Šta je novo?

Zašto neki ljudi vole jak bas?

• Začetnik teme Deleted member 30833
  • Datum pokretanja
D

Deleted member 30833

Guest
Pozdrav,

hteo bih da pitam u čemu je čar da neke osobe vole bas da gruva, da se tresu prozori itd?

Prilikom kupovine pokazuje mi čovek Dali Zensor 1 i 3 (prvo trojku zato što sam se već odlučio po recenzijama sa interneta) i vidim da nešto ne štima. Bas razvaljuje po stomaku, rekoh šta je ovo, po recenzijama bi trebalo da su odlični zvučnici, pitam da nije pojačao bas, kaže sve je na standardnim postavkama. Pokaže mi i Zensor 1 i sve super, od gitare do drugih instrumenata, uživancija. Bas kreće iz zvučnika i završava se ispred mene, nema neprijatnog osećaja, bas je jak, ali ne drma prostoriju. Odlučim se za kec koji i danas koristim. Trojka kao da je imala negde sa strane subwoofer. Ranije sam imao Logitech X230 i sateliti su bili odlični ali je vufer bio problem, pri puštanju pesama bez jakog basa čim se dogodi i najmanji bas u pesmi tada kreće pomeranje poda, čuje se produženi vrooooooooooooooom.

Sada na pojačalu držim smanjen bas i super je što nisam kupio pojačalo bez bas kontrole.

Bio sam u Emeceti (ranije Kika) i imaju neki ogroman muzički stub na gornjem spratu, ne čuje se muzika, samo dum, dum, dum, vroom, sve se trese, muzike nigde.

O čemu se radi?

Zašto neki prodavci misle da kupci koji dolaze da kupe zvučnike vole pretereno jak bas, zašto neki kupci vole jak bas? Šta ima u tom basu pozitivno osim što razbija bubne opne i pomera prostoriju?

Kada kupuješ uređaj valjda voliš da se ne ističu previše ni visoki, ni srednji, ni bas, već da je sve umereno?

Cisto stvar ukusa,nista vise...
I ja volim jake ali ciste baseve,ne odvaljivace... bas je tu da "popuni" zvuk ali naravno ni jedna grupa nije dobra da se previse istakne,ali opet,stvar ukusa...

Dobar deo "neobrazovanih" slusalaca voli bas jer im je fascinantan kao pojava, a senzacija se povecava sve visim nivoima. Prilican broj tih ljudi apsolutno ne zna sta slusa, niti im je realno vazno.
Kick (nebitno kakve tonalne karakteristike) je u istoj grupi fascinacija, sto istoj toj neobrazovanoj grupi ima znacenje basa. Samo da gruva i da drma. Pretpostavljam da im budi neki primalni osecaj, eventualno neki gnev koji im stvara "uplift" osecaje...

"covek bez sluha" voli jak bass jer ga oseca po celom telu kao vibraciju, kao udarac u stomak.

Zašto neki prodavci misle da kupci koji dolaze da kupe zvučnike vole pretereno jak bas, zašto neki kupci vole jak bas? Šta ima u tom basu pozitivno osim što razbija bubne opne i pomera prostoriju?

Kada kupuješ uređaj valjda voliš da se ne ističu previše ni visoki, ni srednji, ni bas, već da je sve umereno?
Većina ne voli umerenost/odmerenost, već preferira kič u ovom ili onom obliku.
Preizražen bas (pa još mutan) jeste kič, i kao takav će se uvek bolje prodavati.

Pisete kojesta !
Uzmite za primer bose acoustimass 3,ja ga licno imao pre vise od 10 godina.2 kompleta povezana na Marantz pojacalo_Otprilike pravih 200 wati.
Prozori se tresu,bass je maximalno masan..
Ko je imao neku od tih serija,tacno zna o cemu pricam.Americka snaga i skoro pa maximalan kvalitet !
To sto nekoga nazivate bez sluha sto voli neodmeren bas...sacuvajte takav komentar za sebe.

