Šta je novo?

Yunet optika - mts

Sad sam se cuo sa “mojim “covekom u Yunet da raskidam i da vratim opremu pa rece da sve zna,svi su upuceni u problem,svesni su da petak nije resio problem uopste i da danas ide novi pokusaj.
Zamolio me da sacekam dan,dva da vidimo hoce ovoga puta resiti tj hoce li “povecati” link pa ce mi se javiti da ili je reseno ili da raskidamo.

Eto cekamo danas novi pokusaj.
Na sajtu nema najave radova.

• Like
Reagovanja: J__
Ovo je moje stanje u Kragujevcu trenutno (siri centar), internet radi top do negde sto kazete oko 8 uvece, gde mi ping skace na stabilnih 100-120... Download i upload brzine su skladu sa vrednostima u ugovoru.

Prilozi

• 1790592351946.webp
    1790592351946.webp
    40.8 KB · Pregleda: 108
Ako sačekamo da dovoljno ljudi raskine ugovor i ode, eto nam opet OK linka...

I tu se dođe do toga da po pravilima RATEL 4x24 mernja 80% vremena radi kako treba i da onda nema raskida bez penala. Baš me zanima da li je neko ikada uspeo da raskine tako,po horor pričama pojedinaca ovde najviše iz supernova teme niti su im rešavali problem niti su dobili raskid.
Ovo je moje stanje u Kragujevcu trenutno (siri centar), internet radi top do negde sto kazete oko 8 uvece, gde mi ping skace na stabilnih 100-120... Download i upload brzine su skladu sa vrednostima u ugovoru.

Uzgred, da li neko zna da li doticni Milorad Janjic i dalje radi u Yunet-u? S njim sam uvek imao prepiske mejlom.

Upravo raskinut ugovor, nismo uspeli da sastavimo ni mesec dana druzenja. Znam da ce me alternativa kostati dosta vise, ali i zbog prirode posla i svega ne mogu da se bavim i razmisljam o njihovim kapacitetima, problemima i slicno.

Vidim dosta mesovitih misljenja, ja na primer za ove dve godine koliko zivim u Kragujevcu na istoj lokaciji imao sam samo dvaput problem sa Yunet internetom, jednom kada su imali neki napad krajem 2024, sto je trajalo par sati da se sanira, i evo ovo sada. Van toga internet mi je bio odlican. E sad s obzirom da se selim za Novi Sad krajem godine, zanimaju me "skorija" misljenja ljudi odatle, kakav li je Yunet u Novom Sadu? Da budem precizniji, gledam neku lokaciju blizu centra (Grbavica/Limani). Ne bih da nastavljam saradnju s njima ako cu sa konja preci na magarca..

Zasto da placam penale za uslugu ciji kvalitet nije bio ni blizu onoga sto je dogovoreno? Trazio sam preko mejla.

Vidim dosta mesovitih misljenja, ja na primer za ove dve godine koliko zivim u Kragujevcu na istoj lokaciji imao sam samo dvaput problem sa Yunet internetom, jednom kada su imali neki napad krajem 2024, sto je trajalo par sati da se sanira, i evo ovo sada. Van toga internet mi je bio odlican. E sad s obzirom da se selim za Novi Sad krajem godine, zanimaju me "skorija" misljenja ljudi odatle, kakav li je Yunet u Novom Sadu? Da budem precizniji, gledam neku lokaciju blizu centra (Grbavica/Limani). Ne bih da nastavljam saradnju s njima ako cu sa konja preci na magarc

Zasto da placam penale za uslugu ciji kvalitet nije bio ni blizu onoga sto je dogovoreno? Trazio sam preko mejla.
Zato sto necu da se natezem za 3000,bar kod mene slucaj.

nikakvog natezanja nije bilo, ako ti sam trazis raskid ugovora jer ti se ne svidja usluga, pretpostavljam da se placa razlika izmedju pune i umanjene cene + montaza.

Биће да су коначно одрадили успјешно оно што су наумили... Вечерас ће да се хвата муштулук форумашкој јавности, најбоље од стране колега који су имали евидентне проблеме данима уназад, а не сумњам ни да ће @poglavicas да их пропусти кроз конзоле😀

nikakvog natezanja nije bilo, ako ti sam trazis raskid ugovora jer ti se ne svidja usluga, pretpostavljam da se placa razlika izmedju pune i umanjene cene + montaza.
Pa to je , 3 meseca po 1000 razlika u ceni. Nema montaze kod mene.

[Ime i Prezime]

[Adresa]

[Broj telefona]

[E-mail adresa]

Broj korisničkog ugovora / naloga:
[Unesite broj ugovora ili korisnički ID]

Datum: [Unesite datum]

Predmet: Zvanična reklamacija na kvalitet usluge i zahtev za hitno rešavanje tehničkih problema

Poštovani,

Obraćam vam se ovim putem kako bih uputio oštar protest i zvaničnu reklamaciju na kvalitet internet usluge koju mi pružate na osnovu gore navedenog ugovora.

