Šta je novo?

Za koje stvari koristite optiku?

Nothingman

Čuven
Učlanjen(a)
06.10.2005
Poena
775
Optiku sam izbacio iz racunara jos pre neke 2 godine, jer sam skapirao da mi ne sluzi nicemu. U zadnje vreme sam primetio da dosta ljudi koje znam takodje pri kupovini racunara uopste ne kupuju opticke uredjaje.
Zanima me u kojoj meri koristite optiku i za sta je koristite? Danas kada su brzine interneta solidne, kada imamo gomilu alternativnih nacina prenosa podataka sa jedne tacke na drugu (internet, usb flash velikog kapaciteta, eksterni diskovi i slicno) ne pada mi na pamet neka velika korist od optickog uredjaja osim mozda nekog redovnog backup-a kriticnih podataka (ali kojem procentu prosecnih korisnika je to zaista potrebno? 🙂).
Jos jedan argument koji ide u prilog optici bi mozda mogli biti filmovi visokog kvaliteta koji zauzimaju puno prostora na hardu, ali to je opet nekako samo prividno, jer kad se brzine interneta jos vise povecaju postavlja se pitanje zasto uopste rezati film koji mozes svuci sa neta za sat-dva vremena? 🙂
Sto se mene tiche, ja jedva cekam da svi mehanicki delovi racunara odu u proslost kao sto se to desilo sa flopijem. Nadam se da uskoro isto cheka i optiku, a zatim i hd (da ga zameni ssd kad mu padne cena ili nesto slicno).

Ne koristim odavno...

Ja koristim, iskljucivo, za instalaciju OS, i ni za sta drugo. Cimanje mi je da pravim butabilnu flesku.

Samo za instalaciju OS-a, eventualno neki stari DVD ubacim, mada sam presao iskljucivo na HD.

Meni dodje kao sto mi je pre par godina dolazio flopi. S vremena na vreme jos i ubacim dvd sa nekim starijim serijama sto je narezano pre par godina. A ne rezem nista. Ajde da neko napravi anketu ma ovou temu.

Samo za reinstalaciju ili tako neko prčkanje, ali i to kad zatreba, pozajmim drajv. Flopi imam u USB varijanti koji čuvam kao oči u glavi, koliko puta je rešio problem, prosto mi je facinantno da i dalje odoleva. 😀

Vec par godina unazad samo za instalaciju OS i apsolutno nista vise. A inace iz kucista sam izbacio optiku pre grubo 3 godine kada sam uzeo eksterni DVD-RW.

U fioci imam jedan beli pionirov 108d ata(star 6 godina i dan danas radi,ne slaze se uz boju kucista pa ga ne koristim osim prilikom instalacije OS-a*)
*ali pre sest meseci je bila frka nisam ima ATA kabl subota uvece treba mi strasno ufff zeznuta situacija
Cena dvd rw je negde 15+e min hard od 1tb je tri puta toliko.hard se vise isplati i uvek znam gde su mi podaci za razliku od diskova,gde sam se nekada pre upotrebe davno narezanog diska pomolio pa ubacio u optiku.
Blu rej je druga prica...ali opet nije posle toliko godina postao standard uz PC da se kupuje

U zadnjih god dana jako slabo koristim. Nemam odavno ni praznih diskova.
Za koji dan cu verovatno da narezem neke serije kad budem sredjivao komp i reinstalirao sistem.
Pre nedelju dana bas pravio generalno spremanje sobe i izbacio 5 velikih kesa cd-ova i dvd-ova [bez omota] - uglavnom filmove iz bivse kolekcije koju sam pre nekih 1.5god razdelio i sacuvao kao filmove koje vrede imati 😛 pih razmisljam se koji ce mi uopste. Ako mi se gleda opet neki film skinem sa neta odgledam, delete i cao :-devil-:
Cale se zaprepastio kad je video kolko cd-ova bacam 😀
Najjaci mi je bio sa pitanjem "Jel mogu ovo ovako da bacim? Jel ne mogu da zloupotrebe podatke?" 😛

Inace posao rade flashke ,320gb i 80gb hdd :wave:

ne koristim. dok nisam imao brzi net i flash (za os), kupovao sam mikro, pcpress, digital... pa sam koristio da prebacim (uglavnom su bili na 8.5 gb) na hard preko alcohola.

