Šta je novo?

Youtube Monetizacija. Gde da nađem podatke za popunu poreskog obrasca W-8BEN?

HYPATIA

Poznat
Učlanjen(a)
28.01.2023
Poena
29
Nedavno sams tekao uslove za monetizaciju. Dobio sam poštom i ubacio PIN kod.
Međutim, da bih monetizovao kanal, izgleda mi treba i da popunim neki poreski obrazac.
Konkretno, poreski obrazac sa oznakom W-8BEN,
Gde da nađem podatke kojima treba d apopunim taj 8-WBEN obrazac?.
Verifikovao sam adresu i dobio potvrdu da je ista verifikovana.

Prilozi

• Screenshot (3012).png
    Screenshot (3012).png
    319.7 KB · Pregleda: 42
  • Screenshot (3013).png
    Screenshot (3013).png
    194 KB · Pregleda: 25
Nisu to neki specijalni podaci, samo idi na to da si fizicko lice, popunjava se brzo.

Ako ti trazi Tax ID to ti je JMBG. Okaci sve sto ti trazi, ne znam napamet, znam samo da sam popunio za par minuta.

Taj W-8BEN obrazac se na kraju formira u elektronskom obliku, nakon što na AdSense-u popuniš sve podatke iz forme. Nije potrebno da išta potpisuješ fizički i da šalješ, jer je automatski generisan za njih dovoljan.

Taj W-8BEN obrazac se na kraju formira u elektronskom obliku, nakon što na AdSense-u popuniš sve podatke iz forme. Nije potrebno da išta potpisuješ fizički i da šalješ, jer je automatski generisan za njih dovoljan.
Reci mi samo ovo. Sada sam zbunjen totalno.
Ovako.

Ja imam otvorena 2 YOUTUBE kanala.
HYPATIA 1 i HYPATIA 2.

Danas mi je stigao PINK kod da bih verifikovao email adresu, nazvaću je ADRESA 2.

Otišao sam na gmail.
Našao poruku u kojoj imam ponuđenu opciju za VERIFIKACIJU EMAIL ADRESE.
Ukucao sam PINK kod u ponuđeno zaglavlje.

Nakon toga sam uradio sledeće....

1. Otvorim GOOGLE.COM.
2. Ukucam ADSENSE
3. Otvorim ADSENSE link
4. Pojavi mi se lista ponuđenih email adresa preko kojih mogu da se logujem na određeni ADSENSE nalog.

Recimo da se kod mene pojave 2 adrese.

email ADRESA 1,
- kada kliknem na tu adresu, na vrhu mi stoji opcija pod imenom: POVEZANI YOUTUBE KANALI.
- kliknem na tu opciju i otvori mi se youtube kanal HYPATIA 1

email ADRESA 2,
  • kada kliknem na tu adresu, na vrhu mi stoji opcija pod imenom: POVEZANI YOUTUBE KANALI
  • kliknem an tu opciju i otvori mi se YOUTUBE KANAL 2.

HYPATIA 1 je kanal koji je stekao uslov za monetizaciju.
Meni je stigao onaj PIN da verifikujem email ADRESU 2.
Ja sam to i uradio, misleći da je ta email ADRESA 2 povezana sa HYPATIA 1.

KAKO DA PROVERIM NA KOJI YOUTUBE KANAL MI JE POVEZANA KOJA ADSENSE EMAIL ADRESA od OVIH 2?.

KONKRETNO.
Kako da proverim dali mi je "GOOGLEADSENSE email ADRESA 1" povezana na HYPATIA 1 ili HYPATIA 2 youtube kanalom?

HYPATIA 1 youtube kanal(youtube studio) i HYPATIA 2 youtube kanal(youtube studio)
Ako ti trazi Tax ID to ti je JMBG. Okaci sve sto ti trazi, ne znam napamet, znam samo da sam popunio za par minuta.
Reci mi samo ovo. Sada sam zbunjen totalno.
Ovako.

Ja imam otvorena 2 YOUTUBE kanala.
HYPATIA 1 i HYPATIA 2.

Danas mi je stigao PINK kod da bih verifikovao email adresu, nazvaću je ADRESA 2.

Otišao sam na gmail.
Našao poruku u kojoj imam ponuđenu opciju za VERIFIKACIJU EMAIL ADRESE.
Ukucao sam PINK kod u ponuđeno zaglavlje.

Nakon toga sam uradio sledeće....

