Šta je novo?

Zašto Adobe "Flash" ne valja?

To mi se desilo sa 2-3 razlicite instalacije XP-a, i na desktopu i na laptopu...Nisam ***** pa da ke*** na jedan izolovan slucaj :p

Po meni je strašno to da igra urađena u flešu zauzima 4x više procesorske snage nego što bi to bio slučaj da je u pitanju neki običan programski jezik preveden u exe.

Po meni je strašno to da igra urađena u flešu zauzima 4x više procesorske snage nego što bi to bio slučaj da je u pitanju neki običan programski jezik preveden u exe.

nema veze, zato je sigurno multiplatformska :D

Igru u flashu moze da napravi skoro svako, a za igru u C/C++/Obj-C/Javi treba ipak vise mozga.

Flash je na pola puta izmedju staticnog sadrzaja i Jave.

Nije mi jasno u kom kontekstu se pominje Java ovde? Ako pričamo o web-u, Java se danas koristi mahom za razvoj server side dela web aplikacija, a ako se i koristi za razvoj klijentske strane, kroz npr. GWT, to se na kraju svakako kompajlira u JS, i sam klijent nema nikakvih dodira sa samom Javom, tj. isto mu je da li je web aplikacija rađena u Javi, PHP-u, ASP.NET-u ili čemu već. Ako si mislio na aplete, oni su opet prevaziđena tehnologija i skoro da se više i ne koriste...

Sve u svemu, bilo kakvo poređenje Flash-a i Jave je po meni van svake pameti, jer se u developemntu danas koriste za potpuno različite stvari.

Nije mi jasno u kom kontekstu se pominje Java ovde? Ako pričamo o web-u, Java se danas koristi mahom za razvoj server side dela web aplikacija, a ako se i koristi za razvoj klijentske strane, kroz npr. GWT, to se na kraju svakako kompajlira u JS, i sam klijent nema nikakvih dodira sa samom Javom, tj. isto mu je da li je web aplikacija rađena u Javi, PHP-u, ASP.NET-u ili čemu već. Ako si mislio na aplete, oni su opet prevaziđena tehnologija i skoro da se više i ne koriste...

Sve u svemu, bilo kakvo poređenje Flash-a i Jave je po meni van svake pameti, jer se u developemntu danas koriste za potpuno različite stvari.

Vjerovatno misle na aplete, čija je zastupljenost 0,014% , tako da tvoja konstatacija i dalje stoji ;)

Sveti rat je odavno krenuo, a čini mi se da će ispaštati developeri: Flesh, Silverglide, JavaFX, Flex, AJAX, HTML5 (Da i ne pominjem GWT i slične cross compiler-e)... Predstoji čekanje na pobjednika :trust:

A povodom teme (o neoptimizovanosti Flasha) napomenuo bih par stvari:
- Odavno postoji tako da vjerovatno kreatori nisu ni zamišljali šta će danas sve da se gura kroz njega.
- Performanse se nikako ne mogu porediti sa klasičnim programskim jezicima. Već su neki napomenuli i zašto (vektorska grafika, svako je danas flash dizajner..) Dodao bi da pored multiplatformnosti u smislu OS, flash podržava i sve vodeće browser-e
- I da, i ja bih volio da je brži :)

Pa recimo startujesh jDownloader i odjednom kao da si se teleportovao u Symbian :d

EULA: To nema veze sa chinjenicom da je program odlichan shto se tiche mogucnosti i opcija, da nekog ne pogodi :)

Poslednja izmena:
Pa recimo startujesh jDownloader i odjednom kao da si se teleportovao u Symbian :d

EULA: To nema veze sa chinjenicom da je program odlichan shto se tiche mogucnosti i opcija, da nekog ne pogodi :)

- pričamo o web-u, i u tom kontekstu mi nije jasno kako su Java i Flash za poređenje, odnosno kako je "Flash na pola puta do Jave"?
- loše napisan kod će raditi jednako (sporo) bez obzira na jezik na kojem je napisan

Što se tiče Jave SE i desktop aplikacija, tačno, tu postoji taj mali lag dok JVM prvi put startuje, ali nakon toga, neke naručite razlike i nema, pod uslovom da je softver dobro napisan. Naravno JDownloader je poseban slučaj, sudeći po ranijim verzijama UI-a, vidi se da je taj softver pisan malo nogama, malo rukama. :)

Poslednja izmena:
Pa nije valjda da ni na Meku nema zamene za jDownloader.

nema. zar na windowsu nema onaj usdownloader ili tako nesto ?

