Šta je novo?

Yettel Kucni net - ex. Telenor Home

@CarnX
Bazna stanica je na 100m od mene samo okrenut sam joj ledjima tako da otvorena vazdusna linija izmedju antene i bazne stanice ne postoji... Verujem da je zato brzina na mobilnom telefonu tako dobra jer sam fizicki veoma blizu bazne stanice.

Ne razumem sta je ovo sto bi mogo da ubacim, meni treba samo da prijem 4G signala bude bolji sto smatram da bi samim tim dovelo do toga da ima bolji dawnload podataka posto je upload isto oko 40mbps... Ne kapiram ni zasto nije tako dobra kao na telfonu, a telfon nije neki A53s.

Vidim da modem nije sa nano karticom kao ovaj Yetel ruter, kako to da resim ?
Da nije skinut sa nemacke T mobile mreze.Objasnicu ti u inbox oko fw da ne gusimo temu

@CarnX
Bazna stanica je na 100m od mene samo okrenut sam joj ledjima tako da otvorena vazdusna linija izmedju antene i bazne stanice ne postoji... Verujem da je zato brzina na mobilnom telefonu tako dobra jer sam fizicki veoma blizu bazne stanice.
onda ti definitivno ne treba antena. uzmi lte cat6 ruter i to je to.

Taj speed mozes da sanjas.Realno je od 100 do 200 otprillike i to ako imas srece.

Nije mi jasno po svemu sudeci koji god ruter da se koristi nema sanse da se potigne brzina kakva je na telefonu sa istim provajderom na istoj lokaciju, yetel telefon, yetel ruter... Ili mozda gresim.

Eventualno kad bi nabavio
Huawei E5788u-96a 5G 4CA-LTE
Ili tako nešto u klasi 4-5 CA. Nažalost nema nesto puno takvih rutera.
Eventualno jos nesto od Netgera nighthawk M1 ili nešto slično toj kategoriji.
Ostalo je sve manje više sporije od telefona.

Eventualno kad bi nabavio
Huawei E5788u-96a 5G 4CA-LTE
Ili tako nešto u klasi 4-5 CA. Nažalost nema nesto puno takvih rutera.
Eventualno jos nesto od Netgera nighthawk M1 ili nešto slično toj kategoriji.
Ostalo je sve manje više sporije od telefona.
Ovo ne postiji kod nas na trzisut ?

Pa kažem malo je teže nabaviti kod nas, ali mozes videti i na oglasima a za ovaj Huawei mozda moze da se naruči sa alija i slično pa da doplatis carinu i PDV.

Utrci kod nas na oglasima ponesto dobro al retko i mora se paziti.Ja sam npr ulovio Huawei B818 za 8k din.

Utrci kod nas na oglasima ponesto dobro al retko i mora se paziti.Ja sam npr ulovio Huawei B818 za 8k din.
Imao si vise srece nego pameti.I ja jurim B818 takodje za jednu lokaciju gde mi treba za Video nadzor i jos neke stvari trenutno je tamo B525 montiran

Evo sta kaze Yetel ruter vs Huawei B528s-23a :) Sad me zanima da li postoji neko podesavanje kojim bi se ovaj rezultat popravi ovo je sve bez dodatne anatena a i to planiram da ugradim samo cu videti sta dali eksternu ili neku za unutrasnju upotrebu jer ovo je sasvim solidno, jos malo da dodam i meni ne treba vise.

Yetel ruter.jpg

Huawei B528s-23a.jpg

pogledaj prvo kakav je signal na b528 ruteru
RSRP, RSRQ, SNR, RSSI

udji na podesavanja rutera, i tamo ima sigurno signal strenght (ovi parametri lte signala).

Nasao sam, ovo al i ne mogu da uticme a ove paramtre... Nije uvek isto ali ovo je neka srednja vrednost za prvi i treci parametar....

1728661611325.png

e to treba. tu svakako ne mozes nista da menjas...
zar ti ne rece da si na 100m od bazne stanice/antene?
ja imam malo bolji signal (sa antenom) na 3-4km od bazne stanice :)

u sustini ovo je ok, moglo bi i bolje ali je ok...
sa antenom ne verujem da ces mnogo dobiti na brzini, tj mislim da neces uopste... ako ti je signal stabilan, to je to...

ono sto bih ja sad uradio na tvom mestu, instalirao bih cell maper/net monste na telefon i proverio bih ove parametre na telefonu. setaj po kuci i dvoristu da vidis gde ti je najbolji signal i tako nadjes bolje mesto za ruter.
RSRP_RSRQ_SINR_RSSI_Good_and_Bad_Values.png

Ovi rezultati osciliraju, recimo RSRP uvek je izmedju 80~86, RSRQ 10~13, a ovaj najvazniji kako sam zakjlucio SINR 3~10, mozda se to nekom antenom stabilizuje, popravi pre svega SINR.
ono sto bih ja sad uradio na tvom mestu, instalirao bih cell maper/net monste na telefon i proverio bih ove parametre na telefonu. setaj po kuci i dvoristu da vidis gde ti je najbolji signal i tako nadjes bolje mesto za ruter.
Kako se tacno zove program jer svsta mi izadje u gugl prodavnici kada kucam samo ovo...

Poslednja izmena:
Malo sam se pogirao sa trazenjem idealnog mesta u stanu i rezultat se znacajno popravio... Bukvalno sam stavio telfon na ruter po malo ga pomera oko mesta gde sam inace telefonom uhvatio da imam stabilno SINR 8 (gde najmanje oscilira) tu je download njabolji. Ni ostali parametri nisu losi. A mesto je na podu uz levi cosak sobe, ne uz prozor ili tako neko logicnije mesto.

Hvala na pomoci @gicko & @CarnX i ostalima koji su sporadicno ucestvovali sa svojim predlozima. Videcu da li ce antena nesto da pomogne.

Huawei B528s-23a  hotspot.jpghotspot.jpg

Malo sam se pogirao sa trazenjem idealnog mesta u stanu i rezultat se znacajno popravio... Bukvalno sam stavio telfon na ruter po malo ga pomera oko mesta gde sam inace telefonom uhvatio da imam stabilno SINR 8 (gde najmanje oscilira) tu je download njabolji. Ni ostali parametri nisu losi. A mesto je na podu uz levi cosak sobe, ne uz prozor ili tako neko logicnije mesto.

Hvala na pomoci @gicko & @CarnX i ostalima koji su sporadicno ucestvovali sa svojim predlozima. Videcu da li ce antena nesto da pomogne.

Pogledajte prilog 461897Pogledajte prilog 461898
To sto si našao se doslovno zove hot spot, odnosno tako se signali odbijaju da je tu najbolja recepcija

Bas sam bio uporan da skontam o cemu se tu radi, i uz malu pomoc prijatelja sa foruma uspeo da od 26mbps sa Yetel osnovnim ruterom koji kosta 1din :ROFLMAO: da dodjem do 64mbs sa Huawei B528s-23a i posle traznje hot spot-a, i ping se gotovo prepolovio. Primetio sam da rez nije ovako dobar ako je SINR na nizim vrednostima pa sam bukvalno jurio gde je SINR njaveci jer ostali parametri su manje vise isti.

Nazad
Vrh Dno