Stigao neki dan...

Nisam veliki ljubitelj homage satova, ali smo svedoci da se u svetu satova godinama svi "ugledaju" i odaju "tribute" ikonama i klasicima industrije, te da samim tim na tržištu nema ništa revolucionarno novo. Homage ili mikto brendovi jednostavno nude prepoznatljiv dizajn, solidnog kvaliteta, po višestruko nižoj ceni od orginalnog uzora (što po meni ne ugrožava nikoga, jer onaj koji kupuje Rolex od 10k će to i dalje činiti bez obzira na mikro brendove, pa ova homage industrija samo širi broj kupaca i spušta kvalitetne proizvode među narod).
Imajući to u vidu nisam video razlog zašto da si ne priuštim homage Sub 300 po ceni narukvice orginalne Doxa, tim pre što je sat specifične boje i neće imati wrist time u svakoj prilici.
Proizvođač je kineska firma Seestern (morska zvezda na nemačkom), a sam sat pokreće Seiko NH35 (unapređeni 4r35), sačinjen je od nerđajućeg čelika, 120 klikova bezel, safirno staklo sa anti glare premazom (dosta kvalitetnije od standardnog kineskog - bez onog plavkastog odsjaja), zašrafljujuća krunica, solidna ricebead narukvica sa ženskim linkovima (ne čupa, ne grebe) i td...
Brojčanik sata ima predivnu baby blue boju, a te boje je i lume, koji nije high end i relativno brzo gubi intenzitet, ali uredno drži 10tak sati i posle kraćeg izlaganja svetlosti vidljiv je celu noć... Zanimljiv detalj je što i svetli i datum.
Uz sat sam dobio i kvalitetnu silikonsku narukvicu sa poćpisanom čeličnom kopčom.
Jedina mana koju sam za sad primetio je estetske prirode i odnosi se na to da jedna bočna strana kućišta (nasuprot krunice) nije savršeno ispolirana (kad se zagleda vide se tragovi polir mašine), što je propust kontrole kvaliteta, ali to su stvari koje se lako rešavaju, a viđao sam slične propuste kod poliranja na yt i na novim Tudor Black Bay satovima od 5k evra, tako da i nije neki jed...