Šta je novo?

Yettel Hipernet

Evo još jednom, to što si se ti preselio nije osnov ni da se ugovor raskine u štetu korisnika a u korist provajdera.
Konačno si rekao jednu tačnu stvar. To što se korisnik preselio nije osnov za raskid ugovora. Tačka.
Znači korisnik nastavlja da plaća obaveze po ugovoru.
Osim toga, isplata benefita nije raskid u korist provajdera. Ako sam ja imao ugovor npr. 6 meseci po 1 din i 18 puna cena, pa sam se posle 10 meseci preselio negde gde nema infrastrukture tog provajdera red je da platim tih 6 meseci što sam koristii besplatno i da raskinem ugovor. To je sve što hoću da kažem.
Naravno da je dobra volja provajdera da učini i druge ustupke ali na to nije obavezan

Ajde sada pažljivo pročitaj sve napisano, ne može da se nacrta. Čini mi se da namerno ne želiš da razumeš.

Коју највећу погодност су вам понудили за прелазак на њихов нет?

Upravo imao razgovor sa promoterkom.
Imam ugovor na adresi kao podstanar i glasi na tudje ime. Zvali su me da vide za produzenje i objasnjeno im je da mogu i kao novi korisnik i kao postojeci produzenje. Dobio sam na keca ponudu od 9+15. Rekao sam da znam da ljudi dobijaju 12+12 i da me samo to zanima na sta mi kaze da u celom retailu to ne postoji kao opcija.
Odgovorio sam da cu razmotriti druge ponude drugih provajdera poput mts i yunet i ostalo je na tome da cemo se cuti da kazem sta sam odlucio.
Sada trazim promotera koji moze da da 12+12.
Mozda odlucim i da budem mesec dana bez neta jer tokom leta uvek daju dobre akcije

Upravo imao razgovor sa promoterkom.
Imam ugovor na adresi kao podstanar i glasi na tudje ime. Zvali su me da vide za produzenje i objasnjeno im je da mogu i kao novi korisnik i kao postojeci produzenje. Dobio sam na keca ponudu od 9+15. Rekao sam da znam da ljudi dobijaju 12+12 i da me samo to zanima na sta mi kaze da u celom retailu to ne postoji kao opcija.
Odgovorio sam da cu razmotriti druge ponude drugih provajdera poput mts i yunet i ostalo je na tome da cemo se cuti da kazem sta sam odlucio.
Sada trazim promotera koji moze da da 12+12.
Mozda odlucim i da budem mesec dana bez neta jer tokom leta uvek daju dobre akcije
Šaljem ti broj u Inbox

Moze li i meni kontakt info? Istice mi ugovor sa MTS-om naredne nedelje, pa da vidim koja opcija je najbolja.
Hvala unapred.

@Hurricane da bi sačuvao živce, bolje na dan isteka BOX ugovora svrati u MTS i traži zahtev izdavanja IDP broja i ostavi mob kontakt - na taj način ćeš dobiti pune dve godine 50%.
Jetelu je internet natovan, a TV im i dalje loše radi, dok MTS nema natovan net i TV im radi ok.

ali mora box 3, odnosno forsiraju fiksnu liniju, a internet 200 sa tv je 3700 u osnovi dok je ovamo internet 300 po ceni od 3300.

da ostane u MTS-u sa 50%, BOX 3 tv i net200 ispadne 1800 din a BOX 3 tv i net400 ispadne 2050 din

Probaj box 2 da dobijes kad uzmes IDP, najverovatnije dobijas njega ako kazes da ti yettel nudi net.
Box 2 je fiksni i internet

da ostane u MTS-u sa 50%, BOX 3 tv i net200 ispadne 1800 din a BOX 3 tv i net400 ispadne 2050 din
50% 24 meseca je isto sto i 12meseci po 1rsd, odnosno pola pretplate tokom cele UO. Pod uslovomd a se dobije ista stvar u oba slucaja.
Ne kazem nista protiv mts, sto se ulsuge tice, mislim da su najbolji zapravo.

^ Teško je sada dobiti kod yetela 12+12.
Možda ima kod nekih promotera ali što sam čuo niko to ne nudi

Iskreno, ocekujem tokom leta neku akciju. Par puta godisnje su darezljivi po tom pitanju.
Sto se mene tice, ja cekam 12+12 (a mozda uzmem i u mts) makar i bio bez neta mesec-dva. Imam na mobilnom dovoljno i za kucu.

Nista.
Za stavljanje dodatnih AP-ova samo oni se konfigurisu (stave se ili u AP mod ako ima ta opcija ili im se menja LAN ip adresa i gasi DHCP i UPNP server)
Koju IP da stavim na ruter koji "glumi" AP?
(ovo iz attachment-a dobijam pri ipconfig komandi)
Da li može npr. 192.168.1.50?

Prilozi

• ip.jpg
    ip.jpg
    123 KB · Pregleda: 27
Moze bilo koja IP izvan dhcp dometa glavnog rutera. Npr. ako je DHCP domet 192.168.1.1-199, onda na AP stavis 192.168.1.200.

