Šta je novo?

iRiver: T10 Vs iFP-899

Mr P

Slavan
Učlanjen(a)
08.12.2004
Poena
304
Je li neko do sada bio u kontaktu sa novom serijom iRiver-a, i ako moze poredjenje serije iFP-899 i T10?
Za T10 kazu na njihovom sajtu da baterija traje i do 53 sati (a ima kolor ekran), sto mi deluje prilicno impresivno, dok kod 899 traje 40 sati (nije ni to lose).
I da li cena od nekih 20$ vise za T10 opravdava eventualne prednosti (mane)?
Sta kazete?
Dobro bi doslo svako iskustvo!
Pozdrav

I, ako ja mogu da se nadovezem...mozda neko zna gde se kod nas (mislim u Srbiji) mogu nabaviti Iriver, bilo t10, bilo IFP799, IFP899 i slicno?....Mozda neko zna i neke orjentacione cene?

ma u piramidi imaju svasta kad pogledas cenovnik na netu, a onda odes tamo kod njih i cujes "imamo, ali stize za dva meseca" ;)

Ne znam za BG, al' u TC-u Lupus u NSu su uvek imali ono sto mi treba, a i ako slucajno nije bilo, za dan-dva je stizalo...

Ma, TC Lupus, pa to je ComputerLand-ova radnja, samo za Novi Sad. :)
Nego, bio sam tamo i raspitivao se za iRiver, trenutno nemaju nista,ali "samo sto nije stiglo".
Evo brojeva u BG-u, pa nazovi i pitaj, uzece tvoj broj, i javice ti kad stigne.
Tako su meni uradili, i jos ne zovu (valjda nema promena)
Compland (011) 3976-304, (011) 3974-419
Maloprodaja 011/30-67-051
TC Lupus 021/451-822

Znam, zato sam i napisao.

U Comtrade-u drze iRiver-ov program. Bas sam danas gledao, imaju gotovo celu paletu osim naravno nove linije Txx.

Za T seriju su mi rekli da je mozda nece ni uvoziti (previse kinti, ne znaju da li ce imati trziste), ali meni deluje skroz primamljivo.

Mr P je napisao(la):
Je li neko do sada bio u kontaktu sa novom serijom iRiver-a, i ako moze poredjenje serije iFP-899 i T10?
Za T10 kazu na njihovom sajtu da baterija traje i do 53 sati (a ima kolor ekran), sto mi deluje prilicno impresivno, dok kod 899 traje 40 sati (nije ni to lose).
I da li cena od nekih 20$ vise za T10 opravdava eventualne prednosti (mane)?
Sta kazete?
Dobro bi doslo svako iskustvo!
Pozdrav

Nemam T10, ali sam nabavio T20 i u poredjenju sa ifp-895 (koji sam imao) zvuci loshije, a upotrebljivost je marginalno bolja...

Ako te zanima neshto vishe, pitaj.

POZ:wave:

Pa napisi, majku mu, interesuje i nas ostale... :)

Nemoj me zezati! :trust:
Kako loshije? Daj napisi svoje impresije!
Ja sam se primio na nevidjeno, dobro za T20 nisam ni razmisljao, ali T10 vec uveliko kontam da uzmem, cim budem imao prilike (da mi donesu iz inostranstva).

Napisi sve prednosti i mane koje si uocio!

Pozdrav :wave:

Skoro pa review...

EDIT: Kucao sam kratak odgovor, ali se oduzilo :S:

Ok,

Player posedujem tek nekih 4-5 dana, tako da su ovo moje dosadashnje zapazanja:

Prednosti:

1. Dimenzije & tezina (ovo morate videti da bi verovali, manji je i tanji od prosecne kutije sibica, a tezi zanemarljivih 20-ak grama sa sve baterijom!)

