Šta je novo?

Za ljubitelje analognih satova

Mnogo su stari satovi 20 godina se ne koriste sigurno. A kupljeni su i preko 40 godina. A na seiko 5 na staklu ima ugravirano pise seiko.
A sta znaci servis automatik sata? Mislis da se rastelovao posle ovih silnih godina? A mene interesuje da li moze da se osvezi tj ispolira telo sata, a kais bih zamenio svakako...
Ovaj prvi Seiko 5 sa 7s26 mehanizmom, sigurno nije star 40 god, obzirom da je Seiko taj mehanizam izbacio na tržište 1996. godine.

Što se tiče popravke mehanički se mogu popraviti, ovaj kvarcni baš nisam siguran, pogotovo ako je iscurela baterija i uništila mehanizam.

Estetski se sve može dovesti u zadovoljavajuće stanje (osim brojčanika, a to, koliko vidim, nije problematično)...

EDIT: Orginalni su satovi.

Seiko ni tad nije znao gde, šta i koliko izlazi iz koje fabrike, kao ni danas.
Neverovatno za japance da takve brljitone rade i da im tržište oprašta po nerealno visokim cenama,
bolji izbor je Citizen svakako, pa čak i Orient.

Desni kvarc je orginal kako?
Ma ne desni kvarc, njega ni nisam razmatrao, za nejga i sam vlasnik zna da je lažnjak.
Više sam pisao zbog automatika jer vidim da je tu postavljeno pitanje autentičnosti.

Ma kog interesuju stare Seiko 5ice, davno prevaziđeni satovi.
Ne znam odakle pomama za njima, pa Vostok je bolja kupovina realno.

Testirao sam creationw sa satom koji sam poklonio ocu (mnogo mu se svideo, ne skida ga :D ), samo sam zamenio kais jer ne volim krokodilsku kozu (imitaciju):

19561231-yicvhey4pfy8lo4h8yifma1x-ExtraLarge.jpg

A onda sam sebe castio jednim Orientom Ray 2:

IMG_20211208_105028.jpgviber_image_2021-12-18_14-14-41-000.jpg

Za 200eur koliko me izasao Ray - vrlo sam zadovoljan. Evo, posle nekih 7 dana zuri 25 sec, a nosim ga po ceo dan - osim dok spavam.

Je l' CW počeo da šalje ponovo besplatno za Srbiju? Jesi plaćao carinu i PDV?

Uzeo sam opciju DHL sa placenim troskovima, da se ne drndam.
Ovako je sve na DHL-u, i spediterski troskovi i svo cimanje. Ja samo posaljem dokumentaciju dok roba putuje.
200eur me izasao Ray 2 sa svim troskovima, i postarina i sve ostalo... bilo mi je prihvatljivo.

Stigao neki dan...
IMG_20211220_084822.jpg
Nisam veliki ljubitelj homage satova, ali smo svedoci da se u svetu satova godinama svi "ugledaju" i odaju "tribute" ikonama i klasicima industrije, te da samim tim na tržištu nema ništa revolucionarno novo. Homage ili mikto brendovi jednostavno nude prepoznatljiv dizajn, solidnog kvaliteta, po višestruko nižoj ceni od orginalnog uzora (što po meni ne ugrožava nikoga, jer onaj koji kupuje Rolex od 10k će to i dalje činiti bez obzira na mikro brendove, pa ova homage industrija samo širi broj kupaca i spušta kvalitetne proizvode među narod).

Imajući to u vidu nisam video razlog zašto da si ne priuštim homage Sub 300 po ceni narukvice orginalne Doxa, tim pre što je sat specifične boje i neće imati wrist time u svakoj prilici.

Proizvođač je kineska firma Seestern (morska zvezda na nemačkom), a sam sat pokreće Seiko NH35 (unapređeni 4r35), sačinjen je od nerđajućeg čelika, 120 klikova bezel, safirno staklo sa anti glare premazom (dosta kvalitetnije od standardnog kineskog - bez onog plavkastog odsjaja), zašrafljujuća krunica, solidna ricebead narukvica sa ženskim linkovima (ne čupa, ne grebe) i td...
Brojčanik sata ima predivnu baby blue boju, a te boje je i lume, koji nije high end i relativno brzo gubi intenzitet, ali uredno drži 10tak sati i posle kraćeg izlaganja svetlosti vidljiv je celu noć... Zanimljiv detalj je što i svetli i datum.
Uz sat sam dobio i kvalitetnu silikonsku narukvicu sa poćpisanom čeličnom kopčom.

Jedina mana koju sam za sad primetio je estetske prirode i odnosi se na to da jedna bočna strana kućišta (nasuprot krunice) nije savršeno ispolirana (kad se zagleda vide se tragovi polir mašine), što je propust kontrole kvaliteta, ali to su stvari koje se lako rešavaju, a viđao sam slične propuste kod poliranja na yt i na novim Tudor Black Bay satovima od 5k evra, tako da i nije neki jed...

Poslednja izmena od urednika:
Kolko mm, deluje ti veliki :) ?
Od mene apsolutna preporuka za Tisell, jedan od najboljih kopija/omaža
a bolji sat od Seiko Kornjače.
Pa da veliki je 42mm bez krunice, 46mm lug to lug, 12,5mm visina (prva verzija je bila 13,5mm sad su malo stanjili bezel), a na slici je to još više izraženo zbog ugla slikanaj...