1. Otvorim GOOGLE.COM.
2. Ukucam ADSENSE
3. Otvorim ADSENSE link
4. Pojavi mi se lista ponuđenih email adresa preko kojih mogu da se logujem na određeni ADSENSE nalog.

Recimo da se kod mene pojave 2 adrese.

email ADRESA 1,
  • kada kliknem na tu adresu, na vrhu mi stoji opcija pod imenom: POVEZANI YOUTUBE KANALI.
  • kliknem na tu opciju i otvori mi se youtube kanal HYPATIA 1

email ADRESA 2,
  • kada kliknem na tu adresu, na vrhu mi stoji opcija pod imenom: POVEZANI YOUTUBE KANALI
  • kliknem an tu opciju i otvori mi se YOUTUBE KANAL 2.
HYPATIA 1 je kanal koji je stekao uslov za monetizaciju.
Meni je stigao onaj PIN da verifikujem email ADRESU 2.
Ja sam to i uradio, misleći da je ta email ADRESA 2 povezana sa HYPATIA 1.

KAKO DA PROVERIM NA KOJI YOUTUBE KANAL MI JE POVEZANA KOJA ADSENSE EMAIL ADRESA od OVIH 2?.

KONKRETNO.
Kako da proverim dali mi je "GOOGLEADSENSE email ADRESA 1" povezana na HYPATIA 1 ili HYPATIA 2 youtube kanalom?

HYPATIA 1 youtube kanal(youtube studio) i HYPATIA 2 youtube kanal(youtube studio)

Prilozi​

• HYPATIA 1 youtube kanal.png
    HYPATIA 1 youtube kanal.png
    232.9 KB · Pregleda: 0
  • HYPATIA 2 youtube kanal.png
    HYPATIA 2 youtube kanal.png
    272 KB · Pregleda: 0
CitatOdgovorite
PrijaviteIzmeniteIzbrišite

Prilozi

• HYPATIA 1 youtube kanal.png
    HYPATIA 1 youtube kanal.png
    232.9 KB · Pregleda: 33
  • HYPATIA 2 youtube kanal.png
    HYPATIA 2 youtube kanal.png
    272 KB · Pregleda: 18
Udjes u Studio pa odes gore desno na ikonicu svog profila i switch account, pise ti iznad koji je e-mail povezan sa trenutnim ulogovanim nalogom.

A u Earn delu imas koji ti je Adsense ID za taj nalog - pub nesto nesto.

Posle u AdSense imas Payment info i tamo ti pise isti taj Adsense ID.

Tako znas sta gledas za koji nalog.

Udjes u Studio pa odes gore desno na ikonicu svog profila i switch account, pise ti iznad koji je e-mail povezan sa trenutnim ulogovanim nalogom.

A u Earn delu imas koji ti je Adsense ID za taj nalog - pub nesto nesto.

Posle u AdSense imas Payment info i tamo ti pise isti taj Adsense ID.

Tako znas sta gledas za koji nalog.
PUB broj se slaže, isto je kod HYPATIA 1 youtube kanala i GOOGLE ADSENSE 2 email adrese, tje ADRESE 2.
Meni HYPATIA 1 youtube kanal ima uslov za monetizaciju.
Da li gorenavedeno znači da je GOOGLE ADSENSE ADRESA 2 povezana sa HYPATIA 1 youtube kanalom, jer oba imaju isti PUB broj?

Prilozi

• Screenshot (3021).png
    Screenshot (3021).png
    249.3 KB · Pregleda: 13
  • Screenshot (3022).png
    Screenshot (3022).png
    169.8 KB · Pregleda: 18
Tako je, samo obrisi te skrinsotove za svaki slucaj.

Kad uneses podatke koje treba da uneses, dobices ovakav izgled u Zaradi/Earn delu.

1733501159383.png

Tako je, samo obrisi te skrinsotove za svaki slucaj.

Kad uneses podatke koje treba da uneses, dobices ovakav izgled u Zaradi/Earn delu.

Pogledajte prilog 470264
Ne mogu vise da ih izbrisem. Izbrisacu posle celu temu. Nema veze. Proverio sam, ima jedan drugi broj koji je tajan. Ovaj PUB broj je javan podatak.

Ja nisam dobio takvu poruku.
Ne znam šta treba još da uradim.
Do sada sam uradio ovo...