2. Ne troshi bateriju kada je prikacen na USB - Kada se poveze na komp, baterija se puni, pa mi se cini da i struju za transfer muzike vuce sa kompa, za razliku od ifp serije. (mada je troshenje baterije pri kacenju na komp bilo karakteristicno samo za iRiver? :bottle: )

3. Ugradjen USB konektor - Ne mora da se nosi nikakav kabl, vec na playeru postoji mushki USB konektor koji se izvlaci prakticnim mehanizmom.

4. Nema joystick - Ovo je po meni prednost,daje malo bolju kontrolu nad playerom "na slepo" - vishe stvar ukusa.

5. Potpuna Ogg Vorbis podrshka (od q1 do q10) - Nisam stigao da ispitam detaljnije, ali je pustio nekih destak .ogg file-ova koje sam imao pri ruci i svi sviraju OK, a jacina im je ovog puta ista kao kod mp3 file-ova (kod ifp-a su ogg-ovi bili tishi i nisu podrzani svi nivoi kompresije)

6. Brzi transfer file-ova (cini mi se neshto brze nego kod ifp-a)

Mane:

1. DRM. Ovaj player u verziji za EU i US trzishte dolazi u MTP varijanti, shto bi znacilo da se za transfer file-ova na njega i sa njega koristi MTP protokol (Isti funkcionishe samo uz Win XP +SP1/2 i WMP 10, tako da ga npr. ne mogu koristiti na starom racunaru, dok sam na novom morao da kreiram posebnu particiju i instaliram XP samo radi transfera muzike :wall: ).

Player se u explorer-u javlja kao zasebni uradjaj na koji je moguce prebaciti muziku (i file-ove drugih vrsta, ali se oni moraju kopirati u drugi dir.), ali je manipulacija u okviru explorera ogranicena, pa se na njemu ne mogu praviti folderi (mora iz WMP-a), kao ni proveriti velicina file-ova, tj. slobodan prostor (shto veoma nervira).

2. Nema podrshke za playlist-e, nema OTG playlisting, nema program rezim rada. (ifp je imao podrshku za program, kao i OTG playlisting.)

3. Slushalice - ovaj model umesto sa Sennheiser (npr. mx-300 ili mx-400 RC), dolazi sa loshijim modelom Cresyn slushalica koje se odlikuju zamucenim visokima i srednjima, kao i boost-ovanima midbass-om.

4. Ugradjeno pojacalo - je po dekleraciji 2x14mW @ 16 Ohm-a, ali je skoro nesposobno da zvuci dobro sa bilo kojim slushalicama koje nisu veoma efikasne i koje nisu bubice. Moze biti glasno, ali je taj zvuk (bar meni) neprijatan zbog napadnih srednjih i visokih, a na normalnoj jacini se moze EQ-ovati do prihvatljivog. Nisam siguran da li cela T serija koristi ista pojacala...

4. ZVUK (Zvuk sam namerno ostavio za kraj, poshto mi je to najvaznija osobina mp3-player-a) -
Jednom reciju - Sterilan i anemican. Srednji tonovi su OK i zavidne cistoce, visoki su osrednji i skloni sibilanciji (shto se pogotovo deshava kod loshije kodiranih mp3-eva i mp3-eva niskog bitrate-a). Stereo separacija i imaging su bolji nego kod ifp serije, spadaju u sam vrh koji sam cuo iz jednog mp3 player-a. Bass je do nekih 200 Hz OK, ali od 200Hz pa do najnize frekvencije koju player moze da reprodukuje jednostavno je veoma losh, tj. fali mu attack, a poshto se u vecini muzike glavnina bassa nalazi bash u ovom delu opsega, muzika ponekad deluje neuverljivo, udaljeno, tj. kao da nema bass-a uopshte.* (*Geek objashnjenje na kraju posta :D )

O zvuku najbolje govori podeshavanje user eq-a koje koristim: 50Hz +10, 200Hz +11 -> :zgran: ,1Khz 0, 3Khz +2, 14 Khz +3. Kada se koristi user EQ, jacina se smanjuje, a pri jacem slushanju dolazi do distorzije (ovakva EQ podeshavanja su upotrebljiva samo do nekih 50% snage shto je i razumljivo).
Za one koje ne zanima ovoliki opis, zvuk bi se svrstao u kategoriju "osrednji".

