Šta je novo?

Yettel Hipernet

Isto I mene pre par dana, meni u januaru ističe ugovor.
Odbio sam ih sad u prvom krugu, pošto moje brzine koje imam i kablovska se sada daju za manje para. Dobar pokušaj, doduše.
Malo ponude za dž, pa te malo zastraše...pa ako prođe, prođe.
Jadno, ali u skladu sa celokupnom situacijom u društvu.
Videćemo, javiće se do kraja meseca opet pa ćemo da pregovaramo.

Da su ponudili npr. 10m sa 50% verovatno bi mi bolje zvučalo. Imam i mobilni kod njih, pa su mi na hipernetu duple brzine. Sve to zajedno (hipernet+mobilni) bi bilo cca 4000 dinara prosečno, to mi deluje ok. Dosta koristim hbo koji daju kroz total pakete, pa i to moram da ukalkulišem bar malo.

U svakom slučaju, daleko je februar, biće prilike za razgovor.

Kakva je situacija sa fiksnom telefonijom, može li se eventualno preneti broj iz MTS-a ili to znatno usporava proceduru?
Prilično se dvoumim šta da radim sa fiksnim. Da li da ga odjavim ili prenesem. Istina je da ga koristim koliko i većina danas, tri poziva u godinu dana, ali sam se setio jedne za mene specifične situacije u kojoj bi mogao da bude nezamenljiv, a nije neka razlika u ceni Yettel paketa.

Da li se nekome dešava da na Hipernetu dobija "server IP address could not be found." za sajtove pa posle 30+ sekundi proradi samo od sebe? Ruter je vraćan na fabrička podešavanja a Yettel podrška za sada nije bila od pomoći.

Ovo je isto greška koja se dešava

Screenshot 2023-11-16 at 22.08.48.png

Poslednja izmena:
Promeni DNS.
Ja bih preporucio nextdns. Zahteva besplatan nalog i stina podesavanja. Ukljucuje i adblock ako zelis.
Jednostavnije resenje je cloudflare 1.1.1.1 ili adguard koji ima obican i adblock dns servere.

Da li je moguce promeniti DNS u ruteru (ZTE ZXHN H298Q) dobijen od Yettel-a? Posto ne vidim DNS parametre, samo DDNS opciju... :/

Moguće je dodati DNS servere koje on daje preko dhcp-a ali on uvek i dalje daje i sebe kao DNS server, što se izgleda ne može ugasiti pa nije 100% to korišćenje DNS servera koje si ubacio
Jedino da na svakom kompjuteru sam postavis druge DNS servere da se koriste u ipv4 settings mrežne veze

Promeni DNS.
Ja bih preporucio nextdns. Zahteva besplatan nalog i stina podesavanja. Ukljucuje i adblock ako zelis.
Jednostavnije resenje je cloudflare 1.1.1.1 ili adguard koji ima obican i adblock dns servere.
Stavljao sam Google DNS ali nije pomoglo. Možda bi trebao na ruteru da dodam

Da li se nekome dešava da na Hipernetu dobija "server IP address could not be found." za sajtove pa posle 30+ sekundi proradi samo od sebe? Ruter je vraćan na fabrička podešavanja a Yettel podrška za sada nije bila od pomoći.

Ovo je isto greška koja se dešava

Pogledajte prilog 413742
Мени се ово исто дешава задњих пар дана.

I kod mene se dešava sporadično na određenim sajtovima

Ja sam od pocetka na 1.1.1.1, da se ne bi gnjavio sa debagovanjem njihovih dns servera, posto to kad-tad pocne da zeza. Ionako cloudflare 1.1.1.1 ima brzi odziv u globalu.

Isto koristim napredniji DNS, nego pomislih da to nema veze sa nečim drugim, pa čisto da znam. A u samom ruteru nije moguće prići tim podešavanjima kao kod MTS_a?

Moguće je dodati DNS servere koje on daje preko dhcp-a ali on uvek i dalje daje i sebe kao DNS server, što se izgleda ne može ugasiti pa nije 100% to korišćenje DNS servera koje si ubacio
Jedino da na svakom kompjuteru sam postavis druge DNS servere da se koriste u ipv4 settings mrežne veze
Nalazi se u LAN settings tamo gde se menja IP sa 192.168.1.1 na nešto drugo, može se cekirati opcija da se ubace svoji DNS serveri ali kao što sam rekao, ruter ih samo doda, i dalje je ruter u listi pa je onda uvek yetelov DNS u listi, ali opet bi pomoglo imati ove googleove/cloudflareove da se koriste ako je yetel down

Koliko se secam ZTE dodeljuje po redosledu:
1. Custom dns 1
2. Custom dns 2
3. 192.168.1.1 (ovo je pretpostavljam lokalni dns proxy na ruteru).

E sad na iOS i slicno kad se uspostavi mreza sistem salje probni zahtev na sve dobijene dns servere istovremeno i od kojeg dobije najbrzi odgovor njega koristi za dalje sve dok je dostupan.

Za Linux varijantu ide valjda po redosledu prvi, pa drugi tek ako prethodni nije dostupan, barem je tako bilo tradicionalno.

Za android i windows ne znam kako tacno funkcionise.

Windows ih koristi nasumično što se može videti na onom DNS leak test sajtu (raditi nekoliko testova)

A dobro, ako taj njihov ne može da se eliminiše kroz ruter, može u svakom pojedinačnom uređaju. Meni je dosad bilo super što su te promene bile globalne, ali će se naviknem već. :)

Meni isto cesto izbaci da je sajt na koji idem nedostupan.

Yettel, RESAVAJTE! To ne treba mi da se petljamo!

“Uvidom u vašu opremu, s naše strane je sve u redu” @Yettel Srbija

Fire Elmo GIF

Treba da ukljucim ISP dns?
Primary ne diram pa na drugo mesto stavim 1.1.1.1?

Prilozi

• dns server.jpg
    dns server.jpg
    70.8 KB · Pregleda: 30
primary stavis 1.1.1.1
secondary 1.0.0.1

ne ukljucujes ISP dns jer onda ti ne da da ukucas
192.168.1.1 on stavi kao poslednji iako nije u toj listi na toj stranici, ne mozes ga se otarasiti :(

Ma dzabe. Puca konekcija. Sinoc od 18h na svakih pola sata pukne net.
Evo malopre opet.

Sve zavisi od lokacije gde se nalazite. Proverite da li imate nekoga u kraju sa MTS optikom pa vidite jel i oni imaju problema.

Kod mene za skoro godinu ipo dana rada Yettel optike nisam video 5 prekida interneta i da su bili duzi od par minuta.

Meni je prosto neverovatno da optika može da bude tako nestabilna?
Pet i po godina na MTS-u, ne znam da li je bilo tri nepredviđena prekida. Stvarno nikad ništa stabilnije nisam imao. Nadam se da su ista iskustva na Yettelu na NBG?

Ma ovo su sitni prekidi. Ne bih ja to ni video da ne igram online igrice. Izbaci me iz igre...udjem ponovo i sve radi. Ponekad ne moze sajt neki da ucita ali na refresh ucitava.

Apsolutno nikad ništa slično. Slušam i internet radio, igram neke sitne igre, ulazim na Linux servere, ništa ni da secne. NI sekund.

evo opet me izbaci.
Isto ko i juce, posle 18h krene da zeza. Tako je bilo i prosli vikend.

Vrh Dno