Šta je novo?

Yettel Kucni net - ex. Telenor Home

Trebalo bi mi tekstualno, bez slika. Tabela koju si pomenuo je na slici. Zgodno bi mi bilo da su ispisane vrednosti.

Meni je Telenr net u Kragujevcu radio ok, oko 30-40 mbps, slično i upload.
Onda posle mesec dana imao faze cele zime od 2-12 mbps što je drastično manje nego u početku, a jedva veće od onog jeftinijeg paketa u kome je max brzina 10mbps, čak nekad i manje.
Ok mislio sam neki kvar, proverima na telefonu i dalje 30-40 mbps. Dakle ograničavaju slučajno ili namerno kućni net.

Tek sada u 2019 se malo staibilizovao net 15-35 mbps za download. Realno često je daleko od maksimalne dostupne brzine, sramota da mi 4g kos istog operatera brži od kućnog wifi.

Sramota je jedino ako ga ogranicavaju vestacki, tj. kada postoji kapacitet na mrezi (kao sto jeste slucaj ovde).
Ako je brzi mobilni cesto, to je nesto drugo, ipak ne moze kucni net da ima prioritet, inace bi urnisali baznu.

Pogledajte sta se desava kod VIPa, bas to :D

@giga10, hvala za informaciju oko jacine signala, kvaliteta i suma. Sta se smatra za sum neka prepreka ili? Za vikend cu na vikendicu pa cu da ponesem ovaj telenor internet tamo, blizu je bazna stanica, a ako i tamo bude 10Mb/s onda mi je jasno da mi na neki nacin ogranicavaju brzinu.

Trebalo bi mi tekstualno, bez slika. Tabela koju si pomenuo je na slici. Zgodno bi mi bilo da su ispisane vrednosti.
Ovo ti je kompletna lista vrednosti parametara 4g signala sa tabele sa slike:

1. RSRP (jačina signala)
- odlično: veće od -90 dBm
- dobro: od -90 do - 105 dBm
- loše: od -106 do -120 dBm
- katastrofa: manje od -120 dBm

2. RSRQ (kvalitet signala)
- odlično: veće od -9 dB
- dobro: od -9 do -12 dB
- loše: manje od -13 dB

3. SINR (odnos signal/šum)
- odlično: veće od 10 (dB)
- dobro: od 6 do 10 (dB)
- loše: od 0 do 5 (dB)
- katastrofa: manje od 0 (dB)

*Napomena: Ovo je samo jedna od mnogih tabela na netu. Ne poklapaju se vrednosti u svima njima identično, ali su relativno, okvirno govoreći, približno tu. Ova tabela je po meni najrealnija.

@giga10, hvala za informaciju oko jacine signala, kvaliteta i suma. Sta se smatra za sum neka prepreka ili? Za vikend cu na vikendicu pa cu da ponesem ovaj telenor internet tamo, blizu je bazna stanica, a ako i tamo bude 10Mb/s onda mi je jasno da mi na neki nacin ogranicavaju brzinu.
Da, pametno. Isprobaj na vikendici, pa javi ovde rezultate.

Šum? Konkretno SINR je odnos signal/šum. Nisam elektrotehničar, ali koliko ja shvatam, onako laički, šum je neki nepoželjni signal, tj. signal koji ne nosi nikakvu informaciju u sebi. Valjda. U suštini on "kvari" onaj dobar kvalitetan signal.

Poslednja izmena:
Koliko je bese onaj limit kad se potrosi iz paketa 150gb?

Nakon potrošenog dodeljenog saobraćaja, internet možeš da koristiš do kraja meseca po brzini do 2 Mbps.

Popust za 12 meseci? Nesto sa Telenor bankom?

Poslednja izmena:
Popust za 12 meseci? Nesto sa Telenor bankom?

Dobijas modem i to je to :)

Screenshot_2019-02-12-09-33-22-1.png

pZ6JT3X.png

Poslednja izmena:
Da, pametno. Isprobaj na vikendici, pa javi ovde rezultate.

Šum? Konkretno SINR je odnos signal/šum. Nisam elektrotehničar, ali koliko ja shvatam, onako laički, šum je neki nepoželjni signal, tj. signal koji ne nosi nikakvu informaciju u sebi. Valjda. U suštini on "kvari" onaj dobar kvalitetan signal.

