Cela papazjanija je proistekla iz toga što je svoj browser integrisao u operativni sistem te korisnicima nije bilo očigledno da na tržištu postoje i druga rešenja.
to je bila kap koja je prelila casu (posle WordPerfecta, OS/2, Lotusa, DR DOSa...), sudilo mu se za sve i svasta! - za pola se nagodio van sudskim putem a za nesto postoji presuda.
Nije i nikada neće biti optužen Microsot za faktičko stanje što se njegov operativni sistem nalazi instaliran na više od 90% kompjutera. Zbog toga može da bude nekome žao ali ne inkriminiše Microsoft i ne čini ga krivim. Kao što Seeder reče, Microsoft vas ni jednim potezom ne može primorati da koristite njegove proizvode.
to sto se M$ nalazi na 95% racunara treba "zahvaliti" IBMu, isto vazi i za intel.
kad je IBM pravio PC, mikroracunar, napravio je najveci moguc
pile-of-crap! svi su cekali na IBM da predstavi svoju varijantu mikroracunara.
zahvaljujuci "strucnjacima" (IBM sektasima

), cak ni Apple, Amiga ili Atari sektasi nisu tu mogli nista da urade
cim je stigao IBM PC sve je vec bilo izgubljeno u startu
IBM je izabrao M$ za OS supliera.
problem je sto je M$u trebalo 10 godina da donese mis i ikone u siroke narodne mase (da tuga bude jos veca, DRI, originalni tvorac DOSa, je imao GEM - WIMP dok je M$ uvaljivao njihov (DRI) stari proizvod sa komandnom linijom narednih 10 godina).
WIMP (window, icon, menu, pointing device) je nesto sto su svi ostali igraci imali vec 1985. M$ je kriv za trecerazredne prozivode, kriv je za zadrzvanje napretka, kriv je za propast OS/2, kriv je za IE6, kriv je za OpenGL *****... od njega nista dobro! sta god da pipne pokvari! samo
zahvaljujuci monopolu sve to mu je prolazilo pune 3 decenije!
Apple je sa druge strane zasluzan za webkit koji koriste svi mobilni browseri, zasluzan je za mobilni ARM CPU, zasluzan je sto je pokazao sta znaci optimizovanost - kompozitni desktop na 300MHz procesoru uz SIMD...
glavni problem je sto je ******** Microsoft bio u prilici da vodi glavnu rec u ITu i da vuce stvari napred a umesto toga je kocio IT samo da bi zadrzao monopolsku poziciju koju je u prvu ruku i dobio na poklon!
cela PC industrija (95% PC racunara) ceka na Microsoft. Otuda i ta odgovornost Microsofta (95% racunara na planeti je zavisilo od njega).
E sad ja imam potpuno različit stav od vas koji svakoga ko nije pro Apple proglašavate za hejtera. Potezi koje sada povlači Apple su u istom rangu sa potezom za koji je optužen Microsoft. Jedini razlog zašto niko ne dira Apple zbog postojanja Safari-ja u OSX-u, izbacivanja flash-a ili restriktivne politike u app store-u i iTunes-u je to što se sa trenutnim tržišnim udelom, Apple se ne kategoriše kao monopolista.
nije tacno. za razliku od Microsofta, gde je proizvod "Windows" od koga zavisi 95% racunara u svetu kod Apple od Mac OS X zavise samo Mac racunari
problem o kome ti pricas ce da nastane kada za pregled digitalnog sadrzaja Apple bude monopolista (iTunes) i kada bude ogranicavao svoje konkurente!! (kao sto je i morbius jako lepo rekao!)
To što Apple trenutno ne spada pod jurisdikciju antimonopolskih zakona ne utiče ni malo na moj sud da je po pitanju poslovne etike mnogo nemarnija firma nego sam Microsoft. Nuđenje Apple-a kako alternative Microsoft-ovom monopolu je otprilike kao "bežanje iz vrućeg tiganja i skakanje direktno u vatru"
niko ni ne nudi Apple kao alternativu Microsoftu!!! odakle ti uopste ta ideja?
alternativa Microsoftu je Google!
Google ce biti odlican u ulozi M$-a u buducnosti! dovoljno je pogledati Android i WindowsMobile danas