То постоји одавно, још из старих диско клубова где је основно било да се бас осети у стомаку а не да се добро чује музика. Онда су многи стекли осећај да је важно да се бас осећа у стомаку, онда им је ваљда звук "добар" као у дискотеци и мисле да тако постају главне фаце. ;) Један од разлога је велика ефикасност кутија (што је често обрнуто пропорционално квалитету) а други разлог може да буде и лош дампинг фактор појачала па се бас растеже.

Даље, последњих година су разни комп пpдaвци главни извор звука па пошто немају ни снагу ни квалитет, иде се на набијање баса који субјективно прави другачији утисак. Зато су данас (бар код домаће продукције) снимци напумпани, углавном преко границе клипинга да би и тако добили што јачи звук. Или само одете на неки "концерт" ових диџејева и ето напумпаног баса. Као да онима који су дошли значи нешто да чују звук.

Добар и чист бас је нешто друго, мислим да тема није јак бас него неумерено истакнут бас. Када је дефинисан и чист, то може да звучи одлично. Када се растеже и одјекује, то је бзвз. Некад давно је предлагано да се пусти плоча са увертиром 1812. издање Дојче грамофона па коме звучници издрже топове ... Иначе ми је у последње време Ron Carter - Songs For You постала занимљива баш за слушање баса али онако добро откачено. :)

Tema je Zasto ljudi vole jak bas.

Ja sam odreagovao na recenicu da oni ljudi koji vole jak bas,nemaju sluha.

Bose proizvodi bas taj jak bas,kao i JBL,pisem za ozvucenja sto po diskotekama,sto za kucnu varijantu.

Imam jako retku muzicku liniju Sony XB80AV.
Sistem je 5.1,kod dva velika zvucnika,imas visoke i srednjotonce,ispod je bas zvucnik a skorz dole je Super Acuostic Woofer...Druze,e od tog basa te boli glava.
Ja to gledam drugacije,obozavam ga a ne bi rekao za sebe da nemam sluha,jerbo sam kao vrlo mlad :D radio kao DJ.

Pa slazem se to da ljudi koji nemaju sluha vole jak bas. Meni je ne smesno nego zao kad cujem nekog kako bi neka pesma bila dobra da je puste ''u kola'' i ''bas kad se cuje''. Jos otvore prozore, pojacaju do kraja. Na sta to lici? Meni je to krajnje seljacki.

^To mozda u tvom selu.
Ovde niti to vidjam niti me zanima sta ko radi.
Ja volem Masan bas i bole me usi sta ti mislis o tome.

Imam jako retku muzicku liniju Sony XB80AV.
Sistem je 5.1,kod dva velika zvucnika,imas visoke i srednjotonce,ispod je bas zvucnik a skorz dole je Super Acuostic Woofer...Druze,e od tog basa te boli glava.

Bas iz tih plastičnih kutija je tek posebna priča... verujem ti da od toga boli glava.

Није ова линијица уопште меродавна, мада THD од 10% делује занимљиво. ;)

Tema je veoma nezahvalna za diskusiju jer se sve svodi na ukus, a njima se, jelte, ne raspravlja. Lično volim odmeren i precizan bas, ali i srednje i visoke - a ako se bas odrapi pa dominira, od srednjih i visokih nema ništa, kontrole za ton su mi u 99% slučajeva na nuli. Posedujem aktivni Elac-ov sub od 8" ali mi nije ni na kraj pameti da ga uključujem za slušanje muzike, kada se sluša muzika rade samo frontovi, a AVR je u Pure Direct modu. Filmovi su druga priča, tu volim kad se zatresu prozori kod neke eksplozije, jednostavno ne mogu da zamislim gledanje nekog filma koji obiluje efektima bez LFE kanala.

Poslednja izmena:
Bas iz tih plastičnih kutija je tek posebna priča... verujem ti da od toga boli glava.

Od kojih plasticnih kutija ? O cemu ti to ?
Kutije su drvene.
Da boli Glava kad si na Groove+Rock opciji,to DA !
Ali meni to prija.
Dok sam radio u diskoteci pre vise od decenije,minimum 6 sati na 1KW konstantnog basa za noc,covek se navikne.

