Šta je novo?

Zagusenje Internet Veze Izmedju 18h-23h

Meni u poslednja dva tri meseca puca ponekad veza.
Protok nisam merio/uporedjivao jer slabo sta skidam.
SBB, Cukarica.

Lepo ljudi napišu do toliko i toliko Mbps,tako da je po njima i 1 Mbps ok :D Šalu na stranu ja sam zbog toga pre 2 god i otkacio sbb,svako veče od 18 do 00h net do 5 Mbps,a posle toga leti.Presao na vdsl i imao za 2 god samo 1 prekid u trajanju od 1h. Ping uvek 4-5 ms.

Ova tema stvarno nema nikakvog smisla.
Agregacija je vrlo izrazena kod kablovskog interneta jer to je takva tehnologija, koja ima i svoja ogranicenja.
Ako uzmemo da nasi operateri za EuroDOCSIS 3.0 koriste u proseku 8 kanala za download i 4 kanala za upload, to znaci da je maksimalan protok (bandwidth) 444.96 Mbps za download i 122.88 Mbps za upload kroz jedan koaksijalni kabl. Na jedan koaksijalni kabl znaju biti prikljucene i cele zgrade ili cak i vise zgrada, pa i cela manja naselja. Podelite maksimalnu brzinu sa brojem korisnika i dobit ce te brzinu po korisniku, plus da zanemarimo sve ostale negativne uticaje koji smanjuju brzinu. Broj korisnika na internetu medju domacinstvima je najveci od 18 do 24 sata i normalno je da se zagusenja desavaju u tom vremenskom periodu.

Poslednja izmena:
Razumemo se veks. Ali sad ce da se jave oni koji su pobegli od drzavnog monopoliste i koji bi zbog sve izrazenije agregacije na kablu da se vracaju kod drzavnog monopoliste, taman ne koristili fiksni telefon :d

I ja imam problem sa opadanjem/ prekidom protoka u večernjim časovima, SBB je u pitanju. Naročito je izraženo poslednjih mesec dana

I Telekom (ADSL, VDSL) ima agregaciju samo je manje primetna zato sto se agregacija vrsi u centrali ili na isturenom stepenu do kojih ide optika. Do centrale ili isturenog stepena nema agregacije posto je vecina korisnika bakrenim kablom (paricom) direktno povezana na centralu ili istureni stepen, svaki korisnik ima svoj kabl (paricu). Opticki kablovi se postavljaju sa vise vlakana koji imaju vecu propustnost (bandwidth). A uvek se ostavi i dodatnih rezervnih vlakana. Propustnost (bandwidth) optickog vlakna je 1 Gbps simetricno ili cak 10 Gbps simetricno. Na centrale ili isturene stepenove Telekom-a su priklucena i domacinstva i poslovni korisnici, posto firme rade prepodne, a domacinstva internet koriste vise u popodnevnim i vecernjim casovima, agregacija i propustnost se balansira.

Poslednja izmena:
I Telekom (ADSL, VDSL) ima agregaciju samo je manje primetna zato sto se agregacija vrsi u centrali ili na isturenom stepenu do kojih ide optika. Do centrale ili isturenog stepena nema agregacije posto je vecina korisnika bakrenim kablom (paricom) direktno povezana na centralu ili istureni stepen, svaki korisnik ima svoj kabl (paricu). Opticki kablovi se postavljaju sa vise vlakana koji imaju vecu propustnost (bandwidth). A uvek se ostavi i dodatnih rezervnih vlakana. Propustnost (bandwidth) optickog vlakna je 1 Gbps simetricno ili cak 10 Gbps simetricno. Na centrale ili isturene stepenove Telekom-a su priklucena i domacinstva i poslovni korisnici, posto firme rade prepodne, a domacinstva internet koriste vise u popodnevnim i vecernjim casovima, agregacija i propustnost se balansira.

Sve je to ok, ali plaćam za 50 mb/s, pa tu uslugu i očekujem. Veruj mi, da mene, a i ostale prosečne korisnike, uopšte ne zanimaju problemi. Uslugu redovno plaćam i to želim da dobijem, tj. samo ono što piše u ugovoru.

U slučaju da nešto ne "fercera" kako smo se ugovorom dogovorili i potpisali, dužni su da me obeštete ili nadoknade, ali ovo je Srbija i znaš kakva je situacija.

