Šta je novo?

Yettel.bank ex Mobi Banka (2024)

I meni sad stiglo...
IMG_3462.png

@uji Šta misliš ako neko uzme Yettel sve i tipa posle nekog vremena mu istekne ugovor za mobilni i tad promeni paket i uzme neki koji ne važi za tu akciju, da li mu automatski gase MasterCard World ili bi je ostavili aktivnu do kraja roka važenja :)

@GMT II ne znam stvarno, mnogo je nezgodno o tome prejudicirati. Još januara sam prešao sa Max na Lite preko aplikacije pošto se promena nije sprovela kroz stari web i onda mi je tom prilikom ostala Master debitna. Mislio sam da je neki bag, ali kasnije se ispostavilo da su to omogućili sa namerom da tako bude. Stoga, ne mogu da budem siguran šta se desi kada neko skroz izgubi benefit za Yettel Sve i da li mu se Master World ipak otkazuje.

Što se štednje po viđenju tiče, meni služi samo koliko da sklonim novac sa tekućeg, tako da i nisam nešto iznenađen potezom da se kamata smanji, s obzirom na druge benefite i celokupan marketing da se korisnici privuku na Max i bez stalnih prihoda.

Ja ću svakako ostati u yettelu, nema održavanja, dižem na svim bankomatima bez provizije, nema provizije za slanje na račun... Ali ako u nekoj drugoj banci ima isto onda ću preći iz inata :D

Kolika je kamata u ProCreditu?
A Vista tj. Flexi im je samo 1,50%

A oročena dinarska štednja i to koliko vidim minimum je 100.000 din da bi bile ove kamate:
3,75% za 3 meseca,
4,25% za 6 meseci,
4,25% za 9 meseci,
4,30% za 12 meseci

Sve u svemu ok su možda jedino za 6 meseci, jer za 10 meseci je 5% u 3bank a 12 meseci je 5% u Alta banci. U 3bank je A Vista 4%

Ali što u Yettelu imaju tu politiku da se obraćaju na “ti” fazon prethodni mail je bio Za tebe imamo novu ponudu kakavu niko drugi nema na tržištu!😎 A danas smo prešli na “Vi” i obaveštavamo Vas da će kamatna stopa na Vašu štednju iznositi 2.01% 👉👈

Da samo si smetnuo sa uma “malu činjenicu” da je na primer 100.000 KGS prošle godine u ovo vreme vredelo nekih 1.100 EUR, a danas tih istih 100.000 KGS vredi nekih 987 EUR. Što znači da je to zapravo gledajući kroz EUR lošija kamata nego kod nas

Njima je EUR bitan kao nama kineski juan. Kurs dolara im je sličan ili čak malo bolji nego pre dve godine. Sve se od zapadnih granica Rusije ka istoku gleda prema dolaru.

Uostalom, kamata na štednju im je dosta veća od inflacije, što kod nas nije slučaj.

Poslednja izmena:
Zaintrigiralo me je ovo što kažu da naša ponuda ostaje među tri najbolje ponude na tržištu za bilo koji iznos. Večito su ova Yettelova poređenja sa drugima u vidu mozgalice... Takva formulacija implicira da su sa 2,01% upravo treći, pa se postavlja pitanje ko je prvi i drugi. Mislim da niko sem njih nema baš jednaku netrivijalnu ponudu za bilo koji iznos (uglavnom ima neki minimum i/ili maksimum), tako da sam taj aspekt zanemario. Bez toga, jasno je da je prva 3Bank (već poznata i mnogo puta pominjana kamata 4% za iznose od 10k do 2m).

Nisam, međutim, dosad znao da postoji ponuda koja je negde između. ProCredit-ov Flex (ranije pomenutih 1,5%) i dalje je manji, pa nisu oni. Prošao sam opet kroz ostale ponude i tek sad primetio da Adriatic Bank nudi oročenu štednju sa opcijom prekida (na 12 meseci 3,5% i na 25 meseci 4%), gde je princip da se prevremenim razoročenjem kamata ne gubi (u prvoj opciji uvek ostaje 3,5%, a u drugoj je manja što se pre razoroči, ali uvek ostaje iznad Yettela). Prva opcija je, dakle, sličan princip onome koji je Yettel imao ranije, gde su ugovori za štednju po viđenju bili ograničeni, samo bez mesečne isplate. Za tačne detalje bi već neko morao da se raspita, u smislu mora li sve uživo, ima li skrivenih troškova i tako to, ali na prvi pogled se čini kao okej ponuda kome je Adriatic bliži od 3Bank.

Da sam ja sastavljao taj mejl u Yettelu napisao bih "naša ponuda ostaje najbolja na tržištu za bilo koji iznos" i ne bih time ništa slagao.
3bank je ograničen maksimalnim iznosom a Adriatic ipak nije a-vista štednja već oročena, mada dozvoljavaju prevremeno razoročenje sa pripisom kamate.
I dalje ne znam da iko daje veću kamatu na klasičnu a-vista štednju (drugde su neke simbolične kamate u promilima ili nula). Iako je donekle uporedivo sa oročavanjem uz privremeno razoročenje, ipak nije to isto.

Pa otprilike smo sve isto rekli, hahah, samo na drugi način.

Iako je donekle uporedivo sa oročavanjem uz privremeno razoročenje, ipak nije to isto.
Ovo jedino baš zavisi od tačnih detalja, zato kažem da bi neko morao da se raspita. Ako procedura prevremenog razoročavanja, podizanja proizvoljnog iznosa i ponovnog oročavanja ostatka pod istim uslovima ne traje duže od nekoliko minuta, ne bih smatrao to ništa složenijim od prostog podizanja proizvoljnog iznosa. Naravno, kamata je manja, ali sigurno je mnogo ljudi kojima je Adriatic bliži. Dve poslovnice im pokrivaju druge delove BG u odnosu na 3Bank, a imaju ih i u Šapcu i Čačku. Još kad bi se ispostavilo da nešto može da se uradi i na daljinu...

Svakako, alternative su tema za sebe, a ostaje da je Yettelova ponuda jedinstvena.

Pa otprilike smo sve isto rekli, hahah, samo na drugi način.
Koristeći tvoju analizu tržišta sam samo zaključio da yettel može da se reklamira kako i dalje ima najbolju ponudu na tržištu (iznenađuje me što su napisali da su "među tri najbolje ponude", iako je možda u praksi slično to što nudi Adriatic, tehnički je to drugi proizvod)

hteo pre 6 meseci da otvorim bank max al nisam pa krenuo sad.

Pre bilo i putno osiguranje a sada samo uz kreditnu.

kreditna ko kreditna mi ne treba, uzeo bi je zbog putnog, jel ima neki razlog zašto to ne bi trebao da radim ? troškovi....
da li putno aktivno samo ako se kreditna koristi.....

Putno osiguranje je uniqa, ne moraš da koristiš karticu - važiće ti svejedno Jedino neće važiti ako koristiš kreditnu a ne izmiruješ redovno obaveze.
Putno važi za prvih 30 dana provedenih u inostranstvu u godinu dana. Npr dobiješ kreditnu 1. septembra , putuješ po petnaest dana u oktobru, novembru i decembru. Za ova prva dva putovanja će ti važiti osiguranje, a za decembarsko neće (iako ti možda nije ni bilo potrebno u prva dva putovanja, nadam se da kapiraš šta hoću da kažem).
Posle godinu dana dobiješ novu polisu, tj opet imaš 30 dana osiguranja. Napomena da važi i za tebe i tvoju porodicu ako putuju sa tobom. Pisao sam već da sam jednom iskoristio njihovo osiguranje za lekarski pregled na moru, samo odneo u Uniqa-u račun i pasoš refundirali mi bez problema.

Poslednja izmena:
Putno važi za prvih 30 dana provedenih u inostranstvu u godinu dana. Npr dobiješ kreditnu 1. septembra , putuješ po petnaest dana u oktobru, novembru i decembru. Za ova prva dva putovanja će ti važiti osiguranje, a za decembarsko neće (iako ti možda nije ni bilo potrebno u prva dva putovanja, nadam se da kapiraš šta hoću da kažem).
Možeš li da objasniš kako znaju kada si išao u inostranstvo, pa da ti ne važi u decembru?

Mogu i iz pasoša da zaključe da li si premašio dozovoljeni period (imaš naše pečate za izlaske, a kad si se vratio treba da se vidi iz stranog izlaznog), a trebalo bi da imaju i neke kontakte za proveru putovanja sa ličnom kartom. Evo npr. ovde kako je Triglav to objasnio jednom klijentu, a verujem da isto važi za UNIQA i ostale.

Sistem sa brojanjem pečata će svakako morati da ukinu. EU uskoro uvodi EES i ukida pečate, dosta zemalja takođe ne pečatira više, a i naši planiraju da ukinu izlazni pečat za državljane.

печата нема ако се иде са личном у Српску и Црну Гору..... тако да једино веза са МУПом би могла....

Možeš li da objasniš kako znaju kada si išao u inostranstvo, pa da ti ne važi u decembru?
Pri podnošenju dokumentacije u Uniqu sam odneo račun iz doma zdravlja za koji tražim refundaciju i sve pasoše (i moj i članova porodice). Tamo su kopirali svaku stranicu tih pasoša. Da li oni posle zaista broje pečate i proveravaju na još neki način sa graničnim prelazima - nemam pojma. Nisam imao problema sa refundacijom, a nisam ni pokušao da ih prevarim (niti bih to radio) to mi je svakako bilo prvo putovanje u inostranstvo od dobijanja kreditne kartice.

Poslednja izmena:
Провере се врше преко управе граничне полиције. Од података је потребно име, презиме и ЈМБГ или број путне исправе (пасоша или личне карте) ако је странац у питању. За свако лице које уђе и изађе из земље чувају се подаци, нисам сигуран али мислим 10 година. Судови те податке добијају у року који је пошти потребно да достави наредбу суда и врати одговор УГП. Неки пут и за 48 сати.
Е сад да ли податке из те базе може да повуче осигуравајућа кућа то не знам али мислим да не може. Оно што може је да у евентуалном судском поступку који би се повео суд прибави те податке.
Осигуравајућа кућа за мање износе од неколико хиљада динара сигурно неће правити проблем, али ако би се радило о неколико хиљада или десетина хиљада евра сигуран сам да не би веровали пасошу јер се земља може напустити и уз личну карту. Тако да сам 99% сигуран да би ушли у судски спор како би ископали те податке.

Nazad
Vrh Dno