- pričamo o web-u, i u tom kontekstu mi nije jasno kako su Java i Flash za poređenje, odnosno kako je "Flash na pola puta do Jave"?
Flash ima Flex - ako si probao da radis nesto u njemu znaces zasto je "na pola puta" :D

- loše napisan kod će raditi jednako (sporo) bez obzira na jezik na kojem je napisan
word!

plus sto ti Flash dozvoljava da naslazes (nepotrebnih) 12,5 miliona layera za 8,5 sekundi tako da je Flash dusu dao za skrndelj programere da kreiraju toalni raspad od aplikacija* :D

(isto sam mislio i o VisualBasicu pre 15 godina kad se pojavio - odjednom su svi programeri i eto poplave skrndelj programera i programa!)

pre par dana sam video drugara, koji ide na neki fax/visu gde rade M$ alate, kako je napravio funkciju (koju poziva x puta u loopu) i u koju je stavio konekciju na SQL :D

i tako x primera... *upravo sam prepravljao Flash igricu, Asteroid klon, gde ima xyz layera, milion i jedan loop - totalni kupus. i kad je pustim naravno da mi uzme 150% CPUa... :wall:

btw na stranu koliko Javi uspori masinu nego sto mora da otkine i dobro parce RAMa...

Poslednja izmena:
Flash ima Flex - ako si probao da radis nesto u njemu znaces zasto je "na pola puta" :D

Flex sam vrlo malo koristio, ali koristim GWT, koji ima istu namenu (tehnologija klijentske strane). U svakom slučaju, ako se radi sa nekim podacima i procesiranjem istih, što je načešće slučaj, prezentacioni sloj (gwt, flex, šta_god), mora da poziva nešto na strani servera, što može biti PHP skripta, Java servlet ili šta već. Java je svoje mesto našla na serverskoj strani i tu je po mom mišljenju neprikosnovena i zato mislim da nema smisla porediti Javu sa client side tehnologijama jer im je namena drugačija, nisu suprotstavljene tehnologije, nego su komplementarne.

Što se same teme tiče - meni se sviđa ideja da su web stranice čist html5, css, i JS bez ikakvih embedded stvarčica, a na mobilnim uređajima Flash tek nema šta da traži jer i na najskupljim uređajima ne radi tečno, niti će verovatno ikada raditi kako treba. Nemam ništa protiv Flash-a, ali postaje suvišan i neadekvatan trenutnim potrebama, osim za one "umetničke" sajtove. :)

btw na stranu koliko Javi uspori masinu nego sto mora da otkine i dobro parce RAMa...

U Javi su razvijeni mnogi softveri od kojih se očekuju visoke performanse (relacione baze, aplikacioni serveri, web serveri, ...), a što se RAMa tiče, s obzirom na današnje standarde, to je zaista mizerno. Opet, sve zavisi od developera, kao i u tvom primeru, odnosno primeru tvog drugara, to ne bi dobro radilo u bilo kom jeziku da je pisano. :)

Poslednja izmena od urednika:
lepo pitam kakav je GWT; ako je covek vec radio u svemu i svacemu pa moze da oceni... a interesuje me jer nikako da se odlucim za sledeci framework.

(za razliku od mase Apple hatera koji nikada nisu ni seli za isti a pljuju ga sve u 16est! :d)

jDownloader. Ja taj program ne podnosim ali ga moram trpeti jer na Windowsu nema valjane alternative.
Ma, kako nema? :) USDownloader je odličan, a nije pisan u Javi. FreeRapid Downloader je takođe brži od jD-a, iako je i on pisan u Javi...

No, sve u svemu, zaključak je da se ljudima pre svega ne sviđa relativna sporost Flasha, ali da nekih konkretnih zamerki nema.

I mene zanima GWT ali mislim da je bolje da otvorimo novu temu posvećenu tome. Ipak je ova namenjena (pljuvanju) Flash-a i od pre par postova, Jave :)

Takodje CriptLoad... inace da programi koji se pisu u Javi mogu da budu dobri je potvrdjeno mnogo puta... napr. gomila Oracle alata je Java... ali i dalje stoji da je Java izuzetno gladna za resursima.

Srecom je MS uvideo neke greske Java sveta pa je .net iako kopija Jave daleko performantniji... + aplikacije izgledaju kao bilo koje druge, a ne kao da su sad izasle iz 80-ih :)

Naravno druga je stvar sto je .net zakopan duboko u OS pa mora da radi brzo...

O Javi, GWT i ostalome otvorite nove teme. Ne naplaćujemo kliktanje na "new topic".

Hvala.

Ajde da se javim jer me isprozivaste zbog poredjenja Jave i Flasha. To su dva sveta, ali imaju neke zajednice karakteristike:
- oba su multiplatformska
- rade u web browserima
- oba su programski jezici, doduse u flashu je programiranje u drugom planu

Sa oba "alata" mozete napraviti skoro identicne aplikacije (ili igre), ali je to dosta lakse uraditi u Flashu (ako neko nije upucen u programiranje). Flash-a je orijentisan ka multimediji. U njemu postoje ugradjeni objekti za upotrebu web kamera, AV codeci, muzicki player... Java je ipak pravi programski jezik i kao takav se koristi u vise namena.

Uglavnom.. da rezimiram moje stavove o flashu. Nisam vatreni zagovornik istog, ali smatram da je to dobar proizvod koji je "zloupotrebljan" za banere koji nas zasipaju sa web strana, te su ljudi stekli odbojnost prema njemu iako za to realno nema razloga. Baneri se jednostavno uklanjaju pomocu raznih AdBlokera.

Ako bi neko ko ne podnosi Flash mogao da odvoji trenutak svog vremena i napise kako zamislja web bez flasha i koji bi to skup proizvoda omogucio dozivljaj koji nudi flash.

Uzgred... Flash na Androidu 2.2 radi ko podmazan:
http://www.engadget.com/2010/05/11/android-2-2-froyo-and-flash-run-like-butter-on-nexus-one-vide/

flash je daleko od savrsenog, ali je jako koristan i za razliku od ostatka weba, standardizovan je.

veliki problem kod flasha je lakoca ripovanja sadrzaja. cak ni adobe media server nije preterano safe.

na stranu baneri i kompletni sajtovi u flash gde je savrseno nebitan, ali ima mesta gde je veoma elegantno resenje.

problem kod .net je sto je vezan za windows. java ipak sama radi gomilu low level zadataka, dok .net poziva sistemske funkcije. flash opet ima svoj rendering engine, codecs, player, kao i masu low level funkcija. obe platforme se sa sistemom vezu koristeci poprilicno lagani runtime.

ukoliko ima neki od vas flash genija voljan da pokaze koliko flash moze, treba mi neko za razvoj media player.

stevu definitivno **** malko jachi reality distortion

meni se uopste ne svidja sto iphone moram da jailbreak da bih imao funkcije koje su default na recimo android G1.

adobe i apple su u prichi da su na jednom frontu u ratu a na drugom saveznici.

adobe softver chak bez tranzicije na cocoa API radi osetno brze nego na win. da daju new features na kasicicu, to stoji. ali, moze im se. za nas dizajnere su trenutno jedino resenje. uostalom, svaka firma masta o (privremenom) monopolu. problem je kad se taj monopol zloupotrebi, kao sto radi apple.

hm... koji to monopol ima Apple ?

dobrim delom na smartphones

no offence intended i sam koristim mac vec vise od deset godina, ali preteruju kod iphone i appstore

a ko te tera da koristis iphone i appstore?

i iTunesa ;)

problem Apple monopola je sto mu je software vezan za hardware pa ako se i desi monopolska pozicija njegov monopol je legalan (kao u slucaju PsyStara)... bar za sad :D
i super mi je sto je Apple kvalitetom stigao skoro u poziciju da mozes da kazes da je monopolista.
ali mi nije super sto pocinju da prave ******... opet - njihovo pravo; kad preteraju preci cu na Android ,)

recimo najveci izbor servisa i aplikacija, znacajan deo trzista koji imaju, ... govorim iz ugla korisnika i nekog ko ucestvuje u stvaranju web servisa i sadrzaja.

da je bolji nego mnogi symbian i win mobile prdavci, jeste. BB / RIM platforma je dobrim delom proslost a i isto je dosta vezana za BB enterprise, koji se placa. google android mi za sada deluje kao najbolje resenje.

da apple pravi revolucionarne proizvode, pravi! ostali sklapaju i konstruisu hardver, apple dizajnira!

i iTunesa ;)

problem Apple monopola je sto mu je software vezan za hardware pa ako se i desi monopolska pozicija njegov monopol je legalan (kao u slucaju PsyStara)... bar za sad :D
i super mi je sto je Apple kvalitetom stigao skoro u poziciju da mozes da kazes da je monopolista.
ali mi nije super sto pocinju da prave ******... opet - njihovo pravo; kad preteraju preci cu na Android ,)

eto vidis kako smo se lepo slozili

itunes je razlog zasto ne pustam muziku na iphone nego imam creative zen. naravno, postoji alternarivni softver za prebacivanje muzike, kao ephpod. ali, strahovito je nepouzdan. ne volim sinhronizaciju u itunes i volim varijantu da prosto kopiram fajlove iz finder, explorer, nautilus ili cega vec.

Ja prebacujem iz plejera iz koga slušam i u kome mi je sređena muzika, a to je foobar2000, ima komponentu foo_dop koja služi baš za to. :)

I kad cemo dobiti zamjenu sa flash, vremenski naravno.
Da li ce zamjena biti upotrebljiva i za linux, jer linuxasi znaju u kojoj je mjeri to usko grlo, da i single core npr. celeron, sa jednim youtube videom ne moze da izadje na kraj bez 85-90% zauzetosti.

Vrh Dno