Ako ste ikad culi ifp seriju, za ovo vam je potreban period navikavanja...

U pitanju je ambivciozno zamishljen proizvod, ali opterecen cudnim odlukama i loshom inplementacijom.

*Ako bih morao da pogadjam, krivicu za ovo bih svalio na dizajn izlaznog stepena tj. konfiguraciju u kojoj audio kodek direkno pogoni slushalice (umesto op-ampa izmedju koji bi obezbedio bolji pogon i vishe snage) i na - izgleda neizbezne u svim uredjajima malog formata i visoke integracije - premale kondenzatore u izlaznom stepenu koji jednostavno ne mogu da izguraju punu dinamiku niskih frekvencija, vec se prerano "ugushe" pa dolazi do ozbiljnijeg pada pri frekvencijama od 20-100Hz (-6Db i vishe.). Problem je najizrazeniji kod niskoomskih slushlica (bubice itd.) Za vishe googlajte "bass rolloff".

Poslednja izmena:
komsija je napisao(la):
I, ako ja mogu da se nadovezem...mozda neko zna gde se kod nas (mislim u Srbiji) mogu nabaviti Iriver, bilo t10, bilo IFP799, IFP899 i slicno?....Mozda neko zna i neke orjentacione cene?

Stigli su i modeli iRiver T serije www.pyramid.co.yu

Bas cudno! T10 im je 189, dok je ifp-799 (899) 199 eura. :trust:
Na stranim sajtovima, cak i na oficijalnom, razlika je obrnuta.

:bottle:

Poslednja izmena:
Verovatno zato sto su staru seriju nabavili po visoj ceni... :)

T10 koje smo mi uzeli na test (mali, od 1 GB), imao je preslab izlaz za sluške koje imaju više od 16 oma. Dakle , dobre su za one skupe philips ili sony bubice, koje imaju 16 odnosno 12 oma, ali ako stavite zenhajzer mx400 ili sony / apple in-ear, katastrofa - nije dovoljno jak zvuk. Dobro zvuči (kad se isključe glupavi 3D i WOW SRS ikvilajzeri), ali je preslabo. Zato i ne isporučuju senheisser nego one krš sluške sa malom impedansom...

na ifp seriji to ogranicenje po pitaju jacine zvuka 3D i SRS se otklanja ubacivanjem UMS firmware-a[naravno ne zato sto je UMS vec zato sto je tako napisan da to otkljuca].a ove philips sluske primetno poboljsaju plikove bass-a.
max,to sa sluskama od 12ohm bar po onome sto su meni pricali[ETF-ovci] je potencijalno opasno zbog pregrevanja pojacala u plejeru i daljeg pregorevanja istog.e sad kolko vremena pa da do toga dodje-neznam.uglavnom pravilo je da sluske imaju jednako ili vise ohm od pojacala s tim sto s vecom razlikom i zvuk bude tisi.

Nema pojacalo otpor, vec sposobnost prilagodjenja po impedansi potrosacu, tj. zvucniku/sluskama. U principu, sto je manja omaza, to je manji i napon, pa da bi se odrzala ista snaga (obicno i veca) vrednost struje, tj. kvadrata struje (P=U*I=Z*I^2) mora da se proporcionalno poveca, a samim tim se povecava i zagrevanje. Ako su komponente takve da ne mogu da izdrze vecu struju u duzem periodu dolazi do pregorevanja.

pa da to.uprosceno receno: sto sluske imaju manje ohm,vise vuku struju iz plejera[pojacala] i ovaj se brze zagreva

Nazad
Vrh Dno