Šta je novo?

XP64: Imate li problema?

• Začetnik teme Začetnik teme golub
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

golub

Čuven
Učlanjen(a)
18.12.2001
Poena
630
Za "korisnike"... kratak komentar:
Kakva su vasa iskustva sa XP64 ?

Prelazim na 4G RAM, ali mi se ne zuri na Vistu.

Bolja je Vista x64, nego XP x64. Brza, optimizovanija, bolje podrzana sa drajverima,...

meni je xp64 bolji..radio sam i na vistu x64 ali sam je makao...

Samo da ne sklizne tema u stranu...
Svaka cast Visti, ...ali vas molim za komentar na prvo pitanje.

xp64 bit imam već treću godinu, kao drugi sistem. da neke sinovljeve starije igrice neće da rade na 64-bita, odavno bih prešao samo na njega.
sistem je stabilniji od xp 32-bita.
tačno je da ima problema sa drajverima za pojedine uređaje, ali to je sve. ozbiljni programi rade bez problema.
nije šaren kao vista, ali te ni ne boli glava kao sa vistom. a ako ti je baš do izgleda, onda ni nemoj da se bakćeš kopijom, već odmah stavi OS X

...kao drugi sistem?

Na istom HDD ili sa dva HDD ? Kako ide setting i boot?
Moze li malo detaljnije...?

Taj deo informatike mi je "crna rupa", nemam bas vremena za sve...

Izvinjavam se svima koji su ovu temu vec sazvakali...

Poslednja izmena:
Šta će ti XP uopšte?
Imaš neki uređaj za koji nema drajvera?

Mene zeza samo IE7, ponekad zabode kad ga pozovem iz gmail notifier-a. A npr. štampamo preko Remote Desktopa na "glavnoj" mašini koja je XP običan. Tačnije, tu je i skener i render manager (za 3dsmax, backburner), skype, muzika, mejlovi itd.

Kao drugi sistem, obično znači da instaliraš jedan, pa drugi, samo na drugu particiju ili HDD. Windows setup sam napravi odgovarajući boot.ini, ono kad se diže sistem, da izabereš koji ćeš (ili podiže default, posle 30s).

Poslednja izmena:
Za desktope masine (kucne korisnike i igrace) 64-bita nema smisla... Radio sam neki test, trebalo bi da izadje u novom Digital!-u...
Probao sam razne stvari i na kraju se pomirio da mi je bolje da mi OS vidi 3.25GB RAM-a, ali da radi na njemu sve 😉

...kao drugi sistem?

Na istom HDD ili sa dva HDD ? Kako ide setting i boot?
Moze li malo detaljnije...?

Taj deo informatike mi je "crna rupa", nemam bas vremena za sve...

Izvinjavam se svima koji su ovu temu vec sazvakali...

na istom HDD. kao i kod svih windowsa, suština je da noviji (64-bit) instaliraš posle običnog XP. posle toga nikad nikakvih problema nisam imao. čak ni jednom nisam uspeo da oborim 64-bitni Xp (mada sam svašta čeprkao:-devil-🙂.
to je bukvalno sva "nauka". pazi samo da instaliraš "obični" a ne budženi XP 64, jer ti su i najstabilniji i najbrži ( mada nisu "šareni").

Poslednja izmena:
Za desktope masine (kucne korisnike i igrace) 64-bita nema smisla... Radio sam neki test, trebalo bi da izadje u novom Digital!-u...
Probao sam razne stvari i na kraju se pomirio da mi je bolje da mi OS vidi 3.25GB RAM-a, ali da radi na njemu sve 😉

Pa sta na 3.25 GB ostaje od "dual chanela"?? Malo mi izgleda asinhrono...:trust:

Poslednja izmena:
Opusti se totalno je sinhrono i radi DC. Ploca i OS vide svih 4GB, samo OS ne moze da adresira vise od 3.25GB :wave:

Pa sta ti vidis kao manu wild1waltz-ovog sistema...?

It seems fair enough to me...

