Šta je novo?

Zašto više nikoga ne interesuju laptop računari sa touchscreen ekranima

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
Windows-laptop-sa-ekranom-osetljivim-na-dodir.webp

Zašto više nikoga ne interesuju laptop računari sa touchscreen ekranima​

Touchscreen ekrani postali su sporedna funkcija na Windows laptop računarima jer softver i aplikacije više nisu prilagođeni radu na dodir

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/uredaji/...suju-laptop-racunari-sa-touchscreen-ekranima/

Meni je recimo bio koristan kao službeni laptop jer sam imao bazu podataka urađenu u MS Access koju sam koristio prilikom neke kontrole podataka na terenu a bilo mi je lakše da idem sa takvim 14" laptopom i koristim touchscreen nego nego da nosim klasičan laptop sa touchpadom ali to je više izuzetak od pravila.

Da ima Access aplikacija za android i da sve to može preko telefona/tableta to bi već bila druga priča (bar je ja nisam našao)...

Vrlo je diskutabilna tema. Kada je trebalo jedan takav sebi da kupim, nisam bio u mogućnosti da ga priuštim. Zatim, ne priča se dovoljno o tome da Microsoft Surface imaju Wacom olovke sa pripadajućim panelima, što ih čini idealnim kandidatima za crtanje i slično. Međutim, bez obzira na to, forsira se iPad koji je za to više na glasu, iako je istina sasvim drugačija. Na kraju balade, Mac M serija bilo kao laptop ili mini PC sve više uzima maha za rad, tako da je klasičan potrošački hardver na ceni podoban jedino za gaming.

Sestričina je u Americi i kaže da u školi svi (ili barem većina) koriste laptopove sa ekranima osetljivim na dodir.
I ona je sebi uzela jedan, iako je od škole dobila Chromebook.

A da li takav ekran i koristi.. zanimljivo je čuti odgovor. Nisam pitao.

Тачскрин може да убрза рад при административним пословима, таман толико да узмем нови поново...

Mobilni telefon i ipad završavaju 99% posla za sve što treba da ima ekran na dodir.
Ja sam imala mali netbok računar pre 12 godina i oni su isto tako bili hit par godina i niko ih više nije kupovao.
Laptopovi samo za poslovne korisnike u budućnosti. Pc i konzole će umreti jer sve ide na cloud. A ti hibridi laptop sa ekranom na dodir su tek promašeni.

Bocnem iPad na 4k tv na kome mi inače stoji zakačen poslovni laptop, kad mi treba nešto malo kompleksnije da završim. Da li je bolje od kompa, nije, ali dovoljno dobro da ne palim uopšte komp koji imam. Da nemam službeni laptop, ne bih uopšte posedovao komp poslednjih nekoliko godina.

"Nikog ne interesuje..." odakle vam to? Pitali ste "sve"? Imam Thinkpad touchscreen i to je prava stvar. Veoma mi odgovara. Veoma bi mi nedostajao da imam neki obican. Ubrzava i olakšava rad.

Bocnem iPad na 4k tv na kome mi inače stoji zakačen poslovni laptop, kad mi treba nešto malo kompleksnije da završim. Da li je bolje od kompa, nije, ali dovoljno dobro da ne palim uopšte komp koji imam. Da nemam službeni laptop, ne bih uopšte posedovao komp poslednjih nekoliko godina.
Da li se hvališ ili se žališ?

Polako se neke tipkice vracaju. Ali ako kinezi preovladaju bice luksuz i kvaka 🙂

Sve je stvar navike. Kao kada se prelazilo sa Seginog gamepada na PS sa pečurkicama.
Ali, sve ima svoje. Kombinacija shortcut na tastaturi i miša je neuporedivo brža nego bilo koji touchscreen ili samo korišćenje miša za mnoge alatke. Za druge alatke umesto miša ide olovka. Ali, laptop sa touchscreenom je ubistvo za ekran. Masnoća koju prsti ostavljaju na tabletu i telefonu nisu tolika smetnja, lakše se to obriše. Dok na monitoru.....ma idi. Zbog toga je opala zainteresovanost. Neko je kupio to kao gimmick da se kurči, ali ubrzo su se vratili na staro.

Nepraktično je, i verovatno je to glavni razlog. Kao gomila touch screenova na instrument tabali automobila. To je sve lepo, ali više je lepo nego što je praktično. Možda je na onim Lenovo modelima što mogu da se sklope u tablet i ok. Zanimljivo mozda par dana i onda shvatiš da ti ne treba. Možda za fax, za beleške je ok. Mada sada sve ide na prezentaciju, retko ko koristi tablu.

Žena je dobila od škole laptop sa touchscreen ekranom i vidim da ga baš koristi i da se navikla. Probao sam par puta, mogu reći da pomaže.

Touch screen na lapotopu je pomoć. Dobro dođe ponekad. Za neke funkcije i potrebe nije nezamenljiv, ali ih olakšava. A ne smeta nikad, jer uopšte ne isključuje touchpad i miša.

Dakle ja sam za, kao treći, pomoćni input. Dobar bežični miš je prvi.

Vi sto ste se navikli, kako rešavate muzgav ekran od prstiju?

Ne budimo bikvalisti. Mislio sam na stalnu potrebu da se ekran briše…

Laptopovi samo za poslovne korisnike u budućnosti.
Nisu, oni ce uskoro biti zamenjeni cloud-om. Imaces samo monitor mis i tastaturu u kancelariji.

Imam opciju da koristim HP x360, izdrzao sam 2 dana i vratio se na G11.

Колико имате добрих таблета, и онда по потреби ставиш тастатуру. Ipad је буквално врхунски рачунар

Kao što već rekoh možda nekom treba da radi putem touchscreena van kancelarije, u terenskim uslovima jer je tako povoljnije a postoji neka aplikacija koja mu treba a koje nema za tablete (moj primer najobičniji MS Access).
Ne koristimo svi sve na podjednaki način, za podjednake potrebe i u podjednakim uslovima tako što je za mene potreba za nekog nije i suprotno.

Najveći fail jel ThinkPad sa touch ekranom, pa on ima toliko dobar trackpad, ko bi pri čistoj svesti mahao po 15.6 inča ekranu kad trackpad savršeno radi to isto na površini iPhone 3 telefona, taman dovoljno za ugodan rad, toliko dobro da ja tradicionalnog miša ne koristim uz njega, a touchscreen ne pipam uopšte... + imate gestures...

Imam All in One sa touch ekranom. Ne sećam se kada sam ga koristio. Samo mjaus i keyb.

Ja se ne sećam ni kada sam poslednji put tpuchpad koristio. Možda bi bilo ok da ima touchscreen a da nema touchpad, to već ima smisla. Meni iovi deluje kao ok rešenje+touchscreen i da možeš da ovaj ekran zarotirš za 180 i dobiješ tablet sa olovkom kakva je na samsungu s24u recimo.
ScreenShot_20260327055508.png

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno