Šta je novo?

Yettel Hipernet

Kakva je obrnuta situacija ako je neko testirao? Da li Hipernet TV aplikacija radi na SBB/IKOM mreži ili su blokirali kao MTS Iris?

Nema blokiranja za Hipernet TV. Vazi za sve provajdere u Srbiji.

Čitao sam temu pa sam sada u dilemi da li preći u Hipernet ili da ostanem u MTS-u. Ističe mi ugovor 30.12.2023 pa bih prešao una Hipernet, da im pošaljem idp broj dali su mi ponudu za Duo paket 12 meseci po 1 pa nakon toga 18 meseci po 2999,u to ulazi i 2 boksa gratis. Imam jos i broj kod njih pa sada razmišljam šta mi je činiti. Ako je sve isto što se tiče tv i neta kao i na MTS-u onda i nije tako loša ponuda. Verujem da bi mi i mts ponudio 24x50%=24x2700 ali sada treba računati koliko bi izašao broj koji je u box-u, sada bi išao na zasebnu pretplatu.

Pa sad, iskustva su prilično šarena. Kako gde i kako kome. Meni internet radi bez greške, kao što je radio i MTS. TV je radio onih par sati koliko sam ga uključivao, mada vidim da ljudi sa tim imaju nekih muka. U ovih deset dana sam i zaboravio da sam nešto promenio, osim što imam brži internet, posebno up koji leti i nikako da se naviknem da stvari šaljem ultrabrzo.
Imam statički IP što verovatno pruža neku dodatnu stabilnost. Verovatno je važno i odakle si. Ako dobro kapiram, ljudima u Beogradu internet radi kako je i radio. A da će ti MTS ponuditi 24x 50%, sumnjam. Bilo bi divno da ti ponude. Mene su samo otkačili kao pohabani kofer posle 17 godina. :)

Čitao sam i u MTS temi da daju ili su davali 50% na paket popust ko je tražio idp broj. Nista onda da sačekam i vidim da li će ponuditi ili da se rastajemo. Ne mogu da kažem da mi je mts optika radila loše za ovih 6 godina ali cene su otišle dođavola pa tražim nešto što povoljnije. Zato i kažem ako je kvalitet isti kao i kod mts-a onda će igrati ulogu ukupna cena.

Kvalitet interneta bi trebalo da ostane, jedino što je podrazumevano iza NAT-a, zato i imam statički IP za svaki slučaj da mi sve bude čisto. A TV koliko čitam zna da ne radi ponekad ali se ja još nisam susreo sa tim.
Ja kad sam tražio IDP, niko me nije ni pozvao. Dali mi broj za dva dana i to je to.

Meni je javna IP. Ne znam da li sam dobro skapirao da oni zasad nikog nemaju iza NAT?

Evo ne znam, ovde su svi pričali da svi idu iza NAT na Yettelu. Jedino ako se nešto skorije nije menjalo.

Akviziterka se začudila pitanjem, meni je taj podatak prelomio da se zahvalim SBB. Ne samo da je javna, nego nije mrdnula 15 dana.

Svi na yetelu koji ne plaćaju statički IP su iza cgnat
Svi na MTS optici nisu iza cgnat ali nije IP adresa "sticky" kao na SBB pa se menja svaki put kada se ruter rekonektuje
Neki na SBB su iza cgnat neki nisu

Ajde da nisam pitao i da mi nije rečeno unapred?

Da li je još neko sa optikom ovde iza NAT?

Iza NAT-a sam, kao i svi ostali na Yettel-u :D

I ja sam. Dao sam vam dezinformaciju. Pojma nemam šta sam gledao kad su instalirali.

Izvinjavam se.

Na Hipernetu su svi po difoltu iza cgnat.
Tek nakon aktiviranja fiksne IP adrese u poslovnici više nisi.
Usluga je 480din mesečno, možeš da aktiviraš/deaktiviraš na mesečnom nivou.
Net radi super(imam fiksnu IP), isto kao na MTS.
Kablovska -
Slika je ok, problem (sve ređe) je sa seckanje slike.
Jutros imao dva reseta stb, nešto zabagovao.. onaj stari telenorov... I to se sve ređe dešava.
Moje mišljenje je da za 12m/din po trenutnim cenama za pakete nije loša opcija. Bez 12m/din nikako.

dali su mi ponudu za Duo paket 12 meseci po 1 pa nakon toga 18 meseci po 2999...
Potpisao sam uo za hipernet samo u februaru. Tada je imala ponuda i za hn +tv, za paket duo m 12 po dinar + 12 x 1990.
Sada za isto daju 12 po dinar + 18 x 2990.

Cela uo:
Pre 23880.
Sada 53 820.

Šta se to toliko promenilo u tom paketu za 10 meseci, pa je cena podivljala?

Cena od 1990 je bila extra promotivna. Pride to za dinar. Ja sam godinu dana pre tebe potpisao UO po originalnoj ceni.

Tada im je bila promo cena.

Ima i razlika u brzini interneta, sad je svima 300/150, a prethodno je bilo 150/75, a duplo brze pod uslovom da imas i aktuelni postpaid paket za telefon kod njih.

Ova trenutna ponuda je bolja od ponude od letos, 2022, tj. sad za sve vazi veca brzina i popust.

Poslednja izmena:
Sve je to lepo samo kada bi im TV bila dobra , rado bih uzeo posle mts njih , ali TV kolje
Uzmes internet a tv se snadjes preko nekoga pa dogovoris da mu placas nesto za pristup ili uzmes sbb. Mada onda nisi nista uradio ali tako je kod Yettela, internet radi super ali bez javne ip adrese koja se doplacuje ne razmisljaj ako su ti bitni torrenti ako nisu onda mozes i bez tog dodatnog troska.

Koliko Yettel NAT utiče na torente? Jel baš neupotrebljivo? Trenutno sam na SBB i isto iza CGNAT, ali torenti rade ok, izvuku 5 do 10 megaBAJTA/s što na mrežnoj od 100 megaBita/s i nije loše.

Sasvim dobro radili torenti i na SBB i sad na Yettel. Ide to i do 10Mb/s. Nikakvu ja razliku ne primećujem - još uvek imam obe mreže.

Koliko Yettel NAT utiče na torente? Jel baš neupotrebljivo? Trenutno sam na SBB i isto iza CGNAT, ali torenti rade ok, izvuku 5 do 10 megaBAJTA/s što na mrežnoj od 100 megaBita/s i nije loše.
Pa sve zavisi koji paket odaberes. Ja imam 300/150 i nekada torrenti nisu mogli da prebace 3-4 Mbps dok kada sam uzeo javnu adresu sa njome idu oko 37 Mbps, dok upload ako si iza CGNAT mozes da zaboravis da ces na privatnim trakerima da vratis i jedan kilobajt a ne ono sto skines, meni upload ide tu do 17 Mbps ne u svaki put ali bilo je momenata da sam bio jedini seeder i to je odlicno.

Molim nekoga sa hipernet optike da uradi traceroute do hetzner servera na adresi 138.201.61.100 i datawagon servera na adresi 172.81.131.1.

@rajkosto Vidim da si ekspert za mreze, imas li info da li hipernet radi neku vrstu traffic shaping-a, npr. orion (1gbit simetricni link) ogranicava brzinu po konekciji, curl download sa ove dve adrese nece dati preko 250mbit/s dok npr SBB 600/60 paket bez problema vuce punih 600mbit sa hetzner-a i nekih 450mbit sa datawagon-a.

Ne znam koliko je od pomoći ... Sa androida

Prilozi

• Screenshot_2023-12-08-12-08-16-197_ua.com.streamsoft.pingtools.jpg
    Screenshot_2023-12-08-12-08-16-197_ua.com.streamsoft.pingtools.jpg
    58.1 KB · Pregleda: 52
  • Screenshot_2023-12-08-12-09-08-742_ua.com.streamsoft.pingtools.jpg
    Screenshot_2023-12-08-12-09-08-742_ua.com.streamsoft.pingtools.jpg
    57.9 KB · Pregleda: 40
Ako budes u mogucnosti opali i jedan sa desktop-a. 28ms vs 21ms preko Orion-a..

1702034392153.png

Evo ga.

Prilozi

• tr-1.png
    tr-1.png
    23.7 KB · Pregleda: 46
  • ping.png
    ping.png
    19.3 KB · Pregleda: 55
evo mali rezultat torrenta na hn
1702038413559.png
Što se brzine tiče, ja dobijam punih 37MBps. Lako prelazim 30 redovno i nisam primetio nikakve padove.
Upload ne pratim, imam i dnevni/noćni rule tako da upload punom brzinom ide samo trećinu vremena. Svakako je prilično loš upload kome je bitno da vrati nešto. Meni je ok na dva trackera jer ispunim vremenski limit. Torrenti piče na serveru tako da mi ne ometa komp.

Vrh Dno