Jes' vala - pa jel' znaš kolko košta 768MB RAM-a? Bačeno bogatstvo . . . 🙂

Slažem se s tobom, otkad isto pričam ljudima. Kome treba 8GB RAM-a neka instalira 64-bit. OS , ostali neće imati vajde . . .

Inače, XP x64 radi ko satić, da odgovorim na golub-ovo pitanje.

Hmmmm da 🙂
Inace Vista vs XP (64-bitne edicije), Vista je mnogo bolja, bar meni. XP 64 mi je pravio cudne probleme 🙁

To jeste vrlo moguce, ipak je njima vista 64bit aktuelni OS, win XP 64bit je prethodna generacija pa vise paznje obracaju ovom prvom.

Ono sto bi moglo nekom da znachi, je da prilikom instalacije dodatnog sistema, pazi da nije nakacen neki externi HDD. Meni zato winXP64 nece da "pali" ako isti nije prikljucen 😀 (2.5" USB je u pitanju).

Ja furam nekih 2-3 meseca x64 i sasvim sam zadovoljan, nisam imao problema sa bilo cim, sve 32-bit app rade sasvim normalno, jedino me je crysis zezao, al' sam ga zahebao na kraju 😛, sto da ne vidi 4Gb kad su vec tu. Navodno 32-bit aplikacije koje odradjuje WOW rade za nijansu sporije... U kompu imam sharenolik hw, i za sve ima drajvera... Ima i aplikacija za njega podosta....
Nesto za start http://www.start64.com/

Poslednja izmena:
Koristim XP64 i zadovoljan sam. Dosta je brzi od Viste ultimate 64 (probao sam pre SP1). Fale neki drajveri (od kojih meni ne treba ni jedan, ili ih nema ni za vistu 64) i ne radi total commander pa koristim speed commander. Za rad u Maya-i 2008 je odlican, Cinebench10 daje 14900 u odnosu na 12900 na 32bita.

Poslednja izmena:
.......i ne radi total commander pa koristim speed commander. Za rad u Maya-i 2008 je odlican, Cinebench10 daje 14900 u odnosu na 12900 na 32bita.....

OT:
Bio je sticky o XP x64, al sad ne mogu da ga nadjem

Kako bre ne radi TC??
Inace, moje misljenje o XP x64 je sledece:

1. Vr' vr'ova OS, a da nije neki tamo UNIX, znaci najbolji Win ikad napravljen

2. OS bez podrske, znaci nece biti SPova, sto ima od drivera ima, ono sto nema nece ni biti, za nove uredjaje ne verujem ni da ce se praviti, oce za NV/ ATi grafike al neki all-in-one ili TVkartice, cisto sumnjam, znaci corskokak

3. 95% radi / 5 % ne radi, retki programi odbijaju da se instaliraju i to se da srediti, cak i neki 16bitni mogu da se nadbudze da rade

4. Ako ti STVARNO treba 4GB+ rama, furaj x64, u suprotnom XP SP2/ SP3 je najbolji OS do sada, a da si normalan covek, znaci instaliras OS i odes da igras basket, ili na pivo, a ne da editujes reg i ini fajlove.

Hvala Okmijune, pravi odgovor...

Samo da pojasnim...
Kad radim upgrade, jednom u 2-3 godine, zajedno sa formatiranjem, instalacijama i backup-om...itd. zelim da tako i ostane barem 2-3 godine.

Nemam vremena i nisam napaljeni klinac koji kopa po PC-ju svaka dva meseca...

Ovo govorim zbog glavnog pitanja - "treba li ti stvarno 4GB RAM-a" ?
Danas mi ponekad treba, ...za 6 meseci ce mi cesce zatrebati, ...a za godinu dana ce biti standard, barem u gaming-u...

Nemam nameru da se zaj****am sa OS i backup-amima i instalacijama barem 2 godine... tj. uz malo srece da preskocim Vistu.

Ovaj, okmijune, SP2 za x64 Windows postoji... Znaci i dalje ima podrške.