Prilozi

• Screenshot (3024).png
    Screenshot (3024).png
    180.1 KB · Pregleda: 21
@HYPATIATV zašto imaš dva AdSense-a? Zar nisi mogao Hypatia 2 da prebaciš kao Brand account (YT kanal kao zaseban Google account koji se završava sa @googlemail.com ako se ne varam) na gmail gde je Hypatia 1? Jedino što bi moglo da te vadi u ovoj situaciji su dve različite fizičke adrese, ali posle ide dokazivanje prebivališta ličnim dokumentima, te bi svakako morao da objediniš kanale na jedan Google nalog i promeniš AdSense association drugog kanala na onaj sa odgovarajućom adresom. Kapiram da je ova promena stvorila takvu konfuziju, ali prosto nećeš moći dalje kada slanje dokumenata dođe na red i možda ćeš komunicirati sa YT podrškom da liftuju taj verifikacijski ban.

Tipujem jer govori o ratu, izgleda da je i monetizacija suspendovana posto mu stoji obavestenje iznad, npr. ja to obavestenje nisam vidjao tako da nije genericko.

Ako mu obrisu jedan nalog, valjda ima drugi, ali obrisace i drugi ako uoce zloupotrebu.

Koja ti je tematika kanala, da ne nagadjam?

Na ADSENSE piše da su mi do sada uplatili 0 dolara.
A na YOUTUBE STUDIO stoji PROCENJENA VREDNOST ISPLATE: 200 dolara.
Znam da ima nekih poreza, ovog, onog.
Da li je to sve u redu, da li je moguce to, da je procenjena vrednost 200 dolara na YOUTUBE STUDIO, A da na ADSENSE pise da je za isplatu 0 dolara?.

Moras da odaberes ovo dole u Payments da bi ti izaslo to sto treba da dobijes od YouTube, razdvojeno je pre mozda godinu dana, mozda i jace.

1733501917045.png

Na ADSENSE piše da su mi do sada uplatili 0 dolara.
A na YOUTUBE STUDIO stoji PROCENJENA VREDNOST ISPLATE: 200 dolara.
AdSense će ti promeniti balance tek u toku ovog ili idućeg meseca. YT radi obračun mesec i po dana unazad pa šalje AdSensu.
Znam da ima nekih poreza, ovog, onog.
Da li je to sve u redu, da li je moguce to, da je procenjena vrednost 200 dolara na YOUTUBE STUDIO, A da na ADSENSE pise da je za isplatu 0 dolara?.
Porez je drugo pitanje za koje postoji portal Frilenseri, odnosno i tema na forumu.

@HYPATIATV zašto imaš dva AdSense-a? Zar nisi mogao Hypatia 2 da prebaciš kao Brand account (YT kanal kao zaseban Google account koji se završava sa @googlemail.com ako se ne varam) na gmail gde je Hypatia 1? Jedino što bi moglo da te vadi u ovoj situaciji su dve različite fizičke adrese, ali posle ide dokazivanje prebivališta ličnim dokumentima, te bi svakako morao da objediniš kanale na jedan Google nalog i promeniš AdSense association drugog kanala na onaj sa odgovarajućom adresom. Kapiram da je ova promena stvorila takvu konfuziju, ali prosto nećeš moći dalje kada slanje dokumenata dođe na red i možda ćeš komunicirati sa YT podrškom da liftuju taj verifikacijski ban.
Ovako.
Prvo.
I na ADSENSE 1 i na ADSENSE 2 nalogu. Moji lični podaci su isti.
Dakle. Stoji isto ime i prezime. Ista adresa.
Jedino što se razlikuje je PUB ID.
PUB ID za ADSENSE 1 nalog je drugačiji od PUB ID koji stoji na HYPATIA 1, YOUTUBE STUDIO
PUB ID za ADSENSE 2 nalog je ISTI kao i PUB ID koji stoji na HYPATIA 1, YOUTUBE STUDIO.

E SADA PRATITE SLEDEĆE ŠTO ĆU NAPISATI....

ADSENSE 1 je DISKONEKTOVAN od bilo kog YOUTUBE kanala(vidi sliku)
Screenshot (3026).png

Na ADSENSE 1 nalogu stoji da imam za isplatu 0,25 evra.
Screenshot (3027).png

Na ADSENSE 1 piše da imam za isplatu 0,25 evra.
I tu informaciju dobijem kada sa ADSENSE promenim na YOUTUBE. Kada vratim na ADSENSE, stoji da imam 0 evra za isplatu.
1733503009926.png

Na ADSENSE 2 nalogu, koji je konektovan na HYPATIA 1 youtube kanal, stoji samo ADSENSE, ne mogu da promenim na YOUTUBE.
I stoji da za ADSENSE imam za isplatu 0 evra.
A meni je ADSENSE 2 nalog verifikovan i povezan na HYPATIA 1 youtube kanal.