Poslednja izmena:
U ugovoru piše DO 50 mbps. Zagarantovana brzina je prilično skupa... svugde u svetu.

koristim mts super box, i nisam primetio usporenja, mada nisam ni pbracao paznju. provericu narednih dana sta kaze speedtest..

Imam isti problem. Ptt kabl, 20/1, i adsl beotel 10/1 . Vračar. Na kablu je izraženiji pad downloada, pada do 1 Mb. Žalio sam se i čekam razrešenje. Za ADSL čekam da mi istekne ugovor i odlazim kod Telekoma.

Uzeo sam preko SBB-a ADSL sa ugovorenom brzinom do 20/1, i od toga izvučem maksimum 15/1 i ispod toga ne ide nebitno koje je doba dana. Ping je obično oko 5-8ms. Sa tim sam poprilično zadovoljan, s obzirom da sam poprilično udaljen od centrale.

Imam isti problem. Ptt kabl, 20/1, i adsl beotel 10/1 . Vračar. Na kablu je izraženiji pad downloada, pada do 1 Mb. Žalio sam se i čekam razrešenje. Za ADSL čekam da mi istekne ugovor i odlazim kod Telekoma.

Jel imas jedan ili vishe kanala kod ptt-a ?

Ptt je totalno djubre od provajdera.
Zadnji put ulagali u opremu tamo negde 2010-te.

Govorim o SBB-u i piše 50 mb/s, a ne možeš upoređivati normalan svet i normalne države i ovu hajdučiju kod nas.
Небитно ко је провајдер, брзине нису гарантоване и важи оно ДО а једино за ADSL и VDSL важи дупло тумачење, тамо се ограђују од (не)моћи парице да због дужине или квалитета можда да има ту брзину. Код свих важи да је брзина ДО што значи да може да буде 100% ако нема превише корисника а може у неким тренуцима да падне било колико.

То се ради свуда у свету, чак су наши много бољи јер код нас и даље има премало корисника који повуку толико да се осети агрегација. Временом се то мења и у неком тренутку ће да почне да се примећује и тада очекујем сигуран ФУП и без доласка странаца.

Камо среће да смо у осталоме оволико напредни као код интернета, једва да каскамо за нијансу док у осталим областима каснимо 20 година.

Za internet kaskamo jedino u proseku, jer zdrava zemlja ne dopusta da delovi zemlje jedva imaju neta, kao kod nas.
Ali po tome kakav kvalitet ogroman deo stanovnika moze imati, mi smo bolji nego podosta EU zemalja. Pisao sam negde, ja ne bi menjao nas net za UK "net" :)

Небитно ко је провајдер, брзине нису гарантоване и важи оно ДО а једино за ADSL и VDSL важи дупло тумачење, тамо се ограђују од (не)моћи парице да због дужине или квалитета можда да има ту брзину. Код свих важи да је брзина ДО што значи да може да буде 100% ако нема превише корисника а може у неким тренуцима да падне било колико.

То се ради свуда у свету, чак су наши много бољи јер код нас и даље има премало корисника који повуку толико да се осети агрегација. Временом се то мења и у неком тренутку ће да почне да се примећује и тада очекујем сигуран ФУП и без доласка странаца.

Камо среће да смо у осталоме оволико напредни као код интернета, једва да каскамо за нијансу док у осталим областима каснимо 20 година.

Veoma je važno ko je provajder i ono što potpisuješ i usluga koju dobijaš, pa samo na ovom forumu imaš bezbroj primera kršenja ugovornih obaveza. Što se tiče SBB-a normalno je da se gubitak od nekoliko megabita podrazumeva, i to u idealnim uslovima, ali nije isto kada ti od potpisanih 50, isporuči 30-35, a do pokretanja nove usluge (UNIFI) sve perfektno funkcioniše (oko 49 mb/s).

Što se tiče neta kod nas i u svetu, znate i sami da kaskamo za uploadom, i to mnogo, a o pravima korisnika i nadmenosti provajdera neću pisati, pošto smo tu na samom dnu (živeo sam u više zemalja i znam o čemu pričam).

