Šta je novo?

XP vs Windows7 oba 64bit

hektor2

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
29.07.2006
Poena
465
Da li postoje ikakva poboljsanja (ubrzanja - fluidniji rad) Win7 u odnosu na XP ?
Zanima me iskljucivo rad u Photoshopu (veliki fajlovi), Mayi (opet renderovanje velikih rezolucija), After effects-u.
Trenutno sa ovom konfiguracijom (memorija je usko grlo, pa uskoro stize jos 4GB) zna posteno da zadrlja po hardu i to toliko da ne moze da se radi.
Znaci upaljen photoshop i Maya i kad krene da drlja.......vise vremena izgubim na cekanju drljanja nego na samom radu. Ovo se sve desava na XP x64.
Da li bi sa Win 7 dobio nesto na brzini, odnosno da ne cekam da se popunjava virtuelna memorija na hardu.
Par puta sam ga instalirao, ali mi se nesto ubrzo ubagovao.
Znaci iskljucivo rad u programima, bez igranja (za to imam obican XP - dual boot)

4gb bi trebalo da bude ok za mayu, renderman i afterFX...

sto se 'drljanja' tice, tu je problema bilo samo sa vistom.
instaliraj diskeeper / 2008 pa nadalje /, i pevaj . :wave:

Za afterFX nije dovoljno ni 12gb 😉 Kolko god mu das, on ce iskoristiti sve 🙂 To se najbolje vidi u radu sa videom u HD rezoluciji, sto vise imas to ce bolje raditi. E sad sto se tice winxp vs win7 tu bih ti savetovao da predjes na win7 meni deluje kao mnogo kompletniji sistem od xp 64bit a i nekako tecnije radi zbog boljeg iskoriscenja hardverskih resursa.

Evo ja cu da ti kazem iz prve ruke. Nisam primetio neko veliko ubrzanje sto se rendera tice kada sam presao na 7cu. Ima ga, ali je merljivo u sekundama. Sa druge strane, cesto su mi upaljeni uporedo 3dsMAX (scena od par mil. poligona), photoshop (dve-tri 2k texture) neki film u cosku drugog monitora i firefox sa 4-5 tabova.....i sve poprilicno "klizi". Cak i da je sporiji malo ja bih opet ostao na njemu jer mi je rad u njemu dosta prijatniji. Ali u svakom slucaju predlazem ti jos barem 4gb rama, znaci ce ti dosta.

Ja se nisam dobro izrazio. Mislio sam na "lepotu" 🙂 glatkocu, u radu. Ovde mi brzo nestane tih 4GB i sistem prelazi na virtualnu memoriju na hardu i tu pocinje veselje. Znaci toliko grebe po hardu, da ja jedno 5min. slusam oranje, bez mogucnoscu da nesto radim 🙂. Nedaj boze da trebam da zatvorim photoshop, tad pocinje jos gore oranje....inace slike koje radim su otprilike 6000x4000 i vise sa 20ak lejera, pa zbog toga i dolazi do trosenja rama....
E sad, da li bi sa Win7 to drljane bilo u backgroundu, odn. da ga ja kao korisnik ne osecam i da mogu normalno da radim sve vreme 🙂

Ja se nisam dobro izrazio. Mislio sam na "lepotu" 🙂 glatkocu, u radu. Ovde mi brzo nestane tih 4GB i sistem prelazi na virtualnu memoriju na hardu i tu pocinje veselje. Znaci toliko grebe po hardu, da ja jedno 5min. slusam oranje, bez mogucnoscu da nesto radim 🙂. Nedaj boze da trebam da zatvorim photoshop, tad pocinje jos gore oranje....inace slike koje radim su otprilike 6000x4000 i vise sa 20ak lejera, pa zbog toga i dolazi do trosenja rama....
E sad, da li bi sa Win7 to drljane bilo u backgroundu, odn. da ga ja kao korisnik ne osecam i da mogu normalno da radim sve vreme 🙂

OK....da, meni je 7ca dosta lepsa i glatkija u radu, ali opet, nijanse su u pitanju. U svakom slucaju, koliko ja mogu da primetim win7 ima bolji memory management, ali ne ocekuj preporod 🙂 ako se bavis vec takvim stvarima u najmanju ruku ti predlazem jos memorije, a ne bi bilo lose ni da namontiras neki RAID i(li) da organizujes hard tako da imas zasebu particiju samo za pagefile.

Verovao ili ne , najvece ubrzanje ces videti ako kupis SSD hard disk ... Vise nego od rama DALEKO ... Cudno , ali tako je 🙂

Ajde jos jedno pitanje.....
Posto sam proteklih godina slabo pratio hardversku scenu (prebacio sam se na fotoopremu 🙂), gde spada SSD. Da li on ima pokretnih mehanickih delova kao hard ili je u pitanju nesto trece ?
Koliki mu je zivotni vek u poredjenju sa HDD-om?

Sad sam video da je u pitanju flash memorija. E sad pitanje, da li se nesto specijalno zagreva ili ne ?

Poslednja izmena:
Ne greje se mnogo, ali računaj na jako kratak životni vek ako ga budeš koristio za swap, jer je najveća boljka SSD drajvova, upravo broj upisivanja.

Fala ma obavestenju. Ne kupujem 🙂
Mislim, kosta on podosta. 100€ je neki ispod 200GB. Malo mi je gadno da stalno razmisljam kad ce da rikne. Uzeo sam jos 4GB rama, pa ce da vidim kako ce sad da radi....

Nazad
Vrh Dno