Screenshot (3029).png

Poslednja izmena:
Da li je moguce da od procenjenih 200 dolara, imam samo 0 evra za isplatu ili kako?.
Ponovicu, pogledajte vrh poruke.
I ADSENSE1 i ADSENSE 2 nalozi se vode na ISTO IME i PREZIME, ISTU KUĆNU ADRESU, ISTO MESTO.
I EMAIL za PLAĆANJA je izgleda ISTI???.
Samo što na ADSENSE 1 piše da je DISKONEKTOVAN od bilo kog YOUTUBE kanala.

Ja sam taj EMAIL danas verifikovao, tako što sam ukucao PIN u poruci koju sam dobio na GMAIL.
Pisalo je VERIFIKACIJA MEJLA.
Kliknuo, otvorilo se zaglavlje za kucanje PIN-a, 6 cifara.
Ukucao i to je to.
Ne znam koji i kakav sam prozor dobio psole toga.

YT radi obračun mesec i po dana unazad pa šalje AdSensu.
To što je za tekući mesec, dobićeš februara. U slučaju povrede pravila korišćenja (gašenja kanala zbog strajkovanja za copyright ili smernice zajednica) Google zadržava sve nedospele prihode.

Moras da odaberes ovo dole u Payments da bi ti izaslo to sto treba da dobijes od YouTube, razdvojeno je pre mozda godinu dana, mozda i jace.

Pogledajte prilog 470267
Ovako.
Prvo.
Dakle. Stoji isto ime i prezime. Ista KUĆNA adresa.
ISTA EMAIL ADRESA???.

PUB ID za ADSENSE 1 nalog je drugačiji od PUB ID koji stoji na HYPATIA 1, YOUTUBE STUDIO
PUB ID za ADSENSE 2 nalog je ISTI kao i PUB ID koji stoji na HYPATIA 1, YOUTUBE STUDIO.

HYPATIA 1 youtube kanal je kanal koji je stekao uslove za MONETIZAICJU.

E SADA PRATI SLEDEĆE ŠTO ĆU NAPISATI....

Screenshot (3026).png

Screenshot (3027).png

I tu informaciju dobijem kada sa ADSENSE promenim na YOUTUBE. Kada vratim na ADSENSE, stoji da imam 0 evra za isplatu.
1733503009926.png

Na ADSENSE 2 nalogu, koji je konektovan na HYPATIA 1 youtube kanal, stoji samo ADSENSE, ne mogu da promenim na YOUTUBE.
1733504506931.png

Da li je moguce da od procenjenih 200 dolara, imam samo 0 evra za isplatu ili kako?.
I ADSENSE1 i ADSENSE 2 nalozi se vode na ISTO IME i PREZIME, ISTU KUĆNU ADRESU, ISTO MESTO.

Ja sam taj EMAIL danas verifikovao, tako što sam ukucao PIN u poruci koju sam dobio na GMAIL.
Ukucao i to je to.

Covek ti objasnjava ali ti ignorises odgovor.

Nisi bio monetizovan, od momenta kad ti se aktivira monetizacija krecu da ti zaracunavaju na dnevnom nivou koliko si zaradio i u narednom mesecu izmedju 21og i 26og ce da ti proslede zaradu za taj mesec.

• Like
Reagovanja: uji

Pogledajte prilog 470267
Ovako.
Prvo.
Dakle. Stoji isto ime i prezime. Ista adresa.

E SADA PRATITE SLEDEĆE ŠTO ĆU NAPISATI....

Screenshot (3026).png

Screenshot (3027).png

1733503009926.png

Ukucao i to je to.

Screenshot (3029).png

Nisi bio monetizovan, od momenta kad ti se aktivira monetizacija krecu da ti zaracunavaju na dnevnom nivou koliko si zaradio i u narednom mesecu izmedju 21og i 26og ce da ti proslede zaradu za taj mesec.
Važi, hvala. Znači, za ove videe što sam ranije kačio, pre aktiviranja monetizacije.za njih nemam ništa.

Nekih sat vremena nakon ubacivanja PIN-a.Evo šta piše u YOUTUBESTUDIO/EARN...
Screenshot (3034).png

ZNAČI SADA TREBA SAMO DA ČEKAM DA SE ISPUNE OVI USLOVI ZA OVE NAVEDENE VRSTE PLAĆANJA?.

