[Ime i Prezime]
[Adresa]
[Broj telefona]
[E-mail adresa]
Broj korisničkog ugovora / naloga: [Unesite broj ugovora ili korisnički ID]
Datum: [Unesite datum]
Predmet: Zvanična reklamacija na kvalitet usluge i zahtev za hitno rešavanje tehničkih problema
Poštovani,
Obraćam vam se ovim putem kako bih uputio oštar protest i zvaničnu reklamaciju na kvalitet internet usluge koju mi pružate na osnovu gore navedenog ugovora.
U poslednjih mesec dana svakodnevno se suočavam sa katastrofalnim pogoršanjem kvaliteta veze, posebno u periodu od 20:00 do 24:00 časa. U navedenom intervalu dolazi do ogromnog skoka odziva (ping ide na 60–100 ms uz drastičan gubitak paketa) i drastičnog pada brzine sa ugovorenih
800/400 Mbps na svega
10–40 Mbps u download-u i 30–50 Mbps u upload-u. Pored večernjeg zagušenja, u toku dana dolazi i do nasumičnih, potpunih prekida internet veze po nekoliko puta dnevno.
Posebno ističem da su protok i stabilnost najkritičniji ka
SBB i
Hetzner peering linkovima. Na serverima pomenutih provajdera moja firma bazira svoje poslovanje, te mi stabilnost ove veze direktno utiče na radno mesto i egzistenciju. Zbog opisanih tehničkih problema, tokom ovog meseca bio sam izložen ozbiljnim neprijatnostima na poslu i doveden u situaciju da zamalo dobijem otkaz usled nemogućnosti obavljanja radnih zadataka.
Evidentno je da je problem nastao preprodajom kapaciteta preko realnih mogućnosti vaše mreže (prekoračenje kapaciteta
peering linkova za 300–500%) i neadekvatnim pokušajima optimizacije agregacije korisnika, čime je stabilnost usluge dodatno narušena.
Podsećam vas na važeće propise
Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL), kao i Zakon o zaštiti potrošača i Zakon o elektronskim komunikacijama. Prema normativima i stavu RATEL-a, odstupanje i pad brzine od preko
50% u odnosu na ugovorenu brzinu smatra se bitnim nedostatkom usluge i predstavlja faktički jednostrani raskid ugovora od strane operatora, usled neispunjenja ugovornih obaveza u pogledu kvaliteta.
Ovim putem vas pozivam da
hitno i bez odlaganja:
- Otklonite tehničke smetnje na vašim peering linkovima i obezbedite stabilne kapacitete.
- Vratite kvalitet i brzinu internet veze u okvire ugovorenih parametara (800/400 Mbps).
Ukoliko problem ne bude rešen u najkraćem mogućem roku, biću prinuđen da ugovor raskinem na vašu štetu (bez plaćanja penala), pređem kod drugog provajdera, te uputim zvaničnu prijavu RATEL-u i Tržišnoj inspekciji radi zaštite svojih prava.
Očekujem vaš pisani odgovor o preduzetim merama u zakonskom roku.
S poštovanjem,
[Vaš potpis]