U poslednjih mesec dana svakodnevno se suočavam sa katastrofalnim pogoršanjem kvaliteta veze, posebno u periodu od 20:00 do 24:00 časa. U navedenom intervalu dolazi do ogromnog skoka odziva (ping ide na 60–100 ms uz drastičan gubitak paketa) i drastičnog pada brzine sa ugovorenih 800/400 Mbps na svega 10–40 Mbps u download-u i 30–50 Mbps u upload-u. Pored večernjeg zagušenja, u toku dana dolazi i do nasumičnih, potpunih prekida internet veze po nekoliko puta dnevno.

Posebno ističem da su protok i stabilnost najkritičniji ka SBB i Hetzner peering linkovima. Na serverima pomenutih provajdera moja firma bazira svoje poslovanje, te mi stabilnost ove veze direktno utiče na radno mesto i egzistenciju. Zbog opisanih tehničkih problema, tokom ovog meseca bio sam izložen ozbiljnim neprijatnostima na poslu i doveden u situaciju da zamalo dobijem otkaz usled nemogućnosti obavljanja radnih zadataka.

Evidentno je da je problem nastao preprodajom kapaciteta preko realnih mogućnosti vaše mreže (prekoračenje kapaciteta peering linkova za 300–500%) i neadekvatnim pokušajima optimizacije agregacije korisnika, čime je stabilnost usluge dodatno narušena.

Podsećam vas na važeće propise Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL), kao i Zakon o zaštiti potrošača i Zakon o elektronskim komunikacijama. Prema normativima i stavu RATEL-a, odstupanje i pad brzine od preko 50% u odnosu na ugovorenu brzinu smatra se bitnim nedostatkom usluge i predstavlja faktički jednostrani raskid ugovora od strane operatora, usled neispunjenja ugovornih obaveza u pogledu kvaliteta.

Ovim putem vas pozivam da hitno i bez odlaganja:

1. Otklonite tehničke smetnje na vašim peering linkovima i obezbedite stabilne kapacitete.
  2. Vratite kvalitet i brzinu internet veze u okvire ugovorenih parametara (800/400 Mbps).
Ukoliko problem ne bude rešen u najkraćem mogućem roku, biću prinuđen da ugovor raskinem na vašu štetu (bez plaćanja penala), pređem kod drugog provajdera, te uputim zvaničnu prijavu RATEL-u i Tržišnoj inspekciji radi zaštite svojih prava.

Očekujem vaš pisani odgovor o preduzetim merama u zakonskom roku.

S poštovanjem,

[Vaš potpis]

Ako se brzina paketa razlikuje upisite vasu brzinu paketa ali moj predlog je da se fokusiramo na sbb i hetzner eventualno na jos neki inostrani servis da znamo da je u drasticnom problemu.

Sve oni to znaju,ceka se samo resenje. Znajuci d je to Mts,to me i brine. Ovaj danas me uverava da svi sve znaju i da se to mora resiti hitno jer su svesni da ce ostati bez korisnika,vrlo brzo.

1790609213762.webp
Evo grafika u poslednjih nedelju dana, skripte se okidaju svakih 10 minuta, hvala @shamanNS za inspiraciju.
Vidi se neko "poboljšanje" na SOX speedtest-u nakon radova ali je istovremeno pogoršan speedtest ka mts serveru.

Poslaću oko ponoći novi screenshot (tada se dešava neki magični reset kada se svi korisnici YUNet uspavaju, izgleda 🙂)

skripte se okidaju svakih 10 minuta, hvala @shamanNS za inspiraciju

Shaman fin čovek i nikad nije radio speedtest češće od na svakih 30 minuta 😅 I to kad je bilo problema sa netom, sad je ovako na svakih 2 ili 3 sata u zavisnosti od doba dana 😁

Kod:
0 0,1,3,6,9,12,15,18,20,22 * * * python3 /home/pi/speedtest.py > /dev/null 2>&1
Od 03 do 18h na svakih 3 sata ostatak na 2 sata 😇

1790617986145.webp
Faceit serveri danas, 8 sati naveče kao juče, sve se vratilo na staro i normalan ping na svim serverima. Juče je bilo 120+ na svim.
1790618080413.webp
Ratel Nettest ping se isto vratio na staro odnosno 3 juče u 8 sati je bio 86.
Novi Sad Telep btw.

Situacija se drastično popravila. Evo čekam kasne sate da utvrdim da ovo nije samo puka sreća.

Ovo je najbolji provajder u Srbiji.😁😁😁

Prilozi

• IMG_1329.webp
    IMG_1329.webp
    23.7 KB · Pregleda: 77
Nazad
Vrh Dno