G shock m5610u.Nabavio juce.Nisam siguran da li cu ga zadrzati..Da li je neko uspeo da uhvati signal iz Nemacke za atomsko vreme?Multiband 6.
Ili ne.moze u Srbiji?Hvala..I neko ako ima.iskustva sa ovim satom.Dosadili.mi pametni satovi,pa rekoh da probam g shock...
Za radio controled satove, za naše područje je "nadležan"
DCF77 predajnik u Nemačkoj.
Ako imate problem sa prijemom signala, proverite na gmaps gde se u odnosu na vašu lokaciju nalazi DCF77.
Tj. koji azimut treba da hvatate da bi imali što bolji prijem.
Tj, u kojem pravcu je taj predajnik koji šalje signal tačnog vremena.
I onda sat postavite tako da je na tu stranu čist prijem.
Živim u Novom Sadu gde generalno nema problema sa prijemom za radio controled satove, ali tu gde stanujem, baš u pravcu DCF77 se nalazi golema betonska zgradurina od nekih 8-9 spratova, a ja u prizemlju. Tako da prijem jeste otežan. Međutim, za moj sat imam podatak kako je prijemna antena orjentisana, pa kada ga ostavim pored prozora tako da je pravilno okrenuta prema DCF77, nema problem sa prijemom te noći kada se vreme pomera. A samo tada vodim račua. Ostalih dana jok. Jbmliga, nekada uhvati nekada ne, ali i da tih 6 meseci ne uhvati time sync signal, ne može da pobegne više od nekoliko sekundi.
Inače, zanimljivo je da u Grčkoj (koja je zvanično na granici prijema signala) lepo hvata signal, bez problema, ali se mučio u Nemačkoj u Nimbergu.
A u sada u Švedskoj, k'o i u Srbiji, garantovano hvata sync samo ako ga pravilno usmerim.
Pre par godina u Dominikanskoj Republici, imao sam zbun. Iako je pravilno bila podešena vremenska zona, neočekivano je hvatao prilično udaljeni WWVB signal iz USA, predajnik je u Koloradu.
I ond mi je u jednom momentu pomerio vreme na DST, iako se lokalno ne pomera. Namestio jesam vremensku zonu, ali je DST ostalo na auto iako se tu gde sam vreme ne pomera sezonski. Nije mi palo na pamet da će tu gde sam hvatati neki signal.