Na desktopu optiku koristim iskljucivo kao retractable držač sa šoljicu kafe :laugh: ali onu manju pošto su vratanca prilično slaba... U laptopu DVD drajv ne mogu da koristim čak ni za to jer nema ono udubljenje pa da stoji stabilno 😛

Šalu na stranu, stvarno ne pamtim kad sam koristio optički uređaj osim za instalaciju OS-a. Diskove jos uvek držim po ormarima/podrumima čisto zbog toga što mi je žao da ih bacim, ali predstavu nemam šta imam na njima. Čim skupim neke pare, DVD leti napolje iz mog laptopa i na njegovo mesto dolazi neki SSD,)

Kad ne mogu da nadjem neki film za gledanje u kasne sate sa devojkom, pa izvadim iz zvona neki praistorijski disc. I za reinstall os...

Instalacija OS-a, ponekad zatreba da se nešto pročita/presnimi ili da nekom nešto narežem, sebi retko. I za rezanje privremenih stvari ili nešto za testiranje na rw, hiren's kad izađe i takve stvari.

Sad se bacih u razmisljanje, ne secam se kada sam zadnji put ubacio cd/dvd...
Koristim optiku samo za reinstal sistema i hiren's kada zatreba, a na svom kompu sistem nisam dirao bar godinu dana :d

Koristim optički uređaj samo za instalaciju OS.

Odavno ga nemam u kućištu, prema potrebi spajam ga na eSATA Bracket.

I ja ga koristim samo za instalaciju OS,inace ovako ga i ne otvaram.
U principu nista i ne rezem,zve drzim na HDD-ovima,imam ukupno 2TB prostora i to mi je sasvim dovoljno za sve.Naravno,filmovi zauzimaju preko 800GB,pogotovo sto samo 720p i 1080p filmove nabavljam.

Mislim da je trenutno ogromna razlika izmedju kapaciteta neke jeftino dostupne optike ( prvenstveno mislim na DVD, blueray je skup) i kapaciteta modernog HDD...

U doba CD-ova od 640MB, imao sam HDD od 4.3 GB, pa 6.4GB, pa 10 GB... tj. mogao sam sav svoj "sadrzaj" staviti (backupovati) na 10 - 15 medija, sto je bilo prihvatljivo i sa stanovista cijene i sa stanovista prakticnosti i sl.

Onda su se pojavili 4.7GB DVD-ovi, a hard diskovi su otisli na ~80 GB - i opet se drzao taj odnos od 1:10 - 1:20 odredjeno vrijeme....

Sad ti je jos uvijek DVD jedini siroko dostupni medij, a diskovi su davno presli 1 TB.... jedan HDD ti zamjeni bez problema 200-300 DVD medija, tako da se ovi drugi ne isplate.

Kada bi sad imao pristupacan blueray ili neki slican medij od 40-50 GB, vjerovatno bih ga koristio, medjutim ovako.... optika skuplja prasinu 🙂

Poslednja izmena:
ja vala koristim stalno, za rezanje filmova i serija. imam HDD od 320, ali mi ne pada napamet da stavljam po folderima ili brisem ili sta ja znam, rezem na diskove, i cuvam, ili dajem nekome.

ima nas nekih, koji smo serijofili, pa se za nedelju dana skine i po 5x7 epizoda svega i svacega, sto je otprilike 13 giga stvari. kapiram da bi mi tim tempom brzo otisao i glomazniji HDD.

a nesto stvarno vredi rezati, poput recimo - TBBT, Mentalist, House, Kung Fu filmovi i tako dalje.

Igoritza znamo da si poseban. Salim se 😉
Bas sam prekljuce narezao masu diskova posle sto godina.
House [iako ga vec imam narezanog - ali ne sve pa sam ponovo sve rezao]
Supernatural, 2 and Half Men, The Big Bang Theory, i masa drugih.
Valja li mentalist? Moze neki mali review? 🙂

pa tesko da moze na ovoj temi, al ajde -

serija sabija.

eto. 🙂

shlm se, eo u spojler:

lik, koji je nekad pretstavljao sebe kao proroka, zapravo je Mentalist (nema kod nas prevod, lik koji koristi manipulaciju, dedukciju, i trikove zaad otkrivanja stvari), ostao je bez zene i deteta, jer lik kojeg je pokusavao da uhvati, preko svoje TV emisije, ubio mu je porodicu. taj lik je Red John. seriaj ima pojedinacne epizode, ili epizode povezane sa Red John-om, koji je i dalje ziv, a Patrick Jane (glavni lik) sada radi kao savetnik za CBI - fiktivni kalifornijski biro istrage. glumac + ideje za epizode + ideje za njegov character = neprocenjivo.