Ljudi postujte razlicitost i razumite da nisu svi drugi kao vi. Imao bi stosta da vam kazem na ovu temu, ali ne zelim da se upustam u rasprave sa ljudima koji nisu "elasticni".

ko to voli, njemu prija :)

btw, "neelastičan" - sjajan izraz. a neelastični za druge kažu da su kič, da su seljaci... :)
kad uporedim ta dva izraza i te kako mi je jasno ko je kičerica a ko je selja.
svaka čast gedžo!

Poslednja izmena:
Svakom prija bas.
Ritam na niskim frekvencijama nam je ugradjen u mozak.
Donji citat je druga strana medalje, ko želi da se pronađe uvređen taj neka izvoli.

Većina ne voli umerenost/odmerenost, već preferira kič u ovom ili onom obliku.
Preizražen bas (pa još mutan) jeste kič, i kao takav će se uvek bolje prodavati.

hehehe :)
neko voli devojke sa velikim grudima. nekom drugom su te grudi preizražene. nazvati onog prvog čovekom bez ukusa (kič je u suštini nedostatak ukusa) je jednako realno kao i onog drugog homoseksualcem.

slobodno budi nerealan, to me ne vređa :p

Po tvojoj logici i metaforama, ljude koji uživaju u tome da je sve što jače odvrnuto (a bas prvenstveno) treba uporediti sa ljudima kojima je uživanje pumpanje ispred ogledala.
Ili još tačnije pumpanje samo bicepsa i grudi :)

p.s.
Neka se završi na tome od mene.
Tema jeste suviše subjektivna i nedefinisana, i kao takva jedino pogodna za mlaćenje prazne slame i svadje.
Ja sam moj doprinos dao, gde ja stadoh drugi neka produže :)

ne :)

po mojoj logici, doslovno i bez metafora - svako voli šta mu duša išče, a socijalna tehnika razvijana milenijumima kojom se neki ukus proglašava manje odnosno više ispravnim je zapravo, ako dozvoliš da budem politički nekorektan, doslovno homoseksualna.

ljudi koji nemaju sluha neće umeti da pogode tonalitet kad zapevaju, ali to nema nikakve veze sa time da li misle da je zvuk sa istaknutim bas područjem dobar ili ne.

Zavisi od vrste muzike, normalno je da neki pravci baziraju na naglasenom basu.
Sad proglasavati ljude nesluhistima zbog jacine basa...
Inace se ispred ogledala duvam na vise atmosfera da li to znaci da nemam sluha?

Naravno da znaci :d

Gasite temu.

Ajde da se kaze (mada znam da cu se pokajati). :)
Raznovrsnost slusanja muzike odredjuje kako je kada slusam. Kada su zurke, slavlja i sl onda odsrafljeno i tu drma bas da se dobije na "euforiji". Takodje u kolima, jer je tesko svesti na "audiofilsko" slusanje muzike (gotovo nemoguce u takvom prostoru), pa naglasen bas malo digne adrenalin na racun kvaliteta koji se cuje (fetish je kada se tresu nogavice, a kamen u bibregu se lagano kruni :) ). U kuci je vecinom pure direct i sa cak smanjenim basom, jer mi deluje prenaglasen (sto zbog zvucnika, sto zbog akustike sobe). Takodje ima razlicito snimljenih numera (pogotovo starijih i domacih), gde je zvuk tako snimljen da se bas cuje jace nego sto treba, da bi bolje zvucao na jeftinijoj opremi na kojoj ga obicno nedostaje. Inace bas mora biti "utegnut" bez onog "odzvanjanja" i vibracija koje su prouzrokovane losom opremom (narocito se oseti u kolima). Vise od naglasenog basa mi smeta izoblicenja zvuka u bilo kom segmentu. Znaci sve zavisi od momenta, uslova i jos koje cega kako i kakvu miziku slusam. Nadam se da ste me razumeli na pravi nacin.

Poslednja izmena:
počeo sam post za bas u kućnim uslovima, vi prešli na disko klubove, kola, svadbe :)

Nazad
Vrh Dno