- Učlanjen(a)
- 15.02.2016
- Poena
- 4
Meni u poslednja dva tri meseca puca ponekad veza.
Protok nisam merio/uporedjivao jer slabo sta skidam.
SBB, Cukarica.
Protok nisam merio/uporedjivao jer slabo sta skidam.
SBB, Cukarica.
Jel na kablu ili preko wifi ?
I Telekom (ADSL, VDSL) ima agregaciju samo je manje primetna zato sto se agregacija vrsi u centrali ili na isturenom stepenu do kojih ide optika. Do centrale ili isturenog stepena nema agregacije posto je vecina korisnika bakrenim kablom (paricom) direktno povezana na centralu ili istureni stepen, svaki korisnik ima svoj kabl (paricu). Opticki kablovi se postavljaju sa vise vlakana koji imaju vecu propustnost (bandwidth). A uvek se ostavi i dodatnih rezervnih vlakana. Propustnost (bandwidth) optickog vlakna je 1 Gbps simetricno ili cak 10 Gbps simetricno. Na centrale ili isturene stepenove Telekom-a su priklucena i domacinstva i poslovni korisnici, posto firme rade prepodne, a domacinstva internet koriste vise u popodnevnim i vecernjim casovima, agregacija i propustnost se balansira.
U ugovoru piše DO 50 mbps. Zagarantovana brzina je prilično skupa... svugde u svetu.
Imam isti problem. Ptt kabl, 20/1, i adsl beotel 10/1 . Vračar. Na kablu je izraženiji pad downloada, pada do 1 Mb. Žalio sam se i čekam razrešenje. Za ADSL čekam da mi istekne ugovor i odlazim kod Telekoma.
Jel imas jedan ili vishe kanala kod ptt-a ?
Небитно ко је провајдер, брзине нису гарантоване и важи оно ДО а једино за ADSL и VDSL важи дупло тумачење, тамо се ограђују од (не)моћи парице да због дужине или квалитета можда да има ту брзину. Код свих важи да је брзина ДО што значи да може да буде 100% ако нема превише корисника а може у неким тренуцима да падне било колико.Govorim o SBB-u i piše 50 mb/s, a ne možeš upoređivati normalan svet i normalne države i ovu hajdučiju kod nas.
Небитно ко је провајдер, брзине нису гарантоване и важи оно ДО а једино за ADSL и VDSL важи дупло тумачење, тамо се ограђују од (не)моћи парице да због дужине или квалитета можда да има ту брзину. Код свих важи да је брзина ДО што значи да може да буде 100% ако нема превише корисника а може у неким тренуцима да падне било колико.
То се ради свуда у свету, чак су наши много бољи јер код нас и даље има премало корисника који повуку толико да се осети агрегација. Временом се то мења и у неком тренутку ће да почне да се примећује и тада очекујем сигуран ФУП и без доласка странаца.
Камо среће да смо у осталоме оволико напредни као код интернета, једва да каскамо за нијансу док у осталим областима каснимо 20 година.
Подразумева се да је то максимална брзина коју можеш да добијеш, не и стална. Ако имаш 50, а појави се проблем због сметњи, агрегације и слично па падне и на 20-30, то спада у нормалну понуду а од тога колико често се то дешава ће да зависи твоје даље коришћење. Да сви нуде све савршено, нико не би бирао и тражио бољег него најближег.
Мислиш да на западу сви нуде 100/100? Прво, ADSL хтео не хтео не може бољи однос. Друго, ни они нису широке руке па је и тамо нормално 1:25 или 1:50. Треће, не рачунај румунску понуду као стандард.
Што се распрострањености тиче, вероватно сви ви кад одете у иностранство обилазите мања места и села па знате. Или ипак идете у неки од највећих градова? Пре мало више од 10 година сам читао тужну уса причу па су се неки из унутрашњости жалили да код њих нема 56к интернет као у главним градовима него ни 2400 није стабилно а 14400 једва да примете негде. Уосталом, ако је просек неке западне земље много мањи него што већина нас овде има а све се помињу и гигабитне брзине, неко је морао да им поквари просек а то су баш мања места.
Код нас је увек у туђега татка поголема ....
Što se tiče neta kod nas i u svetu, znate i sami da kaskamo za uploadom, i to mnogo, a o pravima korisnika i nadmenosti provajdera neću pisati, pošto smo tu na samom dnu (živeo sam u više zemalja i znam o čemu pričam).
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari