Bas mi je zanimljiva rasprava na ovu temu i redovno je pratim. Mada sam se malo pogubio oko ovih analogija sa automobilima i motorima.
Verovatno sad upadam kao padobranac ovde, ali bih da kazem nesto na temu, iako ne mogu za sebe da kazem da sam neki poznavalac hifi opreme, vec vise kao zaljubljenik u muziku(tj. slusanje muzike).
Prvo, cini mi se da je tema sama po sebi vise subjektivna, tako da ne verujem da je bilo koja od suprotstavljenih strana vise u pravu.
Ja licno, vrlo lako mogu da napravim razliku u zvuku da li on potice iz pc zvucnika ili iz hifi opreme, i mnogo vise mi se svidja ovaj drugi, ali je to skroz subjektivna stvar. Znam ljude kojima je najbitnije da se sto jace cuje bas i kojima je takav zvuk najbolja stvar na svetu. Mene to uzasava, ali ne mogu da kazem da sam sad tu ja nesto vise u pravu.
Muzika je tu da u njoj uzivamo, svako na svoj nacin.
Nekome je mozak tako ustelovan da mu samo gruvajuci bas daje dozu endorfina, nekome je to savrsen vokal, nekom detaljni visoki, a nekom je bitno samo da cuje ono sto voli pa bilo to makar i iz najobicnijih genius pc plastikanera.
Sto se tice teme - stereo vs surround zvuk, ja sam definitivno na strani 2 zvucnika i stereo zvuka. Surround mi dodje kao kad bi te neko u operi stavio usred orkestra. Ja hocu da kad pustim recimo Chris Rea-u u tihoj sobi i u mrklom mraku imam utisak da peva tu negde na par koraka ispred mene. Opet, to je samo moj licni ukus.
Znate onu narodnu: Svaka budala ima svoje veselje