Šta je novo?

zašto je iRiver ifp-790 poseban ?

jedanbata

Slavan
Učlanjen(a)
03.05.2004
Poena
304
po čemu je ifp serija, konkretno ifp-790 iRiver mp3 player
poseban u odnosu na druge modele iRiver-a ?
(primetio sam da je značajno skuplji od drugih,
a karakteristike navedene na sajtu proizvođača
ne govore dovoljno)

da li se različiti modeli iRiver mp3 playera razlikuju po
kvalitetu zvuka, koji se uvek navodi kao najjači adut
ovog proizvođača ?

dopuna: ifp790 je 256MB
ifp795 je 512MB
ifp799 je 1GB

Poslednja izmena:
Mrzi me sad da gledam, ali pogledaj cenu napolju, posto kod nas uvoznici za staru neprodatu robu drze cene koje nemaju veze sa mozgom. :S:

Nove serije nisam imao prilike da probam, al' sto se tice iFP serije, imao sam i 590 i 895 i mogu da ti kazem da nisam naisao ni na jedan bolji plejer. Cak su i original sluske sasvim, sasvim solidne... Jedino sto me je nerviralo kod 895 je jako losha random opcija.

Nema nicega posebnog u njemu, iste su mu k-ke kao i ostalima manje vise, bar sto se izlaza samog tice. Uzmi neki od jeftinijih onda...iriver je iriver

EDIT: Kucao sam kratak odgovor, ali se oduzilo :S:

Ok,

Player posedujem tek nekih 4-5 dana, tako da su ovo moje dosadashnje zapazanja:

Prednosti:

1. Dimenzije & tezina (ovo morate videti da bi verovali, manji je i tanji od prosecne kutije sibica, a tezi zanemarljivih 20-ak grama sa sve baterijom!)

2. Ne troshi bateriju kada je prikacen na USB - Kada se poveze na komp, baterija se puni, pa mi se cini da i struju za transfer muzike vuce sa kompa, za razliku od ifp serije. (mada je troshenje baterije pri kacenju na komp bilo karakteristicno samo za iRiver? :bottle: )

3. Ugradjen USB konektor - Ne mora da se nosi nikakav kabl, vec na playeru postoji mushki USB konektor koji se izvlaci prakticnim mehanizmom.

4. Nema joystick - Ovo je po meni prednost,daje malo bolju kontrolu nad playerom "na slepo" - vishe stvar ukusa.

5. Potpuna Ogg Vorbis podrshka (od q1 do q10) - Nisam stigao da ispitam detaljnije, ali je pustio nekih destak .ogg file-ova koje sam imao pri ruci i svi sviraju OK, a jacina im je ovog puta ista kao kod mp3 file-ova (kod ifp-a su ogg-ovi bili tishi i nisu podrzani svi nivoi kompresije)

6. Brzi transfer file-ova (cini mi se neshto brze nego kod ifp-a)

Mane:

1. DRM. Ovaj player u verziji za EU i US trzishte dolazi u MTP varijanti, shto bi znacilo da se za transfer file-ova na njega i sa njega koristi MTP protokol (Isti funkcionishe samo uz Win XP +SP1/2 i WMP 10, tako da ga npr. ne mogu koristiti na starom racunaru, dok sam na novom morao da kreiram posebnu particiju i instaliram XP samo radi transfera muzike :wall: ).

Player se u explorer-u javlja kao zasebni uradjaj na koji je moguce prebaciti muziku (i file-ove drugih vrsta, ali se oni moraju kopirati u drugi dir.), ali je manipulacija u okviru explorera ogranicena, pa se na njemu ne mogu praviti folderi (mora iz WMP-a), kao ni proveriti velicina file-ova, tj. slobodan prostor (shto veoma nervira).

2. Nema podrshke za playlist-e, nema OTG playlisting, nema program rezim rada. (ifp je imao podrshku za program, kao i OTG playlisting.)

3. Slushalice - ovaj model umesto sa Sennheiser (npr. mx-300 ili mx-400 RC), dolazi sa loshijim modelom Cresyn slushalica koje se odlikuju zamucenim visokima i srednjima, kao i boost-ovanima midbass-om.

