne znam sta mu je posebno sto je bio isti win na oba hdd-a :( :wall::wall:

Pa ostalo mi je jos ovo da probam kako bi potvrdio da je bas maticna u pitanju (sto rekao jedan moj kolega, ako ne znas sta je, okrivi maticnu :) ).
Mozda ipak odustanem od toga jer sam ionako vec nasao komp koji cu da pazarim...

Poslednja izmena:
Pa moze da bude neka komponenta koju ja ne mogu da izolujem ili da zamenim sam, a sto bi se u servisu moglo zameniti za manje para nego sto je kupovina novog kompa...

Pa ja ga necu nositi jer mu je vec 4.5g i polako ce krenuti i ostale komponente da riknjavaju a i hocu da se resim laptopa i da predjem na desktop, ali kao sto si i sam rekao mozda moze da pomogne nekom drugom ciji je laptopm 'mladji' od ovog.

Nazad
Vrh Dno