Da, ali zasto bih recimo rezao House-a, kad mogu sezonu da skinem za 3-4 sata? 🙂
Zasto raditi backup serije na dvd kad je sve lako dostupno na netu, koji dodje kao neki eksterni hard disk :d

Da, ali zasto bih recimo rezao House-a, kad mogu sezonu da skinem za 3-4 sata? 🙂
Zasto raditi backup serije na dvd kad je sve lako dostupno na netu, koji dodje kao neki eksterni hard disk :d

pa, znash, lako je to u srbiji. jel si svestan da vec sutra, taj piratski sadrzaj koji si ti mislio da je tako lako naci - moze da nestane, dok si reko britva ?

ja sam recimo izludeo, trazeci Farscape u nekom solidnom kvalitetu, pre godinu dana, znam da sam jednu epizodu morao da iskopam na korejskom DC++ hub-u, jer je u tom trenutku nije bilo na mininovi, eztv-u, ostalim torrent-ima, i ostalim vrstama P2P mreza. eto, te diskove farskejpa (meni neprocenjiva serija) samo sto nisam vakumirao.

Ne znam stvarno, moguce da imas pravo. Meni nikad nije trebalo duze od 10 minuta da nadjem ono sto trazim, pa nisam bio u takvoj situaciji 🙂
Pored toga, obicno kad neku seriju skinem i odgledam nemam nameru da to ponovo gledam u buducnosti (cast retkim izuzecima kao sto su Mucke i Coupling koje drzim uvek na disku). Zivot je kratak 😛

Evo da ti odgovorim na pitanje. Filmove ne rezem - njih bisem jer ih mogu brzo skinuti sa neta kad hocu ako mi se opet gleda. A kod serije je fora u tome sto svaka sezona obicno ima 24 epizode i treba skinuti opet seriju sa 5,6 sezona 🙂
Serije koje gotivim i koje mogu gledati po 100x [House, Seinfeld,...] obavezno narezem da ih imam i da mogu pogledati kad hocu ,a ne da cekam da se opet skinu - dok se skinu prodje me volja. 😉

@Igoritza hvala na opisu. Deluje zanimljivo. Pogledacu je. :wave:

Evo da ti odgovorim na pitanje. Filmove ne rezem - njih bisem jer ih mogu brzo skinuti sa neta kad hocu ako mi se opet gleda. A kod serije je fora u tome sto svaka sezona obicno ima 24 epizode i treba skinuti opet seriju sa 5,6 sezona 🙂
Serije koje gotivim i koje mogu gledati po 100x [House, Seinfeld,...] obavezno narezem da ih imam i da mogu pogledati kad hocu ,a ne da cekam da se opet skinu - dok se skinu prodje me volja. 😉

Ja upravo opet gledam Seinfeld (odgledam sve epizode na svakih par godina) 🙂
Kapiram te za to da te prodje volja ali ja tu koristim sledecu taktiku: skinem prve 2 epizode u roku od 20 minuta i pustim ih da gledam, a za to vreme mi se u pozadini skidaju sledece epizode. Ovo je naravno postalo moguce otkad je internet dovoljno brz da krace traje skidanje jedne epizode nego gledanje iste :d

I ja trenutno gledam Seinfeld Season 6. Skinuo sam malo bolji kvalitet pa krenuo ponovo da gledam od 4. sezone :-devil-:

Izvinjavam se za off al gde mogu da skinem prvi sezon Seinfeld( Imam sve sezone samo prvi nemam)
to je za mene najbolja serija ikada napravljena 🙂
Hvala unapred!
p.s. Prvi sezon imam samo 4 epizode bez subtitlova.

Ja sve hd filmove lagerujem na DVD prvo jer su mi jeftijiji, a drugo nakon stradavanja diska od 2T i gubitka skoro svega sto sam skupljao godinama nikada vise, i ako imam sada 2 kom. eksterna drzim na njemu filmove da gledam prko mreze na blu rayu dok mi je kopija na dvd-u, pa ako sta pocrka nece sigurno 100 ili 500 DVDova kao sto mi je stradalo sa diskom, ako se iole pravilo lageruju ( i sto je najvaznije nedaju po komsiluku jer oni to uniste nije njihova pa ih zaboli) mogu jako dugo da budu u ispravnom stanju, imam ja filmova starih 5,6 i vise godina koji rade kao i prvi dan.

Nazad
Vrh Dno