4. Ugradjeno pojacalo - je po dekleraciji 2x14mW @ 16 Ohm-a, ali je skoro nesposobno da zvuci dobro sa bilo kojim slushalicama koje nisu veoma efikasne i koje nisu bubice. Moze biti glasno, ali je taj zvuk (bar meni) neprijatan zbog napadnih srednjih i visokih, a na normalnoj jacini se moze EQ-ovati do prihvatljivog. Nisam siguran da li cela T serija koristi ista pojacala...

4. ZVUK (Zvuk sam namerno ostavio za kraj, poshto mi je to najvaznija osobina mp3-player-a) -
Jednom reciju - Sterilan i anemican. Srednji tonovi su OK i zavidne cistoce, visoki su osrednji i skloni sibilanciji (shto se pogotovo deshava kod loshije kodiranih mp3-eva i mp3-eva niskog bitrate-a). Stereo separacija i imaging su bolji nego kod ifp serije, spadaju u sam vrh koji sam cuo iz jednog mp3 player-a. Bass je do nekih 200 Hz OK, ali od 200Hz pa do najnize frekvencije koju player moze da reprodukuje jednostavno je veoma losh, tj. fali mu attack, a poshto se u vecini muzike glavnina bassa nalazi bash u ovom delu opsega, muzika ponekad deluje neuverljivo, udaljeno, tj. kao da nema bass-a uopshte.* (*Geek objashnjenje na kraju posta :D )

O zvuku najbolje govori podeshavanje user eq-a koje koristim: 50Hz +10, 200Hz +11 -> :zgran: ,1Khz 0, 3Khz +2, 14 Khz +3. Kada se koristi user EQ, jacina se smanjuje, a pri jacem slushanju dolazi do distorzije (ovakva EQ podeshavanja su upotrebljiva samo do nekih 50% snage shto je i razumljivo).
Za one koje ne zanima ovoliki opis, zvuk bi se svrstao u kategoriju "osrednji".

Ako ste ikad culi ifp seriju, za ovo vam je potreban period navikavanja...

U pitanju je ambivciozno zamishljen proizvod, ali opterecen cudnim odlukama i loshom inplementacijom.

*Ako bih morao da pogadjam, krivicu za ovo bih svalio na dizajn izlaznog stepena tj. konfiguraciju u kojoj audio kodek direkno pogoni slushalice (umesto op-ampa izmedju koji bi obezbedio bolji pogon i vishe snage) i na - izgleda neizbezne u svim uredjajima malog formata i visoke integracije - premale kondenzatore u izlaznom stepenu koji jednostavno ne mogu da izguraju punu dinamiku niskih frekvencija, vec se prerano "ugushe" pa dolazi do ozbiljnijeg pada pri frekvencijama od 20-100Hz (-6Db i vishe.). Problem je najizrazeniji kod niskoomskih slushlica (bubice itd.) Za vishe googlajte "bass rolloff".

Iriver T20 i malo poredjenje sa IFP serijom..

Poslednja izmena:
Jedna mala opaska na kvalitet zvuka:

Iriver je svojom poslednjom (T) serijom poceo da uposljava Samsungov Arm9 procesor i drugaciji kodek u odnosu na (zvukovno odlicnu) iFP seriju...

Sadasnja T serija ima kvalitet zvuka koji bi se uglavnom mogao opisati kao generic, tako da me ne bi cudilo da u direktnom poredjenju sa Creative playerima ispadne isti ili cak gori. Pitanja bass-a kod T serije su (za ne verovati) ublazena/ispravljena firmware verzijama od 1.60, koja je donela neshto bolji custom EQ i SRS WOW v2.0 efekte (koji daju mnogo bolji zvuk od dotadashnjeg v1.0). Iriver bi verovatno pobedio feature-wise (zbog ekrana ui boji).

Zvuk je (po meni) daleko od odlicne iFP serije...

Shto se tice slushalica koje stizu uz T seriju, teshko da su u rangu sa MX-500...

U pitanju su OEM Cresyn MP-RG208E slushalice koje (opet po meni) nisu ni za razmatranje...

Poz:wave:

Kvotovi starijih postova.
Scorpio je sve lepo objasnio.

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno