Šta je novo?

Yettel.bank ex Mobi Banka (2024)

da li u novoj app ima virtuelnih kartica?
Nema za sada.

Interesantno da početna strana aplikacije, veze nema sa onim što smo videli na screenshotovima, gde je izgledalo dosta, dosta bolje. Ako ništa bar je centralno mesto zauzimalo stanje na računu, a ovde je sad bukvalno centralno mesto zauzeto nekim glupostima.

Evo kako je to na screenshotovima:
1000004351.png

da li u novoj app ima virtuelnih kartica?
Od 27. stupaju novi opšti uslovi na snagu kojima je predviđeno da tokom reizdavanja Master bude virtuelna kartica, a ako hoćeš, tražiš fizičku koju kad aktiviraš, menja virtuelnu.

Da li je neko mozda dobio novu Mastercard ili Dina karticu,da seruje pravu sliku (ne treba podaci :D)?
Ako je krenulo od 25.05..teorijski postoji sansa da je nekome stigla

Ovako je bilo i kad je OTP kada je lanisarala novu app. Na početku samo našminkana bez ikakvih funkcija, a onda su funkcije dolazile na mesečnom nivou malte ne. Strpite se rekli su da neće biti svih najavljenih mogućnosti do nove godine. Zato i mogu obe app da se koriste, dok ne integrišu sve mogućnosti koje je stara imala. Predosećaj mi je da će ovo biti stvarno odlična aplikacija :D

Od 27. stupaju novi opšti uslovi na snagu kojima je predviđeno da tokom reizdavanja Master bude virtuelna kartica, a ako hoćeš, tražiš fizičku koju kad aktiviraš, menja virtuelnu.
pfff, meni treba kao kod intese da mogu da pravim virtuelne kartice namenski. Ako sam dobro razumeo, to uopste nije virtuelna kartica, vec samo nece napraviti plastiku, sto me je totalno briga jer tako vec i koristim trenutnu preko gpay.

Ovo mi se već ne sviđa. Razumem da zbog beskontaktnog plaćanja to bude preduslov, pošto tako traže Apple i Google, ali za aplikaciju je besmisleno, a mnogi nemaju zaštitu telefona šifrom, niti žele da je imaju.
Nije preduslov, može da se loguje u aplikaciju sa šifrom...

• Like
Reagovanja: uji
pfff, meni treba kao kod intese da mogu da pravim virtuelne kartice namenski. Ako sam dobro razumeo, to uopste nije virtuelna kartica, vec samo nece napraviti plastiku, sto me je totalno briga jer tako vec i koristim trenutnu preko gpay.
Tako nekako. Kao što je Visa/Master Digital u Rajfajzenu za iRačun, s tim što oni ostavljaju digitalne i fizičke, dok Yettel ukida virtuelnu nakon aktivacije plastične. To je po njihovoj logici osmišljeno da ljudi ne trpe dok im plastika ne stigne poštom.

Koliko vidim u novoj aplikaciji ne moze da se vidi predstojece rate za kreditnu karticu, a nisam siguran ni da li moze da se dele transakcije na rate jos uvek. Svakako, stara app jos uvek radi.

Ne znam kako vi, ali meni u novoj aplikaciji fali ona velika pogača na početku, sa plavim ( raspoloživim) i crvenim (rezervisanim) delovima. I uopšte, sve je sitno, nabacano i pretrpano. Isto takvi su i meniji. Ljudi koji teže vide na blizinu (starija populacija) će morati da vade naočare (za čitanje) u svim mogućim i nemogućim situacijama, da bi došli do potrebne informacije. Ovo uopšte nije u skladu sa proklamovanom "bankom u hodu".
Prvi utisak mi je da je stara aplikacija mnogo preglednija i lakša za korišćenje "u hodu".

Da li se novac sa a vista štednog računa može podizati svakog meseca sa obračunatom dvanaestinom godišnje kamatne stope ili se novac sa obračunatom kamatom može podići tek nakon godinu dana?

@Davidson na kraju meseca uplaćuju kamatu na tekućem, a postoji opcija i da ugasiš štedni račun pa nakon gašenja se automatski prebace deponovana sredstva sa kamatom od početka meseca do tog datuma.

Ne znam kako vi, ali meni u novoj aplikaciji fali ona velika pogača na početku, sa plavim ( raspoloživim) i crvenim (rezervisanim) delovima. I uopšte, sve je sitno, nabacano i pretrpano. Isto takvi su i meniji. Ljudi koji teže vide na blizinu (starija populacija) će morati da vade naočare (za čitanje) u svim mogućim i nemogućim situacijama, da bi došli do potrebne informacije. Ovo uopšte nije u skladu sa proklamovanom "bankom u hodu".
Prvi utisak mi je da je stara aplikacija mnogo preglednija i lakša za korišćenje "u hodu".
Meni je ovo novo mnogo preglednije.
Ona pita me je užasavala.

Ovako na jednom mestu vidim koliko imam raspoloživo i u dinarima i u evrima, i na štednim računima.
Plus sve sumirano gore (tekući + štedni).

U staroj app mi je za to trebalo 10 klikova i digitron pride.

Koji android zahteva? Kod mene niko od starijih u familiji nema opciju da instalira a nesto sumnjam da ce sada da se isprse 100-tinak hiljada za par novih telefona samo da bi koristili aplikaciju neke banke.Pretpostavljam da ce to trajati dok njima (ili meni) ne dosadi da im proveravam stanje na PC pa ce preci u neku cija aplikacija nema taj problem...

Dobijam poruku: "installation of service failed, please try later again", nakon instalacije prilikom inicijalnog setupa aplikacije.

Da li neko zna kako se dolazi do IPS pokaži? Ili ta opcija stiže naknadno

Moram da pohvalim što radi i logovanje skeniranjem lica, pogotovo kad se uzme u obzir da je tek sa Pixel 8 Google omogućio da se face scan koristi kao autentifikacija za bankarske aplikacije.

Da li je neko mozda dobio novu Mastercard ili Dina karticu,da seruje pravu sliku (ne treba podaci :D)?
Ako je krenulo od 25.05..teorijski postoji sansa da je nekome stigla
Postao sam klijent yettel banke prvog radnog dana u junu, sve tri kartice su mi i dalje u statusu "inicirana". Neko je ovde napisao da će se promeniti status kad ih naprave i pošalju, tako da još uvek ništa.

Мој утисак је да пошта те картице доставља заједно са рачунима како би спојили лепо и корисно јел, да не иде јадни поштар два пута до адресе. Ја сам иницирао MC дебитну и кредитну са размаком од 3 недеље а добио сам их истовремено са рачунима за мај месец. Ову дебитну само иницирао 30.04. а обе добио тек јуче са струјом и инфо станом.

Isporuka kartica nema veze sa računima, već sa datumom slanja i danima kojima poštar obilazi neki reon.

U svim većim mestima je to 5 dana sedmično. U manjim mestima se broj smanjuje do jednom sedmično i stanovnici tih mesta tačno znaju koji je dan u pitanju.

Lepo izgleda nova app, ali mnoge opcije iz stare još uvek fale. Pored svih gorepomenutih primetio sam da za interni prenos ne postoji opcija kreditne kartice, tj. može samo da se prenosi između tekućeg i štednog računa. Ne može se otplaćivati dug po kreditnoj kartici. Nadam se samo da neće ukidati staru aplikaciju pre nego što sve opcije iz nje ne omoguće u novoj aplikaciji.

Takođe, kao što je neko pomenuo, i kod mene stoji Tekući račun 2, Štednja po viđenju 1 i Kreditna kartica 1, ali se to može preimenovati u aplikaciji.

• Like
Reagovanja: mnt
Imam jedno jako glupo pitanje, ali ne zamerite jer nikad nisam koristio kreditnu karticu, a i poznavanje ekonomije mi je da se podhitno upustim u ucenje.
Zanima me da li, i u kojim situacijama, se odlucujete da uzmete kreditnu karticu?

Naravno da razumem ljude koji u tom momentu nemaju raspolozivi iznos koji im je potreban, vise me zanima da li je uzimaju ljudi kojima fakticki nije potrebna(imaju stednju, visoka primanja i sl)?
Meni nikad nije bila potrebna, ali gledam da vec u 2-3 situacije rent-a-car agencije iskljucivo traze depozit preko kreditnih kartica, bez obzira sto u tom trenutku mogu da pokrijem trazeni depozit.

U principu ne uzimas ako ti ne treba (kao i bilo sta drugo..osim kada udjes u veliki market za 3 stvari pa kupis jos bar 6 koje ti ne trebaju i na kraju ih mozda i bacis kada istekne rok :D).
Ne znam zasto rent-a-car brine o tome i sta ih briga da li je debitna ili kreditna.Ti sa debtine (ako ne moze u kesu kada uzimas auto) uplatis na njihov racun i pare legnu kao sa kreditne,to nema sta da ih se tice.
Sto se tice kreditnih kartica (ne znam sada,ali vecina banaka) banke naplacuju mesecno odrzavanje koristio je ili ne (a iznosi nisu uvek mali) i dodatno ti naplati kamatu.Cak vecina banaka ti automatski (bez obzira da li hteo ili ne) odredjene iznose deli na rate kako bi i to naplatili.
Sto se Mobi banke tice,ranije su bar bili uslovi da ukoliko uzmes kreditnu karticu,dokle god je ne koristis,ne placas nista.Ostale uslove bolje pogledaj sam (da ne lupam napamet,ali bilo je nesto ako i do odredjenog datuma ili petioda isplatis sve,ne placas ni kamatu).

Ima i dalje onog da ljudi kada kažu da kao način plaćanja primaju kreditnu karticu često zapravo misle i na kreditnu i na debitnu karticu.
U principu kao što je obrenikola pomenuo, nema šta njih da zanima kakva je tvoja kartica. Ne može niko da te natera da koristiš kreditnu ako nećeš. 😆

Рентакар агенције по правилу траже кредитне картице, без обзира на депозит.

Картице могу бити практичне због путног осигурања, приступа лаунџу на аеродромима, бонус програма, или неких других погодности. Пружају одложено плаћање без камате кад се користе рационално, и плати комплетан дуг приликом доспећа. Омогућују додатну слободу, и служе као својеврсан бекап, ако главни извор плаћања не ради.

Isto uzeo kreditnu (ne u Mobi nego Rfb) zbog rent-a-car. Mogu ja njima da kažem "šta vas briga što je debitna", ali njih jeste briga i ne primaju debitne, samo kreditne. Bez kreditne, mogu samo da ne iznajmim auto, što nije opcija kad putujem službeno.
Sad se trudim da sam uvek zadužen bar 150k, jer plaćanjem na vreme nemam kamatu na kreditnu, a tih 150k držim u Mobi na štednji. Platim karticu 210 dinara mesečno, a dobijem 500 dinara od Mobi. Ovo je otprilike, jedini slučaj kad sam uspeo da zeznem banku 🙂

rent a car to trazi verovatno da bi mogli da zaduze karticu vise nego sto imas novca, a u slucaju da im se tako prohte.

Svako kako mu volja. Ja se pružam isključivo koliko mi jorgan dozvoljava. Nikad kreditna, nikad minus, nikad ništa preko onog što imam, iako je bilo prilika da imam mogućnosti za sve to. Znam neke ljude koji imaju kreditne, stalno imaju nešto na odloženo, na rate i uvek dugovanje. Ne plaćaju kamate jer vraćaju na vreme, ali se nikad i ne oslobode od toga. Mene to prosto negde psihički opterećuje i stvarno sve može da sačeka mesec dva ako nešto ne mogu da kupim baš sad. Nemam ništa protiv onih koji to imaju i koriste, ne finansiram ih ja. Samo, ja baš i nisam ukalupljen u ovo histerično potrošačko društvo. Nisam nikad zeznuo nijednu banku, ali još nijedna banka nije zeznula mene tako da je to odlična situacija.

Нема шта де "зезнеш" банку или она тебе. Просто имаш могућност за неке погодности, и то и искористиш, ако желиш. Уговори и услови су јасно дефинисани, рационално и одговорно коришћење се подразумева.

Nazad
Vrh Dno