Ma da mi je malo čudno. Da sa okvirnih 200 dolara u YOUTUBESTUDIO/ANALYTICS.
Nisam još ispunio te uslove plaćanja.

Screenshot (3035).png

Ništa. Čekaću.Valjda će biti nešto.
HVALA SVIMA NA POMOĆI. POMOGLI STE MI PUNO.
POTPUNO SAM NOV u OVOME, IZVINJAVAM SE AKO SAM VAS UDAVIO PITANJIMA I PORUKAMA.

Poslednja izmena:

IMAM NOVI PROBLEM.
POJAVILO SE SADA NA ADSENSE KOLIKA ĆE BITI NETO ZARADA.
ALI.
TRAŽE MI DA POŠALJEM PODATKE O NAČINU PLAĆANJA.

TRAŽE MI:

TAČNO IME I PREZIME SA BANKOVNOG RAČUNA?.
ZVAO BANKU.
KAŽU BANKOVNI RAČUN JE NEKA BRAON KARTICA KOJU SAM DOBIO KAO PRIVREMENU, DOK MI NE IZDAJU PRAVU PLATNU DEVIZNU KARTICU.
JA SAM UKUCAO IME BANKE SA TE PRIVREMENE KARTICE NA KOJOJ MI STOJI I ONAJ "IBAN" BROJ I JOŠ NEKI BROJEVI.
I KAŽE: NEPRAVILAN UNOS.
PROBAO DA UKUCAM KAKO JE TAMO NAPISANO MOJE IME I PREZIME. OPET KAŽE: NEPRAVILAN UNOS.

SA KOG SI DOKUMENTA TI UNEO IME BANKE I SVOJE IME?
To što je za tekući mesec, dobićeš februara. U slučaju povrede pravila korišćenja (gašenja kanala zbog strajkovanja za copyright ili smernice zajednica) Google zadržava sve nedospele prihode.
IMAM NOVI PROBLEM.
POJAVILO SE SADA NA ADSENSE KOLIKA ĆE BITI NETO ZARADA.
ALI.
TRAŽE MI DA POŠALJEM PODATKE O NAČINU PLAĆANJA.

TRAŽE MI:

TAČNO IME I PREZIME SA BANKOVNOG RAČUNA?.
ZVAO BANKU.
KAŽU BANKOVNI RAČUN JE NEKA BRAON KARTICA KOJU SAM DOBIO KAO PRIVREMENU, DOK MI NE IZDAJU PRAVU PLATNU DEVIZNU KARTICU.
JA SAM UKUCAO IME BANKE SA TE PRIVREMENE KARTICE NA KOJOJ MI STOJI I ONAJ "IBAN" BROJ I JOŠ NEKI BROJEVI.
I KAŽE: NEPRAVILAN UNOS.
PROBAO DA UKUCAM KAKO JE TAMO NAPISANO MOJE IME I PREZIME. OPET KAŽE: NEPRAVILAN UNOS.

SA KOG SI DOKUMENTA TI UNEO IME BANKE I SVOJE IME?

Jel se samo ja nerviram čitajući sve ovo? Kao da bot piše a ne prava osoba. Razumem da neko ne razume neke stvari, ali ovo je nov nivo "stavi mi na tacnu". Kao papagaj sa ponavljanjem pitanja, neverovatno. Kako uopšte pomoći dotičnom korisniku :)

Sve je već rečeno. Ukoliko imaš poteškoća, stupi u kontakt sa YouTube support agentom pa neka te on navodi na nejasnoće proistekle sa identifikacijom identiteta. Tebi će se uplaćivati na bankovni račun, po broju koga si dobio na toj braon kartici deviznog računa, odnosno isti se sadrži u instrukcijama za uplatu. Sve nepravilnosti iz poslovnog odnosa između tebe i banke reši sa bankom. Broj kartice AdSense ne interesuje. Ukoliko se i povrh svega ne budeš snašao, pokušaj da nađeš neku mrežu koja će prikupljati tvoju zaradu za procenat, a naravno pre svega, da je tvoj sadržaj za neku od njih atraktivan pa slati na PayPal i odatle prebacuješ na Visa karticu, ako ti je tako lakše.

Da li pomaže neko pismo YT platformi za bolju monetizaciju kanala i povećanje broja reklama !?
Ne pitam naravno za sebe , već samo hoću smernicama nekom da pomognem ...

Nazad
Vrh Dno