Подразумева се да је то максимална брзина коју можеш да добијеш, не и стална. Ако имаш 50, а појави се проблем због сметњи, агрегације и слично па падне и на 20-30, то спада у нормалну понуду а од тога колико често се то дешава ће да зависи твоје даље коришћење. Да сви нуде све савршено, нико не би бирао и тражио бољег него најближег.
Мислиш да на западу сви нуде 100/100? Прво, ADSL хтео не хтео не може бољи однос. Друго, ни они нису широке руке па је и тамо нормално 1:25 или 1:50. Треће, не рачунај румунску понуду као стандард.

Што се распрострањености тиче, вероватно сви ви кад одете у иностранство обилазите мања места и села па знате. Или ипак идете у неки од највећих градова? Пре мало више од 10 година сам читао тужну уса причу па су се неки из унутрашњости жалили да код њих нема 56к интернет као у главним градовима него ни 2400 није стабилно а 14400 једва да примете негде. Уосталом, ако је просек неке западне земље много мањи него што већина нас овде има а све се помињу и гигабитне брзине, неко је морао да им поквари просек а то су баш мања места.
Код нас је увек у туђега татка поголема ....

Подразумева се да је то максимална брзина коју можеш да добијеш, не и стална. Ако имаш 50, а појави се проблем због сметњи, агрегације и слично па падне и на 20-30, то спада у нормалну понуду а од тога колико често се то дешава ће да зависи твоје даље коришћење. Да сви нуде све савршено, нико не би бирао и тражио бољег него најближег.
Мислиш да на западу сви нуде 100/100? Прво, ADSL хтео не хтео не може бољи однос. Друго, ни они нису широке руке па је и тамо нормално 1:25 или 1:50. Треће, не рачунај румунску понуду као стандард.

Што се распрострањености тиче, вероватно сви ви кад одете у иностранство обилазите мања места и села па знате. Или ипак идете у неки од највећих градова? Пре мало више од 10 година сам читао тужну уса причу па су се неки из унутрашњости жалили да код њих нема 56к интернет као у главним градовима него ни 2400 није стабилно а 14400 једва да примете негде. Уосталом, ако је просек неке западне земље много мањи него што већина нас овде има а све се помињу и гигабитне брзине, неко је морао да им поквари просек а то су баш мања места.
Код нас је увек у туђега татка поголема ....

Nema potrebe da budeš sarkastičan, a to što je bilo pre deset godina je znatno promenjeno. Živeo sam u više gradova u USA, malih, srednjih i velikih, i nisu široke ruke, nego se pridržavaju ugovora i bore za korisnike, i ako postoje problemi to se odrazi i na mesečnu cenu, da ne govorimo o iznenadnim promenama cena, uvođenje novih, nakaradnih usluga itd.

Ali da bih polemisao potrebno je da mrdneš iz Srbije i obiđeš svet, zato i kažem da smo daleko od sveta po pitanju odnosa provajder-korisnik i obrnuto.

Pozdrav! :)

Što se tiče neta kod nas i u svetu, znate i sami da kaskamo za uploadom, i to mnogo, a o pravima korisnika i nadmenosti provajdera neću pisati, pošto smo tu na samom dnu (živeo sam u više zemalja i znam o čemu pričam).

Sta su ovo, neki novi parfemi? :D

Inace, sve ove pilicarske fore za zezanje korisnika su dosle iz sveta, uglavnom UK i US. To da te smore da odustanes cesto je bilo i ranije kod nas, pa mislimo da ga nema nigde u razvijenim zemljama, ali ima.

Poslednja izmena:
Dešava se često da brzina znacajno padne u vecernjim satima sa 70 na 18-30 mb/s provajder je SBB iz Nisa sam. Ovo sam primetio nedavno, racunar je prikljucen utp kablom na ruter.

PTT kabl; trenutno u proseku ~6/1Mbps. Paket je inače 10/1. Petak je veče... :)

Kod komsije na SBB, veceras 6-10/2 prosecno, na momente 20/2(paket 30/2). Kod mene na ADSL, 10/1 konstantno.

Poslednja izmena:
50/2 BG trenutno nista drugacije od uobicajenog.

Kod mene u Novom Sadu SBB u tom periodu bas lose radi. Internet paket od 50/3 postane totalno beskoristan...

Vi koji imate SBB i smanjene brzine, pogledajte koliko UniFi mreza ima oko vas? (WiFi analyzer na Androidu, ne znam da li nesto slicno moze na iOS ili Windowsu)

Vrh Dno