Ali je udoban zbog oblika kućišta...

Uzeo sam ga najviše jer mi se sviđa SUB 300T aqua, ali orginal ne bih uzeo ni da imam milone, najviše zbog boje, jer je letnji sat i neće imati mnogo wrist time, a narandžastog Monstera već imam pa nije u obzir dolazilo da uzimam i narandžastog homage, a ostale boje (crni, sivi i plavi) su mi meh uobičajene, kao i kod bilo kog drugog divera, a žuti nisam razmatrao, jer mi ta boja za sat nikako ne prija oku.
Druga stvar zbog kojeg sam ga uzeo na osnovu iskustva od prethodnih godine gde je bilo više homage satova koje sam pratio i želeo da kupim, pa odlagao, a oni su u međuvremenu ekspresno razgrabljeni i danas su nedostupni po nekim normalnim cenama, pa cenim da ću za par godina uvek moći da ga prodam i bar vratim uloženo (jer npr. trenutno u jeku proizvodnje i dostupnosti ovaj sat se prodaje +100USD u odnosu na cenu preordera, jer neko nema živaca da čeka preorder, pa je svakako dobro ulaganje).

Ja sam razmisljao da uzmem steeldive (explorer) te boje, ali sam se suzdrzao, za sada.
Mislim da kod tog Seastara se ne okrece unutrasnji bezel odvojeno od spoljasnjeg.

Nema greške sa tim modelom.
Staklo ne može da im se razlikuje, mineralno je na oba.
Zeleni je lep(ši) na slikama, ali se teško uklapa uz garderobu ako ti je to bitno,
mada ima ih u Bomaru najbolje da odeš i probaš uživo koji ti se više svidi.

Kupio sam pomenute kutije (ja sam uzeo u jednom redu za 6 satova), za te pare odlična kupovina.

Kupio sam i ja, za 1200 dinara odlična kupovina. Baš lepo izgledaju i deluju dobrog kvaliteta.

Kupio sam i ja, hvala :)

Pozdrav, moze li preporuka za krsten servis citizen ecodrive sata? Suprugin prestao da radi, a posto je naravno drzala u kutiji bez sunceve svetlosti poslednjih meseci, mislim da je baterija....

Za pocetak ostavi ga 2 dana na terasu gde ima sunca.

Izvuci krunicu u položaj za štelovanje sata, pa kao što joojant200 kaže iznesi na terasu na sunce ili stavi pored prozora ali da sat bude okrenut direktno ka suncu i ostavi tako dva dana. Onda proveri da li će proraditi. Ako ne onda mora da se zameni kapacitor, kod nas košta oko 3000 din.

Ok. Hvala na savetu. Probacu. Ako ipak ne uspe, imate li neki proveren servis?

Pozdrav, moze li preporuka za krsten servis citizen ecodrive sata? Suprugin prestao da radi, a posto je naravno drzala u kutiji bez sunceve svetlosti poslednjih meseci, mislim da je baterija....
kao sto ostali kazu, na sunce ili na svetlost neku
meni isto tako stao,pa sam ga punio na lampu i na svetlost, proradio ali posto je radio controled nije imao snage da ga "podesi" pa sam morao jos jedan dan na sunce
sada radi ali nesto sumnjam da je popustila baterija... ne bi trebalo da stane posle par dana
Mogu da preporučim Kostić-Dojčinović kod zelenjaka.
ovi "ovlasceni" ne? Mislim, sto ga prodaju pa kao kod njih da se nosi...

Moze naravno i "ovlasceni" ali ako je neko imao pozitivno iskustvo sa njima i ecodrive slao na popravku....

Nema kod eco drive satova neke prave popravke. Kod njih jedino otkaže kapacitor (baterija) ako se često prazni do kraja ili ako stalno radi dok je slabo napunjen pa se isprazni do kraja. Zato kao što sam rekao obavezno izvuci krunicu do kraja pa sat na jako sunce dva dana, vrati krunicu i probaj. Ako počne da radi onda samo isprati da li je opao kapacitet, da sat kada je u fioci stane posle par dana umesto posle par meseci. Ako je to slučaj onda ide zamena kapacitora, u Bomaru su naplaćivali oko 3000 kapacitor, ne sećam se koliko su rekli da je zamena, pitao sam kada sam kupovao prve eco drive satove za sebe i suprugu.
Pošto i moja supruga kada ga ne nosi ostavi u fioku na par meseci i zaboravi na njega, ja ga povremeno izvadim (na svaka 2-3 meseca) i ostavim ceo dan pored prozora i to mu je dovoljno da nastavi da radi još par meseci.

Da li ima neko ideju gde da odnesem kopcu narukvice od celika da se probuse jos 2-3 mikropodesavanja (ima samo 2). Mislim da je 1mm rupica? Svratio sam juce kod 2 casovnicara koja su rekli nema sanse i kod jednog kljucara :) Ostalo da pitam kod nekog majstora za popravku ogrlice i naruvkice tzv hirurski celik?

Narukvica od čelika se može skratiti izbacivanjem jednog ili više članaka. Nisam čuo da neko buši dodatne rupice za podešavanje.

Nazad
Vrh Dno