Bajdvej x64 SP1 je malo noviji od "obicnog" XP SP2, da ne bude zabune da je XP SP2 u ogromnoj prednosti jer ima vise service pack-ova.

@golub stavi 64-bit i vooooziiiiii😀
do sad NI JEDAN BSOD!!!!!!
mod civ iv koji mi je u 32-bit zaglupljivao mašinu, u 64-bit se samo vraćao na desktop bez ikakvih potreba za resetom.
postoji SP2, mada ja nisam imao probleme ni sa "golom" 64-vorkom.
AV i FW rade bez greške ( obrati pažnju, proizvođači naglase da li šljaka na 64 ili ne)

@Ostoja
Pogledaj drivere vecine proizvodjaca bilo kojih periferija, osim NV/Ati/Intela/AMD koji redovno updejtuju i za XPx64, ostali su napisali po jedan driver za x64 i to uglavnom 2005/2006 i tu stali, vise ih ne zanima.
M$ ulaze u Vistu, XPx64 im je sporedna ulica.

Sve mi je blize resenje HDD 640GB sa:

- 220GB particijom XP32 za standardne programe i utilitije
- 400GB particijom za XP64 kao new gaming ground

...say what ?!?

Be more specific (detailed) please... I am not a profi... :trust:

Poslednja izmena:
Pa tako kupis 640GB disk, krenes u setup winxp32 recimo, napravis jednu (C) particiju od 50GB i na nju instaliras sistem. Kad zavrsis s tim, napravis jos jednu primarnu particiju, od 50GB i na nju instaliras drugi sistem.
Ostatak diska (treca particija, extended) ti sluzi za podatke.
Mislim, ne znam sta drzis na disku i cemu ti komp sluzi, ali za operativni+programe ti je dosta 50GB. Bilo kakve podatke ne drzis na particiji gde je operativni zbog mogucnosti da se win sprca, pa lakse preinstaliras (znaci samo C:\ se brise) a podatke zadrzis.
Doduse, ako hoces 20 igara, nece ti biti dosta 😀 pa mozes ili na trecu particiju samo igre da instaliras, itd... Ok i da ti komp sluzi za zaebanciju, onda drzi tako kako si resio 🙂

Poslednja izmena:
ево да се јавим као бивши корисник хр 64 система. код мене на машини су се повремено јављали Bsod-ови који су указивали на диск и/или аудио подсистем. редовно сам ажурирао на најновије верзије драјвера, али је проблем остајао.

чак сам посумњао и да ми дискови у Raid-у посустају, па сам позајмио други диск од пријатеља и установио да нема везе са дисковима.

на крају сам инсталирао хр Sp3 и тих проблема више нема.... толико о томе 🙂

^ meni su se javljali BSODovi kada sam audio drivere updatovao na najnovije verzije.
onda sam se vratio na staru proverenu verziju drajvera i sve je ok. zasto da stavljam novu verziju pisljivog audio drajvera kada je sve isto i sa starom verzijom? 🙂

mada ... nisam bas 100% siguran, posto sam u isto vreme radio upgrade/downgrade kaspersky sa 7 na 8 i obratno, moguce da je i to izazivalo BSODove ...

Imam uporedo xp 32bitni sa sp3 i xp 64 sp2 i nemam nikakvih problema sa 64bitnom verzijom (sem sto nema drivera za stampac Canon LBP2900B za 64bitne verzije OS-a , te moram drzati i 32bitnu samo zbog stampaca).

Sem tog, nikakvih problema nemam sa x64. Brzi je dosta od 32bit. verzije a i deluje mnogo stabilnije. 32bit. aplikacije rade bez problema.

Poredjenje sa Vistom ne bih pravio jer imam sve njene verzije i sve koje sam isprobao su bile cist trash i gubljenje vremena, a stvarno sam im dao sansu povucen iskustvima drugih sa vecine foruma.

Kako stvari stoje, x64 xp ce mi biti tu jos duuuuugo vremena.

Nazad
Vrh Dno