Šta je novo?

YubiKey (i ostali) 2FA hardverski ključevi

Poolmaker

Nenadmašan
Učlanjen(a)
05.04.2013
Poena
2,245
Ozbiljno se razmišljam da u narednom periodu počnem koristiti YubiKey. Neka ova tema bude posvećena njemu i ostalim hardverskim security ključevima.

Ja ga koristim na poslu za neke servise. Dobra su stvar samo računaj da je jaka preporuka kupiti dva komada, jedan kao backup ukoliko se prvom nešto desi.

Ja za sada koristim dva komada YubiKey 5 NFC za icloud i google. Znam da on ima puno drugih mogucnosti, ali jednostavno nemam vremena da se posvetim i istrazujem, pa se nadam da ce neka dobra dusa da nam ovde malo otkrije tajne njegovog koriscenja. Za sada jedini problem imam sa ulaskom u Halcom Personal E-Bank: kada je YubiKey ubacen u USB slot, Halcom nece da se startuje.

Ovaj mi djeluje OK.
Radi preko NFC tako da autentifikacijunmogu bežično da obavim a i ima USB-C port pa može i na telefone da ide...

Da Ali petica podržava ove protokole
FIDO2/WebAuthn (hardware bound passkey), FIDO U2F, Yubico OTP, OATH-TOTP, OATH-HOTP, Smart card (PIV) and OpenPGP.

Dok klasičan podržava samo FIDO2

E sada mene zanima isključi opcija WebAuthn (hardware bound passkey). Na klasiku je nema, a na 5ici je pod FIDO2. Da li ovaj klasik podržava WebAuthn?

A znam ali kada već uzimam onda je bolje da mogu da zaključam i Windows i Android.

Zamisli da ti neki ukrade laptop a tamo ulogovan na Google sesiju...

Kada se štitiš radi do kraja 😀

Nije samo zbog FIPS-a, i yubikey fips je 140-2 ali namena je različita. Yubikey je prvenstveno za autentikaciju, dok je YubiHSM za sigurno čuvanje većeg broja privatnih ključeva i za firme kojima je to potrebno, nema povoljnije opcije :)

Nazad
Vrh Dno