Isprobao sam tek danas na vikendici. Ipak ne postoji ogranicenje, brzina je bila oko 30Mb/s. Ovde na ovoj lokaciji gde ga stalno koristom verovatno je takva brzina zbog kvaliteta signala.

Imam pitanje u vezi rutera Huawei B311S. Da li se jos nekome cini da se nesto cudno desi sa wifi signalom, tj. kao da signal postane slabiji, kada se omoguci Guest Wifi?

Pozdrav svima. Imam pitanje oko raskidanja ugovora za kucni net.

Situacija je sledeca, sklopio sam ugovor 1.11.2018. na 12 meseci, znaci bez uzimanja uredjaja od telenora. Zivim u suterenu zgrade i zbog toga imam veliki problem sa nuskim brzinama i pucanjem veze. Problem se javlja i u Lumia 640 LTE telefonu i sa Huawei USB LTE stickom. Prema njima to nije dovoljan razlog za raskid ugovora bez penala i nude mi samo mogucnost da isplatim ostatak ugovorne obaveze.
Prema diskusiji o novim opstim pravilima ugovora sa ovog linka na telenor forumu saznao sam da se nudi mogucnost i raskidanja ugovora uz placanje razlike u ceni izmedju ugovorne i redovne cene za sve protekle mesece ugovora. Medjutim kada sam pitao u call centru, a zatim i prodavnici rekli su mi da se to ne moze primeniti u mom slucaju jer cena mog ugovora nije smanjena u odnosu na regularnu niti sam uzeo uredjaj(sto je i uslov kako bi se uzeo ugovor sa samo 12 meseci ugovorne obaveze).

Verujem da sam zaglibio sa ovim, ali rekoh da pitam ovde. Da li zaista nemam alternative za raskid ugovora?

Mogu oni vrteti koju hoce pricu, tvoje je da ih smoris - jer oni to rade korisnicima kada hoce raskid.
Samo je pitanje ko se prvi smori - trazi raskid, pozovi se da imas pravo da platis samo punu cenu pretplate po zakonu, ako ti ne odgovore u roku od 8 dana, odmah RATELu prigovor, pa onda dalje inspekcijama.

Ne smaraj se uopste, nece te pustiti tek tako :)

Mislis u temi ili negde drugde?

Mozes i ovde javno da pitas da li nekome treba, pa privatno u porukama da se dogovorite.
Mislim da ti je ova solucija sa predajom vlasnistva ugovora mnogo laksa nego da se cimas sa Ratelom i Telenorom, iako i ja isto volim da isteram pravdu do kraja.

na brzem neogranicenom cesto dobijam brzine tipa 10, 15, jednom 0.4, a bude i 30, 40...
koristim 2,3 dana sa vipovim ruterom

dodata je naknada za "aktiviranje broja" od 290. nije bilo obavestenja o tome pre prijavljivanja.

Kako moze da se promeni IP adresa.

Da li bi trebalo da podesim ruter (zte) specificno za telenor.

Da li mogu da izaberem samo 4G. U "izboru mreze" ne moze da se izabere 'rucno'

Jačina signala
-78 dBm

Poslednja izmena:
na brzem neogranicenom cesto dobijam brzine tipa 10, 15, jednom 0.4, a bude i 30, 40...
koristim 2,3 dana sa vipovim ruterom

dodata je naknada za "aktiviranje broja" od 290. nije bilo obavestenja o tome pre prijavljivanja.

Kako moze da se promeni IP adresa.

Da li bi trebalo da podesim ruter (zte) specificno za telenor.

Da li mogu da izaberem samo 4G. U "izboru mreze" ne moze da se izabere 'rucno'

Jačina signala
-78 dBm

I ja sam imao naknadu za aktiviranje broja iako su mi u poslovnici izricito rekli da nema nikakvih dodatnih troskova kada sam uzimao paket. Sto se tice podesavanja za ruter, ona su verovatno specificna za svaki uredjaj.

Prvo moraš da se diskonektuješ, pa onda ručno da izabereš "samo 4G"

da li postoji broj tehnicke sluzbe koji moze da se pozove direktno umesto njihovog zvanja mene

Vrh Dno