Koju IP da stavim na ruter koji "glumi" AP?
(ovo iz attachment-a dobijam pri ipconfig komandi)
Da li može npr. 192.168.1.50?
1.50 jeste u odgovarajucem mreznom opsegu, ali kao sto rece kolega, elegantnije je kada koristis adresu koja nije u DHCP opsegu rutera.
DHCP je podopseg mreze koji se koristi za dinamicko dodeljivanje adresa uredjajima koji pristupaju mrezi.
Ne zelis da fiksne adrese ovde zalaze jer se moze desiti da ti AP bude iskljucen, ruter smatra da je adresa slobodna i dodeli je nekom random uredjaju. Kada ukljucis AP dolazi do konflikta adresa.
Opseg adresa u mrezi ti je 192.168.1.2 - 192.168.1.254 (1.1 je zauzeta za sam ruter).
Neki ruteri su podeseni da DHCP koriste sve ovo, ali vecina ima malo uzi opseg adresa. Dobro je sto to mozes sam da podesis.
Kod mene je namesteno da se koriste adresa od 1.101 - 1.200.
To je dovoljno za 100 uredjaja. Onda mi racunari i telefoni koriste fiksne adrese ispod tog opsega, a mrezna oprema i servisi od 1.254 pa unazad.

@e611
@TwistedMind

Znači ako sam dobro razumeo, ja sam na glavnom ZTE ruteru treba da podesim (ili je to možda već po default-u odrađeno??) taj uži opseg za DHCP i onda gađam bilo koju adresu van tog opsega?
Kako da ustanovim tačno available non-DHCP opseg ili da eventualno manuelno sam isti prvo podesim?

Je l’ rade Nintendo first party igre (Mario Kart, Super Smash Bros, Splatoon itd) na Nintendo Switch-u na Yettel Hipernetu s obzirom da navodno koriste CGNAT?

Da li neko zna da li yetel daje opciju bez modema, da ubodem u sfp konektor optiku i ucukam PPPoE parametre u Mikrotik za pristup yetel mrezi?
Drugo pitanje: koliko brzo resavaju reklamacije?

Ne daju sfp modul pošto je GPON, ne aktivna optika, možeš ubosti Ethernet kabl iz ONT-a u svoj ruter i namestiti vlan 710 i pppoe user pass I onda radi bez njihovog ZTE rutera

Vidjao sam po aliexpress gpon sfp stickove, ali ne verujem da je isplativo dati 30-40$ da bi se zaobisao mali ONT iako je vrlo sexy resenje :D

jedino ODI DFP-34X-2C2 moze da se konfigurishe (kupiti sa zelenim APC konektorom ili dodatno kupiti APC/SC na UPC/SC patch kabl) da radi ali i to je dosta komplikovano a i dalje moze biti bagovitije/nestabilnije nego ostaviti originalan ONT, it's not worth it.

Sad me zvali iz yettela sa ponudom od 11+13 meseci za net i tv.
Operaterka koja je preuzela obnovu tog starog ugovora i ponudu novog kaze da je pisala centrali poseban zahtev i da su odobrili 11 umesto 9 koje inace smeju da nude. Ne moze punih 12 koje sam ja trazio.
Ja to nisam ocekivao pa sam dan ranije pretumbao nesto oko usluga sa firmom tako da cu koristiti mts biz narednih nekoliko meseci u iscekivanju nekih boljih akcija. Kad bude bice.
Inace bih prihvatio 11+13, da ne cepidlacim i ja previse. Ono sto su ljudi uzimali po 18 meseci nesto ne verujem da ce tako lako da se ponovi.

@Hurricane da bi sačuvao živce, bolje na dan isteka BOX ugovora svrati u MTS i traži zahtev izdavanja IDP broja i ostavi mob kontakt - na taj način ćeš dobiti pune dve godine 50%.
Jetelu je internet natovan, a TV im i dalje loše radi, dok MTS nema natovan net i TV im radi ok.

Yettel ima sleep mod koji ne možeš da isključi:

Poslednja izmena:
Ovo nije tačno. U Ugovoru ti lepo piše da ti uslugu daju za lokaciju na koju si prijavljen, ukoliko se seliš i ima uslova preneće ti uslugu. Ukoliko nema uslova ti snosiš posledice jer oni ti nisu garantovali da imaju uslugu na celoj teritoriji srbije. Tu onda može samo da se desi "dobra volja" operatera da ti izađe u susret.

Ukoliko želiš da raskineš uvek možeš da platiš benefit za mesece za koje si koristio i da raskineš.
Zato operateri uvek i definišu u ugovoru adresu gde se usluga pruža i rade se provere Tehničkh mogućnosti jer samo za tu adresu mogu da garantuju usluge
Пуна цена прикључка + пуна цена 12 мес. по динар. То ником не одговара.

Što se tiče sleep moda, pokušao sam svašta nešto, uključujući ažuriranje softvera, kontaktiranje podrške i istraživanje alternativnih metoda. Potpišem ugovor na neograničen internet i imam sleep mod, a onda se suočavam sa uštedom bandwidth-a sa njihove strane, što je u suprotnosti sa onim što je obećano. Takođe, ovo je suprotno principu dobre poslovne prakse i pravičnosti prema potrošačima. To je obmana potrošača i to je protivzakonito. Trebalo bi da imam opciju da isključim sleep mod, posebno zato što to utiče na kvalitet usluge koju plaćam.

Nemate neograničen Internet, imate uštedu bandwidth-a sa sleep modom koji ne možete da isključite. Nije mi jasno što kažu da je na Yettelu neograničen Internet kada nije?

Ističe ugovor za dva meseca, imam samo net M i zvao sam ih da obnovim ugovor i dodam televiziju (isto M paket, 3299 din), ponudila mi je 12 meseci 50% (1650 din.) ili 6 meseci za 1 din. Rekla mi je da pozovem opet dva dana pred istek ugovora jer ''možda ponude budu bolje''.

da, da, ne prihvataj nista manje od 12m za 1din

Vrh Dno